Mødedato: 04.03.2004, kl. 14:30

Høring af Københavns Agenda 21 plan og pjece

Høring af Københavns Agenda 21 plan og pjece

for mødet «MDAT» kl

Sundheds- og Omsorgsudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde torsdag den 4. marts 2004

 

4. Høring af Københavns Agenda 21 plan og pjece

SOU 19/2004 J.nr. 5/2004

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at nærværende indstilling fremsendes som høringssvar om "Københavns Agenda 21 plan og pjece" til Miljø- og Forsyningsudvalget.

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 4. marts 2004

Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltrådte indstillingen.

 

RESUME

Borgerrepræsentationen har på mødet den 28. november 2002 (BR 588/02) tiltrådt en indstilling om igangsætning af arbejdet med en Agenda 21-plan. Et udkast til Agenda 21-planen har i oktober 2003 været i høring i samtlige forvaltninger. Miljø- og Forsyningsudvalget besluttede på mødet den 2. februar 2004 at sende Agenda 21-planen i høring i de øvrige udvalg.

Formålet med Agenda 21-planen er at opstille mål og handlinger for, at København kan udvikle sig til en bæredygtig storby. Målet om, at København skal være en bæredygtig storby, er slået fast både i kommunens værdigrundlag og miljøpolitik.

Agenda 21-planen opfylder kravene fra både Planloven og Dogme 2000, som forvaltninger og institutioner i forvejen er underlagt.

De bemærkninger Sundhedsforvaltningen tidligere har haft til udkastet til Agenda 21-planen er blevet taget til efterretning i den nærværende Agenda 21-plan.

Sundheds- og Omsorgsudvalget støtter i princippet det foreliggende forslag til Agenda 21-planen.

Udvalget har dog tidligere pointeret, at den praktiske implementering af flere af målsætningerne kræver en omprioritering af ressourcer. Dette gælder specielt i forhold til; kravet om at 75% af kommunens fødevareforbrug skal være økologisk samt målet om at forvaltningerne skal opbygge miljøkompetencer hos medarbejdere, hvilket indgår som en del af miljøcertificeringen.

Miljøkontrollen angiver selv, at implementeringen af Agenda 21-planen i alt medfører ufinansierede omkostninger i størrelsesorden 30 mio. kr. om året, herunder omkostninger til økologi og miljøcertificering. Miljøkontrollen indstiller, at disse omkostninger indgår i Miljø- og Forsyningsforvaltningens forslag til Miljø- og Forsyningsudvalgets ønskeliste til budgettet 2005.

Hvad angår udgifterne til omlægning til økologiske fødevarer angiver Miljøkontrollen, at der af de 30 mio. kr. pr. år skal afsættes ca. 4 mio. kr. pr. år i 2006, 2007 og 2008. Dette beløb inkluderer udgifter til omlægningsprocessen og uddannelse af personale, men ikke udgifter til selve driften. Sundheds- og Omsorgsudvalget har hertil to bemærkninger. For det første mener Sundheds- og Omsorgsudvalget ikke at 4 mio. kr. er tilstrækkeligt til at dække udgifter til omlægning og uddannelse af personale. For det andet har Sundheds- og Omsorgsudvalget haft økologiprojekter på plejehjem, og det er erfaringen herfra, at økologisk drift også medfører merudgifter til indkøb. Realiseringen af omlægningen til økologiske fødevarer kræver derfor en tilførsel af midler, der ligger udover de 4 mio. kr. årligt, som tænkes afsat til omlægning til økologiske fødevarer.

 

Til top