Budget 2007 - 2. behandling
Budget 2007 - 2. behandling
Sundheds- og Omsorgsudvalget
DAGSORDEN
for ekstraordinært møde fredag den 5. maj 2006
Sager til beslutning
1. Budget 2007 - 2. behandling
SOU 159/2006 J.nr. 60/2005
INDSTILLING
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender budgetforslag 2007 (udvalgsafsnit, bevillingstabeller og ydelseskataloger) og investeringsoversigt.
at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender takstkatalog for 2007, herunder en ændring i takststrukturen vedr. kostområdet under de valgfrie betalingspligtige takster for beboere på kommunens plejecentre.
at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at S undheds- og Omsorgsforvaltningen indarbejder konsekvenser af kommunalreformen, når udeståender med Økonomiforvaltningen bliver løst.
at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender tekniske omflytninger mellem bevillinger.
at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender forslag om udmøntning af prioriteringsrum vedrørende budgetforslag 2007.
at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender forslag om ønskelisten til budgetforslag 2007.
at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender særlige redegørelser om økonomistyring, integration og ligestilling.
at Sundheds- og Omsorgsudvalget bemyndiger Sundheds- og Omsorgsforvaltningen til at tilrette ovenstående budgetprodukter med henblik på, at det samlede budgetmateriale oversendes til Økonomiudvalget senest den 15. maj 2006.
RESUME
Budget 2007 er drøftet på udvalgsmøderne den 30. marts og den 27. april 2006, hvor der var fokus på prioriteringsrum og ønskeliste. Prioriteringsrummet blev tilrettet jævnfør udvalgets drøftelse på mødet den 30. marts.
Til udvalgsmødet den 27. april 2006 blev materialet endvidere suppleret med en række andre budgetprodukter. Det drejer sig om:
· Udvalgsafsnit og ydelseskataloger til budgetforslaget samt notat om grønne budgetmål
· Takstkatalog og investeringsoversigt
· Særlige redegørelser om økonomistyring, integration og ligestilling
Ydermere er der udarbejdet et notat med besvarelser af udvalgets spørgsmål fra udvalgsmødet den 30. marts 2006 med dertil knyttede uddybende notater om DUT-princippet og IT-investeringer (jf. bilag 6 og 6.1-6.2).
Sagen blev udsat på mødet den 27. april 2006.
SAGSBESKRIVELSE
Herunder beskrives særlige forhold, der knytter sig til hvert af at-punkterne i denne indstilling.
Budgetforslag 2007 – ydelseskatalog
Sundheds- og Omsorgsforvaltningens forslag til budget 2007 følger de krav til form, som Økonomiforvaltningen har meldt ud i forbindelse med Indkaldelsescirkulæret.
Det betyder, at budgettet er baseret på den nye budgetmodel, der fra budget 2006 blev gældende for Københavns Kommune. Det er hensigten, at den nye budgetmodel skal sikre større gennemsigtighed og bedre mulighed for politisk prioritering ved at synliggøre udgifter og efterspørgsel (priser og mængder) og vise de håndtag, der er for at påvirke hvert område (ydelsens indhold).
I budget 2006 blev ydelseskataloget for de efterspørgselsstyrede serviceområder og overførsler udarbejdet. Formen på disse er videreført i forslag til budget 2007. Da den nye budgetmodel indfases over to år, indeholder forslag til budget 2007 en række nye ydelsesbeskrivelser inden for bevillingerne rammestyret ældreområde, rammestyret sundhed, rammestyret administration og anlæg.
Det er væsentligt at fremhæve, at der ikke er foregået en koordinering med de øvrige forvaltninger om den endelige form på ydelseskataloget, hverken i forhold til ydelserne fra budget 2006 eller i forhold til de nye ydelser. Enkelte forvaltninger har dog afstemt formen på bevillingen administration. Det betyder, at der formentlig i løbet af 2006 og 2007 vil være behov for, at formen tilpasses, så det ensartes mellem alle forvaltningen, hvordan mængder, priser og prioriteringer opgøres og hvordan ydelsens indhold beskrives. Det er Sundheds- og Omsorgsforvaltningens forhåbning, at brugen af ydelseskataloger kan opnå en mere ensartet form mellem forvaltningerne fra budget 2008.
Budgetforslaget er fortsat under udarbejdelse, da der henstår at indarbejde yderligere tekniske beregninger (herunder bl.a. overslagsårene) og tekniske bemærkninger. Desuden skal konsekvenserne af den nye befolkningsprognose og prioriteringsrummet indarbejdes i bevillingstabellerne og enhedspriserne. Herudover skal budgetforslaget med dertil hørende øvrige dokumenter yderligere kvalitetscheckes i relation til beregningsforudsætninger m.v. Dette vil foregå frem til den endelige aflevering til Økonomiudvalget senest den 15. maj 2006.
Udvalgsafsnit, Ydelseskatalog og Investeringsoversigt
2007 for Sundheds- og Omsorgsudvalget er vedlagt som bilag 1-3. Notat om Grønne
budgetmål er vedlagt i bilag 1.1.
Kommunalreformen
Budgetforslaget følger overordnet de anbefalinger vedr. de økonomiske konsekvenser af kommunalreformen, som Sundheds- og Omsorgsudvalget tilsluttede sig 30. marts 2006.
Det endelige udredningsarbejde er imidlertid ikke tilendebragt. For det første er Sundheds- og Omsorgsudvalgets ramme endnu ikke korrigeret for de opgaver, der skal varetages af andre forvaltninger. For det andet arbejder forvaltningen fortsat på at kvalitetssikre omfanget af den aktivitetsbestemte medfinansiering af det regionale sundhedsvæsen og endelig er den fremtidige budgettering af de enkelte opgaver ikke fastlagt. Sidstnævnte drejer sig overordnet om, hvorvidt opgaverne skal placeres på udvalgets ramme eller som efterspørgselsstyrede overførsler, hvor Sundheds- og Omsorgsudvalget holdes skadesløs i tilfælde af uforudset meraktivitet i blandt andet regionale sundhedsydelser. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen kan således konstatere, at der fortsat er usikkerhed om de enkelte budgetp oster og at senere ombrydning af budgetforslaget vedrørende kommunalreformen ikke kan udelukkes.
Alle midler til kommunalreformen er i budgetforslaget placeret i et særskilt afsnit og under samme bevilling. I seneste udkast til budget- og regnskabssystem for kommunerne har Indenrigs- og Sundhedsministeriet imidlertid ændret funktionen for det det kommunale grundbidrag. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har endnu ikke foretaget denne korrektion.
Tekniske ændringer vedrørende bevillinger
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har i budgetforslaget indarbejdet nogle omplaceringer af bevillinger.
Det drejer sig om, at nogle arbejdsmiljø foranstaltninger er flyttet fra rammestyret sundhed til rammestyret ældreområde. På rammestyret sundhed er nu placeret det eksterne arbejdsmiljøområde, Arbejdsmiljø København, som retter sine aktiviteter mod hele kommunen. På rammestyret ældreområdet er placeret det interne arbejdsmiljøområde, som kun retter sig mod medarbejdere internt i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Dette ses i de ydelseskataloger, der er udarbejdet for henholdsvis internt og eksternt arbejdsmiljø på rammestyret sundhed og rammestyret ældreområde.
I overensstemmelse med gældende procedure (SOU 352/2005) har Sundheds- og Omsorgsforvaltningen ændret således at plejecentre under ombygning (moderniseringsplanen) flyttes til rammebevilling fra efterspørgselsstyret bevilling.
Derudover er der nedlagt bevillinger vedrørende H:S og praksisområdet, da disse er blevet overflødige som følge af opgaverne er flyttet til regionen.
Endelig udestår nogle tekniske ændringer af bevillinger som følge af kommunalreformen og andre prioriteringer, hvilket indarbejdes frem til oversendelsen til Økonomiforvaltningen den 15. maj 2006.
Takstkatalog og investeringsoversigt
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har fremskrevet taksterne for brugernes egenbetaling med pris- og lønudvikling samt satsregulering på de forskellige takster.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har fået genberegnet taksterne for de valgfrie betalingspligtige takster for beboere på kommunens plejecentre af det eksterne Revisionsselskab, Deloitte. Revisionsselskabet Deloitte har benyttet den beregningsmodel, som de udviklede i 2005, hvor de beregnede nye takster i forbindelse med budget 2006. Deloittes efterkalkulation på baggrund af regnskabstal for 2005 har givet anledning til mindre justeringer af taksterne. I lighed med de reviderede takster for 2006 har det været nødvendigt at hæve kosttaksterne (der er lavere end de beregnede omkostninger) for at kompensere for de takster, der har vist sig lavere ved den nye efterkalkulation(det drejer sig om vask, toiletartikler samt vinduespolering). En fuldkostportion hæves med i alt 50 øre pr. dag, mens de øvrige valgfrie takster nedsættes tilsvarende. Samlet set opkræves der fortsat mindre end omkostningerne samlet set giver mulighed for. Budgetgrundlaget er uændret.
Herved sikres, at takstgrundlaget er i overensstemmelse med de lovmæssige regler herfor, samtidig med at borgerne ikke ud fra de samlede takster oplever nogen netto prisstigninger.
Endvidere er takststrukturen vedr. kostområdet efter forvaltningens ønske ændret fra tre til fire takstkategorier, idet biret som noget nyt er blevet en selvstændig takst. Herved øges valgfriheden. Endvidere hedder middagsmaden nu varm hovedret, mens aftensmaden hedder kold hovedret.
Investeringsoversigten er for 2007 17,6 mio. kr. og indeholder anlægsudgifter (montering af servicearealer) til plejecentre under moderniseringsplanen samt rådighedsbeløb til projektering vedr. mindre anlægsarbejder. På grund af tidsforskydninger i byggesagerne/moderniseringsplanen forudsættes det, at uforbrugte midler vedr. anlæg overføres mellem budgetårene.
Investeringsoversigten fremgår af bilag 3 og Takstkataloget af bilag 4.
Prioriteringsrum
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har på baggrund af drøftelserne i forbindelse med udvalgsbehandlingen den 30. marts 2006 opstillet forslag til udmøntning af prioriteringsrummet. Sundheds- og omsorgsudvalgets bidrag til prioriteringsrummet for 2007 er fastsat til 43,4 mio. kr. inkl. bidrag til integrationsindsatsen.
Frem til den 15. maj 2006 vil konsekvenserne af prioriteringsrummet blive indarbejdet i bevillingstabellerne, enhedspriserne og takster for egenbetaling.
Forslag til prioriteringsrum er uddybet i bilagene 5 og 5.1-5.2. Derudover henvises til bilag udsendt til udvalgsbehandlingen den 30. marts 2006.
Ønskeliste
Sundheds- og Omsorgsforvaltningens forslag til ønskelisten er struktureret efter forslag til fire fokusområder. De forslag, der står øverst under hvert fokusområde, er forvaltningens højst prioriterede.
Inden oversendelsen til Økonomiforvaltningen senest den 15. maj 2006 vil ønskelisten blive indsat i de skabeloner, som Økonomiforvaltningen har udviklet til formålet.
Ønskelistens hovednotat er vedlagt i bilag 7. Derudover
henvises til bilag udsendt til udvalgsbehandlingen den 30. marts 2006.
Særlige redegørelser
I forbindelse med indkaldelsescirkulæret er der stillet krav om, at forvaltningerne skal udarbejde nogle forskellige redegørelser i forbindelse med budgetforslag 2007. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen skal udarbejde tre redegørelser, som omhandler henholdsvis økonomistyring, integration og ligestilling.
Redegørelsen om Økonomistyring af institutioner og
serviceområder er vedlagt som bilag 8.
Redegørelsen om integration er vedlagt som bilag 9.
Redegørelsen om kønsligestilling er vedlagt som bilag 10.
MILJØVURDERING
Sagstypen er ikke omfattet af Sundheds- og Omsorgsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.
ØKONOMI
Se sagsfremstilling og bilag.
HØRING
Materialet udsendes til ældrerådene samtidig med, at det udsendes til udvalget. Ældrerådene fik også materialet fra førstebehandling i høring.
BILAG
Følgende bilag er fremsendt til udvalget forud for mødet den 27. april 2006:
Bilag 1: Udvalgsafsnit
Bilag 1.1: Grønne budgetmål – Miljøcertificering og økologi
Bilag 2: Ydelseskatalog inkl. bevillingstabeller
Bilag 2:1 Omplacering af budget til
Moderniseringsplanen
Bilag 3: Investeringsoversigt
Bilag 4: Takstkatalog
Bilag 5: Prioriteringsrum – oversigtsnotat til andenbehandling
Bilag 5.1: Uddybende notat vedr. beskyttede boliger
Bilag 5.2: Uddybende notat om § 65
Bilag 6: Uddybende spørgsmål og svar fra førstebehandlingen
Bilag 6.1: Uddybende notat vedr. DUT-princippet
Bilag 6.2: Uddybende notat vedr. IT-investeringsstrategi
Bilag 7: Ønskeliste – oversigtsnotat til andenbehandling
Bilag 8: Redegørelse om økonomistyring
Bilag 9: Redegørelse om integration
Bilag 10: Redegørelse om kønsligestilling