Mødedato: 06.09.2007, kl. 14:00

Status på demografitilpasningen 2008

Se alle bilag

Status på demografitilpasningen 2008

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 6. september 2007

 

 

3.      Status på demografitilpasningen 2008

SOU 210/2007  J.nr. 44/2007

 

 

 

Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteres om status på sagen om demografitilpasningen samt KL's vurdering af prognosemodellen, som udgør grundlaget herfor.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

1.                  at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen om status på demografitilpasningen til efterretning.

 

 

Problemstilling

Som følge af den seneste befolkningsprognose skal Sundheds- og Omsorgsudvalgets budget for 2008 demografikorrigeres varigt med 117,1 mio. kr. (2007 pl) - mod forventet 46,6 mio. kr. Demografikorrektionen er problematisk, fordi den hviler på et usikkert erfaringsgrundlag, og fordi fuld indfasning af demografikorrektionen i 2008 må forventes at have en negativ effekt på serviceniveauet, arbejdsmiljøet og på mulighederne for at genskabe økonomisk balance i hjemmeplejen. For at imødegå disse utilsigtede konsekvenser anbefaler Sundheds- og Omsorgsforvaltningen en delvis indfasning i 2008, således at demografikorrektionen først fuldt indfases i 2009.

Køb af pladser reguleres af demografimodellen efter den beregningsforudsætning, at kommunen ikke længere afholder udgifter, når en borger fraflytter. Dette er fejlagtigt, da kommunen i praksis fortsat har betalingsforpligtelsen, når en borger flytter til en plejebolig/ældrebolig i en anden kommune. Demografimodellen reducerer dermed forvaltningens budget, selvom udgiften til plejeboligen mv. fortsat skal afholdes.

Fejlen i demografimodellen medfører, at forvaltningen belastes dobbelt, fordi køb af pladser indgår i demografimodellen. Konkret er forvaltningen blevet demografikorrigeret -7,1 mio. kr. i 2006 og -7,3 mio. kr. i 2007, mens den foreslåede korrektion i 2008 er -11,8 mio. kr (2007 pl). Disse korrektioner medfører et utilsigtet pres på serviceniveauet, fordi de ikke skyldes reelle demografiændringer. På den baggrund anbefaler Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, at køb af pladser permanent tages ud af demografimodellen.

 

Løsning

Med henblik på at sikre en hensigtsmæssig demografitilpasning uden utilsigtede negative effekter på serviceniveau og på medarbejdernes arbejdsmiljø har Sundheds- og Omsorgsforvaltningen foretaget en afdækning af konsekvenserne ved en fuld indfasning af den foreslåede demografitilpasning, jf. bilag 1. Afdækningen indikerer, at fuld indfasning i 2008 kan forventes at nødvendiggøre lukning af 60 plejeboligpladser mere end demografien tilsiger. I forhold til hjemmeplejen indikerer beregningerne, at det samlede serviceniveau utilsigtet vil blive reduceret med ca. 1.000 timer/uge, hvis fuld indfasning i 2008 fastholdes. Et sådant pres på serviceniveauet vil negativt påvirke medarbejdernes arbejdsmiljø og mulighederne for at skabe økonomisk balance i hjemmeplejen.

 

Såfremt det viser sig, at den faktiske befolkningsudvikling fraviger prognosen væsentligt, vil det ikke være muligt at omgøre de påbegyndte nedlukninger af plejehjem. Dette skyldes bl.a. opsigelse af driftsoverenskomster mv. For at undgå disse utilsigtede konsekvenser foreslår Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, at demografikorrektionen indfases langsommere, hvilket er på linje med KL's umiddelbare anbefalinger. Forvaltningen anbefaler, at korrektionen reduceres med 34,8 mio. kr. i 2008, heraf en et-årig reduktion på 10 mio. kr. vedrørende plejehjem og 13 mio. kr. vedrørende hjemmepleje og en varig reduktion på 11,8 mio. kr. vedrørende køb af pladser. Såfremt anbefalingen følges, vurderes det at serviceniveauet vil kunne fastholdes.

 

KL har foretaget en vurdering af kommunens model til udarbejdelse af befolkningsprognoser med henblik på at afdække befolkningsprognosens kvalitet, jf. bilag 2. Det er KL's vurdering, at 'det kan være betænkeligt at lade en ny prognosemodel danne grundlag for en fuld og øjeblikkelig bevillingsjustering, da der slet ikke er nogen erfaringer med modellens præcision.' KL foreslår, at kommunen evt. kan foretage en langsommere indfasning evt. kombineret med efterregulering af budgettet, når det endelige befolkningstal kendes. Herudover foreslår KL også, at kommunen kan overveje generelt at indfase både opad- og nedadgående demografitilpasninger trinvist med henblik på at sikre en rimelig tilpasningstid for fagforvaltningerne.

 

Økonomi

-

 

Videre proces

Drøftelserne vedr. demografitilpasningen fortsætter under budgetforhandlingerne vedr. budget 2008.

 

Bilag

1.      Orientering om demografitilpasningen

2.      KL's notat: Justering af bevillinger som følge af forventet demografisk udvikling i Københavns Kommune.

3.   Bilag 1 til KL's notat: Demografitilpasning i København

 

        

 

Hanne Baastrup                                        /Andreas Jegstrup

 

 

 


 

Til top