Orientering om status vedr. aftale mellem H:S og Sundhedsforvaltningen om færdigbehandlede hospitalsindlagte, samt forslag til principper for en revideret aftale mellem H:S og Sundhedsforvaltningen
Orientering om status vedr. aftale mellem H:S og Sundhedsforvaltningen om færdigbehandlede hospitalsindlagte, samt forslag til principper for en revideret aftale mellem H:S og Sundhedsforvaltningen
Sundheds- og Omsorgsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde torsdag den 4. april 2002
3. Orientering om status vedr. aftale mellem H:S og Sundhedsforvaltningen om færdigbehandlede hospitalsindlagte, samt forslag til principper for en revideret aftale mellem H:S og Sundhedsforvaltningen
SOU 95/2002 J.nr. 61/98
INDSTILLING
Sundhedsforvaltningen indstiller,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orientering om status vedr. aftale mellem H:S og Sundhedsforvaltningen om færdigbehandlede hospitalsindlagte til efterretning og,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltræder de i indstillingen beskrevne principper som grundlag for udarbejdelsen af en revideret aftale mellem H:S og Sundhedsforvaltningen om færdigbehandlede hospitalsindlagte plejehjemsgodkendte borgere.
RESUME
Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltrådte på mødet den 22. juni 1998 aftalen mellem H:S og Sundhedsforvaltningen om reduktion i antallet af færdigbehandlede patienter godkendt til plejehjem, hvoraf det bl.a. fremgår at "målsætningen er, at der maksimalt er 50 plejehjemsgodkendte indlagt på hospital ved årets udgang (1998), og at maksimalt 10% godkendes og tilflytter plejehjem direkte fra hospital".
Aftalen har virket som en målsætning. Den har medført forbedret samarbejde i forhold til færdigbehandlede patienter mellem hospitaler og Sundhedsforvaltning, men det har ikke været muligt at opfylde kravet om maksimalt 50 indlagt på hospital.
I forbindelse med lukningen af 364 plejeboliger fra efteråret 2000 steg antallet af ventende frem til årsskiftet 2000/2001. Antallet af ventende toppede i januar 2001 med i alt 580 ventende, heraf 144 fra hospital. Siden er antallet af ventende faldet. Status var den 28. februar 2002, at 104 plejehjemsgodkendte ventede fra hospital, samt at 362 ventede fra eget hjem.
Sundhedsforvaltningen har gennem længere tid fulgt og analyseret "H:S aftalen, forudsætninger, udvikling og resultater" med henblik på revurdering af målsætningerne for borgere, der søger eller venter på plejebolig. Dette arbejde er sammenholdt med den politiske beslutning om 4 ugers indflytningsgaranti ved udgangen af 2003.
På den baggrund forelægges forslag til tre principper som grundlaget for en revision af aftalen mellem H:S og Sundhedsforvaltningen.
De tre principper er
- Ventetid i fokus. I budget 2002 er der taget skridt til, at tilbud om plejebolig skal gives inden 4 uger fra godkendelsestidspunktet inden udgangen af 2003.
- Præcisering af gensidige krav og forventninger til samarbejdet mellem H:S og Sundhedsforvaltningen: sikring af at der udarbejdes forretningsgangsbeskrivelser for samarbejdet omkring indlæggelse og udskrivning af københavnere. Der bør tilstræbes den maksimale ensartethed i samarbejdet i hele byen.
- Implementering af lovgivningen om træningsplaner udarbejdet af H:S og træning i kommunen. Det skal sikres, at H:S og Københavns Kommune opfylder ny lov om udarbejdelse af træningsplaner og gennemførsel af den planlagte træning.
Sundhedsforvaltningen og H:S skal efterfølgende nå til enighed om at konkretisere og udmønte disse principper i en revideret aftale.
SAGSBESKRIVELSE
Orientering om status vedr. aftale mellem H:S og Sundhedsforvaltningen.
Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltrådte på mødet den 22. juni 1998 aftalen mellem H:S og Sundhedsforvaltningen om reduktion i antallet af færdigbehandlede patienter godkendt til plejehjem.
Af indstillingen til det nævnte møde fremgår bl.a., at "målsætningen er, at der maksimalt er 50 plejehjemsgodkendte indlagt på hospital ved årets udgang (1998), og at maksimalt 10% godkendes og tilflytter plejehjem direkte fra hospital".
I forbindelse med de vedtagne lukninger af i alt 6 plejehjem (364 boliger) steg ventelisten for plejehjemsgodkendte, idet der skulle anvises erstatningsboliger til beboere på de 6 lukningsberørte plejehjem. Stigningen var markant i efteråret 2000 og nåede sin kulmination omkring årsskiftet 2000/2001. Antallet af ventende toppede i januar 2001 med i alt 580 ventende, heraf 144 fra hospital. Efter gradvise fald i antallet af ventende frem til maj 2001 var der en mindre stigning i antallet af ventende totalt frem til august 2001. Ved udgangen af februar 2002 ventede i alt 466 på en plejehjemsplads, et fald på 70 i forhold til august 2001. Heraf ventede 104 som hospitalsindlagte.
Der har i perioden været og er fortsat et betydeligt pres på hjemmeplejen. Ventelisten for hjemmeboende plejehjemsgodkendte steg fra 298 den 30. juni 2000 til 436 den 31. januar 2001, pr. 28. februar 2002 er antallet faldet til 362.
Der er godkendt 141 flere til plejebolig i 2001 sammenlignet med i 2000. Dette er en væsentlig årsag til, at antallet af ventende ikke er faldet i den takt, det tidligere var forventet, til ca. 60 – 70 ventende fra hospital og ca. 300 ventende fra eget hjem. Der var den 28. februar 2002 104 ventende plejehjemsgodkendte fra hospital. Antallet af indflytninger i plejebolig er også steget betydeligt fra 2000 til 2001, bl.a. fordi antallet af indflytninger blev begrænset i 2000 da plejehjemsbeboere skulle omflyttes til erstatningsboliger i forbindelse med lukning af plejeboliger. Men stigningen i antallet af indflytninger i 2001 har ikke været tilstrækkelig til både at afvikle ophobningen af ventende fra 2000 og det øgede antal godkendte i 2001.
Der er flere årsager til, at antallet af godkendelser er steget. Bl.a. medfører den stigende levealder, at der er relativt flere meget gamle svage borgere, fx nogle som ikke længere kan klare sig i en ældrebolig. Et stigende antal ventende fastholder ønske om et boligtilbud et bestemt sted. Herved opstår der flaskehalse de steder, hvor mange ønsker en plejebolig. Dette er blevet mere tydeligt og betydende som et resultat af en større opmærksomhed i forhold til den grundlovssikrede ret til at sige nej til et plejeboligtilbud. Sundhedsforvaltningen er i færd med at udarbejde en mulighed for at følge antallet af afslag på tilbudte boliger via den elektroniske registrering af ventende.
Der er også konstateret et større pres fra familier og pårørende til ældre i forhold til ønsker om plejebolig. Endvidere medfører den gode og tætte dialog med de ældre, at der opstår viden om muligheder, hvilket også resulterer i relativt flere ansøgninger.
Sundhedsforvaltningen og visitationskontorerne i bydelene søger i kontakten med plejeboligansøgerne og deres pårørende at oplyse om alternative plejeboligtilbud og at motivere til at benytte disse.
Sundhedsforvaltningen har genåbnet aflastningsboliger på Hasselbo for at kunne aflaste især Hvidovre Hospital, der har været særligt belastet af mange færdigbehandlede plejehjemsgodkendte. Pladserne videreføres i 2002 som almindelige aflastningsboliger med henblik på senere at definere en præcis målgruppe for aflastningstilbuddet.
Ventetiden for hospitalsindlagte plejehjemsgodkendte er i begyndelsen af 2002 på vej ned, men mangler endnu noget i forhold til niveauet for juni måned 2000, før plejehjemslukningerne blev gennemført. I juni 2000 var median ventetiden, der udtrykker en typisk ventetid blandt de ventende, for hospitalsindlagte plejehjemsgodkendte 1,1 måned at regne fra godkendelse til indflytning. Ved udgangen af februar 2002 var den tilsvarende ventetid 1,3 måned. I januar 2001, hvor median ventetiden var den længste i de seneste 4 år, var den 2,5 måned.
Principper for revision af aftalen mellem H:S og Sundhedsforvaltningen.
Sundhedsforvaltningen har gennem længere tid fulgt og analyseret "H:S aftalen, forudsætninger, udvikling og resultater" med henblik på revurdering af målsætningerne for borgere, der søger eller venter på plejebolig. Dette arbejde er sammenholdt med den politiske beslutning om 4 ugers indflytningsgaranti ved udgangen af 2003. 4 ugers ventetidsgarantien bør gælde alle borgere. Der vil dog i forhold til hospitalsindlagte være behov for at vurdere om og hvordan denne garanti i givet fald skal gælde og administreres. Sundhedsforvaltningen arbejder på forskellige løsningsmodeller for en mere trinvis og fleksibel indflytning til plejebolig. Modellerne skal understøtte en optimal ressourceanvendelse i det samlede sundhedssystem og samtidig tage hensyn til borgernes frie valg og tryghed i forbindelse med indflytning på plejehjem. Dette arbejde vil indgå som element i en revideret H:S aftale.
På den baggrund forelægges tre principper for revision af aftalen for Sundheds- og Omsorgsudvalget. Sundhedsforvaltningen har beskrevet følgende tre principper som grundlag for en revideret aftale mellem H:S og Sundhedsforvaltningen med det formål at forbedre service, bedre udnyttelse af boligtilbud og begrænse ventetiderne for den enkelte borger:
- Ventetid skal i fokus. I budget 2002 er der taget skridt til, at tilbud om plejebolig skal gives inden 4 uger fra godkendelsestidspunktet inden udgangen af 2003.
- Præcisering af gensidige krav og forventninger til samarbejdet mellem H:S og Sundhedsforvaltningen: sikring af at der udarbejdes forretningsgangsbeskrivelser for samarbejdet omkring indlæggelse og udskrivning af københavnere. (Der henvises bl.a. til "Samarbejdsaftale på ældreområdet" fra 1998 og "Kendetegn for hospitalsplejepatienter, mv." fra 1999). Der bør tilstræbes den maksimale ensartethed i samarbejdet i hele byen.
- Det skal sikres, at H:S og Københavns Kommune opfylder ny lov om udarbejdelse af træningsplaner og gennemførsel af den planlagte træning.
De nævnte principper vil være Sundhedsforvaltningens indgang til de videre drøftelser med H:S om en revideret aftale. H:S er enig i, at aftalen skal baseres på en ventetid frem for et absolut antal, men der udestår en konkretisering og udmøntning af dette princip. På tilsvarende vis er H:S og Sundhedsforvaltningen enige om behovet for samarbejdsaftaler om udskrivninger og træningsplaner, også her udestår en konkretisering og udmøntning.
ØKONOMI
Afventer en konkretisering og udmøntning af de tre principper
-
MILJØMÆSSIGE KONSEKVENSER
Det er ikke vurderingen, at der er miljømæssige konsekvenser forbundet med H:S aftalen.
HØRING
Ingen.
BILAG
Oversigt vedrørende antal ventende, antal godkendte, antal indflyttede m.v. samt ventetider måned for måned siden 1. januar 2000 er udsendt med dagsordenen. Notat om antal ventende indlagt på hospital, ugetallet, omdeles i mødet.
Lau Svendsen-Tune
/Lars Bo Bülow