Folkesundhedsplan for etniske minoriteter
Folkesundhedsplan for etniske minoriteter
Sundheds- og Omsorgsudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde torsdag den 4. september 2003
4. Folkesundhedsplan for etniske minoriteter
SOU 236/2003 J.nr. 79/98
INDSTILLING OG BESLUTNING
Sundhedsforvaltningen indstiller,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender "Handleplan for etniske minoriteter".
Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 4. september 2003
Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltrådte indstillingen.
Carl Christian Ebbesen (O) ønskede ført til protokols, at Dansk Folkeparti tager forbehold for den positive særbehandling man giver etniske minoriteter. Udgangspunktet er, at de etniske minoriteter tilpasser sig de allerede eksisterende tilbud.
RESUME
"Handleplan for etniske minoriteter" blev fremlagt på SOU den 19. juni 2003, hvor det blev besluttet, at handleplanen skulle sendes i høring (SOU 140/2003). På baggrund af denne høring indstilles "Handleplan for etniske minoriteter" hermed til Sundheds- og Omsorgsudvalgets godkendelse.
1. Handleplanens indhold
Som et led i implementeringen af de overordnede mål og indsatsmål for folkesundhedsarbejdet 2002-2005, som Sundheds- og Omsorgsudvalgets vedtog den 6. august 2001 (SOU 228/2001), og som Borgerrepræsentationen tilsluttede sig på mødet den 4. oktober 2001, fremlægges forslag til handleplan for etniske minoriteter.
Handleplanens overordnede mål lyder:
Folkesundhedsarbejdet i forhold til etniske minoriteter skal udvikles. Det skal ske med udgangspunkt i de forskellige etniske minoriteters behov og med hensyntagen til den kulturelle og religiøse baggrund
Med henblik på at opfylde dette foreslås det i handleplanen, at nedenstående målsætninger skal være styrende for arbejdet i de kommende år:
- Vidensniveauet i forhold til de etniske minoriteter og deres sundhed skal øges.
- Der skal udvikles målrettede forebyggende tilbud til etniske minoriteter på livsstilsområdet - det skal ske i samarbejde med de etniske minoriteter.
- Etniske minoriteters behov og ønsker skal integreres i folkesundhedsarbejdet.
Der er udarbejdet forslag til indsatser under de enkelte mål. Der er tale om følgende indsatser:
Ad. 1 Vidensniveauet i forhold til de etniske minoriteter og deres sundhed skal øges ved:
- Udarbejdelse af etnisk sundhedsprofil.
- Kortlægning af viden.
- Etablering af netværksprojekt.
Ad. 2 Der skal udvikles målrettede forebyggende tilbud til etniske minoriteter på livsstilsområdet - det skal ske i samarbejde med de etniske minoriteter ved:
- Udvikling af koncept for kostoplysning.
- Motionstilbud i nærområdet.
- Modelprojekt "Naturlige hjælpere".
- Rygestopmateriale til rygere med anden etnisk baggrund end dansk.
Ad. 3 Etniske minoriteters behov og ønsker skal integreres i folkesundhedsarbejdet ved:
- Udarbejdelse af status sidst i planperioden med henblik på vurdering af, hvordan etniske minoriteters behov og ønsker skal integreres i folkesundhedsarbejdet.
Der er udarbejdet en tidsplan for implementeringen af handleplanen.
2. Høring af handleplanen
Handlingsplanen har været sendt til høring i Integrationsrådet og Integrationsudvalget, som begge har afgivet høringssvar (se bilag 1 og 2).
Af høringssvarene fremgår det, at Integrationsrådet og Integrationsudvalget begge mener, at handleplanen vil bidrage til en styrkelse af kommunens sundhedsmæssige indsats overfor etniske minoriteter, og begge ser positivt på, at de etniske minoriteters forskellige behov og ønsker skal inddrages.
Integrationsrådet er desuden enig i, at der skal ske en øget indsats i forhold til den generelle viden om etniske minoriteters sundhed, og Integrationsudvalget fremhæver, at planen er målrettet områder, hvor etniske minoriteters sundhedsmæssige forhold kræver en større indsats.
Såvel Integrationsrådet som Integrationsudvalget mener, at handleplanen bør indeholde en målsætning om en større inddragelse af personale med anden etnisk baggrund end dansk.
Integrationsrådet mener desuden, at der bør lægges større vægt på at indsatsen bør knyttes til lokale bydelsområder og de aktiviteter, som er i gang der, mens Integrationsudvalget peger på, at samarbejdet med igangværende sundhedsprojekter og etniske netværk bør forstærkes, og at de frivillige organisationers indsats bør beskrives. Endelig ønsker Integrationsudvalget et differentieret syn på målgruppens behov, sundhedsmæssige problemer og indsatser.
3. Sundhedsforvaltningens bemærkninger til høringssvarene
Sundhedsforvaltningen søger naturligvis at efterleve kommunens principper om etnisk ligestilling, sådan som de er beskrevet i kommunens integrationspolitik og i den etniske ligestillingspolitik. På den baggrund er Sundhedsforvaltningen involveret i flere konkrete projekter – bl.a. med henblik på at rekruttere flere medarbejdere med anden etnisk baggrund end dansk. På den baggrund vurderes det ikke, at der er behov for yderligere målsætninger på dette område i forvaltningen, men derimod at arbejde videre med implementeringen af de eksisterende, overordnede målsætninger.
Integrationsrådet ønsker større vægt på, at indsatsen knyttes til lokale bydelsområder og de aktiviteter, som er i gang der. Det er bestemt Sundhedsforvaltningens intention at knytte an til det arbejde der foregår lokalt – hvilket allerede sker i dag.
Integrationsudvalget ønsker et forstærket samarbejde med igangværende sundhedsprojekter og etniske netværk, samt en beskrivelse af de frivillige organisationers indsats.
Sundhedsforvaltningen ønsker til enhver tid at arbejde sammen med etniske minoriteter og frivillige organisationer om tiltag, der kan forbedre folkesundheden. Det er dog Sundhedsforvaltningens vurdering, at der eksisterer meget få sundhedsindsatser igangsat af etniske minoriteter og frivillige organisationer – hv ilket bl.a. er baggrunden for at udarbejde "Handleplan for etniske minoriteter".
Endelig ønsker Integrationsudvalget et differentieret syn på målgruppens behov, sundhedsmæssige problemer og indsatser.
Det er netop en af Sundhedsforvaltningens intentioner med "Handleplan for etniske minoriteter" at tilvejebringe øget viden om etniske minoriteters sundhed, og via denne viden at igangsætte relevante indsatser for og med etniske minoriteter.