Mødedato: 04.11.2004, kl. 15:00

Positivliste til miljøvurdering af indstillinger

Positivliste til miljøvurdering af indstillinger

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 4. november 2004

 

3. Positivliste til miljøvurdering af indstillinger

SOU 433/2003 J.nr. 49/1999

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender,

at miljøvurderinger af indstillinger fra Sundhedsforvaltningen med virkning fra den.1.januar 2005 sker på baggrund af den udarbejdede positivliste for Sundhedsforvaltningen.

 

RESUME

Der er i et samarbejde mellem Miljøkontrollen, en ekstern konsulent og Sundhedsforvaltningen udarbejdet en positivliste over de sagstyper i Sundhedsforvaltningen, der giver væsentlige miljøpåvirkninger, og som fremover foreslås miljøvurderet i forbindelse med indstillinger til Sundheds- og Omsorgsudvalget. Formålet med udarbejdelse af en positivliste er at sikre, at det kun er de indstillinger, der medfører en væsentlig påvirkning af miljøet, der miljøvurderes i fremtiden. De øvrige forvaltninger i kommunen har ligeledes udarbejdet en positivliste, som forelægges de respektive udvalg i løbet af efteråret. I miljøvurderingen vil der som minimum være en beskrivelse af, om en godkendelse af sagen vil medføre en positiv, neutral eller negativ påvirkning på opfyldelse af de relevante miljømål. Den nye metode foreslås at træde i kraft fra 1. januar 2005.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Borgerrepræsentationen besluttede i april 2001, at der ved udgangen af 2002 skulle udarbejdes en evaluering af forvaltningernes foreløbige erfaringer med at foretage miljøvurderinger af indstillinger. Evalueringen blev foretaget af COWI i perioden november 2002 til marts 2003. På baggrund af resultaterne fra evalueringen blev der udarbejdet en plan for det videre arbejde med miljøvurdering af indstillinger. På mødet i Sundheds- og Omsorgsudvalget den 6. november 2003 blev Miljø- og Forsyningsudvalgets forslag til fremtidige miljøvurderinger godkendt. Dette blev endelig godkendt i Borgerrepræsentationen den 25. marts 2004.

Den nye metode til miljøvurderinger af indstillinger er nu udarbejdet. I foråret blev der i hver forvaltning udarbejdet oversigter over sagstyper og screening af sagstyper med henblik på at vurdere, hvilke der typisk har en væsentlig miljøpåvirkning. Arbejdet skulle sikre, at det kun er de relevante indstillinger, der miljøvurderes i fremtiden.

 

Udarbejdelse af positivliste

Udgangspunktet for det videre arbejde med miljøvurdering af indstillinger er en positivliste med de typer af sager, som vurderes at give en væsentlig påvirkning af miljøet. Sundhedsforvaltningens og de øvrige forvaltningers positivliste er udarbejdet i et samarbejde mellem den enkelte forvaltning, Miljøkontrollen og en ekstern konsulent. På bygge- og anlægsområdet er arbejdet sket i et samarbejde mellem Bygge- og Teknikforvaltningen, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, Sundhedsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen, for at sikre en fælles forståelse og ensartethed. Tilsvarende er arbejdet på planområdet sket i et samarbejde mellem Bygge- og Teknikforvaltningen og Økonomiforvaltningen.

Det har været muligt at koble alle sagstyper med miljømål, men det er blevet tydeligt, at der på nogle områder som eksempelvis energiområdet er meget få mål, mens der på andre områder som vand- og affaldsområdet er mange mål. Detaljeringsniveauet for målene er også meget forskellige, fx er målene på planområdet meget overordnede, mens der på vand- og affaldsområdet er mange konkrete mål. Dette vil derfor afspejle sig i de miljøvurderinger, der bliver udarbejdet i fremtiden.

Hvilke sagstyper er omfattet af positivlisten

Det foreslås i positivlisten, at Sundhedsforvaltningen for følgende sagstyper, uanset om det er planer eller konkrete aktiviteter, udarbejder miljøvurderinger:

  • "Fej for egen dør"

Sagsområdet omhandler den drift og udvikling, der foretages af kommunens forvaltninger, institutioner og virksomheder. For drift og udvikling er der i kommunen vedtaget miljømæssige rammer, som populært kaldes "Fej for egen dør". Sagsområdet omhandler emner som miljøledelse- og certificering, indkøb, transport, vandforbrug og affald, CO2- udledning, energi og materialer.

  • Kost og økologi

Sagsområdet dækker over målsætningen om at indføre økologiske fødevarer til forvaltningen, dens institutioner og virksomheder.

  • Byggeri: anlæg og drift

Byggeri omfatter aktiviteter som nybyggeri, anlæg, renovering, vedligeholdelse samt driftsforhold.

Til alle sagstyper på positivlisten kobles politisk vedtagne mål og målsætninger. Alle indstillinger, der er omfattet af positivlisten, skal således miljøvurderes i forhold til tidligere vedtagne miljømål. Som minimum skal det beskrives, om en godkendelse af indstillingen vil have en positiv, negativ eller neutral påvirkning på opfyldelse af de koblede miljømål.

Det er udelukkende sager til godkendelse, der skal indeholde miljøvurderinger. I forhold til Sundhedsforvaltningen er det relativ få sager, som ved brug af den nye metode skal miljøvurderes.

Sammenhæng mellem strategisk miljøvurdering og miljøvurdering af indstillinger

Der er lovmæssigt krav om at miljøvurdere en række planer og programmer strategisk (strategisk miljøvurdering). Det gælder for kommuneplaner og en række lokalplaner og sektorplaner. Kravene til indholdet af en strategisk miljøvurdering er væsentligt større end kravene til indholdet i miljøvurderinger af indstillinger. Strategisk miljøvurdering indebærer bl.a., at der skal indsamles data, overvejes alternative forslag, og der skal foretages høring. I de indstillinger, der omhandler en plan eller et program, hvor der er foretaget en strategisk miljøvurdering vil der i miljøvurderingen som udgangspunkt blive henvist til den udarbejdede strategiske miljøvurdering.

Standardformuleringer

Der vil blive benyttet følgende standardformuleringer i alle forvaltningernes indstillinger under overskriften "Miljøvurdering".

Sagstyper der ikke er omfattet af positivlisten:

"Sagstypen er ikke omfattet af Miljø- og Forsyningsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes"

Sagstyper, der er omfattet af positivlisten, men som ikke vurderes at have væsentlige miljømæssige konsekvenser i det pågældende tilfælde:

"Sagen er miljøvurderet og har ikke væsentlige miljømæssige påvirkninger".

Opdatering af positivlisten

Forvaltningernes positivlister vil blive opdateret en gang om året i forbindelse med afrapportering af data til Københavns Kommunes grønne regnskab. Det vil i den forbindelse blive vurderet om nogle af de indstillinger, der i løbet af året ikke er miljøvurderet, burde have været det, og derfor skal optages på positivlisterne.

Sundheds- og Omsorgsudvalget vil få forelagt den årlige revidering af Sundhedsforvaltningen positivliste.

Miljøkontrollen foretager en gang i kvartalet en opdatering af de miljømål, som sagstyperne er koblet til. Nye miljømål medtages først, når de er endeligt vedtaget i fagudvalgene eller i Borgerrepræsentationen. Det betyder fx, at miljøvurderinger på affaldsområdet er koblet til mål angivet i affaldsplan 2004. Målene vil blive revideret, når affaldsplan 2008 er vedtaget. Miljøkontrollen er ansvarlig for at følge, hvilke nye miljømål der vedtages, og sikre at dette videreformidles til de øvrige forvaltninger, som herefter opdaterer deres egne positivlister.

Implementering af metoden

Positivlisten har været præsenteret for chefer og udvalgte medarbejdere med henblik på at udarbejde en fyldestgørende liste. Metoden præsenteres for chefer og relevante medarbejdere i løbet af efteråret 2004. Den ny metode forventes klar til anvendelse fra 1. januar 2005.

De enkelte forvaltningers positivlister vil blive lagt på KK-net, således at det bliver anskueligt for borgerne, hvilke indstillinger der skal miljøvurderes, og hvilke der ikke skal. Det er desuden intentionen, at det generelt skal blive mere tydeligt, hvilken påvirkning vedtagelsen af en sag har på de miljømål, der er vedtaget.

Udover positivlisterne vil der blive lagt en beskrivelse af metoden på KK-net sammen med eksempler på miljøvurderinger.

ØKONOMI

Ingen.

MILJØVURDERING

Den nye metode vurderes at målrette de fremtidige miljøvurderinger mod de indstillinger, hvor der er størst påvirkninger af miljøet. Intentionen med den nye metode er at gøre det synligt for beslutningstagerne, hvilke konsekvenser en given indstilling har på tidligere vedtagne mål og dermed skabe grundlag for at efterspørge mere miljøvenlige løsninger.

 

HØRING

Ingen.

BILAG

Positivlisten til miljøvurdering i indstillinger – Baggrund samt Sundhedsforvaltningens positivliste af juli 2004

 

 

Ib Haurum

/Jens Egsgaard

 

 

 

 

Til top