Evaluering af arbejdet med miljøvurdering af indstillinger og plan for det videre arbejde - høring
Evaluering af arbejdet med miljøvurdering af indstillinger og plan for det videre arbejde - høring
Sundheds- og Omsorgsudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde torsdag den 6. november 2003
7. Evaluering af arbejdet med miljøvurdering af indstillinger og plan for det videre arbejde - høring
SOU 346/2003 J.nr. 49/1999
INDSTILLING OG BESLUTNING
Sundhedsforvaltningen indstiller,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter evaluering af arbejdet med miljøvurdering af indstillinger og plan for det videre arbejde,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at nærværende indstilling fremsendes som Sundheds- og Omsorgsudvalgets høringssvar til Forsynings- og Miljøudvalget vedrørende "Evaluering af arbejdet med miljøvurdering af indstillinger og plan for det videre arbejde".
Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 6. november 2003
Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltrådte indstillingen.
RESUME
Borgerrepræsentationen besluttede i møde den 26. april 2001 (BR 159/01), at der ved udgangen af 2002 skulle udarbejdes en evaluering af forvaltningernes foreløbige erfaringer med at foretage miljøvurdering af indstillinger.
Evaluering af forvaltningernes foreløbige erfaringer med at foretage miljøvurdering af indstillinger blev foretaget af COWI A/S i perioden november 2002 til marts 2003.
På baggrund af evalueringsresultaterne har Miljø- og Forsyningsforvaltningen udarbejdet vedlagte indstilling, som udover evalueringsresultaterne indeholder forslag til det videre arbejde med miljøvurderinger.
I mødet den 22. september 2003 besluttede Miljø- og Forsyningsudvalget (MFU 191/2003), at sende indstillingen i høring i de øvrige stående udvalg. Efter høringen vil der blive udarbejdet et endeligt forslag til det videre arbejde med miljøvurderinger af indstilling. Forslaget behandles i Miljø- og Forsyningsudvalget, i Økonomiudvalget og i Borgerrepræsentationen.
I indstillingen foreslås det, at alle forvaltninger udarbejder en "positivliste" over den type sager, der vurderes at kunne give en væsentlig påvirkning af miljøet. Herefter vil der kun skulle udarbejdes miljøvurderinger for disse sager. Positivlisten revideres årligt, så også nye sagstyper kan blive screenet, og forelægges de respektive udvalg.
Det foreslås desuden, at sagstyperne på positivlisten kobles til politisk vedtagne miljømål. Miljøvurderinger vil, som minimum, skulle forholde sig til hvorvidt en indstilling vil have en positiv, negativ eller neutral miljøvirkning i forhold til de(t) givne miljømål.
Afslutningsvis foreslås det, at forvaltningerne udarbejder en handlingsplan for arbejdet med implementering og formidling af forhold omkring miljøvurdering af indstillinger. Positivlisten, og tilhørende miljømål, samt handlingsplan fremlægges for de enkelte fagudvalg medio 2004, hvorefter arbejdet med miljøvurderinger i forhold til de nye retningslinier påbegyndes.
Det er Sundhedsforvaltningens opfattelse, at krav om udarbejdelse af miljøvurdering i alle indstillinger kun har haft beskeden indflydelse på forvaltningens miljøarbejde og på den politiske drøftelse af miljøspørgsmål.
Sundhedsforvaltningen kan anbefale Miljø- og Forsyningsudvalgets forslag om det videre arbejde med miljøvurderinger af indstillinger.
Sundhedsforvaltningen vurderer, at udvikling af en positivliste, koblet med politisk vedtagne miljømål, vil kunne bidrage til en kvalificering af miljøvurderinger af indstillinger. Arbejdet med miljøvurderinger vil hermed målrettes.