Mødedato: 04.08.2005, kl. 15:00

Ny struktur i Københavns Kommune - høring

Ny struktur i Københavns Kommune - høring

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 4. august 2005

 

 

Sager til beslutning

 

9.      Ny struktur i Københavns Kommune - høring

 

SOU 202/2005  J.nr. 29/2005

 

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

 

at Sundheds- og Omsorgsudvalget anbefaler overfor Økonomiudvalget, at Sundheds- og Omsorgsudvalget/Sundhedsforvaltningen overtager ansvaret for den del af uddannelsesopgaven vedrørende social- og sundhedsuddannelserne som forbliver kommunal efter kommunalreformen og at overtagelsen af opgaverne fra Børneforvaltningen sker primært pr. 1. januar 2006, subsidiært pr. 1. januar 2007.

 

at Sundheds- og Omsorgsudvalget i øvrigt godkender, at nærværende indstilling fremsendes som udvalgets høringssvar til indstilling om ny struktur i Københavns Kommune ( BR 303/2005)

 

 

 

RESUME

Forslag til ny struktur i Københavns Kommune berører direkte Børne- og Ungetandplejen, som overføres til det kommende Børneudvalg/Børneforvaltning.

 

På alkoholmisbrugsområdet mangler der en endelig afklaring af snitfladeproblematikker i forhold til den kommende Socialforvaltning, som får ansvar for alkohol- og stofmisbrugsområdet efter kommunalreformens implementering. Det drejer sig for Sundhedsforvaltningens område konkret om et pleje- og behandlingstilbud til aktivt drikkende alkoholikere (E-huset) og støtte til Blå Kors institutionstilbud til alkoholikere.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets nuværende opgavesæt berøres ikke i øvrigt i større grad af forslag til ny struktur/ kommunalreformen, men Sundhedsforvaltningen har dog enkelte bemærkninger til opgaven vedrørende Social- og Sundhedsskolen (SOSU-skolen) samt hjælpemiddelområdet.

 

SOSU-skolen overføres i forbindelse med kommunalreformen den 1. januar 2007 fra Ungdoms- og Uddannelsesforvaltningen til staten. Sundhedsforvaltningen gør opmærksom på at der er enkelte opgaver, som forbliver i kommunen og som med fordel kan placeres i Sundheds- og Omsorgsudvalget/Sundhedsforvaltningen. Det drejer sig i hovedtræk om ansættelse af elever i social- og sundhedsuddannelserne, personaleadministrative opgaver relateret hertil og samarbejdsrelationer til Social- og Sundhedsskolen fremover. Det foreslås derfor også, at Sundheds- og Omsorgsudvalget anbefaler at udpegning af bestyrelsesmedlem til SOSU-skolen sker indenfor Sundhedsforvaltningens regi.

 

I forhold til hjælpemiddelområdet bemærkes i indstillingen til ny struktur at denne opgave fremover samles i Sundheds- og Omsorgsudvalget. Sundhedsforvaltningen ønsker at præcisere at levering af tekniske hjælpemidler, aftaleindgåelse for kropsbårne hjælpemidler samt rådgivning allerede i dag er samlet i Sundhedsforvaltningen, mens bevillingskompetencen ud fra et helheds- og nærhedsprincip ligger i flere forvaltninger, afhængig af borgerens sagstilknytning. Sådan bør det fortsat være. På syns- og kommunikationsområdet kan dog være en mulighed at gå videre med overvejelser om en enkelt indgang for bevilling af hjælpemidler, da der er en række potentielle forbedringer, som kan opnås hermed. Det anbefales derfor, at der arbejdes vider med organiseringen på dette område.

 

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Sundhedsforvaltningen har modtaget skrivelse af 3. juni 2005 fra Overborgmesteren vedrørende høring af fagudvalgene i forbindelse med indstilling om ny struktur i Københavns Kommune. Sundheds- og Omsorgsudvalgets høringssvar skal være Økonomiforvaltningen i hænde senest onsdag den 10. august 2005.

 

Baggrund

Borgerrepræsentationen har i forbindelse med kommunalreformen og ønsket om at se på den nuværende opgavefordelin g igangsat en drøftelse af den fremtidige udvalgs- og forvaltningsstruktur i Københavns Kommune. Økonomiforvaltningen har på baggrund af en række temamøder afholdt for partierne i Københavns Borgerrepræsentation udarbejdet indstilling herom, som er behandlet i Økonomiudvalget den 24. maj 2005 og i Borgerrepræsentationen den 26. maj 2005.

 

Konsekvenser for Sundheds- og Omsorgsudvalget

Forslag til ny struktur i Københavns Kommune berører direkte Børne- og Ungetandplejen, som overføres til det kommende Børneudvalg/Børneforvaltning.

 

I forhold til de nye kommunale opgaver som følge af kommunalreformen, samles alkohol- og stofmisbrugsområdet under Socialudvalget/Socialforvaltningen. Der er i den forbindelse enkelte snitfladeproblematikker, som skal afklares. Det drejer sig om E-huset (De Gamles By), som er et pleje- og behandlingstilbud til aktivt drikkende alkoholikere, og det drejer sig om midler afsat til Blå Kors institutionstilbud til alkoholikere.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets nuværende opgavesæt berøres ikke i øvrigt i større grad af forslag til ny struktur/ kommunalreformen, men Sundhedsforvaltningen har dog enkelte bemærkninger til opgaven vedrørende Social- og Sundhedsskolen (SOSU-skolen) samt hjælpemiddelområdet.

 

Opgaver relateret til Social- og sundhedsskolen (SOSU-skolen) efter kommunalreformen

 

Der er i forbindelse med indstillingen om ny struktur i Københavns Kommune vedlagt et notat vedrørende institutioner, der ikke er placeret i Lundgaards strukturoplæg, herunder håndtering af opgaver, der flytter med kommunalreformen.

 

SOSU-skolen overføres i forbindelse med kommunalreformen til staten pr. 1. januar 2007 og bliver i den forbindelse selvejende. I ovennævnte notat er forudsat at denne institution i 2006 hører under Børneudvalget/Børneforvaltningen og at det i den forbindelse kan overvejes at flytte ansvaret for samarbejde med SOSU-skolen fra Børneudvalget/Børneforvaltningen, da der ikke længere er undervisningsrelaterede opgaver i samarbejdet.

 

Sundhedsforvaltningen har tidligere gjort opmærksom på, at der er enkelte opgaver relateret til SOSU-skolen, som bliver tilbage i kommunen efter 1. januar 2007. Det drejer sig om følgende opgaver/udgifter:

·        Ansætte og aflønne elever i uddannelsesforløbet (herunder eventuelle udgifter til voksenelevløn)

·        Administrere ansøgning om AER-refusion for de uger, hvor eleverne får teoriundervisning

·        Betjening af Københavns politikere vedr. alle uddannelsesspørgsmål

·        Varetage det ledelsesmæssige, pædagogiske og faglige ansvar for dels den praktiske del af uddannelsen af social- og sundhedshjælpere dels en del af den praktiske uddannelse af social- og sundhedsassistenter.

 

De arbejdspladser, som social- og sundhedseleverne hovedsageligt vil være tilknyttet, hører under Sundheds- og Omsorgsudvalget/Sundhedsforvaltningen. Det vil derfor være naturligt at placere ansættelsesforpligtigelsen og de personaleadministrative opgaver, som er forbundet med at være ansættende myndighed i forhold til social- og sundhedshjælperelever, i Sundheds- og Omsorgsudvalget/ Sundhedsforvaltningen.

 

Samtidig skal der fremadrettet være et meget tæt samarbejde mellem SOSU-skolen og Sundhedsforvaltningen, da det er Sundhedsforvaltningen, der har det ledelsesmæssige, pædagogiske og faglige ansvar for dels den praktiske del af uddannelsen af social- og sundhedshjælpere dels en del af den praktiske uddannelse af social- og sundhedsassistenter.

 

Det foreslås derfor, at Sundheds- og Omsorgsudvalget anbefaler overfor Økonomiudvalget, at

·        < span style='mso-bidi-font-size:12.5pt'>Sundheds- og Omsorgsudvalget/Sundhedsforvaltningen overtager ansvaret for den del af uddannelsesopgaven vedr. social- og sundhedsuddannelserne som forbliver kommunal efter kommunalreformen

·        Sundheds- og Omsorgsudvalget/Sundhedsforvaltningen overtager opgaverne fra Børneforvaltningen primært pr. 1. januar 2006, subsidiært pr. 1. januar 2007.

 

Såfremt opgaverne først overføres fra Børneforvaltningen pr. 1. januar 2007 er det vigtigt, at Sundhedsforvaltningen og Børneforvaltningen begge deltager i det forberedende arbejde omkring SOSU-skolens overgang til selveje i statsligt regi.

 

Indflydelse i bestyrelsen for SOSU-skolen

I forlængelse af, at SOSU-skolen overføres til staten og bliver selvejende, skal der etableres en midlertidig bestyrelse, som skal fungere fra 1. januar 2006. En blivende bestyrelse etableres fra 1. januar 2007. Af Undervisningsministeriets materiale fremgår det, at én bestyrelsesplads på SOSU-skolen tilfalder Københavns Kommune. I forlængelse af ovenstående skal Københavns Borgerrepræsentation indstille, at der udpeges et medlem til den midlertidige bestyrelse.

 

Det foreslås, at Sundheds- og Omsorgsudvalget anbefaler overfor Økonomiudvalget 

·        At udpegning af bestyrelsesmedlem til SOSU-skolen sker indenfor Sundhedsforvaltningens regi.

 

Hjælpemiddelområdet

I indstilling til ny struktur i Københavns Kommune lægges der op til at alle hjælpemidler samles i Sundhedsforvaltningen, men i samme deling af sagsbehandlingsansvaret med den kommende Socialforvaltning, som i dag med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Det betyder, at bevillingskompetencen for hjælpemidler ligger i den forvaltning, som borgeren tilhører. Dermed tilgodeses hensigterne om helhed og nærhed i sagsbehandlingen for hovedparten af hjælpemiddelsager. Leveringen af hjælpemidler, aftaleindgåelse for kropsbårne hjælpemidler samt rådgivning er fortsat samlet i Sundhedsforvaltningen.

 

Syns- og kommunikationsområdet

Når det drejer sig om de komplicerede sager indenfor syns- og kommunikations-området indebærer nærhedsprincippet, at der er langt mellem de faglige og de bevilgende kompetencer, og at sagsbehandlingen forsinkes, når der skal indhentes rådgivning fra forskellige eksterne eksperter. Desuden kan det være vanskeligt at fastholde helhedssynet, fordi eksperterne har forskelligt fagligt perspektiv, og sagsbehandlerne ser for få sager til at kunne yde et fagligt modspil.

 

Der bør derfor – i relation til syns- og kommunikationsområdet - sigtes mod at samle de faglige og bevillingsmæssige kompetencer i en enhed, der servicerer brugere fra samtlige forvaltninger og understøtter opbygning af viden indenfor organisationen.

 

Det foreslås, at Sundheds- og Omsorgsudvalget anbefaler overfor Økonomiudvalget at der arbejdes videre med organiseringen af hjælpemiddelområdet hvad angår syns- og kommunikationsområdet.

 

 

Sundhedsforvaltningen har i øvrigt ingen bemærkninger til indstilling om ny struktur i Københavns Kommune.

 

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Sundhedsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

 

ØKONOMI

Det direkte henførbare budget til serviceopgaver, der flyttes ud af Sundheds- og Omsorgsudvalget/Sundhedsforvaltningen samt det direkte henførbare budget til administrationen af den berørte serviceopgave, vil blive flyttet til den forvaltning, som overtager opgaven fra Sundheds- og Omsorgsudvalget/Sundhedsforvaltningen.

 

Principper for fordelingen af det administrationspersonale, som løser tværgående opgaver i forvaltningen og de tilhørende løn- og overheadudgifter skal drøftes nærmere i kredsen af forvaltningernes økonomichefer.

 

 

HØRING

Høringssvar fra Ældrerådenes fællesudvalg for København er modtaget den 5. juli 2005 og vedlagt som bilag til indstillingen.

 

Ældrerådenes fællesudvalg bemærker i høringssvaret, at det er uhensigtsmæssigt at hjemmeplejen ikke er samlet under ét udvalgsområde, samt at der ikke er fælles kvalitetsstandarder og ensartede regler på området.

 

Da det fremover er Socialudvalget/Socialforvaltningen der vil have ansvaret for handicappede og psykisk syge og dermed ekspertisen, vurderer Sundhedsforvaltningen det hensigtsmæssigt at placere hjemmeplejen for handicappede og psykisk syge i den kommende Socialforvaltning. På denne måde sikres blandt andet entydighed i forhold til brugerne.

 

BILAG

1. Høringssvar fra Ældrerådenes fællesudvalg for København 5. juli 2005

 

 

Ib Haurum                                                                                                                                       /Jens Egsgaard

 


 

Til top