Forebyggelsessamarbejde med Stockholms Läns Landsting (Indstilling udsendt med dagsordenen for mødet den 18. juni 2001)
Forebyggelsessamarbejde med Stockholms Läns Landsting (Indstilling udsendt med dagsordenen for mødet den 18. juni 2001)
Sundheds- og Omsorgsudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde mandag den 6. august 2001
11. Forebyggelsessamarbejde med Stockholms Läns Landsting (Indstilling udsendt med dagsordenen for mødet den 18. juni 2001)
SOU 226/2001 J.nr. 7/2000
INDSTILLING OG BESLUTNING
Sundhedsforvaltningen indstiller
at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager nedenstående redegørelse vedrørende samarbejde om peer-review på kost og overvægtsområdet mellem Københavns Kommune og Stockholms Läns Landsting til efterretning
Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 6. august 2001
Sundheds- og Omsorgsudvalget udsatte sagen til et senere møde.
RESUME
I 1999 indgik Københavns Kommune og Stockholms Läns Landsting en samarbejdsaftale med henblik på at udvikle folkesundhedsarbejdet. Både Københavns Kommune og Stockholms Län deltager i WHO´s Healthy Cities Project, ligesom begge deltager i EU-megapoles samarbejdet.
Samarbejdet med Stockholms Län skaber mulighed for at indgå i en mere konkret og specifik erfaringsudveksling på væsentlige dele af folkesundhedsarbejdet. Det sker gennem peer-review metoden.
Peer-review metoden er baseret på, at to hold af fagfolk, der arbejder med konkrete indsatsområdet i folkesundhedsarbejdet, gensidigt undersøger området i henholdsvis Stockholm og København.
Peer-review samarbejdet i 2001 har handlet om kost og overvægt. Der er udarbejdet en rapport i Stockholm om København og i København om Stockholm.
Stockholm påpeger, at vi i København mangler politiske mål på overvægtsområdet, og anbefaler, at der snarest nedsættes en tværsektoriel arbejdsgruppe, som skal skabe mål, strategier og organisation for arbejdet med overvægt i København.
Stockholm anbefaler yderligere en styrkelse og omorganisering af Sundhedsforvaltningens indsats på kost og overvægtsområdet således, at der kan skabes en faglig enhed. Dette skal begrænse Sundhedsforvaltningens afhængighed af eksterne samarbejdspartnere og sikre mulighed for en mere målrettet indsats.
Endelig anbefaler Stockholm en adskilles af faglig udvikling og planlægning fra de udførende konkrete tilbud på kost og overvægtsområdet.
Temaet i 2002 vil være forebyggelse i forhold til større børn og unge. Der lægges endvidere op til at samarbejdet mellem Stockholm og København evalueres på mødet i 2002.