Forebyggende hjemmebesøg i Københavns Kommune - forslag om systematisk dataopsamling
Forebyggende hjemmebesøg i Københavns Kommune - forslag om systematisk dataopsamling
Sundheds- og Omsorgsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde torsdag den 4. september 2003
5. Forebyggende hjemmebesøg i Københavns Kommune - forslag om systematisk dataopsamling
SOU 185/2003 J.nr. 23/99
INDSTILLING
Sundhedsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender,
at indstillingen danner udgangspunkt for systematisk dataindsamling i forbindelse med gennemførelsen af de lovpligtige forebyggende hjemmebesøg,
at Sundhedsforvaltningen bemyndiges til at udarbejde 12-15 konkrete spørgsmål som den forebyggende medarbejder kan stille alle borgere der besøges,
at spørgsmålene i 1. runde bygger på følgende 3 temaer; livskvalitet/netværk, søvn/medicin, samt motionsvaner/fald,
at Sundhedsforvaltningen – på baggrund af fokusgruppeinterviews med de forebyggende medarbejdere i de syv lokalområder - årligt reviderer handleplanerne for dataindsamling, herunder fastsættelse af nye temaer og forelægger disse for Sundheds- og Omsorgsudvalget til godkendelse.
RESUME
Lov om forebyggende hjemmebesøg forpligter kommunen til at tilbyde alle borgere to årlige besøg i eget hjem fra det fyldte 75. år.
I forbindelse med Sundheds - og Omsorgsudvalgets behandling i mødet den 13. marts 2003 (SOU 301/2002) af Sundhedsforvaltningens forslag til revision af den hidtidige ordnings arbejdsmetoder og mål fra 1996 blev det besluttet, at der fremover skal afsættes en mindre del af besøget til systematisk dataindsamling.
De forebyggende medarbejdere vil – såfremt den ældre er indforstået hermed - stille 12-15 spørgsmål vedrørende de ældres livssituation. Det vil derved blive muligt at gennemføre en systematisk dataopsamling, der kan anvendes som information til Sundheds- og Omsorgsudvalget i forbindelse med opfølgningen på allerede iværksatte tiltag samt i vurderingen af behovet for nye initiativer på ældreområdet.
Spørgsmålene, der tager udgangspunkt i ældrepolitikkens 4 temaområder og eksisterende viden på området, vil blive revideret årligt. Ved at vælge at lade nogle spørgsmål besvare hvert år, andre evt. hvert 2. eller 3. år vil det blive muligt at indhente data og derved følge udviklingen på flere områder. Inspiration til nye temaer indsamles blandt andet fra fokusgruppeinterviews med de forebyggende medarbejdere samt kontakt med andre aktører indenfor ældreområdet.
Udformningen af spørgsmålene skal tage hensyn til at der indsamles viden, som skal supplere allerede eksisterende viden. Til at begynde med benyttes et spørgeskema, der kan indscannes og derved sikre en hurtig produktion af data.
Databasen opbygges på gruppeniveau, dvs. registreret efter køn, alder, bydel mv. Borgerne sikres derved en anonymitet ved at databasen ikke kobles sammen med cpr.nr.
Der arbejdes sideløbende på udvikling af en funktionalitet i KOS ( Københavns Kommunes Omsorgs System) om de forebyggende besøg.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
I forbindelse med Sundheds- og Omsorgsudvalgets behandling af indstillingen vedrørende en revision af indhold og metode i de forebyggende hjemmebesøg i Københavns Kommune den 13. marts 2003 (SOU 301/2002) blev det besluttet, at der fremadrettet systematisk skal indsamles viden omkring de ældres sundheds- og livssituation.
Det er forventningen, at det vil være muligt at øge effekten af det forebyggende og sundhedsfremmende arbejde i Københavns Kommune ved at anvende en mere præcis viden om de ældres ønsker og ressourcer i planlægningen samt prioriteringen af indsatsen på ældreområdet.
Ved at supplere allerede eksisterende viden med data vedrørende aktuelle temaer, vil der blive skabt mulighed for løbende at følge udviklingen på udvalgte områder. Det vil herudover blive muligt at anvende denne viden i forhold til tilrettelæggelsen af den samlede indsats på ældreområdet i København.
Konkret er forslaget, at medarbejderne i forbindelse med de forebyggende samtaler med de ældre borgere (på 75 år og derover) systematisk stiller en række udvalgte spørgsmål. Derved bliver det muligt at tilvejebringe en viden, der helt ned på bydelsniveau i København kan give såvel øjebliksbilleder samt viden om udviklingen over et tidsforløb.
Tilrettelæggelsen af den systematiske indsamling af viden skal ske under hensyn til lovens intention om, at borgeren bør opleve det forebyggende hjemmebesøg som et tilbud til borgeren om en åben samtale med en forebyggende medarbejder. Endvidere skal der tages hensyn til, at tiden hos den enkelte borger er begrænset, da den nuværende ordning er tilrettelagt ud fra, at hver medarbejder gennemsnitlig skal nå ca. 5 besøg om dagen incl. planlægning samt dokumentation.
For at bidrage yderligere til indsamling af viden om hvilke spørgsmål og problemstillinger, der sættes på dagsorden, når borgerne møder forebyggerne, vil forvaltningen gennemføre fokusgruppeinterviews med de forebyggende medarbejdere i de syv lokalområder. Fokusgruppeinterviews er især velegnede til at få en mere sikker fornemmelse af, hvad der i lokalområderne og generelt i kommunen er af nye tendenser, som man bør undersøge nærmere.
Dokumentationsredskaber
I forhold til dokumentationen i forbindelse med de forebyggende hjemmebesøg vil Sundhedsforvaltningen til at begynde med anvende et spørgeskema, der kan scannes ind. Dette sikrer en hurtig og løbende databehandling af de svar, der indsamles fra de borgere over 75 år, der tager imod besøgene.
Sundhedsforvaltningen vil sideløbende arbejde på en funktionalitet om de forebyggende besøg i det IT-system (KOS-systemet =Københavns Kommunes Omsorgs System) kommunen p.t. har under udvikling og implementering i forhold til visitationen til ældreområdets øvrige serviceydelser.
Ved at forberede KOS-systemet til dokumentationen i forbindelse med de forebyggende hjemmebesøg, vil det ikke alene blive muligt for den enkelte medarbejder at genbruge de data omkring den enkelte borger, som kollegaer allerede har indhentet. Det vil endvidere kunne optimere mulighederne for et styrket tværfagligt samarbejde og derved en koordineret indsats i Pensions- og Omsorgskontoret overfor den enkelte ældre.
Uanset dokumentationsmetode vil der efter gældende registerregler skulle indhentes tilladelse til at gennemføre den foreslåede dataindsamling.
Følgende principper foreslås lagt til grund for en dataindsamling i forbindelse med de forebyggende hjemmebesøg:
- Der indsamles viden, som skal supplere allerede eksisterende viden
- Der indsamles viden, der bidrager med mere differencieret/specifik viden indenfor områder, der allerede har eller kan forventes at få en særlig bevågenhed.
- Databasen opbygges på gruppeniveau, dvs. registreret efter køn, alder, bydel mv. Borgerne sikres derved en anonymitet ved at databasen ikke kobles sammen med cpr.nr.
- Det er ønsket at udvikle metoder til inddragelse af borgernes synspunkter i udviklingen af nye og målrettede tilbud.
Den konkrete datafangst
For at sikre en optimal udnyttelse af spørgemulighederne indenfor den relativt begrænsede tid, der vil kunne afsættes ved hvert besøg, skal der ved udformningen af spørgsmål lægges vægt på at koordinere nærværende forslag med allerede tilgængelig viden på området opnået i både eget og andet regi.
Det er endvidere ønsket aktivt at anvende Ældrepolitikken som blev vedtaget i Borgerrepræsentationen i efteråret 2001. Derfor skal dataindsamlingen i videst mulige omfang tage udgangspunkt i de 4 temaområder:
- Fleksibilitet og valgmuligheder
- Information og kommunikation
- Samarbejde og netværk
- Ansvar og indflydelse
I forarbejdet til nærværende oplæg har Sundhedsforvaltningen undersøgt, hvilke data der allerede er tilgængelige på området. Herudover har forvaltningen været i dialog med en række væsentlige aktører indenfor forskning og udvikling på ældreområdet i Danmark (bl.a. AKF, DSI, Videnscenter på Ældreområdet samt Afdelingen for Socialmedicin ved Københavns Universitet).
På denne baggrund skal det foreslås, at spørgsmålene i den indledende runde tager udgangspunkt følgende temaer:
- Livskvalitet og netværk
- Søvn og medicin
- Motionsvaner og fald
Forslag
Sundhedsforvaltningen foreslår på denne baggrund, at udvalget bemyndiger forvaltningen til at udarbejde et spørgeskema med 12-15 konkrete spørgsmål, som alle forebyggende medarbejdere efter aftale med den enkelte borger kan stille denne i forbindelse med afviklingen af de forebyggende hjemmebesøg. Disse spørgsmål tager udgangspunkt i ovennævnte principper og anbefalede temaer.
Spørgerammen tages op til vurdering årligt således, at temaer og konkrete spørgsmål fleksibelt kan tilpasses behovet for indsamling af viden. Inspiration til nye temaer indsamles blandt andet fra den række af fokusgruppeinterviews, der planlægges gennemført med de forebyggende medarbejdere i de syv lokalområder.
I vurderingen tages der stilling til ønsker om at sikre en viden om udviklingen over tid i temaerne og ønsker til at samle viden ind hurtigt om særlige temaer. Ved at gentage et tema løbende sikres en viden der kan beskrive udviklingen i ældrebefolkningen over tid. F.eks. vil det kunne vurderes om fokus på træning og motion giver en bedre livskvalitet over tid.
MILJØVURDERING
Ingen miljømæssige konsekvenser.
ØKONOMI
Udgifter til indscanning og databearbejdning er ikke kendt, men forventes at kunne afholdes inden for de afsatte midler til de forebyggende hjemmebesøg.
HØRING
Oplægget har ikke været sendt i høring.
BILAG
Notat af 25. august 2003 med udpluk af forskellige nyere undersøgelser/publikationer vedrørende ældreområdet.
Lau Svendsen-Tune
/Karen Logo-Koefoed