Budgetønsker i budgetkategorien Fastholdelse og rekruttering 4. maj 2023
På baggrund af drøftelserne i Sundheds- og Omsorgsudvalget (SOU) den 19. januar og den 3. marts 2023 samt drøftelse i SUF MED den 27. marts 2023 foreslår Sundheds- og Omsorgsforvaltningen (SUF) indsatser til styrkelse af fastholdelse og rekruttering til forhandlingerne om Budget 2024. SOU skal drøfte forvaltningens forslag til budgetønsker.
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget,
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter forslag til budgetønsker i budgetkategorien ”Fastholdelse og rekruttering” til Budget 2024
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager status på indsatser finansieret med Budget 2023 (bilag 1) til efterretning
Problemstilling
De store udfordringer med fastholdelse og rekruttering på sundheds- og ældreområdet sker samtidig med, at antallet af ældre i København stiger markant. Frem mod 2030 forventes 54 pct. flere ældre på 80 år eller derover. Det betyder mange flere borgere med behov for pleje og behandling.
Samtidig forventes arbejdsudbuddet at stagnere, hvilket vil resultere i en udfordring med personalemangel på forventeligt 4.650 medarbejdere med SOSU- og sygeplejerskefaglighed i København i 2030. Udfordringen risikerer i sidste ende at gå ud over serviceniveauet og kvaliteten i forvaltningens tilbud til borgerne.
Økonomiudvalget besluttede den 25. januar 2023 en ny kategori, gældende fra og med Budget 2024, om fastholdelse og rekruttering af personale til de store velfærdsområder. Kategorien har til formål at sikre finansiering til sager, der bidrager til at sikre tilstrækkelig arbejdskraft på velfærdsområderne de kommende år, fx ved at øge udbuddet af arbejdskraft, fastholde nuværende medarbejdere og/eller mindske efterspørgslen på områder med omfattende mangel på arbejdskraft
Der kan fremlægges 1-3 sager pr. forvaltning.
Derudover kan der, som altid, bestilles budgetønsker til de politiske forhandlinger om budgetaftalen.
SOU skal drøfte indhold og prioritering af de angivne forslag.
Status på indsatser finansieret med Budget 2023
I budget 2023 blev der afsat 21 mio. kr. årligt i 2023-2026 til en række fastholdelses- og rekrutteringsindsatser. SOU besluttede på udvalgsmøde den 17. november 2022 fordeling af midlerne. SUF har igangsat implementering af indsatserne. I bilag 1 gives en kort status.
Løsning
Med udgangspunkt i drøftelserne i SOU i januar og marts og i SUF MED i marts om fastholdelse og rekruttering samt en faglig vurdering af behov og effekt, foreslår forvaltningen en række konkrete indsatser.
Indsatserne er i det følgende opdelt som forslag til de konkrete ønsker i budgetkategorien ”Fastholdelse og rekruttering”, som vurderes at være de vigtigste, samt forslag til andre indsatser, der kan indgå som øvrige budgetønsker i den politiske forhandling.
Der er tale om foreløbige forslag, som skal kvalificeres med inddragelse af de relevante fagligheder.
Forslag i budgetkategorien ”Fastholdelse og rekruttering”
Forvaltningen foreslår tre overordnede temaer for de 1-3 forslag i budgetkategorien ”Fastholdelse og rekruttering”:
- Styrkelse af elevområdet
- Stærke arbejdsmiljøer og nærværende ledelse
- Flere seniorer i længere tid
1. Styrkelse af elevområdet
Frafaldet blandt SOSU-elever og sygeplejerskestuderende er markant, og kun 50 pct. af de færdiguddannede elever får ansættelse i SUF. Det foreslås derfor, at der afsættes budgetmidler til at styrke vejledningen, så flere elever og studerende gennemfører, midler til at rekruttere flere voksne SOSU-elever, da de har lavere frafald, samt til at sikre at flere unge ser mulighederne i en omsorgsuddannelse.
Fortsat styrkelse af praktikvejledningen (bevillingsudløb) og mere klinisk vejledning
Forslaget er en fortsættelse af bevilling på 3,36 mio. kr. til ”Styrkelse af praktikvejledere på SOSU-uddannelsen”. Fortsat kvalificering af nye vejledere og opkvalificering af nuværende vejledere vil fremme elevernes læringsmuligheder og tilfredshed med vejledningen og dermed bidrage til at fastholde eleverne.
Indsatsen foreslås suppleret med finansiering af yderligere klinisk vejledning til de sygeplejerskestuderende. Situationen er i dag kritisk. Flere studerende giver udtryk for praksischok ifm. frafald fra uddannelsen. Københavns Kommune har som kommunal firstmover aftalt med Københavns Professionshøjskole og Region Hovedstaden, at kommunens udbud af praktikpladser til sygeplejerskestuderende skal øges med 25 studerende pr. år. Ekstra budgetmidler til klinisk vejledning af de ekstra studerende vil mindske frafaldet på sygeplejerskeuddannelsen og styrke SUFs renommé som attraktiv arbejdsplads.
- Budgetønske: 3-5 mio. kr. årligt (varig).
Ved nedskalering kan forslag om yderligere klinisk vejledning udgå.
Voksenelevløn til alle nye SOSU-elever, der er fyldt 25 år
SUF har som en forsøgsordning i anden halvdel af 2022 og i 2023 ydet voksenelevløn til alle nye SOSU-elever, der er fyldt 25 år uanset deres tidligere erhvervserfaringer. Det udgør en lempelse af overenskomstens tildelingskriterier. Siden forsøgsordningen blev iværksat, er det samlede antal elever og andelen af voksne elever øget væsentligt. Voksne SOSU-elever gennemfører i større udstrækning uddannelsen sammenlignet med unge elever, ligesom en større del af de voksne efterfølgende bliver ansat i Københavns Kommune. Forslaget er banebrydende i sit omfang.
Budgetønsket sigter på at forsætte dispensationsordningen for alle SOSU-elever over 25 år, som kommunen ansætter i 2024-2027.
- Budgetønske: 9 mio. kr. stigende til 30 mio. kr. årligt ved fuld indfasning i 2027.
Flere unge ind i omsorgsfagene
Der foreslås en samlet indsats for at tiltrække flere unge fra udskolingen og elever fra gymnasier/HF. I indsatsen skal der arbejdes med SOSU- og sygeplejerskeuddannelsernes omdømme, tættere kobling mellem skole og praktik, sundhedstemaer i undervisningen, rekruttering via ambassadører m.fl. Derudover foreslås afsat midler til to årsværk og aktiviteter til at udvikle og implementere nye læringsmetoder på SOSU- og sygeplejerskeuddannelserne, så fremtidens elever og studerende i højere grad gennemfører.
- Budgetønske: 3 mio. kr. årligt (2024-2027).
2. Stærke arbejdsmiljøer og nærværende ledelse
SUF har en høj personaleomsætning. Personalepolitisk redegørelse fra 2022 viser, at det psykiske arbejdsmiljø og ledelsen på arbejdspladsen er de to væsentligste årsager til jobskifte blandt fratrådte medarbejdere inden for velfærdsfagene. Det foreslås derfor, at netop arbejdsmiljø og nærværende ledelse prioriteres.
Mere tid til nærværende ledelse
Personaleledelse, faglig ledelse og stærke faglige miljøer er afgørende for at skabe trivsel og et godt arbejdsmiljø. SUF’s personaleledere oplever at bruge mere tid på administrative opgaver end på faglig ledelse. Der er behov for at frigive ledelseskapacitet til faglig ledelse og personaleledelse og dermed arbejdspladser, der kan tiltrække og fastholde personale.
Det foreslås, at alle plejehjem og MTO’ere får mulighed for at ansætte en ikke-sundhedsfaglig medarbejder på deltid eller fuldtid, afhængig af enhedens størrelse.
- Budgetønske: 11-18 mio. kr. årligt (2024-2027)
Supervision og forebyggelse af psykisk overbelastning i forbindelse med komplekse borgerforløb og pårørendesamarbejder
Gode arbejdsmiljøer og trivsel kan for nogle medarbejdere være udfordret af komplekse borgerforløb og udfordrende samarbejder med pårørende. Kontakten med borgere, der er udfordret med kognitive sygdomsforløb, er stigende i SUF og er et grundvilkår for mange medarbejdere.
Der foreslås etablering af en funktion i stil med demensrejseholdet, som har vist sig succesfuld med at skabe læring og høj kvalitet på et fagligt udfordrende område. Den nye funktion skal dels øge trivsel og skabe læring og kvalitet med faglig sparring/supervision, der erfaringsmæssigt forebygger udbrændthed og forråelse, dels med tilbud om defusing, som er aflastningssamtaler, der skal forebygge psykisk overbelastning.
- Budgetønske: 4-5 mio. kr. årligt (2024-2027).
Fastholdelse gennem styrket faglighed (sygeplejersker)
Den stigende kompleksitet i de kommunale sundhedsopgaver kræver, at mange af de kommunalt ansatte sygeplejersker kan varetage mere komplekse opgaver, end de både kan og må i dag. KL etablerede i 2018 under Sundhedsstyrelsen specialuddannelse i Borgernær Sygepleje særligt målrettet kommunale sygeplejersker. Specialuddannelsen styrker fagligheden på tværs af og er en væsentlig faktor for at kunne fastholde og tiltrække nye sygeplejersker til SUF. Sygeplejerskerne vil ofte kunne varetage mere komplekse og koordinerende forløb.
Der foreslås finansiering af 10 sygeplejersker på specialuddannelse hvert år.
- Budgetønske: 4 mio. kr. årligt (varig).
3. Flere seniorer i længere tid
SUF er i høj grad lykkedes med at fastholde mange seniormedarbejdere i job: 17 pct. af SUFs medarbejdere er over 60 år, og en mindre gruppe medarbejdere er 70 år og derover. Forvaltningen står derfor overfor et stort generationsskifte, hvor mange seniorer kan gå på pension inden for de næste år. Seniormedarbejderne er en stor faglig ressource, og der er behov for at tilbyde mere fleksible rammer for at kunne fastholde flere.
Tilpasning af arbejdsopgaver og arbejdstakt
For at forebygge fysisk nedslidning foreslås det at give mulighed for individuelle tilpasninger af arbejdsopgaverne for seniormedarbejdere, der alternativt ville vælge at gå på pension/efterløn. De tilpassede arbejdsopgaver kan fx være i form af færre borgerbesøg, flere pauser mv.
Det foreslås, at der afsættes midler til at tilpasse seniorers opgaver svarende til 10 pct. af lønudgifterne for 65+ årige medarbejdere.
- Budgetønske: 5 mio. kr. årligt (2024-2027)
Styrkede incitamenter til at arbejde efter pension eller efterløn
I SUF’s interne survey blandt seniorer tilkendegav en stor del, at de gerne ville fortsætte med at have en vis tilknytning til deres arbejdsplads, efter de er gået på efterløn eller pension.
Der foreslås etablering af en central pulje, der giver enhederne mulighed for at give individuelle tillæg til medarbejdere, der arbejder i SUF, samtidig med at de er på hel eller delvis pension
- Budgetønske: 2 mio. kr. årligt (2024-2027)
Seniorindsatser for andre faggrupper
I Budget 2023 blev der afsat 6,4 mio. kr. årligt til seniorindsatser, hvoraf nogle alene var målrettet sygeplejersker og SOSU-assistenter og -hjælpere. Det foreslås, at puljemidler til indgåelse af senioraftaler og fastholdelsesbonus for medarbejdere 65+ udvides til også at omfatte de øvrige faggrupper, der er tilknyttet enheder med borgerkontakt.
- Budgetønske: 2-3 mio. kr. årligt (2024-2026).
Økonomi
Indstillingen har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Med udgangspunkt i udvalgets drøftelser udarbejder SUF de endelige budgetønsker til udvalgets møde den 22. juni 2023.
Per Bennetsen
/Annegrete Vallgårda