Mødedato: 07.01.2021, kl. 16:00
Mødested: Telefonmøde via Teams

Befordring ifm. tilbud om vaccination mod COVID-19 til hjemmeboende borgere over 65 år

Tirsdag den 5. januar 2021 er regionerne påbegyndt vaccinationsindsatsen for ældre borgere, der modtager både personlig støtte og praktisk bistand. Sundheds- og Omsorgsudvalget forelægges forslag til befordring af hjemmeboende borgere over 65 år ifm. vaccination mod COVID-19.  

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har, af hensyn til opgavens kritiske karakter, pr. 5. januar 2021 igangsat befordring til borgere, der ikke selv kan transportere sig til vaccination mhp at sikre, at alle borgere opnår adgang til vaccination hurtigst muligt.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller over for Sundheds- og Omsorgsudvalget at godkende

  1. at ældre hjemmeboende borgere, som er i målgruppe for forvaltningens befordring/handicapkørsel, af forvaltningen visiteres til vederlagsfri befordring til/fra centre, der vaccinerer mod COVID-19, efter §117 i serviceloven.

Problemstilling

Ældre borgere over 65 år, der modtager både personlig pleje og praktisk bistand, er blandt de målgrupper, der fra 5. januar 2021 tilbydes vaccination mod COVID-19 i de regionale vaccinationscentre (Bellacenter, Øksnehallen og Rigshospitalet).

Landets kommuner er af Sundheds- og Ældreministeriet blevet opfordret til, med hjemmel i servicelovens §117, at tilbyde befordring til vaccination mod COVID-19 til hjemmeboende borgere, der lever op til bestemmelsens kriterier, dvs. med varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, og som har brug for befordring (transport) ifm. vaccination for COVID-19.

Sundheds- og Ældreministeriet lægger til grund, at tilbuddet om vaccination for COVID-19 ikke er sygehusbehandling, når tilbuddet gives ved et vaccinationssted eller en udkørende vaccinationsenhed, og dermed er kørsel hertil ikke omfattet af regionernes befordringsforpligtelser. 

Ministeriet henviser til, at kommunerne efter servicelovens § 117 kan yde befordring til de borgere, der ikke kan transportere sig selv eller få hjælp hertil fra pårørende. KL har efterfølgende anbefalet, at kommunerne tilbyder vederlagsfri transport til vaccination til målgrupper, omfattet af § 117.

Løsning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen anvender allerede i dag servicelovens § 117 til befordring til borgere, der på grund af funktionsnedsættelser ikke kan anvende den almindelige kollektive trafik. Herudover visiterer forvaltningen også til handicapkørsel (flextrafik med Movia) efter §11 i lov om trafikselskaber.

Med nærværende indstilling foreslås det, i overensstemmelse med opfordring fra KL, at udvide forvaltningens anvendelse af §117 til også at omfatte befordring til vaccination mod COVID-19 til borgere, der opfylder forvaltningens kriterier for støtte til befordring. Der vil være tale om borgere, der ofte i forvejen får støtte til befordring fra kommunen enten efter servicelovens § 117 eller lov om trafikselskaber §11.

Der vurderes at være 700-1000 borgere med behov for transport og evt. ledsagelse. Der foreslås en løsning i to spor:

  1. Transport i mindre grupper af 2-3 borgere og 1-2 hjælpere. Forvaltningen aftaler tidsrum for vaccination med regionen. Kørslen varetages af én af forvaltningens nuværende kørselsleverandører – HB Care – og med hensyntagen til smitteminimerende anbefalinger vedrørende afstand, afspritning og brug af værnemidler.

     

  2. Transport med taxa. Anvendes hvis borger ikke er i stand til at køre med en gruppe, eller hvis det er nødvendigt ift. at sikre borgerflow til vaccination. Medarbejder med kontakt til borger booker tid til vaccinationen. Forvaltningen har oprettet en konto til kørsler ifm. vaccination for COVID-19 hos taxaselskabet Taxa 4x35 (som er Københavns Kommunes leverandør på individuel kørsel med taxa).

Økonomi

Udgifter til den vederlagsfri befordring til vaccination til COVID-19 forventes at blive medregnet øvrige COVID-relaterede udgifter.

Videre proces

Med Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendelse af indstillingen, fortsættes den beskrevne praksis.

Forvaltningen er i dialog med Socialforvaltningen mhp at sikre ensretning af mulighederne for befordring til hjemmeboende borgere over 65 år tilknyttet Socialforvaltningen.

Katja Kayser

Helle Schnedler

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top