Evaluering af arbejdet med miljøvurdering af indstillinger og plan for det videre arbejde - høring
Evaluering af arbejdet med miljøvurdering af indstillinger og plan for det videre arbejde - høring
Sundheds- og Omsorgsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde torsdag den 6. november 2003
7. Evaluering af arbejdet med miljøvurdering af indstillinger og plan for det videre arbejde - høring
SOU 346/2003 J.nr. 49/1999
INDSTILLING
Sundhedsforvaltningen indstiller,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter evaluering af arbejdet med miljøvurdering af indstillinger og plan for det videre arbejde,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at nærværende indstilling fremsendes som Sundheds- og Omsorgsudvalgets høringssvar til Forsynings- og Miljøudvalget vedrørende "Evaluering af arbejdet med miljøvurdering af indstillinger og plan for det videre arbejde".
RESUME
Borgerrepræsentationen besluttede i møde den 26. april 2001 (BR 159/01), at der ved udgangen af 2002 skulle udarbejdes en evaluering af forvaltningernes foreløbige erfaringer med at foretage miljøvurdering af indstillinger.
Evaluering af forvaltningernes foreløbige erfaringer med at foretage miljøvurdering af indstillinger blev foretaget af COWI A/S i perioden november 2002 til marts 2003.
På baggrund af evalueringsresultaterne har Miljø- og Forsyningsforvaltningen udarbejdet vedlagte indstilling, som udover evalueringsresultaterne indeholder forslag til det videre arbejde med miljøvurderinger.
I mødet den 22. september 2003 besluttede Miljø- og Forsyningsudvalget (MFU 191/2003), at sende indstillingen i høring i de øvrige stående udvalg. Efter høringen vil der blive udarbejdet et endeligt forslag til det videre arbejde med miljøvurderinger af indstilling. Forslaget behandles i Miljø- og Forsyningsudvalget, i Økonomiudvalget og i Borgerrepræsentationen.
I indstillingen foreslås det, at alle forvaltninger udarbejder en "positivliste" over den type sager, der vurderes at kunne give en væsentlig påvirkning af miljøet. Herefter vil der kun skulle udarbejdes miljøvurderinger for disse sager. Positivlisten revideres årligt, så også nye sagstyper kan blive screenet, og forelægges de respektive udvalg.
Det foreslås desuden, at sagstyperne på positivlisten kobles til politisk vedtagne miljømål. Miljøvurderinger vil, som minimum, skulle forholde sig til hvorvidt en indstilling vil have en positiv, negativ eller neutral miljøvirkning i forhold til de(t) givne miljømål.
Afslutningsvis foreslås det, at forvaltningerne udarbejder en handlingsplan for arbejdet med implementering og formidling af forhold omkring miljøvurdering af indstillinger. Positivlisten, og tilhørende miljømål, samt handlingsplan fremlægges for de enkelte fagudvalg medio 2004, hvorefter arbejdet med miljøvurderinger i forhold til de nye retningslinier påbegyndes.
Det er Sundhedsforvaltningens opfattelse, at krav om udarbejdelse af miljøvurdering i alle indstillinger kun har haft beskeden indflydelse på forvaltningens miljøarbejde og på den politiske drøftelse af miljøspørgsmål.
Sundhedsforvaltningen kan anbefale Miljø- og Forsyningsudvalgets forslag om det videre arbejde med miljøvurderinger af indstillinger.
Sundhedsforvaltningen vurderer, at udvikling af en positivliste, koblet med politisk vedtagne miljømål, vil kunne bidrage til en kvalificering af miljøvurderinger af indstillinger. Arbejdet med miljøvurderinger vil hermed målrettes.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Borgerrepræsentationen besluttede i møde den 26. april 2001 (BR 159/01), at der ved udgangen af 2002 skulle udarbejdes en evaluering af forvaltningernes foreløbige erfaringer med at foretage miljøvurderinger af indstillinger.
COWI A/S har forestået udarbejdelsen af evalueringen. Evalueringen er foretaget i perioden november 2002 til marts 2003. Den omfatter alle kommunens syv forvaltninger og har haft til formål at belyse følgende områder:
- Forvaltningernes erfaringer med brug af retningslinjer og arbejdsredskaber for miljøvurderinger
- Hvordan miljø indgår i indstillinger
- Ressourceforbruget ved miljøvurderinger af indstillinger.
Evalueringen har ikke haft til formål, at vurdere kvantiteten af de udarbejdede milljøvurderinger eller at foretage en sammenligning mellem forvaltningerne.
COWI interviewede i alt 47 personer - fordelt på alle forvaltninger - med erfaring i arbejdet med miljøvurderinger.
På baggrund af evalueringsresultaterne har Miljø- og Forsyningsforvaltningen udarbejdet en indstilling, som udover evalueringsresultaterne indeholder forslag til det videre arbejde med miljøvurderinger.
I mødet den 22. september 2003 besluttede Miljø- og Forsyningsudvalget (MFU 191/2003), at sende indstillingen i høring i de øvrige stående udvalg, med frist den 15. oktober 2003. Sundheds- og Omsorgsudvalget har fået fristen ændret til den 7. november 2003.
Efter høringen vil der blive udarbejdet et endeligt forslag til det videre arbejde med miljøvurderinger af indstillinger. Forslaget behandles i Miljø- og Forsyningsudvalget, i Økonomiudvalget og i Borgerrepræsentationen.
Formålet med nærværende indstilling er, at præsenterer Miljø- og Forsyningsforvaltningens forslag til det videre arbejde med miljøvurderinger som baggrund for Sundheds- og Omsorgsudvalgets godkendelse af høringssvar om emnet.
Evalueringens resultater
Retningslinjer og arbejdsredskaber
De skriftlige retningslinjer og arbejdsredskaber opleves som værende for generelle til at kunne dække alle arbejdsopgaver i kommunen. Der er behov for værktøjer, der gør det mere klart, hvad formål og indhold i en miljøvurdering forventes at være.
Hvordan indgår miljø i indstillinger?
Der er generelt en positiv og god vilje til at arbejde med miljø i de enkelte forvaltninger. Generelt fylder miljø, og dermed miljøvurderinger, mest i forhold til bygge- og anlægsområdet. Dette afspejles i, at det miljøbegreb der arbejdes med i fo rvaltningerne ofte er meget smalt og det primært er relateret til det fysiske miljø. Sundheds- og velfærdsperspektivet inddrages som hovedregel ikke.
Det har ikke været tilstrækkeligt håndgribeligt for forvaltningerne at arbejde med det brede miljøbegreb, der var lagt op til. I alle forvaltninger hersker der tvivl om, hvilke elementer der skal inddrages i en miljøvurdering og på hvilken måde.
Desuden viste evalueringen, at der eksisterer forskellige opfattelser af målgruppen. Nogle steder opfattes politikerne som målgruppe, men forvaltningen selv anses som målgruppe blandt andre.
Ressourceforbrug
Gennemsnitligt bruges ca. 30 minutter på den enkelte miljøvurdering. Dette gennemsnit dækker dog over store variationer. Det angives, at det tager mellem 15 minutter og 4 timer at lave en miljøvurdering, men at tidsforbuget generelt er faldet med større erfaring og mulighed for genbrug af tidligere vurderinger hos den enkelte sagsbehandler.
Øvrige erfaringer
Der er nedsat et "Forum for miljøvurderinger", med repræsentanter fra alle forvaltninger, hvis opgave det er at følge arbejdet med miljøvurderinger. Forum for miljøvurdering mener, at indførelsen af miljøvurderinger har betydet, at der i en række sager er blevet arbejdet mere målrettet med miljøaspektet. Inden for Sundheds- og Omsorgsudvalget regi nævnes sagen om indførelse af økologisk mad, hvor der bl.a. blev inddraget en miljøvurdering af emballage.
Forslag til det fremtidige arbejde med miljøvurderinger
På baggrund af evalueringen og erfaringer fra det hidtidige arbejde med miljøvurderinger generelt er der formuleret to formål for det fremtidige arbejde med miljøvurderinger:
- at arbejdet med miljøvurderinger skal forenkles, og
- at arbejdet med miljøvurderinger skal målrettes det politiske niveau.
Miljøvurdering kun af sager på "positivliste"
Det foreslås, at alle sagstyper i de enkelte forvaltninger screenes og at der på denne baggrund udarbejdes en positivliste for sagstyper, der skal miljøvurderes. Fagforvaltningerne vil kunne få støtte fra Miljø- og Forsyningsforvaltningen og ekstern konsulent til dette arbejde. Herefter skal der kun foretages miljøvurdering af disse sager.
Det vil blive tilstræbt, at det fortrinsvis bliver sager på et mere overordnet plan- og strateginiveau, der skal miljøvurderes. Det er hensigten at positivlisten revideres årligt for at sikre, at også nye relevante sagstyper kommer på listen. Ved hver revision fremlægges listen for det respektive udvalg.
Miljøvurderinger knyttes til miljømål
For sagstyperne på positivlisten angives hvilke politisk vedtagne miljømål, de enkelte sagstyper forventes at have en indvirkning på. Dette skal blandt andet tydeliggøre, at det politiske niveau er den primære målgruppe for miljøvurderingerne.
Koblingen til politisk vedtagne miljømål vil indgå som en del af screeningsprocessen, og forvaltningerne vil modtage støtte til arbejdet fra Miljø- og Forsyningsforvaltningen.
I den konkrete miljøvurdering skal det herefter som minimum fremgå, om indstillingen har en positiv, neutral eller negativ indflydelse på det givne miljømål. Hermed skulle ambitionsniveauet for miljøvurderingerne blive mere klart. Desuden følger det af den direkte kobling til miljømålene, at miljøbegrebet bliver defineret i kraft af det givne mål, og at det derfor ikke længere bør herske tvivl om, hvorvidt der skal anlægges et snævert eller bredt miljøbegreb i forhold til den enkelte indstilling.
Der vil være sagsområder, der kan have en væsentlig indvirkning på miljøet, men som ikke umiddelbart kan kobles til eksisterende miljømål. I disse tilfælde må der træffes konkrete aftaler med Miljø- og Forsyningsforvaltningen om, hvordan miljøvurderingen kan foretages.
Konsekvenser af den nye metode
Det forventes, at resultatet af den nye metode bliver at der sker en bedre målretning af miljøvurderingerne mod de sager, der giver en væsentlig påvirkning af miljøet. Det vil samtidig betyde, at det samlede antal af sager der skal miljøvurderes bliver betydeligt mindre, idet der ved gennemførelsen af screeningen af sagstyper vil blive tilstræbt, at det fortrinsvist er på et overordnet plan- og strateginiveau der miljøvurderes.
Organisering
Miljø- og Forsyningsforvaltningen vil fortsat fungere som sekretariat og understøtte forvaltningernes arbejde med miljøvurderinger. Miljø- og Forsyningsforvaltningen vil i samarbejde med de øvrige forvaltninger løbende udvikle, forbedre og informerer om af retningslinjer og arbejdsredskaber til brug for arbejdet. Desuden foreslås det i indstillingen, at "Forum for miljøvurderinger" fortsætter.
Handlingsplaner
Afslutningsvis foreslås det, at forvaltningerne efter udarbejdelse af positivliste udarbejder en handlingsplan for arbejdet med implementering og formidling af forhold omkring miljøvurdering af indstillinger. Positivlisten, og tilhørende miljømål, samt handlingsplan fremlægges for de enkelte fagudvalg medio 2004, hvorefter arbejdet med miljøvurderinger i forhold til de nye retningslinier påbegyndes.
Sundhedsforvaltningens indstilling
Sundhedsforvaltningen stiller sig positiv overfor Miljø- og Forsyningsudvalgets forslag om det videre arbejde med miljøvurderinger.
Det er Sundhedsforvaltningens holding, at kravet om miljøvurderinger af samtlige sager har haft beskeden indflydelse på miljøarbejdet i forvaltningen, ligesom det er forvaltningens vurdering, at det også kun har haft beskeden indflydelse på den politiske drøftelse af miljøspørgsmål.
Udvikling af en positivliste, koblet med politisk vedtagne miljømål, vurderes at kunne bidrage til en kvalificering af miljøvurderingerne i relation til indstillinger. Arbejdet med miljøvurderinger vil hermed målrettes.
Sundhedsforvaltningen tilhører de forvaltninger, hvor det kan forventes at relativt få sagstyper kommer på positivlisten. Dette betyder, at arbejdet med miljøvurderinger kan koncentreres om et relativt beskedent antal sager.
MILJØVURDERING
Ingen
ØKONOMI
Ingen
HØRING
Ingen.
BILAG
1. Brev angående høring fra Miljø- og Forsyningsforvaltningen
2. Beslutningsprotokol MFU 191/2003
3. Indstilling til Miljø- og Forsyningsudvalgsmøde den 22. september 2003 om "Evaluering af arbejdet med miljøvurdering af indstillinger og plan for det videre arbejde"
Ib Haurum
/Jens Egsgaard