Mødedato: 04.11.2004, kl. 15:00

Principgodkendelse af forslag til plejeboligbebyggelse på Verdisvej

Principgodkendelse af forslag til plejeboligbebyggelse på Verdisvej

for mødet «MDAT» kl

Sundheds- og Omsorgsudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde torsdag den 4. november 2004

 

Sager til beslutning

2. Principgodkendelse af forslag til plejeboligbebyggelse på Verdisvej

SOU 137/2004 J.nr. 42/2002

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Sundhedsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at vedlagte oplæg til byggeprogram danner grundlag for det videre lokalplanarbejde i Plan & Arkitektur (bilag 1),

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender der etableres i alt 70 plejeboliger,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager til efterretning at Sundhedsforvaltningen i det videre arbejde med byggeprogrammet ikke etablerer tekøkkener i boligerne,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager til efterretning at Sundhedsforvaltningen i det videre arbejde med byggeprogrammet etablerer ét produktionskøkken i stueetagen,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget fortsætter drøftelserne af de øvrige indholdsmæssige rammer for at fastlægge principper for det byggeprogram, der efter lokalplanens vedtagelse, skal danne grundlag for bygherreudbuddet.

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 4. november 2004

Bente Møller, Ø, stemte imod på grund af den geografiske placering på Verdisvej.

De øvrige medlemmer af Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendte indstillingen.

 

RESUME

På Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde den 23. september 2004 blev indstillingen om at principgodkende forslag til plejeboligbebyggelse på Verdisvej udsat med henblik på udarbejdelse af ny indstilling. På denne baggrund fremlægges en fornyet indstilling og reviderede tegninger.

Af hensyn til den igangværende lokalplanlægning er det af væsentlig betydning, at ønskerne til bebyggelsens udformning og omfang, herunder antallet af boliger samt forholdet til ejendommens friarealer, afklares nu.

Det skal indledningsvis præciseres, hvilke beslutninger der træffes i denne principgodkendelse og hvilke beslutninger, der først træffes på et senere tidspunkt i sagen.

Hvis Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltræder nærværende principgodkendelse af plejeboligbyggeri på Verdisvej, betyder det, at udvalget har taget stilling til:

  • Bebyggelsens udformning, dvs. bygningskroppens placering på grunden og højden af byggeriet.
  • Bebyggelsens omfang – antal boliger og anvendelse af ejendommens friareal.

Antallet af boliger og størrelsesfordelingen kan justeres en smule. Således vil det være muligt, at det i det videre arbejde overvejes at etablere enkelte 3-rums boliger til par samt enkelte 1-rums boliger. Dog kan det samlede antal ikke overstige 70 boliger.

En række beslutninger træffes først i den egentlige projekteringsfase, blandt andet lejlighedsindretning (rumfordeling, afsætning af stik til evt. tekøkken, badeværelsesindretning, mv.), og facadernes opbygning (mursten, transparens) samt fordeling af fællesarealer for beboere og eventuelt udefra kommende borgere.

Således er der i nærværende indstilling kun tale om en godkendelse af de overordnede principper for bebyggelsen. Såvel det endelige byggeprogram til brug for byggeudbuddet som det egentlige projektforslag (det såkaldte skema A) fra en kommende bygherre vil blive forelagt Sundheds- og Omsorgsudvalget på et senere tidspunkt til godkendelse.

På Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde den 15. maj 2003 (SOU 112/2003) tiltrådte udvalget forvaltningens indstilling om, at projektering af et plejeboligbyggeri med 40 plejeboliger med tilhørende servicearealer og 20 rehabiliteringspladser på et kommunalt areal ved Verdisvej i Kgs. Enghave iværksættes, og at bygherrerollen udbydes i konkurrence i samarbejde med Plan & Arkitektur.

Under denne proces er Sundhedsforvaltningen kommet til den konklusion, at egentlige rehabiliteringsboliger mest hensigtsmæssigt vil kunne indpasses som tilbud i den eksisterende plejehjemsboligmasse. Det anbefales i stedet at etablere i alt 70 plejeboliger svarende til de oprindelige 40 plejeboliger og 20 rehabiliteringspladser samt yderligere 10 boliger, der placeres i stueetagen. Muligheden for etablering af yderligere 10 boliger er fremkommet som følge af, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ikke får brug for at benytte et areal til daginstitution.

I det vedlagte oplæg til byggeprogram gælder følgende:

  • I den ene halvdel af stuetagen placeres café, aktivitetslokaler mv. for beboerne og ældre fra lokalområdet (f.eks. til fællesspisning), og administration og i den anden halvdel placeres 10 plejeboliger.
  • Foyeren er rummelig og åbner sig mod huset i øvrigt og de grønne arealer.
  • Bebyggelsen er skitseret som forholdsvis lukket mod de eksisterende nabobygninger og meget åben til den modsatte side ud mod de grønne arealer for at søge at skabe et samspil mellem beboerne og den omgivende natur.
  • Fællesarealerne – såvel inde som ude – vender mod de grønne arealer, mens boligerne har altaner mod gaden. Når beboeren går ud af boligen, er der udsyn over og sammenhæng med naturen, mens beboeren via altanen kan opleve livet i gaden.

Den endelige fordeling mellem primært boligareal, fælles opholdsareal og serviceareal skal fastlægges senere i forbindelse med godkendelse af det endelige byggeprojekt.

På baggrund af Sundheds- og Omsorgsudvalgets tidligere drøftelser om Verdisvej indstiller Sundhedsforvaltningen, at der i det videre arbejdes ud fra et princip om, at der ikke etableres tekøkkener i boligerne. I stedet sikres alene mulighed for, at der senere vil kunne opsættes et køkken. Besparelserne herved vil kunne anvendes til andre tilbud i byggeriet.

Endvidere indstiller Sundhedsforvaltningen, at der i det videre arbejde tages afsæt i, at der skal etableres ét produktionskøkken i stueetagen. I forlængelse heraf vil Sundhedsforvaltningen udarbejde en selvstændig indstilling til behandling i Sundheds- og Omsorgsudvalget om konsekvenserne af at etablere produktionskøkkener på de plejehjem, der skal ombygges, såvel i relation til kostpolitikken som økonomien.

Endelig indstiller Sundhedsforvaltningen, at Sundheds- og Omsorgsudvalget fortsætter drøftelserne om de øvrige indholdsmæssige rammer for at fastlægge principper for det byggeprogram, der efter lokalplanens vedtagelse skal danne grundlag for bygherreudbudet. Inden bygherreudbudet vil der således blive mulighed for, at udvalget tager stilling til, hvad konceptet for "den gode plejebolig" skal være, når de københavnske plejehjem skal ombygges.

Såfremt Sundheds- og Omsorgsudvalget kan tiltræde indstillingen, tegner der sig – med forbehold for andre myndigheders virke – følgende overordnede tidsperspektiv for det videre arbejde:

Lokalplanarbejde:

  • Vedtagelse af planforslag, offentlig høring og endelig godkendelse i Borgerrepræsentationen:

januar 2005 – juni 2005

Bygherreudbud:

  • Udbud, prækvalifikation, afgivelse af bud, tildeling og kontrahering:

juni 2005 – medio oktober 2005

Bygherrens projekt og udbud:

  • Udbud efter Bygge- og Anlægsdirektivet (BAD), projektering, myndighedsgodkendelse (skema A og B, byggetilladelse m.v.):

medio oktober 2005 – medio april 2006

Byggeperiode:

  • Byggestart - aflevering: maj 2006 – maj 2007
  • Montering – ibrugtagning: juni 2007

Som det ses af ovenstående vil bygherreudbudet først kunne finde sted efter lokalplanens endelige vedtagelse. Det har sammenhæng med såvel den offentlige høringsperiode som det forhold, at der må foreligge en gyldig lokalplan, inden der kan afgives købstilbud. Administrativt vil en forberedelse af udbudsforretningen dog kunne finde sted i den mellemliggende periode.

 

 

Til top