Forventet regnskab for 2001 pr. 27. juli
Forventet regnskab for 2001 pr. 27. juli
Sundheds- og Omsorgsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde mandag den 6. august 2001
3. Forventet regnskab for 2001 pr. 27. juli
SOU 241/2001 J.nr. 1/2001
INDSTILLING
Sundhedsforvaltningen indstiller,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender det forventede regnskab 2001 pr. 30. juni – herunder kvartalsregnskab og opfølgning på mål- og resultatkrav – og videresender det til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
RESUME
Sundhedsforvaltningens regnskabsprognose for 2001 tager udgangspunkt i det vedtagne budget 2001 korrigeret for de tillægsbevillinger, Borgerrepræsentationen har vedtaget samt de omplaceringer mellem bevillingerne, som Borgerrepræsentationen godkendte i forbindelse med behandlingen af det forventede regnskab pr. 31 marts 2001.
Der forventes et merforbrug på 12,9 mill. kr. på det rammebelagte område. Merforbruget er sammensat af et mindreforbrug på 5,9 mill. kr. på bevillingen Sundhed og uddannelse, et merforbrug på 20,3 mill. kr. på bevillingen Pleje, service og boliger for ældre, drift, et merforbrug på 3 mill. kr. på bevillingen Administration og et mindreforbrug på 4,5 mill. kr. på bevillingen Pleje, service og boliger for ældre, anlæg.
Merforbruget på det rammebelagte område er på 0,5% i forhold til det korrigerede budget.
I forhold til den seneste budgetopfølgning som Sundhedsforvaltningen fremlagde for Sundheds- og Omsorgsudvalget i juni er der tale om en forværring på ca. 3 mill. kr. vedrørende udgifterne til advokat- og konsulentarbejder hovedsagligt i relation til "Ligkistesagen".
I det nævnte merforbrug er der ikke indregnet en forventet tillægsbevilling på ca. 8 mill. kr. som følge af, at den generelle lønregulering er større end budgetteret. Såfremt den forventede tillægsbevilling indregnes er der et merforbrug på det rammebelagte område på ca. 4,9 mill. kr.
De to største problemområder er hjemmeplejen samt køb og salg af pladser. På køb og salg af pladser forventes der et merforbrug på 26,7 mill. kr. Dette er en marginal forbedring i forhold til det forventede regnskab pr. 31 marts, hvor der forventedes et merforbrug på 28 mill. kr. Forbedringen er dog så lille, at det må konstateres, at de iværksatte tiltag til imødegåelse af merforbruget endnu ikke har fået nævneværdig effekt. Disse tiltag består bl.a. i at sikre, at forsøgsbydelene tilgodeses ved tildeling af plejeboligpladser på lige fod med de øvrige bydele i Københavns Kommune.
På hjemmeplejeområdet forventes et merforbrug på 10 mill. kr., efter indregning af den givne tillægsbevilling til området på i alt 35 mill. kr. Det vil sige, at skønnet ikke er ændret i forhold til indstillingen vedrørende budgetoverholdelsen i hjemmeplejen 2001, som blev præsenteret for Sundheds- og Omsorgsudvalget den 18. juni 2001 (SOU 120/2001).
Med henblik på at imødegå det forventede merforbrug vil Sundhedsforvaltningen udvise tilbageholdenhed med brug af centrale puljemidler og fortsætte arbejdet med at understøtte implementeringen og udviklingen af tiltag, som skal sikre effektiviseringen og styringen af hjemmeplejen.
Sundhedsforvaltningen vil endvidere analysere, i hvilken udstrækning merforbruget i hjemmeplejen kan henføres til en stigende plejetyngde.
Samlet set forventer Sundhedsforvaltningen budgetoverholdelse på det rammebelagte område.
På det lovbundne område forventes der et merforbrug på 56,1 mill. kr. Merforbruget er sammensat af et mindreforbrug på 0,6 mill. kr. på bevillingen Pleje, service og boliger for ældre, et mindreforbrug på 1,9 mill. kr. på bevillingen Sikringsydelser til ældre og et merforbrug på 58,6 mill. kr. på bevillingen Praksissektoren. Merforbruget på bevillingen Praksissektoren kan primært henføres til merudgifter som følge af indførelsen af et nyt medicintilskudssystem.
SAGSBESKRIVELSE
Sundhedsforvaltningens regnskabsprognose for 2001 tager udgangspunkt i det vedtagne budget 2001 korrigeret for de tillægsbevillinger Borgerrepræsentationen har vedtaget samt de omplaceringer mellem bevillingerne, som Borgerrepræsentationen godkendte i forbindelse med behandlingen af det forventede regnskab pr. 31 marts 2001.
Det første afsnit omhandler det rammebelagte område, mens det andet afsnit omhandler det lovbundne område, finansposter samt bidrag til H:S.
Rammebelagte områder
Nedenstående skema viser det korrigerede budget 2001 på det rammebelagte område, det forventede forbrug samt afvigelsen.
Tabel 1. Sundheds- og Omsorgsudvalgets regnskabsprognose for 2001 – rammebelagte områder (1.000 kr.).
Som det fremgår af oversigten forventes der et merforbrug på 12,9 mill. kr. på det rammebelagte områdes løbende drift. Merforbruget er på 0,5 % i forhold til det korrigerede budget.
Merforbruget vil blive søgt imødegået ved tilbageholdenhed med brug af centrale puljemidler og ved fortsat indsats i forhold til implementering af effektiviseringstiltag i hjemmeplejen.
I det nævnte merforbrug er der ikke indregnet en forventet tillægsbevilling på ca. 8 mill. kr. som følge af, at lønstigningerne er større end budgetteret. Såfremt den forventede tillægsbevilling indregnes er der et merforbrug på det rammebelagte område på ca. 4,9 mill. kr.
I det følgende forklares de væsentligste afvigelser på de forskellige bevillingsområder.
Rammebelagte områder, drift:
Sundhed og uddannelse
Samlet forventes der på denne bevilling et mindreforbrug på 5,9 mill. kr. Mindreforbruget er sammensat af afvigelser vedrørende henholdsvis Social- og Sundhedsskolen, Sund By samt praksisområdet, profylaktiske svangreundersøgelser.
Den væsentligste del af mindreforbruget kan henføres til et forventet mindreforbrug på Social- og Sundhedsskolen på 5,2 mill. kr. Dette forventede mindreforbrug fremkommer efter, at skolens budget er reduceret med i alt 7 mill. kr. Social- og Sundhedsskolens forventede mindreforbrug skyldes et lavere elevoptag end forudsat ved budgetlægningen.
Der forventes et mindreforbrug på 1,2 mill. på Sund By området. Årsagen er, at etableringen af Sund By, Ydre Østerbro er udskudt, hvilket medfører, at driftsudgifterne bliver mindre end forventet ved budgetlægningen.
Endelig forventes der på praksisområdet, profylaktiske svangreundersøgelser et merforbrug på 0,5 mill. kr. Det forventede merforbrug er vurderet med udgangspunkt i forbruget i årets første fire måneder samt regnskabsresultatet 2000.
Pleje, service og boliger for ældre
På bevillingen Pleje, service og boliger for ældre forventes et merforbrug på 20,3 mill. kr. Merforbruget er sammensat af afvigelser på forskellige områder, som beskrives nedenfor.
Køb og salg af pladser
På køb og salg af pladser forventes der et merforbrug på 26,7 mill. kr.. Dette er en marginal forbedring i forhold til det forventede regnskab pr. 31 marts, hvor der forventedes et merforbrug på 28 mill. kr. Forbedringen er dog så lille, at det må konstateres, at de iværksatte tiltag til imødegåelse af merforbruget endnu ikke har fået nævneværdig effekt. Disse tiltag består i at sikre, at forsøgsbydelene tilgodeses ved tildeling af plejeboligpladser på lige fod med de øvrige bydele i Københavns Kommune.
Plejehjemsområdet
På plejehjemsområdet forventes der et samlet mindreforbrug på 7,5 mill. kr. Heri indgår dog som forudsætning, at der i resten af 2001 ikke skal bruges yderligere midler til anskaffelser og vedligehold.
På hjælpemiddelområdet forventes der et merforbrug på 7,6 mill. kr., som forventes dækket af plejehjemspuljen.
På den almindelige drift af plejehjem forventes der et merforbrug på 3 mill. kr., som dækkes af plejehjemspuljen. Tilbagemeldingerne fra institutionerne viser, at kun 6 plejehjem forventer et merforbrug på mere end de 2%, som ifølge principperne for selvforvaltning kan overføres mellem budgetårene. I 2000 var der 13 plejehjem med et merforbrug på mere end 2%.
Klienters betalinger
Der forventes en merindtægt på 5 mill. kr. på klienters betalinger. Dette område omfatter plejeboligbeboeres egenbetaling af husleje, el og varme. Afvigelsen skyldes, at indtægterne er højere end skønnet ved budgetlægningen.
Hjemmeplejen.
På hjemmeplejeområdet forventes et merforbrug på 10 mill. kr. efter indregning af tillægsbevillingen på 35 mill. kr. Det vil sige, at skønnet ikke er ændret i forhold til indstillingen vedrørende budgetoverholdelsen i hjemmeplejen 2001, som blev præsenteret for Sundheds- og Omsorgsudvalget den 18. juni 2001 (SOU 120/2001).
Med henblik på at opnå en nødvendig tilpasning for at sikre budgetoverholdelsen er der for de enkelte bydele iværksat en række tiltag, som skal sikre en effektiv drift af hjemmeplejen i bydelene. Det drejer sig primært om vaske- og indkøbsordninger, samt om visitation med baggrund i Fælles Sprog.
Tiltagene er beskrevet i konkrete handleplaner for bydelene. Handleplanerne indeholder endvidere en beskrivelse af de konsekvenser for borgere og medarbejdere, som de foreslåede tiltag forventes at få, samt en beskrivelse af den proces som der planlægges i de enkelte bydele i relation til implementeringen af tiltagene.
Det indgår også som en del af indsatsen, at der foretages revisiteringer af borgerne i alle bydele. Dette gøres med afsæt i det nye værktøj Fælles Sprog og indenfor det serviceniveau, som er fastsat af Sundheds- og Omsorgsudvalget i forbindelse med hjemmeplejeforliget i april.
Sundhedsforvaltningen vil fortsætte arbejdet med at understøtte implementeringen og udviklingen af tiltag til imødegåelse af merforbruget i hjemmeplejen.
Sundhedsforvaltningen vil endvidere analysere, i hvilken udstrækning merforbruget i hjemmeplejen kan henføres til en stigende plejetyngde.
Sundhedsforvaltningen har i forbindelse med udarbejdelsen af det forventede regnskab modtaget indberetninger fra det decentrale niveau, som giver anledning til at undersøge og understøtte udvalgte bydele med særlige problemer.
Administration.
På bevillingen Administration forventes et merforbrug på ca. 3 mill. kr. Afvigelsen kan henføres til ekstraudgifter til advokat- og konsulentundersøgelser hovedsageligt i forbindelse med "Ligkistesagen".
Herudover forventes der mindreudgifter i 2001 i forhold til det afsatte budget til implementering af omsorgssystemet KOS. KOS-projektets samlede finansiering sker dog over flere år, og mindreudgifterne i 2001 vil blive søgt overført til dækning af de forventede projektudgifter i 2002 og 2003, jf. indstillingen om KOS (BR 94/01).
Rammebelagte områder, anlæg:
Pleje, service og boliger for ældre.
Der forventes på denne bevilling et samlet mindreforbrug på 4,5 mill. kr.
Afvigelsen skyldes for det første, at ibrugtagningen af Ålholmhjemmet er udskudt til første kvartal 2003. Dette betyder, at udgifter til montering på 2 mill. kr. også udskydes.
Afvigelsen skyldes for det andet, at der forventes færre projekteringsudgifter end forudsat i budgettet. Dette medfører et forventet mindreforbrug på 2,5 mill. kr.
Lovbundne områder og finansposter:
Nedenstående skema viser det korrigerede budget 2001, det forventede forbrug 2001 samt afvigelsen på det lovbundne område, finansposter og nettobidrag til H:S.
Tabel 3. Sundheds- og Omsorgsudvalgets regnskabsprognose for 2001 – lovbundne områder, finansposter og bidrag til H:S
I det følgende forklares de væsentligste afvigelser på de forskellige bevillingsområder.
Pleje, service og boliger for ældre.
Mindreforbruget på 600.000 kr. skyldes, at udgifterne til tomgangsleje er mindre end forventet ved budgetlægningen. Vurderingen af det forventede regnskab er baseret på forbruget i årets første seks måneder sammenholdt med erfaringerne fra 2000, hvor der blev taget initiativ til, at studerende og ældre fik mulighed for at leje boliger, som var vanskelige at udleje.
Sikringsydelser til ældre.
Det samlede mindreforbrug på 1,879 mill. kr. er sammensat af et mindreforbrug på boligsikring på 79.000 kr. samt et mindreforbrug på efterlevelseshjælp på 1,8 mill. kr.
Budgettet til efterlevelseshjælp er lagt med udgangspunkt i den DUT-kompensation, som Københavns Kommune modtog som følge af indførelsen af efterlevelseshjælp. Mindreforbruget på 1,8 mill. kr. skyldes formentlig, at København har flere enlige end landsgennemsnittet, hvilket alt andet lige medfører færre udgifter til efterlevelseshjælp.
Praksissektoren.
Nedenstående tabel viser hvordan den samlede afvigelse på 58,6 mill. kr. er sammensat på dette bevillingsområde.
Tabel 4. Sammensætning af afvigelsen på bevillingen Praksissektoren
De forventede regnskabstal er baseret på forbruget for de første fire måneder af 2001 samt regnskabsresultatet 2000.
Merforbruget på 43 mill. kr. vedrørende medicin kan primært tilskrives det nye medicintilskudssystem, som trådte i kraft den 1. marts 2001.
De øvrige afvigelser skyldes et højere aktivitetsniveau end forudsat ved budgetlægningen.
ØKONOMI
-
BILAG
- Kvartalsregnskab pr. 30 juni 2001.
- Opfølgning på mål- og resultatkrav.
- Notat om brug af puljemidler.
- Sundhedsforvaltningens indberetning af regnskabsprognose til Økonomiforvaltningen.
Bo Andersen
/ Lau Svendsen-Tune