Mødedato: 05.11.2001, kl. 14:30

Udbud af bygherreopgaver i støttet byggeri

Udbud af bygherreopgaver i støttet byggeri

for mødet «MDAT» kl

Sundheds- og Omsorgsudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde mandag den 5. november 2001

 

4. Udbud af bygherreopgaver i støttet byggeri

SOU 356/2001 J.nr. 55/2001

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Bygge- og Teknikforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Sundhedsforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at de respektive udvalg overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

at bygherreopgaven i forbindelse med opførelse af støttet byggeri på grunde, som Københavns Kommune ejer, som hovedregel fremover udbydes i konkurrence, hvor udvælgelsen af den bygherre, der skal gennemføre byggeopgaven, tager udgangspunkt i nedenstående kriterier, som prioriterer en høj arkitektonisk kvalitet, medejerboliger, blandede ejerformer, overvejelser om målgrupper, herunder til særligt udsatte grupper, fleksibel udlejning, økonomisk bæredygtighed og effektivitet samt bygherrens erfaring og evne til at styre en byggesag

at en bygherrekonkurrence på tilsvarende vilkår forudsættes aftalt med grundejeren i de tilfælde, hvor kommunen ikke selv ejer grunden, herunder i de tilfælde, hvor et selskab har option på grunden, idet der i disse situationer gennemføres en projektkonkurrence, hvori mindst tre af forvaltningerne på forhånd godkendte arkitektfirmaer deltager

at de berørte forvaltninger i fællesskab udformer konkurrencevilkårene eventuelt gennem uddybende kriterier og funktionskrav samt forestår konkurrencebedømmelsen i forbindelse med støttet byggeri, herunder til bofællesskaber og særligt udsatte grupper

at de berørte fagudvalg bemyndiges til at godkende resultatet af bygherre- og projektkonkurrencer med henblik på igangsætning af projektering samt til undtagelsesvis at træffe beslutning om at undlade konkurrence, hvor helt særlige forhold f.eks. af tidsmæssig karakter eller hensyntagen til andre parter i byggeriet gør det påkrævet, og når der på anden vis er skabt sikkerhed for at den ønskede arkitektoniske og byggetekniske kvalitet m.v. opnås

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 5. november 2001

Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltrådte indstillingen.

Venstre ønskede ført til protokols, at "Venstre ønsker at retningslinjerne udelukkende skal gælde for de almene boliger".

 

RESUME

I en årrække har Københavns Kommune været tilbageholdende med at give tilsagn til støttet byggeri, i form af almene boliger. Årsagerne har hovedsageligt været utilfredsstillende arkitektonisk kvalitet samt ensidige beboersammensætninger i nybyggeri.

Vilkårene for det almene byggeri er nu på en række punkter ændret. Det gælder bl.a. finansieringsmæssigt, idet By- og Boligministeren ventes i den nærmeste fremtid at fremsætte lovforslag om nedsættelse af den kommunale grundkapital ved opførelse af almene boliger fra 14 % til 7 % gældende for tilsagn, der meddeles efter 15. juni 2001 og indenfor den følgende 3-årsperiode. Der foreligger nu en vejledning fra By- og Boligministeriet om udbud af almene bygherreopgaver som et middel til bl.a. at opnå en højere arkitektonisk kvalitet i byggeriet og en bedre balance mellem pris og kvalitet. Med indførelsen af de fleksible udlejningsregler har kommunerne fået et effektivt redskab til i samarbejde med de almene boligorganisationer at sikre en bredere beboersammensætning. Endelig forventes der åbnet mulighed for, at alment nybyggeri kan indeholde medejerboliger.

Med baggrund i det aktuelle store behov for udlejningsboliger i København, herunder almene boliger, har Borgerrepræsentationen i forbindelse med vedtagelsen af den boligpolitiske strategiplan for 2001-2004 den 13. juni 2001 (BR 297/01) truffet principiel beslutning om, at man vil støtte alment byggeri i København, når byggeriet dels har høj arkitektonisk og byggeteknisk kvalitet, dels udlejes efter regler der sikrer en alsidig og bæredygtig beboersammensætning og dels opføres sammen med et tilsvarende antal private boliger for at få blandede ejerformer og i den forbindelse ser man gerne, at en del af de almene boliger etableres som medejerboliger.

Endvidere er der i partnerskabsaftale mellem de almene boligorganisationer og Københavns Kommune enighed om, at der er behov for flere store boliger for at give flere familier mulighed for at blive boende i kommunen, at udvikle råderet og medejerskab i de eksisterende almene bebyggelser såvel som i nye almene boligbebyggelser, og at en betydelig andel af de meget små boliger i den almene sektor ændres til boliger for unge.

Yderligere har borgerrepræsentationen i forbindelse med den boligpolitiske strategiplan vedtaget at finansiere et større antal almene boliger til særligt udsatte grupper. Boligerne skal integreres i eksisterende og nye boligområder som målrettede tilbud som kan medføre generel bedre integration for mennesker med særlige problemer.

Som opfølgning på Borgerrepræsentationens intentioner foreslås derfor på kommunalt ejede grunde, at der som hovedregel, med mindre helt særlige forhold gør sig gældende f.eks. af tidsmæssig karakter eller hensyntagen til andre parter i byggeriet, fremover stilles krav om gennemførelse af en bygherrekonkurrence som grundlag for en stillingtagen til opførelse af støttet byggeri. Eventuel beslutning om undladelse af konkurrence forudsættes truffet af de berørte udvalg. Udvælgelsen af bygherre forudsættes herefter at tage udgangspunkt i kriterier, som prioriterer en høj arkitektonisk kvalitet, medejerboliger, blandede ejerformer, overvejelser om målgrupper og fleksibel udlejning og om økonomiske forhold samt bygherrens erfaring og evne til at styre en byggesag.

Hvor grunden ejes af andre end Københavns Kommune forudsættes aftale om gennemførelse af en bygherrekonkurrence som udgangspunkt indgået med grundejeren. Hvis det ikke er muligt, forudsættes gennemført en projektkonkurrence, hvori mindst tre af forvaltningerne på forhånd godkendte arkitektfirmaer deltager.

På baggrund af de indkomne bidrag vil indstilling med forslag om valg af bygherre/projekt blive forelagt de involverede udvalg med henblik på igangsætning af sædvanligt projektmateriale og skema A-ansøgning.

En åben udmelding af kommunens kriterier for udvælgelse af almene bygherreopgaver indebærer en væsentlig synliggørelse, hvor fremlæggelsen og udvælgelsen af almene bygherreopgaver tidligere var mindre gennemskuelig.

Det er målet at højne den arkitektoniske kvalitet generelt for det støttede byggeri, herunder også at udvikle fremtidsrettede boliger. Retningslinierne er derfor ikke foreslået begrænset til almene boliger, herunder specialboliger som ungdoms- og ældre/plejeboliger m.v., men forudsættes også at gælde støttede andelsboliger, hvor behovet for en kvalitetsforbedring på landsbasis illustreres af en række byggeskader i allerede opførte byggerier.

Det er tanken, at de bedste kommende boligprojekter i København skal indgå i en kommende by- og boligudstilling, IBU København 2002-2012.

Forvaltningerne har til hensigt inden udgangen af 2004 at gennemføre en opsamling af erfaringerne med de her foreslåede retningslinier.

 

Til top