Strukturplan på apoteksområdet
Strukturplan på apoteksområdet
Sundheds- og Omsorgsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde torsdag den 4. september 2003
3. Strukturplan på apoteksområdet
SOU 316/2002 J.nr. 9/2002
INDSTILLING
Sundhedsforvaltningen indstiller,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen til efterretning.
RESUME
Sundheds- og Omsorgsudvalget anmodede på mødet d. 24. oktober 2002 (SOU 9/2002) Sundhedsforvaltningen om at udarbejde et forslag til en plan for den overordnede apotekerplanlægning i kommunen. Borgerrepræsentationen tilsluttede sig på sit møde d. 14. november 2002 (BR 551/02) anmodningen fra Sundheds- og Omsorgsudvalget. Formålet med planen skulle være at sikre en tilfredsstillende apoteksbetjening, hvor der tages hensyn til den mere langsigtede udvikling i kommunen.
Sundhedsforvaltningen har udarbejdet den ønskede Strukturplan, der på basis af de nuværende regler på området indeholder en teknisk gennemgang af situationen i de enkelte bydele, baseret på faktorer så som den demografiske udvikling, antallet af apoteker pr. indbygger, antallet af speciallæger samt pendlingsmønstret.
Sideløbende med udarbejdelsen af planen fremsatte indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen i juni 2003 planer om at afskaffe udligningsordningen for byapoteker. Forslaget forventes at medføre markante ændring er på apoteksområdet.
Der er tale om en udmøntning af apotekerforliget fra 1. november 2000, der indeholdt en række lovændringer og forslag til lovændringer på apoteksområdet. Et af de fremsatte forslag var en revision af udligningsordningen på apotekerområdet, men det blev på daværende tidspunkt ikke besluttet hvornår drøftelserne af en revision af udligningsordningen skulle påbegyndes. I juni 2003 fremsatte indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen som nævnt planer om afskaffelse af udligningsordningen for byapoteker.
Udligningsordningen for apotekerne er en ordning der er indført for at sikre, at der også er apoteker i landområderne, hvor der ikke er så stort befolkningsgrundlag og dermed ikke store muligheder for at drive et rentabelt apotek. Ordningen fungerer på den måde, at apoteker med en relativt stor omsætning betaler en omsætningsafgift til de apoteker, der har en relativt lille omsætning. Det er dog ikke kun landapoteker der modtager tilskud via udligningsordningen; en række byapoteker, herunder apoteker i Københavns Kommune, nyder ligeledes godt af ordningen, på grund af deres relativt beskedne omsætning. Der omfordeles årligt omkring 50 mio. kr. som følge af udligningsordningen.
Apotekerforeningen der deltager i forhandlinger med Indenrigs- og Sundhedsministeriet om afskaffelsen af udligningsordningen for byapoteker oplyser, at der er bredt politisk flertal for en ophævelse af udligningsordningen for byapoteker, og regner i øjeblikket med at udligningsordningen for byapoteker afskaffes med virkning fra 1. januar 2004.
Apotekerforeningen har beregnet konsekvenserne af forslaget og på den basis forventer foreningen, at i alt 60 ud af i alt 144 byapoteker, vil blive berørt af ordningen, heraf ligger de 33 i Københavns og Frederiksberg Kommune samt i Københavns Amt. Det må på nuværende tidspunkt forventes, at afskaffelsen af udligningsordningen mellem apoteker vil føre til en strukturtilpasning, der kan indebære lukning af apoteker i Københavns Kommune. Det kan imidlertid ikke med sikkerhed beregnes, hvor mange apoteker der vil blive lukket, da omsætningen på de enkelte apoteker kan ændres afhængigt af hvilke apoteker der lukkes først. Især pendlere må forventes at have et meget følsomt efterspørgselsmønster, idet de ikke forventes at ville benytte et apotek i Københavns Kommune, hvis der ikke ligger et apotek relativt tæt på enten pendlerens arbejdsplads eller ruten som pendleren tager til arbejde. Derfor kan den samlede omsætning for de københavnske apoteker sagtens tænkes at falde betydeligt, hvis et eller flere apoteker i kommunen lukkes.
Det er på det foreliggende grundlag ikke muligt at forudsige de konkrete konsekvenser for den fremtidige apoteksdækning i Københavns Kommune. Sundhedsforvaltningen afventer derfor den konkrete formulering af bekendtgørelsen og vil derefter vende tilbage til Sundheds- og Omsorgsudvalget med henblik på drøftelse af strukturplanen på apoteksområdet i kommunen under de nye forudsætninger.
På den baggrund indstiller Sundhedsforvaltningen at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen til efterretning.
SAGSBESKRIVELSE
Se resumé.
MILJØVURDERING
Ingen
ØKONOMI
Der er ikke økonomiske konsekvenser forbundet med indstillingen.
HØRING
Ingen
BILAG
Ingen
Ib Haurum /Jens Egsgaard