Sygesikringsaftale om epilering (hårfjerning)
Sygesikringsaftale om epilering (hårfjerning)
Sundheds- og Omsorgsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde torsdag den 6. november 2003
5. Sygesikringsaftale om epilering (hårfjerning)
SOU 342/2003 J.nr. 98/1998
INDSTILLING
Sundhedsforvaltningen indstiller,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender Speciallægesamarbejdsudvalgets beslutning om forlængelse og revision af §3-aftale, vedrørende epilering af skæmmende sort eller mørkebrun hårvækst på ansigt og hals hos kvinder.
RESUME
I henhold til sygesikringsoverenskomsten §3 vedrørende speciallægehjælp, indgået mellem Sygesikrings Forhandlingsudvalg og Foreningen af Speciallæger, har amterne mulighed for at indgå lokale aftaler uden om overenskomsten.
Med godkendelsen af "Analyse af sygesikringsområdet 2002" i Sundheds- og Omsorgsudvalget den 24. april 2003 skal §3-aftaler, der har økonomiske konsekvenser, godkendes i Sundheds- og Omsorgsudvalget (SOU 94/2003).
Den 1. juli 2001 trådte en §3-aftale vedr. epilering af sort eller mørkebrun hårvækst på ansigt og hals hos kvinder i kraft. Aftalen, som var tidsbegrænset til 2 år, udløb den 30. juni 2003. Aftalen fastslog, at der efter aftalens udløb skulle tages stilling til eventuel aftalefornyelse.
Speciallægesamarbejdsudvalget besluttede i møde den 28. maj 200, at forlænge §3-aftalen vedrørende epilering. Den forlængede aftale indeholder nedenstående ændringer:
- Aftalen gøres ikke tidsbegrænset, men kan opsiges af begge parter med 3 måneders varsel.
- Det maksimale antal behandlinger fastsættes til 5 behandlinger pr. patient.
- Aftalen omfatter behandling af maksimalt 100 kvinder om året.
§3-aftalen gælder samtlige dermato-venerologer med ydernummer i Københavns Kommune. Samtlige dermato-venerologer orienteres om aftalen, og kvoten af patienter fordeles mellem de kvalificerede, ansøgende speciallæger.
Udgifterne til epilering er uændrede, hvorfor der er økonomisk dækning for aftalen inden for det særligt rammebelagte område på sygesikringsområdet.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
I henhold til sygesikringsoverenskomsten § 3 vedrørende speciallægehjælp, indgået mellem Sygesikrings Forhandlingsudvalg og Foreningen af Speciallæger, har amterne mulighed for at indgå lokale aftaler uden om overenskomsten, f.eks. omkring nye behandlingsmetoder.
Indtil udarbejdelsen af sygesikringsanalysen 2002 havde Speciallægesamarbejdsudvalget mandat til at godkende §3-aftaler. Med godkendelsen af "Analyse af sygesikringsområdet 2002" i Sundheds- og Omsorgsudvalget den 24. april 2003, skal §3-aftaler, der har økonomiske konsekvenser, godkendes i Sundheds- og Omsorgsudvalget (SOU 94/2003).
På Speciallægesamarbejdsudvalgets møde den 13. marts 2001 godkendte udvalget en §3-aftale vedr. epilering af sort eller mørkebrun hårvækst på ansigt og hals hos kvinder, gældende for alle speciallæger i dermato-venerologi i Københavns Kommune.
Mange kvinder oplever uønsket skægvækst. Fotoepilering er en effektiv metode til varig fjernelse af specielt mørk og kraftig skægvækst. Ved fotoepilering afsættes lysenergi (fotoner) i hårrødderne, således at disse ødelægges for bestandigt. Fotoepilering er næsten smertefri, meget hurtigere, langt mere effektiv og forbundet med meget mindre risiko for bivirkninger end øvrige metoder til permanent hårfjernelse.
Aftalen, som var tidsbegrænset til 2 år, trådte i kraft pr. 1. juli 2001 og udløb den 30. juni 2003. Aftalen fastslog, at der efter aftalens udløb skulle tages stilling til eventuel aftalefornyelse.
Sundhedsforvaltningen afholdt den 26. marts 2003 møde med speciallæge Ida Walsøe vedrørende erfaringer med §3-aftalen. Speciallæge Ida Walsøe, var den eneste dermato-venerolog der ønskede at tilbyde epilering og tilsluttede sig derfor som den eneste aftalen.
Speciallæge Ida Walsøe har oplevet en stadig stigning i antallet af patienter, der bliver henvist til behandling med epilering. Speciallæge Inger Walsøe mener, at behandlingens effekt er tilfredsstillende, idet patienterne opnår en varig fjernelse af specielt mørk og kraftig skægvækst.
Speciallæge Ida Walsøe foreslår en forlængelse af §3-aftalen vedrørende epilering med følgende ændringer af aftalen:
- Øget antal patienter. Den eksisterende aftale indebærer, at der maksimalt kan behandles 75 kvinder pr. år. Speciallægen påpeger, at det nuværende maksimumantal betyder, at patienter må forventes afvist i årets sidste måneder, hvorfor der bør være mulighed for at behandle flere patienter pr. år.
- Antal behandlinger pr. patient. Den tidligere aftale fastsatte 7 behandlinger som det maksimale antal behandlinger pr. patient. Speciallæge Ida Walsøe oplyser, at ny viden på området har givet anledning til en anbefaling af 5 behandlinger pr. patient.
På møde i Speciallægesamarbejdsudvalget den 28. maj 2003 drøftede udvalget en forlængelse af §3-aftalen vedrørende epilering. Der var enighed om at forlænge aftalen med nedenstående ændringer:
- Aftalen gøres ikke tidsbegrænset, men kan opsiges af begge parter med 3 måneders varsel.
- Det maksimale antal behandlinger fastsættes til 5 behandlinger pr. patient.
- Aftalen omfatter behandling af maksimalt 100 kvinder om året.
§3-aftalen udformes således at den stadig gælder samtlige dermatologer med ydernummer i Københavns Kommune. Samtlige dermatologer orienteres igen om aftalen, og kvoten af patienter fordeles mellem de kvalificerede, ansøgende speciallæger.
ØKONOMI
Udgifterne til §3-aftalen vedr. epilering var i 2002 i alt 410.109 kr. Den tidligere aftale fastslog, at der maksimalt kunne behandles 75 patienter med 7 behandlinger pr. patient. I den nye aftal e vil det maksimale antal behandlinger pr. patient være 5. Inden for samme budgetrammen kan der således behandles 100 patienter
Udgifterne til epilering er dermed uændrede, hvorfor der er økonomisk dækning for aftalen inden for det særligt rammebelagte område på sygesikringsområdet.
HØRING
Ingen.
BILAG
ingen
Ib Haurum
/Jens Egsgaard