Mødedato: 05.01.2006, kl. 13:00

Delegation inden for Sundheds- og Omsorgsudvalgets område

Delegation inden for Sundheds- og Omsorgsudvalgets område

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde i Sundheds- og Omsorgsudvalget torsdag den 5. januar 2006

 

 

Sager til beslutning

 

5.      Delegation inden for Sundheds- og Omsorgsudvalgets område

 

SOU 368/2005  J.nr. 55/2005

 

 

INDSTILLING

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender forslag  til delegation af kompetence til sundhedsborgmesteren,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender forslag til delegation til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

 

 

RESUME

Det fremgår af Styrelsesvedtægten for Københavns Kommune § 17 hvilke områder, der er henlagt til Sundheds- og Omsorgsudvalget.

 

For at sikre en hurtig og effektiv sagsekspedition og for at undgå at pålægge udvalgsmedlemmerne en uoverkommelig arbejdsbyrde kan et udvalg bemyndige sundhedsborgmesteren eller Sundheds- og Omsorgsforvaltningen til at varetage visse beføjelser på udvalgets vegne.

 

Delegation af kompetence til sundhedsborgmesteren kan kun ske ved en enighed i udvalget, medens delegation af kompetence til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen sker ved en flertalsbeslutning. Sundheds- og Omsorgsudvalget kan altid omgøre disse beslutninger.

 

På den baggrund har Sundheds- og Omsorgsudvalget i mødet 7. januar 2002 godkendt en oversigt over sagsniveauet i udvalgets opgavevaretagelse. Oversigten angiver sagsniveauet og er ikke udtømmende. For visse af sagerne gælder, at det er Økonomiudvalget /Borgerrepræsentationen, der har den endelige besluttende kompetence.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendte også på mødet den 7. januar 2002 delegation af opgaver til borgmesteren.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalget har endvidere delegeret kompetence til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, dels på mødet den 7. januar 2002 dels i forbindelse med senere konkrete indstillinger.

 

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, at kompetencedelingen mellem udvalg, borgmester og forvaltning fortsættes med enkelte ændringer. Ændringerne skyldes primært en justering i forhold til praksis og lovgivningsmæssige forhold.

 

SAGSBESKRIVELSE

Styrelsesvedtægt

Efter Lov om kommunernes styrelse § 21, stk. 1 bestyrer udvalgene de anliggender, der er underlagt dem. Af bestemmelsen følger, at udvalget har en betinget kompetence til at handle på kommunalbestyrelsens (Borgerrepræsentationens) vegne. I det omfang Borgerrepræsentationen ikke træffer nærmere bestemmelse, påhviler det udvalgene at træffe de beslutninger, der er et nødvendigt eller naturligt led i forvaltningen af det sagsområde, der er henlagt til udvalget (den umiddelbare forvaltning).

 

Af Styrelsesvedtægten for Københavns Kommune, som er vedtaget af Borgerrepræsentationen den 13. oktober 2005, fremgår af § 17, stk. 2 at Sundheds- og Omsorgsudvalget varetager den umiddelbare forvaltning af kommunens sundhedsmæssige opgaver og sociale opgaver i relation til ældre, herunder opgaver vedrørende

·        forebyggende sundhedsmæssige foranstaltninger,

·        genoptræning efter sygehusindlæggelse i relation til alle aldersgrupper ( fra 1. januar 2007, jf. senere beskrevne overgangsbestemmelser),

·        hjemmepleje,

·        hjælpemidler,

·        øvrige omsorgsydelser,

·        plejeegnede boliger og stiftelser,

·        kontantydelser til ældre, bl.a. folkepension, personlige tillæg og boligydelse,

·        samarbejde- og kontraktforhold med Region Hovedstaden på sygehus- og sundhedsområdet ( fra 1. januar 2007, jf. senere beskrevne overgangsbestemmelser)

·        kommunes bedriftssundhedstjeneste ( nu arbejdsmiljørådgivning),

·        kommunens institutioner og private og andre institutioner inden for udvalgets område, som kommunen har indgået overenskomst eller aftale med for at opfylde kommunens forpligtelser efter social- og sundhedslovgivningen.

 

Efter Styrelsesvedtægtens § 17, stk. 3 træffer udvalget afgørelse i sager om ydelser mv. til enkeltpersoner på det sundhedsmæssige område samt på det sociale område i relation til ældre, i det omfang ydelserne vedrører udvalgets opgaver.

 

Efter Styrelsesvedtægtens § 17, stk. 4 udarbejder udvalget forslag og foretager indstilling til Borgerrepræsentationen om sektorplaner mv. i samarbejde med Økonomiudvalget, jf. §12, og for så vidt angår bygge- og anlægsarbejder m.v. for de i stk. 2 omtalte områder tillige i samarbejde med Københavns Ejendomme, jf. § 15.

 

Af overgangsbestemmelserne til Styrelsesvedtægten (§ 25) fremgår det:

At Den af Borgerrepræsentationen den 6. december 2001 ved­tagne ændring af § 16, stk. 2 og § 17, stk. 2, om overflytning af social- og sundhedsuddannelserne fra Sundheds- og Omsorgsudvalget til Uddannelses- og Ungdomsudvalget trådte i kraft med virk­ning fra den 1. januar 2002. Opgaven vedrørende social- og sundhedsuddannelserne, herunder SOSU-skolen er placeret i Børne- og Ungdomsudvalget frem til overgangen til staten pr. 1. januar 2007. Ansvaret for den del af uddannelsesopgaven vedrørende social- og sundhedsuddannelserne, som efter den 1. januar 2007 forbliver kommunal, placeres i Sundheds- og Omsorgsudvalget.

At den af Borgerrepræsentationen den 13. oktober 2005 vedtagne ændring af § 17, stk. 2, hvorefter "sygesikringsydelser" samt "ansvar for tilskud og overordnede relationer til Hovedstadens Sygehusfællesskab" ophæves, træder i kraft med virkning fra den 1. januar 2007 og

At  Den af Borgerrepræsentationen den 13. oktober 2005 vedtagne ændring af § 17, stk. 2, hvorefter "genoptræning efter sygehusindlæggelse i relation til alle aldersgrupper" samt "samarbejde- og kontraktforhold med regionen på sygehus- og sundhedsområdet" tilføjes som nye punkter træder i kraft med virkning fra den 1. januar 2007.

 

De sociale og sundhedsmæssige opgaver der varetages af Sundheds- og Omsorgsudvalget har hjemmel i følgende lovgivning:

(oversigten er ikke udtømmende)

Lov om social service

Lov om social pension

Lov om individuel boligstøtte

Lov om almene boliger

Lov om offentlig sygesikring

Sundhedsloven

Lov om tandplejer

Lov om retssikkerhed- og administration på det sociale område

Lov om kommunernes styrelse

Lov om patienters retssikkerhed

Lov om behandling af personoplysninger

Lov om offentlighed i forvaltningen

Forvaltningsloven

Værgemålsloven

 

Forslag til delegation af kompetence

For at sikre en hurtig og effektiv sagsekspedition og for at undgå at pålægge udvalgsmedlemmerne en uoverkommelig arbejdsbyrde kan udvalget bemyndige borgmesteren eller forvaltningen til at varetage visse beføjelser på udvalgets vegne.

 

Delegation af kompetence til borgmesteren kan kun ske dersom alle medlemmer af udvalget, herunder borgmesteren, er enig heri, medens delegation af kompetence til Sundheds- og Omsorgsforvaltningen sker ved en flertalsbeslutning. Sundheds- og Omsorgsudvalget kan altid omgøre disse beslutninger.

 

Forslaget til delegation og kompetencedelingen indenfor Sundheds- og Omsorgsudvalgets område har følgende udgangspunkt:

 

·        < /span>Udvalget tager stilling til indstillinger vedrørende bevillinger, de overordnede rammer indenfor de enkelte sociale og sundhedsmæssige områder og udviklingen indenfor udvalgets kompetenceområde

 

·        Borgmesteren varetager den øverste daglige ledelse af udvalgets forvaltningsområde

 

·        Sundheds- og Omsorgsforvaltningen  udmønter udvalgets beslutninger, udvikler forvaltningen og træffer afgørelser på baggrund  af de af Sundheds- og Omsorgsudvalget trufne beslutninger vedrørende de overordnede rammer og bevillinger. 

 

Oversigten angiver sagsniveauet og er ikke udtømmende. For visse af sagerne gælder, at det er Økonomiudvalget/Borgerrepræsentationen, som har den endelige besluttende kompetence.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendte følgende oversigt over sagsniveauet i udvalgets opgavevaretagelse i mødet den 7. januar 2002 og der indstilles enkelte ændringer heri, som primært skyldes en justering til praksis og lovgivningsmæssige ændringer.

 

1. Sundheds- og Omsorgsudvalgets opgavevaretagelse

·        Overordnede målsætninger og rammer inden for udvalgets opgaveområde.

a. Servicemål og serviceniveau (kvalitetsstandarder).

b. Brugerindflydelse.

c. Kvalitetssikring.

d. Personalepolitik inden for de af Økonomiudvalget fastsatte rammer.

 

·        Visitationsretningslinjer mm. for væsentlige områder inden for udvalgets opgaveområde

                      a. Visitation til ældreegnede boliger.

b. Visitation til øvrige omsorgsydelser.

c. Retningslinjer for tildeling af personlige tillæg.

 

·        Hovedstadens Sygehusfællesskab (H:S)

 

·        Planlægning, der vedrører udvalgets opgaveområde

                      Eksempelvis:

                      a. Sundhedsplaner.

                      b. Plejeboligplaner.

                      c. Forebyggelses- og sundhedsfremmeplaner

                     

·        Kvartalsvis budgetopfølgning, herunder godkendelse af kvartalsvise aktivitets- og økonomioversigter fra Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

 

·        Bevillingssager, der ikke er tiltrådt i forbindelse med budgettets vedtagelse.

 

·        Årsbudget, flerårige budgetoverslag, årsberetning samt årsregnskab.

 

·                    Sager i øvrigt af væsentlig almen og principiel interesse.

 

2. Sundhedsborgmesterens opgavevaretagelse

Generelt

Sundhedsborgmesteren varetager den øverste daglige ledelse af administrationen for udvalgets forvaltningsområde, drager omsorg for sagernes ekspedition og drager omsorg for, at ingen udgift afholdes eller indtægt oppebæres uden fornøden bevilling (Lov om kommunernes styrelse § 64a og Styrelsesvedtægtens § 11).

 

Borgmesteren kan på udvalgets vegne afgøre sager, som ikke tåler opsættelse eller ikke giver anledning til tvivl (Lov om kommunernes styrelse § 22, stk. 2).

 

Konkret

·        Besvare henvendelser/klager og lignende fra borgere/organisationer mv., når henvendelserne/klagerne ikke har overordnet principielt/særligt politisk indhold.

 

·        Besvare henvendelser, herunder høringsanmodninger fra andre offentlige myndigheder, når henvendelserne, herunder høringsanmodningerne ikke har overordnet principielt/særligt politisk indhold.

 

·        Besvare spørgsmål fra medlemmer af Borgerrepræsentationen, der ikke er repræsenteret i Sundheds- og Omsorgsudvalget, jf. § 3, stk. 4 i Borgerrepræsentationens forretningsorden.

 

·        Forestå samarbejdet med WHO's Sund By-projekt.

 

·        Forestå udsendelse af pressemeddelelser og lignende.

 

·        Forestå modtagelser på Rådhuset og besøg fra udlandet.

 

·        Godkende ændringer i behandling af persondata.

 

·        Borgmesteren og direktøren bemyndiger i fællesskab en række personer, der i forening må tegne forvaltningen over for banker og PBS.

 

3. Sundheds- og Omsorgsforvaltningens opgavevaretagelse

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen

·        træffer afgørelser i sager om ydelser mv. til enkeltpersoner på det sundhedsmæssige område samt på det sociale område i relation til ældre, i det omfang ydelserne vedrører udvalgets opgaver.

 

·        træffer afgørelse i klagesager efter indstilling fra Klagerådet på hjemmehjælpsområdet. Sundheds- og Omsorgsudvalget får en kvartalsvis oversigt over klager afgjort af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

 

 

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Sundheds- og Omsorgsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

 

ØKONOMI

Ingen økonomiske konsekvenser.

 

 

HØRING

Ingen.

 

 

BILAG

Ingen

 

 

 

 

Jesper Fisker

                                                                                                                                                                                                   

 


 

Til top