Godkendelse af høringssvar til Kommuneplanstrategien
Der skal udvikles en ny kommuneplanstrategi for Københavns Kommune. Økonomiudvalget har den 14. marts 2023 sendt udkast til strategien (bilag 1) i høring blandt fagudvalg, råd og lokaludvalg. Sundheds- og Omsorgsudvalget skal med denne sag godkende Sundheds- og Omsorgsforvaltningens forslag til høringssvar.
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget,
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender forvaltningens udkast til høringssvar til Kommuneplanstrategi 2023 (bilag 2).
Problemstilling
Borgerrepræsentationen skal ifølge Planloven vedtage en ny kommuneplanstrategi inden udgangen af 2023. Kommuneplanstrategiens overordnede visioner, mål og strategiske retning følges op af en fuld revision af Kommuneplanen.
Udkastet til strategien blev præsenteret og drøftet på mødet i Sundheds- og Omsorgsudvalget den 13. april 2023.
Løsning
Byens udvikling har stor betydning for københavnernes sundhed, trivsel og hverdagsliv. Kommuneplanstrategien er derfor et vigtigt redskab for udvalget, da den giver mulighed for at a) knytte et sundhedsfremmende og forebyggende sigte til byens fysiske udvikling, som hermed kan bidrage til at forbedre folkesundheden i København, b) sikre mulighed for at udvikle en by, som alle alders- og sociale grupper kan leve og bo i og c) sikre de nødvendige arealer til opførelse af nye plejehjem, som Sundheds- og Omsorgsudvalget har en lovgivningsmæssig forpligtigelse til at kunne levere.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har udarbejdet et udkast til høringssvar (bilag 2), som omhandler følgende emner:
Folkesundhed som en tydelig del af byudviklingen
Det er positivt, at både fysisk og mental sundhed og trivsel er nævnt flere steder i strategien, og at den lægger op til, at København skal være en by for alle aldersgrupper. Der er i høringssvaret lagt vægt på, at folkesundhed i højere grad bør indgå som en strategisk komponent i planlægningen af fremtidens byudvikling bl.a. i forhold til mindre eksponering af luftforurening og etablering af flere grønne zoner.
En by for alle med plads til forskellige boligformer og en voksende generation af ældre
Frem mod 2030 forventes 54 pct. flere ældre københavnere på 80 år eller derover, og det er derfor vigtigt, at København i fremtiden kan rumme den voksende gruppe af ældre. Der er i høringssvaret lagt vægt på, at udfordringen vedrørende den demografiske udvikling skrives tydeligere frem i strategien, og at der udvikles nye boliger og boligformer såsom generationsboliger, seniorbofællesskaber og alternative boformer, der dels tilgodeser ældre københavneres behov, og dels er tilgængelige for medarbejdere på de store velfærdsområder i lyset af de aktuelle rekrutterings- og fastholdelsesudfordringer.
København skal danne ramme for bedre mental sundhed
Mental mistrivsel er et voksende problem blandt alle befolkningsgrupper i København. Det anerkendes i høringssvaret, at mental sundhed og trivsel er indskrevet flere steder i strategien, og det anbefales, at der i endnu højere grad lægges op til, at den strategiske byudvikling skal bidrage til at fremme mental sundhed og trivsel blandt københavnerne. Konkret foreslås der i høringssvaret, at der tilføjes et dilemmaspørgsmål og et mål vedrørende mental sundhed.
Den tætte by skal være klima- og sundhedsvenlig
Af udkast til Kommuneplanstrategi 2023 fremhæves ’den tætte by’ som et greb til udvikling af en klimavenlig storby. Forvaltningen bemærker, at den tætte by også kan have en indvirkning på folkesundheden i København. Der er i høringssvaret lagt vægt på, at de sundhedsmæssige konsekvenser af en tættere by indarbejdes i strategien.
Folkesundhed har relevans i forhold til klima, miljø og natur
Folkesundhed har en overordnet, tværgående relevans i forhold til klima, miljø og natur, og der er brug for klima-, miljø- og naturløsninger, der også er bæredygtige ift. de sundhedsudfordringer, som København står overfor med mental mistrivsel, overvægt, fysisk inaktivitet mm. Der er i høringssvaret lagt vægt på, at byens fysiske omgivelser har afgørende betydning for folkesundheden, hvilket bør være tydelig i strategien.
København skal kunne imødegå pandemier og smitsomme sygdomme
Kommuneplanstrategi 2023 berører ikke forebyggelse og håndtering af smitsomme sygdomme og epidemier/pandemier. Det fremhæves derfor i høringssvaret, at den strategiske byudvikling i højere grad bør tage højde for risikoen for akutte udfordringer, herunder smitsomme sygdomme og epidemier/pandemier, og at byrum med fordel kan designes fleksibelt, således at de kan rumme midlertidige konstruktioner, som påkrævedes under COVID-19.
Økonomi
Sagen har ingen selvstændige økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Med Sundheds- og Omsorgsudvalgets godkendelse vil Sundheds- og Omsorgsforvaltningen oversende høringssvar til Kommuneplanstrategi (bilag 2) til Økonomiforvaltningen.
Økonomiforvaltningen vil på baggrund af de indkomne høringssvar udarbejde en hvidbog og et revideret forslag til Kommuneplanstrategi 2023 frem mod behandling i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen i juni 2023. Herefter følger 8 ugers offentlig høring forventeligt i august og september 2023 inden endelig vedtagelse i december 2023.
Jakob Krogh
/Katrine Schjønning
Beslutning
"Sundheds- og Omsorgsudvalget noterede sig henvendelsen fra borgergruppen “Plejehjem NU“ og ønskede, at det blev ført til protokols, at der er truffet beslutning i Borgerrepræsentationen om, at der arbejdes for at få etableret et plejehjem på Christianshavn. Det er fortsat Københavns Kommunes politik, at der placeres et plejehjem på Christianshavn. Det er svært at finde ledige byggegrunde, hvor det er muligt at overholde det efter national lovgivning fastsatte rammebeløb for plejehjemsbyggeri, men det er vigtigt at understrege, at projektet ikke er opgivet.”