Justering af koncept for kommunale tilsyn 2013
Indstilling og beslutning
1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at der i 2013 gennemføres pilotforsøg med tilsyn i aften/weekendtimer i et mindre antal plejeboligenheder, og
2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at der gennemføres et samlet tilsyn med meget små private leverandører hvert tredje år.
Problemstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningens tilsynskoncept justeres og tilpasses løbende til ændringer i forvaltningens virksomhed (fx indførelse af besøgsblokke). Når der er tale om større ændringer i tilsynskonceptet eller justeringer, der vedrører forhold, som Sundheds- og Omsorgsudvalget tidligere har truffet beslutning om, behandles ændringerne af Sundheds- og Omsorgsudvalget.
I forbindelse med den løbende tilpasning og udvikling af tilsynskonceptet er forvaltningen blevet opmærksom på, at der kan der være behov for at se på, om tidsrummet for tilsyn med plejeboliger skal udvides til at omfatte tilsyn i aften/weekendtimer. Ligeledes har der vist sig at være behov for at justere på tilsynene med de meget små private leverandører, da det ikke er hensigtsmæssigt at gennemføre særskilte tilsyn med leverandører, der har meget få borgere.
Løsning
Som led i den løbende udvikling og tilpasning af tilsynskonceptet er der efter forvaltningens vurdering behov for at vurdere, om der skal gennemføres tilsyn med plejeboligenhederne i aften/weekendtimer. Endvidere er der af praktiske årsager behov for at ændre tilsynene med de meget små private leverandører.
Pilotforsøg med tilsyn i aften/weekendtimer i plejeboliger
I det nuværende tilsynskoncept udføres tilsyn i hjemmeplejen/sygeplejen dels i dagtimerne, og dels i aften- eller weekendtimer, mens tilsynene på plejeboligenhederne kun udføres i dagtimerne. Forvaltningen finder det relevant at overveje, om der skal føres tilsyn i plejeboligerne i aften/weekendtimerne, således at tilsynene bedre afspejler, at plejeboligerne er en døgndækket virksomhed. Det kan imidlertid være en god ide at afprøve en model med tilsyn i aften/weekendtimer på en række plejeboligenheder, før modellen evt. indføres på alle plejeboligenheder. Forvaltningen indstiller derfor, at der gennemføres et pilotforsøg i 2013, hvor tilsynene på et mindre antal plejeboligenheder dels udføres i dagtimerne og dels udføres i aften/weekendtimer. Antallet af deltagere i tilsynene fastholdes som i dag. Som udgangspunkt gennemføres ca. 2/3 af besøgene i dagtimerne og ca. 1/3 af besøgene i enten aftentimer og/eller weekender. På baggrund af pilotforsøget kan det efterfølgende vurderes, om der skal gennemføres tilsyn i aften/weekendtimer på alle forvaltningens plejeboligenheder. Det bemærkes, at Ældrerådene i deres høringssvar til tilsynsredegørelsen for 2011 (som blev behandlet i udvalget den 25. okt. 2012) har foreslået, at forvaltningen udvider tilsynene med plejeboligerne til også at dække aftener og weekender i lighed med tilsynene med hjemme- og sygeplejen.
Tilsyn hos private leverandører med meget få borgere
Ifølge det nuværende tilsynskoncept skal der gennemføres årlige tilsyn med private leverandører, som har mere end 100 borgere, mens der skal gennemføres tilsyn hvert tredje år med private leverandører, som har mindre end 100 borgere. Enkelte af de private leverandører har dog meget få borgere. I praksis er det vanskeligt at gennemføre tilsyn hos disse leverandører, da der skal udvælges fem borgere til at indgå i tilsynene, og en del borgere ønsker ikke at deltage i tilsynene. Forvaltningen foreslår derfor, at ”pulje” de små leverandører, således at der hvert tredje år gennemføres et samlet tilsyn (hvori indgår fem borgere) med de meget små private leverandører.
Overvejelser om repræsentation af de svageste ældre og antallet af tilsyn
Som beskrevet i indstillingen om tilsynsredegørelsen for 2011, som blev behandlet på udvalgsmøde den 25. oktober 2012, har Ældrerådene (udover forslaget om tilsyn i aften/weekendtimer som er beskrevet ovenfor) også foreslået, at der indføres bisidderordninger for de svageste ældre, og at antallet af tilsyn og antallet af deltagere i tilsynene med hjemme- og sygeplejen øges. Forvaltningen har følgende bemærkninger hertil:
Forslaget om at etablere bisidderordninger for at opnå en bedre repræsentation af de svageste ældre giver nogle praktiske problemer, idet der er tale om uanmeldte tilsyn, der ofte gennemføres inden for et døgn. Samtidig vurderer BDO, som udfører tilsynene for Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, at der allerede i dag er en god repræsentation af de svageste ældre. Udgangspunktet er, at alle ”udtrukne” borgere indgår i tilsynene, med undtagelse af meget få personer, herunder terminale borgere, borgere, der overhovedet ikke selv er i stand til at give tilsagn om deltagelse (fx stærkt demente), samt psykisk ustabile borgere, hvor ledere/medarbejdere vurderer, at borgerens humør/trivsel vil blive påvirket meget negativt ved at deltage i tilsyn. Ifølge Socialministeriets vejledning om hjælp og støtte efter serviceloven er det ikke muligt at gennemføre tilsynsbesøg i borgerens bolig uden borgerens samtykke. Samlet set vurderer forvaltningen, at de svageste ældre er dækket godt ind ved tilsynene i dag, da det kun er meget få borgere, der ikke kan indgå i tilsynene.
Ældrerådenes forslag om at øge antallet af tilsyn og antallet af deltagere i tilsynene med hjemme- og sygeplejen skal vejes op imod den tillidsdagsorden, som Borgerrepræsentationen vedtog i forbindelse med budget 2013. Det skal derudover bemærkes, at det ikke er lovpligtigt at gennemføre årlige tilsynsbesøg på hjemme- og sygeplejeområdet. Sundheds- og Omsorgsforvaltningens nuværende model med årlige uanmeldte tilsyn, udført af en ekstern leverandør, er derfor en forholdsvis ambitiøs model sammenlignet med mange andre kommuner. I forhold til antallet af tilsyn skal det bemærkes, at tilsyn kun er én af flere metoder, som bidrager til at sikre kvaliteten i ydelserne. Forvaltningen vurderer, at det vil være mere hensigtsmæssigt at fokusere på den faglige ledelse frem for at øge antallet af årlige tilsyn. En sådan prioritering er i overensstemmelse med tillidsdagsordenen. Det er endvidere BDOs vurdering, at antallet af deltagere er tilstrækkeligt til at give et retvisende billede af kvaliteten i hjemme- og sygeplejen. Forvaltningen vurderer på denne baggrund, at antallet af tilsyn og antal deltagere i tilsynene ikke bør øges.
Høring
Indstillingen har været til høring i Ældrerådet. Ældrerådet udtrykker tilfredshed med, at en række af de forslag, som Ældrerådene fremsatte i forbindelse med tilsynsredegørelsen for 2011, er indarbejdet eller vurderet i forbindelse med justeringerne af tilsynskonceptet for 2013. Ældrerådet finder dog, at tilsyn hvert tredje år med små private leverandører ikke er tilstrækkeligt og henstiller til, at der oftere følges op på, om de aftalye ydelser bliver leveret. Forvaltningens vurdering er, at kadencen med tilsyn hvert tredje år hos de små private leverandører er fagligt i orden. Som beskrevet ovenfor er tilsynene kun en ud af flere metoder, som bidrager til at sikre kvalitet i ydelserne og sikrer, at borgerne får den aftalte hjælp. Borgernes behov for hjælp vurderes således jævnligt af visitationen, og der gennemføres både lokal og central kontrol med de private leverandørers afregninger af den udførte hjælp. Derudover kan det bemærkes, at sandsynligheden for, at en borger indgår i tilsyn, er højere hos de private leverandører end hos de kommunale leverandører, selv om der kun gennemføres tilsyn hvert tredje år med de private leverandører. Det skyldes, at antallet af borgere hos de små private leverandører er meget mindre end antallet af borgere hos de kommunale leverandører. Det bemærkes, at der er en sag om frit valg på vej, der kan få betydning for antallet af mindre leverandører. Dette har dog tidligst effekt i 2014, hvormed ændringerne i tilsynskonceptet gælder fra nu. Ældrerådets høringssvar er vedlagt som Bilag 1.
Økonomi
Videre proces
/Thomas Karlsson
Beslutning
Indstillingen blev godkendt med den ændring, at 2. at-punkt ændres til ”at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at der gennemføres et samlet tilsyn med meget små private leverandører”.