Mødedato: 06.11.2003, kl. 15:00

Omlægning af produktionen af Madservice a la carte - mad til hjemmeboende pensionister

Omlægning af produktionen af Madservice a la carte - mad til hjemmeboende pensionister

for mødet «MDAT» kl

Sundheds- og Omsorgsudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde torsdag den 6. november 2003

 

3. Omlægning af produktionen af Madservice a la carte - mad til hjemmeboende pensionister

SOU 262/2003 J.nr. 16/2001

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget på baggrund af vedlagte rapporter fra Dansk Catering Center A/S drøfter de fremtidige rammer for produktionskøkkenerne til madservice a la carte i Københavns Kommune.

at Sundhedsforvaltningen med udgangspunkt i Sundheds- og Omsorgsudvalgets konklusioner udarbejder en specifik indstilling til udvalget om de fremtidige produktionsrammer for a la carte køkkenerne.

 

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 6. november 2003

Indstilling genfremsendes med uddybende oplysninger.

 

 

 

RESUME

Sundhedsforvaltningen ønsker en ændring af den nuværende struktur for a la carte køkkenerne, som er ansvarlige for produktionen af mad til de hjemmeboende borgere og til de få plejehjem, der får maden leveret efter konceptet for hjemmeboende (a la carte ordningen).

Baggrunden er et påtrængende investeringsbehov i de implicerede køkkener på grund af:

  • en generel nedslidning af de etablerede køkkener. Nedslidningen er accelererende på grund af de seneste års markante reduktion af Sundhedsforvaltningens vedligeholdelsesmidler.
  • udviklingen indenfor apparatur og produktionsteknologi, der vil muliggøre en mere rationel produktion og hermed også styrke Sundhedsforvaltningen i forhold til Frit Valg.

Konsulentfirmaet Dansk Catering Center A/S (DCC) har foretaget en samlet vurdering af en ændret struktur for produktion m.v. af madservice a la carte. Vurderingen har omfattet køkkenerne på

  • Omsorgscenteret Fælledgården,
  • Peder Lykke Centeret,
  • Plejecenteret Hørgården samt
  • Bystævneparken.

Desuden er der foretaget en vurdering af behovet for renovering af køkkenet i De Gamles By. Renovering af køkkenet i De Gamles By anslås at ville koste 3.395.000 kr.

Endelig har DCC udarbejdet en analyse af fordelingen af investeringer og rationaliseringsgevinster (cash-flow) over et antal år ved gennemførslen af ændringerne.

Der er tale om forslag til ændringer i de produktionsforhold, dvs. den køkkenstruktur Sundhedsforvaltningen har p.t. på mad a la carte området. Det betyder, at ændringerne alene er fokuseret på en optimering af produktionsforholdene. Der sker således ikke ændringer i relation til selve ydelsen "mad a la carte", der vil blive tilbudt de ældre hjemmeboende på uændrede vilkår.

Forslagene skal således ses uafhængigt af de målsætninger, der er opstillet i den nyligt vedtagne kostpolitik.

Den ændrede struktur vil - ligegyldigt hvilken model der vælges - ikke påvirke mulighederne for at udmønte de målsætninger, der er i kostpolitikken omkring måltidet og de ældres ernæringstilstand mv. på plejehjemsområdet. Endvidere vil det til enhver tid være forventet, at a la carte køkkener vil kunne støtte op om udmøntning af målsætningerne i kostpolitikken rettet mod de hjemmeboende, f.eks. i forhold til fællesspisning, øget støtte omkring selve måltidet m.m..

I relation til kvaliteten af maden vil kommunens kvalitetsstandarder for madproduktionen blive opretholdt uanset produktionsstedet.

Med dette udgangspunkt opstiller DCC 3 mulige løsningsmodeller.:

Model 1

Køkkenerne på Peder Lykke Centeret og på Hørgården fortsætter stort set uændret, idet Hørgården dog reduceres en smule for at tage toppen af det pres, der i dag er på dette køkken.

Ellers søges den produktionsmæssige ændring at blive så lille som mulig. Dog foreslås produktionen af Madservice a la Carte flyttet fra Fælledgården for at eliminere kapacitetsproblemerne her. Produktionen af "bulk" (produktion til andre institutioner) samles som modvægt hertil i Fælledgården.

Løsningen forventes at ville koste 19.095.000 kr.

Model 2:

Denne løsning tager maksimalt hensyn til optimering af driftsøkonomien. Produktionen koncentreres i så få køkkener som teknisk muligt. Bystævneparken forestår den samlede produktion af Madservice a la Carte. De øvrige køkkener reduceres og vil efterfølgende på kort sigt stå med en uudnyttet kapacitet.

Løsningen forventes at ville koste 16.375.000 kr.

Model 3:

Her fordeles produktionen, således at der er aktivitet i to distrikter. Produktionen af Madservice a la Carte flyttes fra køkkenet på Fælledgården til Bystævneparken. Herved løses kapacitetsproblemet på Fælledgården. Produktionen i køkkenet på Hørgården overflyttes til køkkenet på Peder Lykke Centeret.

Løsningen forventes at ville koste 18.470.000 kr.

 

DCC´s rapporter har taget udgangspunkt i, at den nuværende produktion opretholdes. Løsningsforslagene er robuste nok til, at køkkenerne uanset valg af løsning vil kunne tilpasse sig til fremtidige ændringer i produktionen i henhold til kostpolitikken.

Det er Sundhedsforvaltningens holdning, at a la carte produktionen under alle omstændigheder bør flyttes fra Fælledgården til Bystævneparken, grundet produktionsforholdene på Fælledgården. Dette er allerede drøftet med de direkte berørte parter, men endnu ikke gennemført i praksis.

Der er i rapporten ikke taget hensyn til spørgsmålet om certificering af køkkenerne. Løsningsmodellerne 2 og 3 vil indebære, at det eneste HAACP certificerede køkken (Hørgårde) neddrosles i større eller mindre grad. Konsekvenserne af dette for fødevaresikkerheden bør afklares i den endelige indstilling. Uafhængigt af, hvilken løsning, der vælges, skal køkkenernes kvalitets- og kontrolsystem sikres. D et skal i den sammenhæng overvejes nærmere, om alle køkkenerne skal HAACP certificeres, eller om andre kontrolprocedurer vil kunne give den nødvendige sikkerhed i produktionen.

Øvrige udgifter

Der skal til de nævnte beløb lægges udgifter af ukendt størrelse til en anbefalet ændring af køkkenernes edb-system. Endvidere er alle nævnte beløb eksklusive honorar til rådgivere som arkitekt og ingeniør, edb-løsning, uforudsete udgifter og ændrede føringsveje for el, vand og kloak. Endeligt skal de nævnte udgifter til renovering af køkkenet i De Gamles By lægges til.

Finansiering

Der eksisterer ikke noget økonomisk råderum til gennemførelsen af de forslåede investeringer, da der på de seneste års budgetter kun er afsat få midler til renoveringer og lignende. Disse midler er alle anvendt. Det økonomiske råderum må således søges tilvejebragt dels ved de varige besparelser (nedbringelse af lønudgifter) ændringerne vil medføre, dels ved optagelse af internt lån. De interne lån vil helt eller delvist kunne tilbagebetales ved de opnåede varige besparelser.

 

Til top