Mødedato: 04.05.2023, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Godkendelse af handlingsplan 2024-2025 for nedbringelse af madspild i Sundheds- og Omsorgsforvaltningens køkkener

Se alle bilag

I regi af Københavns Kommunes Mad- og Måltidsstrategi besluttede Københavns Borgerrepræsentation den 3. november 2022, at Københavns Kommunes offentlige køkkener og institutioner skal reducere madspild med 50% inden 2030. Det fremgik af indstillingen til Borgerrepræsentationen, at forvaltningerne skal udarbejde handlingsplaner med yderligere indsatser for reduktion af madspild for hver forvaltning.

Sundheds- og Omsorgsudvalget præsenteres for Sundheds- og Omsorgsforvaltningens forslag til handlingsplan 2024-2025. Det er Sundheds- og Omsorgsforvaltningens vurdering, at opfyldelse af reduktionsmål for madspild i denne periode forudsætter, at der prioriteres finansiering af implementeringsaktiviteter.

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget,

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender forvaltningens forslag til handlingsplan for nedbringelse af madspild (bilag 1)
  2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at forvaltningen udarbejder et budgetnotat, som led i den videre proces mhp. implementering af handlingsplan for nedbringelse af madspild.

Problemstilling

Kort om Mad- og Måltidsstrategien
Mad- og Måltidsstrategien er en tværgående strategi for hele Københavns Kommune, som blev vedtaget i Borgerrepræsentationen den 19. september 2019. Sundheds- og Omsorgsudvalget blev den 17. august 2021 orienteret om plan for implementering af aktiviteter under Mad- og Måltidsstrategien, og den 23. september 2021 blev Borgerrepræsentationen forelagt første afrapportering vedr. implementeringen af strategien. Status på arbejdet vedr. klima og økologi har desuden været i fremlæggermappen på møde i Borgerrepræsentationen den 25. august 2022.

Strategien har til formål at understøtte, at der serveres ernæringsrigtige, velsmagende og bæredygtige måltider for kommunens borgere, samt at bidrage til at styrke madkultur og sociale fællesskaber. De konkrete mål er; mål om 25% reduktion af klimaaftrykket på fødevareindkøb inden 2025, mål om 90% økologiske råvarer i madproduktion inden 2025 og opnåelse af Fødevarestyrelsens Økologiske Spisemærke i guld (med få undtagelser), samt nu også målene vedr. madspild.

Implementering af Mad- og Måltidsstrategien er bl.a. forankret i den nuværende madkvalitetsaftale på tværs af forvaltninger (2021-2024), hvor Meyers Madhus leverer gastronomisk rådgivning og kurser målrettet forvaltningens køkken- og plejepersonale. Der er samtidig igangsat flere understøttende initiativer, fx udvikling af pejlemærker for klimavenlig mad samt en ny klimavenlig opskriftssamling.

Reduktionsmål for madspild
Reduktionsmål lyder på 50%, der skal være indfriet på forvaltningsniveau inden 2030; med 15% inden 2025 og yderligere 35% inden 2030. Målet gælder i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen de 30 plejehjem med produktionskøkken, de12 plejehjem med modtagekøkken samt Københavns Madservice.

I forbindelse med Sundheds- og Omsorgsforvaltningens høringssvar vedr. indstilling til Borgerrepræsentationen om reduktionsmål for madspild, blev Sundheds- og Omsorgsudvalget ved møde den 22. september 2022 orienteret om, at der i arbejdet med at reducere madspild på kommunens plejehjem og midlertidige døgnophold er særlige hensyn for målgruppen, som kan udfordre indfrielsen af madspildsmålsætningen. Det blev blandt andet påpeget, at borgere på plejehjem og midlertidige døgnophold tilbydes fuld døgnforplejning, hvilket forudsætter en specialiseret madproduktion. Et vilkår, som dels kan gøre det vanskeligt at reducere madspildet, dels giver ekstra opgaver til pleje- og køkkenpersonale.

Sundheds- og Omsorgsudvalget blev derudover orienteret om, at der udarbejdes forvaltningsspecifikke handlingsplaner mhp. understøttende aktiviteter og indsatser vedr. madspild.

Forvaltningen foreslår en handlingsplan i to dele, første del gældende for årene 2024-2025. I den første periode igangsættes de indsatser, hvor forvaltningen vurderer på kortere sigt at kunne bringe metoder og indsatser meningsfuldt i spil og der igangsætte metodeudvikling mhp. yderligere indsatser. Erfaringer og resultater fra første del af handlingsplanen vil udgøre grundlag for udarbejdelse af efterfølgende handlingsplan for perioden 2026-2029.

Udkast til handlingsplan 2024-2025 bygger på en madspildsanalyse, som blev udarbejdet i 2021, samt drøftelser med ledere og medarbejdere i forvaltningens køkkener. Udkastet tager således afsæt i data, udfordringer og muligheder beskrevet i madspildsanalysen samt praksisnære erfaringer.

Forvaltningen vurderer, at indfrielse af reduktionsmål for madspild inden 2030 forudsætter, at finansiering af handlingsplan 2024-2025 prioriteres, samt at der pba. af handlingsplanens resultater udarbejdes en handlingsplan 2026-2029, hvor finansiering prioriteres ifm. budget 2026.

Løsning

Udkast til Sundheds- og Omsorgsforvaltningens handlingsplan 2024-2025 indeholder indsatser, som igangsættes og afsluttes i 2024-2025 (bilag 1). Handlingsplanen består bl.a. af afprøvninger og undersøgelser, som skal give viden om virksomme metoder og indsatser til at reducere madspild. Handlingsplanens resultater skal bl.a. udgøre grundlag for handlingsplan 2026-2029, hvor metoder og indsatser kan opskaleres og udbredes.

Forslag til handleplan for reduktion af madspild 2024-2025:

Implementering af redskaber til måling af madspild
Madspildsanalysen fra 2021 viste bl.a., at over halvdelen af madspildet fra enheder i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen stammer fra måltidet, dvs. rester fra den serverede mad på afdelingerne. Analysen peger på et stort potentiale i at arbejde med mængden af mad på afdelingerne og med mulighederne for at genanvende rester. Forvaltningen afprøver i foråret 2023 forskellige målemetoder, der ved implementering på alle enheder forventes at kunne bidrage væsentligt til at mindske madspild fra bl.a. måltidet. Finansiering: 1 mio. kr.

Afprøvning af en styrket måltidskoordination
Ledere og medarbejdere på enhederne vurderer, at der er et stort potentiale ift. at mindske madspild ved at styrke samarbejde mellem køkkener og afdelinger.

I indsatsen udvikles en generisk model, som kan understøtte og styrke samarbejdet og derigennem nedbringe madspild. Der ansættes måltidskoordinatorer på otte plejehjem, og i perioden afprøves forskellige metoder til at understøtte samarbejdet.

Herudover undersøges det, hvorvidt der vil kunne udvikles digitale løsninger til at understøtte tilrettelæggelse af måltider. Målet er at udvikle en model, der kan udbredes til samtlige 42 plejehjem/MTO både med og uden produktionskøkkener. Finansiering: 5,3 mio. kr.

Reduktion af overskydende mad fra Københavns Madservice
Størstedelen af madspildet fra Københavns Madservice stammer fra overproduktion, mad der er pakket uhensigtsmæssigt eller af forskellige årsager kommer retur til Københavns Madservice. Der vil i perioden blive arbejdet med reduktion af dette madspild herunder med evt. brug af To good to go-løsninger, som Sundheds- og Omsorgsudvalget i forbindelse med udvalgsmøde den 22. september 2022 har bedt forvaltningen arbejde med. Intet behov for finansiering.

Øvrige forslag i handlingsplanen
Forslag til handlingsplan rummer yderligere et antal indsatser, der vurderes at bidrage til at opfylde reduktionsmålet; undersøgelse vedr. varm mad til frokost (finansiering: 0,2 mio. kr.), bedre formidling af regler vedr. anvendelse af rester (ingen finansiering), udarbejdelse af idekatalog (finansiering: 0,2 mio. kr.) samt undersøgelse af indkøbsmuligheder for KMS (finansiering: 0,1 mio. kr.).

Økonomi

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen foreslår, at der i forbindelse med budget 2024 fremsættes et samlet budgetønske til implementering af handlingsplanen 2024-2025.

Den ambitiøse klimadagsorden i Københavns Kommune betyder, at der kunne være flere muligheder for at søge finansiering til forvaltningens handlingsplaner for madspild, og forvaltningen foreslår, at behov for finansiering af forvaltningens handlingsplan samtidigt forelægges Borgmesterforum for klima.

Fuld finansiering af handlingsplanens aktiviteter beløber sig forventeligt til 7 mio. kr., der skal fordeles over årene 2024-2025.

Videre proces

Såfremt udvalget tiltræder indstillingen, vil forvaltningen udarbejde budgetnotat mhp. finansiering af handlingsplanen via budget 2024.

Udvikling i reduktion af madspild vil blive fulgt via årlige, forvaltningsspecifikke målinger. Status på kommunens madspildsindsats – herunder fremdrift ift. målsætningen – afrapporteres til Borgerrepræsentationen i forbindelse med den generelle afrapportering af Mad- og Måltidsstrategien på tværs af forvaltninger, forventeligt i november 2023.

I foråret 2025 vil Sundheds- og Omsorgsudvalget blive forelagt en status på handlingsplanen 2024-2025 mhp. drøftelse af input til handlingsplan 2026-2029 herunder finansiering.

Jakob Krogh

  /Helle Schnedler

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top