Udmøntning af lov om patientkontorer, herunder etablering af patientvejlederfunktion vedrørende sygesikringsforhold
Udmøntning af lov om patientkontorer, herunder etablering af patientvejlederfunktion vedrørende sygesikringsforhold
Sundheds- og Omsorgsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde torsdag den 6. november 2003
8. Udmøntning af lov om patientkontorer, herunder etablering af patientvejlederfunktion vedrørende sygesikringsforhold
SOU 357/2003 J.nr. 36/2003
INDSTILLING
Sundhedsforvaltningen indstiller,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltræder, at der i Københavns Kommunes Sundhedsforvaltning etableres en patientvejledningsfunktion vedrørende sygesikringsforhold,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltræder vedlagte forslag til retningslinier for patientkontorernes stedlige og organisatoriske placering, virksomhed m.v..
RESUME
I henhold til lov nr. 428 af 10. juni 2003 skal H:S bestyrelsen, i samarbejde med kommunalbestyrelserne i Frederiksberg og Københavns Kommuner, pr. 1. november 2003 oprette et eller flere patientkontorer, der har til opgave at informere, vejlede og rådgive patienter om deres rettigheder, herunder reglerne om adgang til patientbehandling, frit sygehusvalg, ventetider m.v. og reglerne om klage- og erstatningsadgang indenfor sundhedsvæsenet.
Indenrigs- og Sundhedsministeriet har efterfølgende udsendt en bekendtgørelse af 25. september 2003, som nærmere regulerer patientkontorernes opgaver og funktioner. Det er fastsat heri, at patientkontorerne i H:S skal varetage information, vejledning og rådgivning vedrørende alle sundhedsforhold, mens at vejledning og rådgivning vedrørende sygesikringsforhold primært skal varetages af Københavns og Frederiksberg Kommuner.
I overensstemmelse hermed har H:S Direktionen og de to kommuner drøftet sagen og fastsat nærmere retningslinier for patientkontorernes stedlige og organisatoriske placering, samt for deres virksomhed.
I den forbindelse er der enighed om, at ordningen organiseres således, at H:S omdanner de i forvejen eksisterende patientvejlederfunktioner på de 6 hospitaler (Rigshospitalet, Bispebjerg, Frederiksberg, Hvidovre, Amager og Sct. Hans Hospital) til patientkontorer i lovens forstand. Der henvises til vedlagte forslag til retningslinier for patientkontorernes stedlige og organisatoriske placering, virksomhed m.v. (bilag 1).
Patientkontorerne kan imidlertid ikke varetage den fulde rådgivning vedrørende sygesikringsforhold. Det findes derfor mest formålstjenligt og borgervenligt, at lade patientkontorerne i H:S henvise til Københavns og Frederiksberg Kommuner i sager vedr. sygesikringsforhold.
Københavns Kommune har i forvejen efter § 23, stk. 1 i lov om sundhedsvæsenets centralstyrelse mv. haft pligt til at give information og yde vejledning til befolkningen om klageadgang på sundhedsområdet. Det betyder i praksis, at de respektive medarbejdere allerede i dag servicerer borgere med informationer og vejledning vedrørende deres rettigheder på sygesikringsområdet.
På den baggrund foreslås det, at oprette en vejledningsfunktion vedrørende sygesikringsforhold i Københavns Kommune, placeret i Sundhedsforvaltningen.
H:S og de to kommuner har desuden aftalt et samarbejde om udarbejdelse af informationsmateriale samt etablering af et fælles forum for udveksling af erfaringer. Der skal ligeledes udarbejdes årsberetninger.
Loven træder i kraft den 1. november 2003. Ordningen evalueres efter tre år.
SAGSBESKRIVELSE
Der er i juni 2003 foretaget en ændring af lov om sundhedsvæsenets centralstyrelse mv. med det formål, at patienternes rettigheder styrkes og at der skabes en mere enkel og overskuelig adgang til klage- og erstatningssystemet på sundhedsområdet, bl.a. gennem oprettelse af patientkontorer.
Ifølge en ny § 23 i lov om sundhedsvæsenets centralstyrelse mv. påhviler det H:S Bestyrelsen, i samarbejde med kommunalbestyrelserne i Københavns og Frederiksberg Kommuner, at oprette et eller flere patientkontorer. Patientkontorerne har til opgave at informere, vejlede og rådgive patienterne om rettigheder, herunder reglerne om adgang til patientbehandling, frit sygehusvalg, ventetider m.v. og klage- og erstatningsadgange indenfor sundhedsvæsenet.
Patientkontorerne kan desuden modtage alle klager og henvendelser vedrørende sundhedsvæsenet og skal i samråd med patienten fremsende disse til rette myndighed. Klager indsendt til patientkontoret anses endvidere for indgivet til rette myndighed på det tidspunkt, de modtages i patientkontoret.
Loven er udmøntet i en bekendtgørelse, som nærmere præciserer, at patientkontorer i H:S skal varetage vejledning og rådgivning vedrørende alle sundhedsforhold. Dog varetages vejledning og rådgivning vedrørende sygesikringsforhold primært af Københavns og Frederiksberg Kommuner.
H:S og de to kommuner har derfor aftalt, at H:S omdanner de i forvejen eksisterende patientvejlederfunktioner på de 6 hospitaler (Rigshospitalet, Bispebjerg, Frederiksberg, Hvidovre, Amager og Sct. Hans Hospital) til patientkontorer i lovens forstand. Der henvises til vedlagte forslag til retningslinier for patientkontorernes stedlige og organisatoriske placering, virksomhed m.v. (bilag 1).
Patientkontorerne kan imidlertid ikke varetage den fulde rådgivning vedrørende sygesikringsrelaterede opgaver. Det findes derfor mest formålstjenligt og borgervenligt, at lade patientkontorerne i H:S henvise til Københavns og Frederiksberg Kommuner i sager vedr. sygesikringsforhold.
Københavns Kommune har i forvejen efter § 23, stk. 1 i lov om sundhedsvæsenets centralstyrelse mv. haft pligt til at give information og yde vejledning til befolkningen om klageadgang på sundhedsområdet. Det betyder i praksis, at de respektive medarbejdere allerede i dag servicerer borgere med informationer og vejledning vedrørende deres rettigheder på sygesikringsområdet.
På den baggrund foreslås det at oprette en vejledningsfunktion vedrørende sygesikringsforhold i Københavns Kommune, placeret i Sundhedsforvaltningen.
I loven stilles krav om, at patientkontorerne sikres størst mulig uafhængighed, således at patienterne kan føle sig trygge ved at rette henvendelse til patientkontorerne. Dette tilgodeses for så vidt angår H:S således, at de ansatte i patientkontorerne i H:S ansættelsesretligt tilknyttes H:S Direktionen. Det vurderes, at uafhængighedskravet ikke i samme grad er nødvendigt i forhold til kommunens vejledning sfunktion, idet der her ikke er tale om en decideret patientkontor i lovens forstand, men en mere aktiv udmøntning og kvalitetsmæssig opgradering af den eksisterende vejlednings- og rådgivningspligt, som kommunen i forvejen varetager.
Samarbejdet mellem H:S og Københavns og Frederiksberg Kommuner skal tilrettelægges på en sådan måde, at patienterne skal opleve et sammenhængende og samordnet system, hvortil alle parter skal bidrage.
Der er aftalt et samarbejde mellem parterne omkring udarbejdelse af informationsmateriale hvormed det skal sikres, at patienterne informeres om de respektive patientkontorer og vejledningsfunktioners eksistens, beliggenhed m.v. Det er aftalt, at fælles informationsmateriale udarbejdes med udgangspunkt i H:S ' nuværende pjece om patientvejlederfunktionen.
Der oprettes endvidere et forum bestående af relevante personer med henblik på gensidig udveksling af erfaringer og vurdering af evt. øget arbejdsbelastning. Årsberetninger forventes udarbejdet i fællesskab mellem H:S og Københavns og Frederiksberg Kommuner.
Loven træder i kraft den 1. november 2003. Ordningen evalueres efter tre år.
MILJØVURDERING
Ingen miljømæssige konsekvenser.
ØKONOMI
Oprettelsen af amtskommunale patientkontorer er aftalt med amtskommunerne i økonomiaftalen for 2003. Finansieringen heraf er således aftalt og fastlagt med denne økonomiaftale.
Da patientkontorerne forudsættes oprettet på grundlag af amternes/H:S´ nuværende patientvejlederordning, var det Indenrigs- og Sundhedsministeriets vurdering, at amtskommunerne samlet ikke vil have merudgifter som følge af lovforslaget. Administrationsmæssigt forventes dog en forøget arbejdspres i Sundhedsforvaltningen, da de respektive medarbejdere udover deres almindelige opgaver nu i højere grad skal være til rådighed og vejledningsbistand over for borgere.
H:S og de to kommuner har aftalt, at også vurderingen af en eventuelt øget arbejds- og ressourcebelastning indgår i de løbende gensidige erfaringsudvekslinger.
HØRING
Ingen.
BILAG
- Forslag til retningslinier for patientkontorers stedlige og organisatoriske placering, virksomhed m.v.
Ib Haurum
/Jens Egsgaard