Mødedato: 04.10.2007, kl. 14:00

Status vedrørende hjemtagning af færdigbehandlede borgere fra hospitaler og forebyggelse af indlæggelser.

Se alle bilag

Status vedrørende hjemtagning af færdigbehandlede borgere fra hospitaler og forebyggelse af indlæggelser.

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

DAGSORDEN

for Ordinært udvalgsmøde torsdag den 4. oktober 2007

 

 

5.      Status vedrørende hjemtagning af færdigbehandlede borgere fra hospitaler og forebyggelse af indlæggelser.

SOU 241/2007  J.nr. 47/2007

 

 

 

Sundheds- og Omsorgsudvalget har i budget 2007 afsat 40 mio. kr. til betaling for borgernes ekstra sengedage.  Forbruget af disse nedbringes ved at hjemtage færdigbehandlede patienter og forebygge indlæggelser.

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,

 

1.   at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager Sundheds- og Omsorgsforvaltningens status over tiltag til hjemtagning af færdigbehandlede patienter og forebyggelse af indlæggelser til efterretning,

2.   at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager til efterretning, at forvaltningen til udvalgsmødet d. 6. december 2007 vender tilbage med et måltal for 2008 og 2009 for nedbringelse af antallet af sengedage for færdigbehandlede. 

 

PROBLEMSTILLING

I medfør af kommunalreformen skal Københavns Kommune fra 1. januar 2007 betale en obligatorisk plejetakst på 1.650 kr. pr. ekstra sengedag for at tilskynde kommunerne til at afstemme plejekapaciteten med behovet og hjemtage plejekrævende patienter hurtigst muligt. Plejetaksten udløses på baggrund af en lægefaglig vurdering af, hvornår patienten er færdigbehandlet. I Københavns Kommune forventes ca. 14.800 sengedage for færdigbehandlede patienter i 2007. Ca. 800 borgere berøres. Det gennemsnitlige antal færdigbehandlingsdage udgør hidtil ca. 30 dage (0-64 årige) og 20 dage (65+ årige). I gennemsnittet indgår både meget korte forløb på få dage og længerevarende forløb. På en given dag ligger der i alt ca. 40 borgere på de københavnske hospitaler, som er erklæret færdigbehandlede. 

 

I medfør af kommunalreformen skal kommunen fra 1. januar 2007 betale, hver gang en borger indlægges på hospital.  En del af disse indlæggelser kan forebygges af kommunen.

 

LØSNING

For at give københavnerne et bedre tilbud og et mere sammenhængende patientforløb samt for at reducere kommunens udgifter til færdigbehandlede patienter og medfinansiering af behandlingsudgifterne for uhensigtsmæssige indlæggelser er der igangsat to indsatser i 2007: 

 

1):  Udskrivningskoordinatorer 

Der er ansat 11 visiterende udskrivningskoordinatorer fra 1. april 2007 fordelt på lokalområderne og med ansættelse i P/O-kontorerne. De er således myndighedsrepræsentanter på hospitalet og kan visitere til kommunale ydelser. De skal være opsøgende for hurtigst muligt at få en plan for udskrivning af færdigbehandlede borgere gennem et udstrakt samarbejde med hospital, plejehjem og hjemmeplejen i kommunen. Se bilag 1. I en periode efter ansættelseskoordinatorernes ansættelse, er antallet af sengedage for færdigbehandlede faldet med 17 %, jf. bilag 2.

 

I de kommende måneder vil SUF og hospitalerne bl.a. arbejde for følgende forbedringer: at forbedre kommunens indlæggelsesrapport, som sendes til hospitalet fra hjemmeplejen, at kortlægge arbejdsgangene ved vanskelige/komplekse udskrivninger og at analysere forskelle i forbruget af sengedage for færdigbehandlede bl.a. mellem hospitaler

 

På ovenstående baggrund forventes det, at det allerede konstaterede fald i forbruget af ekstra sengedage kan fastholdes og forstærkes i resten af 2007.  Udskrivningskoordinatorernes virke vurderes som velfungerende af hospitalerne. 

 

Hjemtagning vil under alle omstændigheder medføre et øget pres på hjemmeplejen og plejehjemsforanstaltninger.  Omfanget heraf er p.t. vanskeligt at forudsige.  Aktuelt er der ikke fastlagt politiske mål for hjemtagning af færdigbehandlede borgere.  I sundhedsaftalen er der indgået aftale om varsling af udskrivningstidspunkt knyttet op på forventet indlæggelsestid samt ændringer i funktionsniveau og deraf forventet ændring i behov for pleje og/eller praktiske hjælpeforanstaltninger.  I bilag 3 er der udarbejdet et regneeksempel for 2008 vedrørende mål for hjemtagning af færdigbehandlede borgere og økonomien i den forbindelse.  Regneeksemplet skal kvalificeres med henblik på fremlæggelse af politiske mål for udvalget i december 2007. 

 

Det skal samtidig bemærkes, at afviklingen af plejehjem som følge af demografitilpasninger i 2008 vil medføre et øget pres i relation til færdigbehandlede patienter på hospitalerne. Det kan på nuværende tidspunkt ikke vurderes, hvor stor betydning det vil få.  Der er i øvrigt en del bevågenhed omkring hjemtagning af færdigbehandlede patienter, jf. bilag 4.

 

2)  Akutpladser på Gl. Kloster

Der er oprettet 12 akutpladser på rehabiliteringsafdelingen på plejehjemmet Gl. Kloster på Østerbro fra 3. september 2007.    Akutpladserne på Gl. Kloster er for 65+ årige og har to formål. 

 

For det første skal de i vidt omfang forebygge indlæggelser på hospital.  Praktiserende læger og vagtlæger kan efter besøg i borgerens hjem henvise borgeren til Gl. Kloster. Dette vil også bidrage til at reducere antallet af ekstra sengedage for færdigbehandlede. 

 

For det andet er der ældre borgere som er indlagt på hospitalernes Akut Modtageafdeling (AMA). En række af disse borgere overføres i dag til en almindelig sengeafdeling.  For nogle af disse borgere vil det være et bedre tilbud, at få fremrykket udskrivningen ved at blive overført til en akutplads på Gl. Kloster.  Det forventes, at dette vil bidrage til færre genindlæggelser. 

 

I første omgang vil pladserne være et tilbud for borgere boende på Østerbro, Nørrebro og Bispebjerg og for AMA på Bispebjerg Hospital.  På baggrund af en kapacitetsvurdering forventes tilbuddet efter ca. 3 måneder at blive udvidet, så alle hospitaler inddrages og det bliver et tilbud for alle ældre københavnere.   Se bilag 5.

 

ØKONOMI

Det tildelte budget på 40 mio. kr til opgaven forventes at balancere i 2007.  Sundheds- og Omsorgsforvaltningen forventer, at udskrivnings-koordinatorer og akutpladser i 2007 vil spare kommunen for ca. 1.500 ekstra sengedage for færdigbehandlede patienter.

 

Den øgede aktivitet i kommunen i forbindelse med hjemtagning af færdig-behandlede patienter i kombination med stadig kortere indlæggelser på hospitalerne medfører et øget pres specielt i hjemmesygeplejen, idet mange borgere ofte har et komplekst plejebehov især i den første tid efter indlæggelsen. Dette er beskrevet nærmere i bilag 6.  Problemstillingen bidrager således til den strukturelle ubalance som forvaltningen har i relation til hjemmesygeplejen, bl.a. som følge af et for lavt budgetteret serviceniveau, flere kroniske patienter samt større forventninger fra borgere og pårørende. 

 

På ovenstående baggrund har forvaltningen i forbindelse med august prognosen foreslået, at der i 2007 overføres 5-7 mio. kr. fra budgettet vedr. færdigbehandlede patienter til dækning af merudgifter i hjemmesygeplejen. Det er forvaltningens vurdering, at det ikke er muligt at overføre yderligere midler på nuværende tidspunkt, som følge af usikkerhed vedrørende efterregistreringer samt størrelsen af aktiviteten resten af året. Overførslen indarbejdes teknisk i forbindelse med den kommende oktober prognose.

 

VIDERE PROCES

Den arbejdsgruppe under Samordningsudvalget, som har forberedt akutpladserne på Gl. Kloster, fortsætter og følger op.  Der gennemføres en evaluering af modelprojektet med fokus på målgruppe, indhold, dimensionering og økonomiske gevinster.

 

Der er dannet et forpligtende netværk for udskrivningskoordinatorerne under forsæde af chefen for Genoptræning København og en P/O-chef.  Endvidere er der under Samordningsudvalget etableret en tværsektoriel arbejdsgruppe vedrørende forberedelse af udskrivning fra hospital. Der arbejdes med en skabelon for evaluering af udskrivningskoordinatorernes virksomhed.  

 

På Sundheds- og Omsorgsudvalgets temamøde om kommunalreformen i december 2007 vil der blive givet en status på indsatserne og hvilke overvejelser der ligger for 2008.  Heri vil indgå mål for hjemtagning af færdigbehandlede borgere.

 

BILAG

1):  Status vedr. udskrivningskoordinatorerne af 21. september 2007

2):  Om antallet af ekstra sengedage for færdigbehandlede af 21. september 2007.

3):  Regneeksempel.  27. september 2008

4): Brev fra Kjeld Hansen, Herlev Kommune (KL/KKR-Hovedstaden), til regionrådsformand Vibeke Storm Rasmussen. 26. september 2007.

5):  Forebyggelse af indlæggelser - bedre forløb før indlæggelse og ved udskrivning. Modelprojekt med akutpladser på Gl. Kloster. 21. september 2007.

6):  Ændringer i plejebehov.  25. september 2007 

 

         Anne Mette Fugleholm                 /                     Jens Egsgaard

 


 

Til top