Mødedato: 06.09.2007, kl. 14:00

Projektansøgning til Region Hovedstaden

Se alle bilag

Projektansøgning til Region Hovedstaden

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 6. september 2007

 

 

12.      Projektansøgning til Region Hovedstaden

SOU 219/2007

Sundheds- og Omsorgsudvalget får en orientering om projektansøgninger, der er sendt til sundhedskoordinationsudvalget i Region Hovedstaden, og hvor Sundheds- og Omsorgsforvaltningen er medansøger.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, at

1.                  at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen om projektansøgningerne til efterretning.

 

Problemstilling

Sundhedskoordinationsudvalget i Region Hovedstaden har afsat en pulje på 5 mio. kr. til samfinansiering af projekter mellem kommunerne og regionen. Der gives støtte til projekter, der fremskynder realiseringen af sundhedsaftalernes udviklingsmål vedr. patientrettet forebyggelse og etablering af fælles forløbsprogrammer for personer med kronisk sygdom, samt forebyggelse af indlæggelse af svage ældre. Ansøgninger skal være formuleret i fællesskab med et hospital. Der var ansøgningsfrist den 24. august 2007. Kommunens finansiering af et projekt skal udgøre 50 %.

 

Løsning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen er medansøger til 3 projekter.

 

Rehabiliteringsprogram til borgere af anden etnisk oprindelse med type 2 diabetes i Sundhedscenter Nørrebro

 

I forbindelse med oprettelsen af Sundhedscenter Nørrebro besluttede Sundheds- og Omsorgsudvalget, at der på sundhedscenter Nørrebro særligt skal være fokus på udvikling af borgerrettede tilbud, ligesom sundhedscentret i tilrettelæggelsen af sine tilbud skal matche befolkningssammensætningen på Nørrebro og Bispebjerg. Sundhedscenter Nørrebro har derfor fokus på udviklingen af tilbud til borgere med anden etnisk baggrund. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har i SIKS projektet et tæt samarbejde med Bispebjerg Hospital og almen praksis omkring udviklingen af sundhedscentrene. SIKS projektet har udviklet rehabiliteringsprogrammer til de 4 sygdomsgrupper, der kan modtage tilbud i sundhedscentrene. Programmet består af fysisk træning, kostvejledning og undervisning og bygger på videnskabelig evidens. For at tilbyde borgere af anden etnisk oprindelse en optimal indsats vil der være behov for en videreudvikling af SIKS-rehabiliteringsprogrammet.

 

Sundhedskoordinationsudvalget er ansøgt om midler til ansættelse af en sundhedskonsulent, der i samarbejde med brugere, ansatte og samarbejdspartnere kan videreudvikle SIKS programmet. Der tages udgangspunkt i rehabiliteringsprogrammet for type 2 diabetes. Erfaringerne og resultaterne overføres herefter til de øvrige rehabiliteringsprogrammer og de andre sundhedscentre i kommunen.

 

2. Ansøgning om tidlig opsporing og rehabilitering af kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL).

 

Projektet er et tværsektorielt samarbejdsprojekt mellem Bispebjerg Hospital, Region Hovedstaden, praktiserende læger og praksispersonale på Østerbro, Sundhedscenter Østerbro, ældreområdet Østerbro og Københavns Kommunes Sundheds- og Omsorgsforvaltning.

 

Projektet har bl.a. til formål at  udvikle en model for screening for KOL i primærsektoren blandt borgere over 65 år på Østerbro at vurdere forekomsten og sværhedsgraden af KOL sammenholdt med de resultater, som tidligere screeningsundersøgelser af befolkningen på Østerbro har vist. Endvidere skal projektet vurdere effekten af KOL-rehabilitering for patienter med moderat KOL og vurdere langtidseffekten af rehabilitering + vedligeholdelsestræning for forskellige grader af KOL sygdom. Endelig undersøges det, hvorvidt den sundhedsfaglige indsats er cost-effektiv.

 

Alle borgere opfordres til at kontakte deres egen læge og blive undersøgt for KOL (lungefunktionsundersøgelse). Der er 10.000 borgere over 65 år på Østerbro. 3.500 borgere forventes at blive undersøgt. De patienter der har KOL tilbydes medicinsk behandling hos egen læge og rehabilitering på enten Sundhedscenter Østerbro eller Bispebjerg Hospital.

 

Projektet søger at skabe en model for KOL-screening og rehabilitering, der kan anvendes lokalt og nationalt. 

 

3 Optimering af kommunikation mellem sektorer - hospital og kommune som led i forebyggelse af indlæggelser af svage ældre.

 

Projektet er et samarbejde mellem Hvidovre Hospital, Geriatrisk Afdeling og Ældrekontoret i Valby. Projektet har til formål at skabe sammenhæng for ældre patienter, der udskrives fra hospital.

 

En af de ting, der gør samarbejdet vanskeligt på tværs af sektorerne, er manglen på fælles kvantitative mål for patientens fysiske og mentale formåen.

 

Kvantitative mål kan anvendes til at sætte konkrete mål for pleje, behandling og træning samt monitorere effekten af disse. De anvendes til at følge patienten/ borgerens tilstand over tid for på den måde at følge en udvikling og iværksætte en relevant intervention inden den svage ældre indlægges på hospital.

 

Projektet har til formål at afprøve om 2 enkelte fysiske test (Body Mass Indeks- BMI og Chair Stand test) kan bruges som værktøj i begge sektorer. Hvis de 2 test kan anvendes som fælles værktøj til mål i fald i ældres funktionsniveau, vil tidlig opdagelse af funktionsevnetab sikre en hurtig indsats og henvisning til rigtige kommunale tilbud.

 

 

Økonomi

 

Ansøgere

Projekttitel

Ansøgt Beløb

Samlet budget

Kommunal finansiering

Konto

Københavns Kommune og Bispebjerg Hospital

Rehabiliteringsprogram til borgere med anden etnisk oprindelse med type-2-diabetes

367.500

735.000

367.500

Funktion 4.62.88

Sundhedsfremme og forebyggelse org.nr. 22552

 

For de øvrige ansøgninger forudsætter tilskud fra sundhedskoordinationsudvalget, at den kommunale finansiering udgør 50%..

 

Videre proces

Sundhedskoordinationsudvalget i Regionen Hovedstaden behandler de indkomne ansøgninger den 11. september 2007.

 

 

Bilag

1.      Ansøgning om rehabiliteringsprogram til borgere af anden etnisk oprindelse med type 2 diabetes i Sundhedscenter Nørrebro.

2.      Ansøgning om tidlig opsporing og rehabilitering af kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL).

3.      Optimering af kommunikationen mellem sektorer som led i forebyggelse af indlæggelse af ældre mennesker.

 

 

 

Anne Mette Fugleholm                          

                                                            /Jens Egsgaard

 

 

 


 

Til top