Mødedato: 04.05.2023, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Orientering om program for Sundheds- og Omsorgsudvalgets studietur 2023

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsudvalget orienteres med denne indstilling om programmet for studieturen til Amsterdam den 23. – 26. maj.


Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orientering om program og budget for studietur til Nederlandene i perioden 23-26. maj 2023 til efterretning.

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede den 14. december 2022, at udvalgets studietur den 23.-26. maj 2023 skal gå til Nederlandene. Formålet med studieturen er, at udvalget ved besøget kan blive inspireret til at udvikle København Kommunes sundheds- og omsorgstilbud samt få nye perspektiver på og inspiration til det fortsatte politiske arbejde.

Løsning

Studieturen vil bl.a. sætte fokus på, hvordan der i Nederlandene arbejdes med demens, frisættelse af ældreplejen, telemedicinske løsninger, forebyggelse af overvægt samt dosisdispenseret medicin. Det er områder, hvor der i Nederlandene har opnået interessante resultater, der kan være til inspiration for det videre politiske arbejdere på ældre- og sundhedsområdet i København. Der er vedlagt program for studieturen, jf. bilag 1. 

Nederlandene står på flere områder overfor nogle af de samme udfordringer på sundheds- og ældreområdet, som i Danmark. Nederlandene står således også overfor omfattende demografiske udfordringer, med en kraftigt voksende andel ældre borgere og mangel på kvalificeret arbejdskraft inden for sundheds- og omsorgsområdet. Omvendt er sundhedssystemet og ældreområdet organiseret på en markant anden måde end i Danmark. I Nederlandene er velfærden således finansieret gennem et statsligt reguleret marked, hvor det er obligatorisk for alle borgere over 18 år at tegne sundheds- og socialforsikring ved et privat forsikringsselskab. Der redegøres nærmere for det nederlandske ældre- og sundhedssystem i vedlagte bilag 2.

På studieturen vil Sundheds- og Omsorgsudvalget få indblik i nederlandske best practice-erfaringer inden for sundheds- og omsorgsområdet, og derigennem få indblik i, hvordan der i en anden kontekst arbejdes med at løse nogle af de samme udfordringer, som der i en dansk kontekst arbejdes med i København.

På ældreområdet er Nederlandene særligt kendt for den såkaldte Buurtzorg-model, som er en arbejdsmetode, der sætter patienten, selvbestemmelse og livskvalitet i centrum. Modellen er baseret på små selvorganiserede og lokalt forankrede sundhedsteams, som sørger for personlig, social og klinisk støtte til ældre mennesker i eget hjem. På demensområdet er Nederlandene kendt for deres plejehjem for beboere med demens, herunder plejehjemmet Bergweg, og på biblioteker har man haft succes med bogudstillinger til borgere med demens. Derudover har Nederlandene flere frivillige organisationer, der arbejder for og med borgere med demens.

Også på forebyggelsesområdet har Nederlandene opnået interessante resultater. I hovedstaden Amsterdam har man i mange år haft et stort fokus på forebyggelse, som er et bærende element i kommunens Vision for Sundhed og Trivsel 2025. Her kan fx indsatsen i forhold til at reducere overvægt fremhæves, hvor Amsterdam Kommune har bevilget midler til en langsigtet indsats mod børneovervægt i ”The Healthy Weight Programme”. Indsatsen har kost, fysisk aktivitet og søvn som centrale tematikker. Indsatsen er flerstrenget og retter sig både mod hjemmet, skolen, nabolaget og daginstitutionerne. Et vigtigt element i indsatsen er samarbejdet med centrale aktører, fx fastfoodkæder og supermarkeder med henblik på at skabe sunde miljøer for børn og unge.

Derudover er Nederlandene i sammenligning med Danmark længere fremme i brugen af dosisdispenseret medicin, med mere end fem gange så mange borgere på dosisdispenseret medicin sammenlignet med Danmark.

Nederlandene har ligeledes iværksat flere spændende udviklingstiltag inden for områderne telemedicin og datadeling af sundheds- og helbredsoplysninger.

De forskellige besøg på studieturen kan således inspirere Sundheds- og Omsorgsudvalgets i det videre arbejde med at udvikle kommunens sundheds- og omsorgstilbud.

Økonomi

Jf. bilag 3.

Videre proces

Efter orientering af Sundheds- og Omsorgsudvalget vil Sundheds- og Omsorgsforvaltningen udarbejde et endeligt program for studieturen, som vil blive tilsendt alle deltagere på studieturen senest en uge forud for turen.

Per Bennetsen 

/Thomas Brahm 

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.
Til top