Kvartalsrapport 3. kvartal 2014
Indstilling og beslutning
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager kvartalsrapport for 3. kvartal 2014 til efterretning (bilag 1).
Problemstilling
Løsning
Kvartalsrapporten for 3. kvartal 2014 viser, at udviklingen går i den ønskede retning på de fleste fokusområder, men målene er ikke nået på en del af områderne. De væsentligste ændringer siden kvartalsrapporten for 2. kvartal 2014 er, at 4-ugersgarantien overholdes i en større andel af sagerne – der er dog fortsat udfordringer med at overholde garantien - samt at der er sket et fald i andelen af ansøgninger om plejebolig, som er blevet behandlet inden for sagsbehandlingsfristen.
Nedenfor beskrives kort forvaltningens vurdering af målopfyldelse og fremdrift for de enkelte mål, som afrapporteres i kvartalsrapporten. Beskrivelsen af målene er opdelt i tre kategorier baseret på graden af fremdrift og graden af målopfyldelse:
1) Politiske mål, som er opfyldt
2) Politiske mål med fremdrift, men hvor målene ikke er opfyldt
3) Politiske mål med status quo eller tilbagegang, hvor målene ikke er opfyldt
Fremdriften er primært vurderet ud fra udviklingen fra 2. kvartal 2013 til 2. kvartal 2014.
1) Politiske mål, som er opfyldt
Sygefraværet skal reduceres til 13,7 dagsværk per fuldtidsansat i 2014
Sygefraværet blandt forvaltningens ansatte (inkl. elever) var i gennemsnit 10 dagsværk pr. medarbejder i 1.-3. kvartal 2014. Det er en lille forbedring sammenlignet med 1.-3. kvartal 2013. Det skønnede delmål for perioden er lige akkurat nået, men det er usikkert, om målet for hele året vil blive indfriet.
Sagsbehandlingsfrister for ansøgninger om hjemmepleje og hjælpemidler
Mere end 80 % af ansøgningerne om hjemmepleje, tekniske og personlige hjælpemidler blev behandlet inden for sagsbehandlingsfristerne i 3. kvartal 2014. Sammenlignet med 3. kvartal 2013 er en større andel af ansøgningerne om hjemmepleje behandlet inden for tidsfristen, mens andelen ligger konstant for ansøgninger om hjælpemidler.
Ventetider på genoptræning
Forvaltningen har i 3. kvartal 2014 overholdt målene om ventetider på genoptræning i over 90 % af forløbene.
Patientrettet og borgerrettet forebyggelse
Antallet af både patientrettede og borgerrettede forebyggelsesforløb er steget, og med den nuværende udvikling forventer forvaltningen at nå målene for antal forløb i 2014.
Hverdagsrehabilitering
I 3. kvartal 2014 modtog 11 % af alle borgere med praktisk hjælp hverdagsrehabiliterende ydelser. Blandt kendte borgere er der sket er en stigning i andelen af borgerne, der modtager hverdagsrehabilitering, mens andelen har ligget konstant for nyvisiterede borgere. Folketinget behandler i slutningen af oktober måned en politisk aftale om Fremtidens hjemmehjælp – Hjælp til selvhjælp – som fra 1. januar 2015 vil forpligte kommunerne til at tilbyde et korterevarende rehabiliteringsforløb til alle borgere, som søger om hjemmehjælp, og som har potentiale til at blive helt eller delvist selvhjulpne. Forvaltningen er ved at afdække, hvilke tilpasninger, der er nødvendige for at implementere loven.
Hjemtagning af færdigbehandlede borgere
Antallet af ventedage er faldet det seneste år, og markant færre borgere venter over 14 dage på at blive hjemtaget. I juni-august 2014 var der 8 borgere, der ventede over 14 dage. Således er det sammenlignet med 2013 gået fremad med at hjemtage færdigbehandlede borgere fra hospitalet. Den positive udvikling er imidlertid mindre markant når perioden juni-august 2014 sammenlignes med de foregående måneder af 2014. Således er antallet af ventedage i juni-august 2014 på niveau med antallet af ventedage i 2. kvartal 2014. Hjemtagning af færdigbehandlede borgere er fortsat et højt prioriteret indsatsområde i forvaltningen. Blandt andet har forvaltningen åbnet 8 neuro-døgnrehabiliteringspladser 1. juni 2014, ligesom forvaltningen 15. september igangsatte indsatsen ”Kom trygt hjem”, som har fokus på at forbedre overgangen mellem hospital og hjem for borgere, der er utrygge. Indsatsen er iværksat med henblik på at øge antallet af udskrivninger til eget hjem.
20 % af de ansatte er mænd
I 3. kvartal 2014 var 16,8 % af forvaltningens ansatte mænd – en stigning fra 16,5 % i 3. kvartal 2013. Forvaltningen vurderer fortsat, at det ikke er muligt at nå målet om 20 % mandlige ansatte i 2015.
3) Politiske mål med status quo eller tilbagegang, hvor målene ikke er opfyldt
Antal forskellige hjælpere i borgers hjem
I september 2014 blev 62 % af besøgene i daghjemmeplejen leveret af borgernes primære eller sekundære hjælper. Forvaltningen har således ikke nået målet om, at 2 ud af 3 besøg (66 %) varetages af borgerens primære eller sekundære hjælper.
Tidligere flytning til plejebolig
Forvaltningen arbejder på at få ældre borgere til at flytte tidligere i plejebolig, bl.a. ved at indlede en dialog om plejebolig allerede når borgeren får 12-15 timers hjælp om ugen. Andelen af borgere med mere end 12 timers ugentlig hjælp, som godkendes til plejebolig, har ligget nogenlunde konstant fra 2012 til 2014. Forvaltningen er i gang med en analyse af kapacitetsudfordringerne på plejeboligområdet jf. dagsordenspunkt 6. Analysen viser blandt andet, at de nye visitationskriterier har medvirket til, at flere borgere flytter i plejebolig. Når der ikke ses en stigning i andelen af borgere med mere end 12 timers ugentlig hjælp, som flytter i plejebolig, kan det således blandt andet skyldes, at nogle borgere flytter i plejebolig, før de bliver så plejekrævende, at de modtager 12 timers hjælp om ugen.
Sygefraværet for elever ansat i Københavns Kommune skal reduceres til 15,8 dagsværk per elev i 2014
Eleverne i Københavns Kommune havde i gennemsnit et sygefravær på 12,9 fraværsdagsværk i perioden 1.-3. kvartal 2014 – en marginal stigning i forhold til samme periode året før. Dermed var sygefraværet et stykke over det skønnede måltal på 11,7 fraværsdagsværk pr. elev for perioden, og målet for sygefraværet for hele 2014 kan blive meget svært at nå. Forvaltningen har fortsat fokus på fraværet på sosu-elevområdet, da det er denne gruppe elever, der har det største fravær.
Sagsbehandlingsfrister for ansøgninger om plejebolig
Tidsfristerne er fastsat efter, at 80 % af sagerne skal behandles indenfor fristerne, jf. anbefaling i retssikkerhedsloven. Målet er ikke nået for ansøgningerne om plejebolig, hvor 78 % af sagerne blev behandlet rettidigt i 3. kvartal 2014 - et markant fald sammenlignet med foregående år. Sagsbehandlingsfristen for sager om plejebolig er blevet forkortet i kvalitetsstanderne for 2014, hvilket er medvirkende årsag til, at sagsbehandlingsfristen er overholdt i en mindre andel af sagerne. Sammenlignet med 2. kvartal 2014 er der imidlertid også sket et fald i andelen af sager, hvor tidsfristen er overholdt. Forvaltningen vil i det kommende kvartal vil have et særligt fokus på sagsbehandlingen af plejeboliger med henblik på at afklare mulige årsager til den faldende overholdelse af sagsbehandlingstiden.
4-ugersgarantien
I perioden juni-august 2014 var 135 borgere omfattet af 4-ugersgarantien, hvoraf 61 % af ansøgerne har fået tilbudt en plejebolig inden for 4 uger. Den negative udvikling i årets to første kvartaler er vendt, men overholdelsen af 4-ugersgarantien er fortsat markant lavere end i de foregående år. 4-ugersgarantien vil blive drøftet under dagsordenspunkt 6, hvor forvaltningen fremlægger en analyse af udviklingen.
Økonomi
Videre proces
Lars Gregersen
/Daniel Schwartz Bojsen