Mødedato: 04.12.2000, kl. 14:30

Forslag til etablering af hepatitisvaccinationstilbud til stofmisbrugere og mænd der har sex med mænd.

Forslag til etablering af hepatitisvaccinationstilbud til stofmisbrugere og mænd der har sex med mænd.

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 4. december 2000

 

7. Forslag til etablering af hepatitisvaccinationstilbud til stofmisbrugere og mænd der har sex med mænd.

SOU 428/2000 J.nr. 67/2000

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget beslutter at iværksætte et hepatitis B vaccinationstilbud til intravenøse (i.v.) stofmisbrugere

at Sundheds- og Omsorgsudvalget beslutter at iværksætte et hepatitis B vaccinationstilbud til mænd der har sex med mænd

RESUME

På baggrund af en forespørgsel fra borgerrepræsentant Bente Møller (Ø) i juni 2000 om, hvorledes et vaccinationstilbud overfor intravenøse (i.v.) stofmisbrugere og mænd, der har sex med mænd, (msm) kan lægges til rette, hvilke ressourcer (økonomiske og personalemæssige) der skal anvendes, samt hvorledes, der skal informeres om et sådant tilbud, nedsatte Sundhedsforvaltningen en arbejdsgruppe med repræsentation fra Embedslægeinstitutionen for Københavns og Frederiksberg kommuner, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

Arbejdsgruppen har med baggrund i Sundhedsstyrelsens anbefalinger udarbejdet forslag til organisering af hepatitis B vaccinationstilbud til stofmisbrugere (i.v.) og mænd der har sex med mænd. De to målgrupper er behandlet hver for sig, idet vaccinationstilbuddene skal tilrettelægges forskelligt.

Arbejdsgruppen anbefaler, at der etableres vaccinationstilbud til henholdsvis stofmisbrugere og til mænd, der har sex med mænd og samtidigt har en risiko for smitte med hepatitis B.

SAGSBESKRIVELSE

Sundhedsstyrelsen anbefalede allerede i Hepatitisvejledningen fra 1991 og igen i Hepatitisvejledningen fra 1996, at en række persongrupper med høj risiko for at få hepatitis B burde vaccineres. To af disse persongrupper er "homoseksuelle mænd med mange sexualpartnere" og "stofmisbrugere med et intravenøst misbrug". Begge grupper bevæger sig i miljøer, hvor de er ekstra udsatte for at pådrage sig smitte med hepatitis, enten fordi der er hepatitis i "omløb" i deres bekendtskabskreds eller for misbrugernes vedkommende, fordi de deler "værktøjet" til intravenøse injektioner med andre.

Københavns Kommune har ikke hidtil iværksat noget hepatitis B vaccinationstilbud til ovennævnte grupper, men der er næppe tvivl om, at iværksættelsen af et sådant tilbud ville kunne medvirke til, at risikoen for smitsom leverbetændelse vil blive reduceret væsentligt. Det udarbejdede forslag skal derfor ses som en opfyldelse af Sundhedsstyrelses anbefaling.

Den gældende tilskudsordning for Hepatitis B vaccinen er meget omstændelig. For at opnå sygesikringstilskud skal den behandlende læge søge om individuel bevilling til hver patient fra Lægemiddelstyrelsen. Alle, der tilhører en af de af Sundhedsstyrelsen nævnte risikogrupper, opnår tilskud til vaccinen

Der gives tilskud på samme vis som til anden tilskudsberettiget medicin. Der kan søges yderligere tilskud i henhold til loven om aktiv socialpolitik samt pensionsloven. Her bevilges tilskuddet efter individuel vurdering.

Vaccinationstilbud til stofmisbrugere:

Det anbefales at etablere et vaccinationstilbud til

  • alle nyindskrevne stofmisbrugere på kommunens rådgivningscentre
  • "gamle" misbrugere på rådgivningscentrene og de øvrige behandlingsinstitutioner og som ønsker vaccination
  • misbrugere, der er i behandling hos alment praktiserende læger.

Vaccinationstilbuddet skal omfatte: screening, tre vaccinationer samt en evt. revaccinering

Behandlingspopulationen forventes at være 30 – 60 personer pr. år.

Der har været er en del initiativer fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen for at få misbrugere i risikogruppen til at lade sig vaccinere, men det går meget trægt, bl.a. fordi spørgsmålet om betaling af vaccinen som nævnt er meget omstændelig, og fordi stofmisbrugeren sjældent har økonomiske ressourcer til dækning af egenbetalingen. De stofmisbrugere, som i dag bliver vaccineret får som hovedregel dækket egenbetalingen af bistandskontoret. Samtidig er gruppen "vanskelig", idet det erfaringsmæssigt er svært at formå stofmisbrugeren til at gennemføre tre på hinanden følgende vaccinationer over en længere periode.

For at undgå, at misbrugerne smittes med hepatitis B, er det vigtigt, at de vaccineres så hurtigt som muligt efter, at de er startet med intravenøst brug.

Det anbefales derfor, at den offentlige sygesikring dækker 75 % af udgiften til hepatitisvaccinen, mens Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen dækker de resterende 25%. Denne fordelingsnøgle svarer som hovedregel til den nuværende fordeling, når der gives individuelt tilskud. Herudover anbefales, at rådgivningscentrene og de øvrige behandlingsinstitutioner bliver ansvarlige for udførelsen af selve vaccinationen til de stofmisbrugere, der har forbindelse med de respektive institutioner, mens andre stofmisbrugere henvises til deres alment praktiserende læge. Udgiften til vaccination hos praktiserende læger foreslås afholdt af den offentlige sygesikring. Der skal indgås en aftale med praktiserende læger herom. Udgiften til screening afholdes ligeledes af den offentlige sygesikring.

Det er arbejdsgruppens opfattelse, at udførelsen af det nødvendige antal vaccinationer af misbrugere på institutionen kan foretages med de eksisterende personalemæssige ressourcer, som betales af Familie – og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

Vaccinationstilbuddet til stofmisbrugere må anses for at være udgiftsneutralt. Der vil dog være udgifter til informationsmateriale, som skal udarbejdets i forbindelse med etableringen af vaccinationstilbuddet skal der udarbejdes informationsmateriale. Udgiften hertil er skønsmæssigt anslået til kr. 30.000.

Vaccinationstilbud til mænd der har sex mænd (MSM)

Det anbefales, at der i henhold til Sundhedsstyrelsens anbefalinger etableres et vaccinationstilbud til mænd, der har sex mænd og samtidig har en risiko for at blive smittet med hepatitis B.

Vaccinationstilbuddet skal omfatte tre vaccinationer samt en revaccinering. Screening skal kun foretages efter et lægeligt skøn.

Da forekomsten af hepatitis A er høj blandt målgruppen og der i dag eksisterer en kombinationsvaccine mod hepatitis- A og B, anbefales, at tilbuddet også omfatter muligheden for at blive vaccineret med denne vaccine – evt. mod betaling af differencen mellem kombinationsvaccinen og hepatitis B vaccinen.

Det anbefales ligeledes, at der indgås en aftale med alm. praktiserende læger, således at de mænd, der tilhører risikogruppen og vil benytte tilbuddet, kan henvende sig til egen læge. Udgiften til vaccinationstilbuddet vil afhænge af den aftale, der indgås med de praktiserende læger samt antal misbrugere i behandling i almen praksis, men forventes at kunne holdes inden for en ramme på max. 300.000 pr. år, incl. vaccinen. Der vil ved iværksættelse af vaccinationstilbuddet være modgående økonomiske besparelser, ved et mindre konsultationsforbrug hos praktiserende læger fra mænd, som frygter at være eller er smittet med hepatitis B, et mindre forbrug af blodscreeninger til samme gruppe og mindre lægemiddelforbrug til smittede. Disse besparelser er det dog ikke muligt at opgøre.

Det er vanskeligt at forudsige, hvor mange mænd, der vil modtage tilbuddet, men arbejdsgruppen har anslået antallet af msm, der ønsker vaccination mod Hepatitis B til max 1000, som sandsynligvis vil lade sig vaccinere i løbet af en periode på 2 til 3 år. Det er ligeledes ikke muligt at beregne, hvor stor tilvæksten er til gruppen.

Før iværksættelse af et vaccinationstilbud, skal der udarbejdes informationsmateriale. Det foreslås, at dette gøres i samarbejde med Stop-Aids Kampagnen. Skønsmæssig udgift kr. 30.000.

Iværksættelsen af vaccinationstilbuddet vil indebære en merudgift på sygesikringens budget.

ØKONOMI

Udgift til etablering af et vaccinationstilbud til stofmisbrugere kr. 30.000,- til udarbejdelse af informationsmaterialet, idet selve vaccinationstilbuddet forventes at være udgiftsneutral.

Udgifter til etablering af et vaccinationstilbud til mænd, der har sex med mænd forventes max. at udgøre kr. 300.000,- pr. år til vaccinationen, incl. vaccine, samt en engangsudgift på kr. 30.000,- til udarbejdelse af vaccinationsmaterialet. Merudgifterne vedrører de lovbundne sygeskikringsudgifter.

BILAG

Ingen.

 

Ib Haurum

/ Karis Hagild

 

Til top