Mødedato: 04.03.2004, kl. 14:30

Godkendelse af udformning af motion og kost på recept

Godkendelse af udformning af motion og kost på recept

for mødet «MDAT» kl

Sundheds- og Omsorgsudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde torsdag den 4. marts 2004

 

2. Godkendelse af udformning af motion og kost på recept

SOU 411/2003 J.nr. 79/98

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender den konkrete udformning af tilbuddet "Motion og kost på recept",

at Sundheds- og Omsorgsudvalget indstiller til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, at der i 2004 overføres 3,8 mio. kr. og i 2005 overføres 5 mio. kr. fra det lovbundne sygesikringsområde til det rammebelagte område,

at Sundhedsforvaltningen udarbejder en status om forløbet af "Motion og kost på recept" i 2004, der forelægges Sundheds- og Omsorgsudvalget i begyndelsen af 2005,

at Sundhedsforvaltningen med udgangen af 2005 udarbejder en evaluering af tilbuddet "Motion og kost på recept", der forelægges Sundheds- og Omsorgsudvalget i begyndelsen af 2006.

 

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 4. marts 2004

Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltrådte indstillingen.

 

RESUME

Sundheds- og Omsorgsudvalget vedtog den 24. april 2003 handleplanen "Folkesundhedsplan for kost" (SOU 313/2002). Etableringen af et motions- og kosttilbud i Københavns Kommune indgik som en del af denne plan. I forbindelse med vedtagelsen af budgettet for 2004, blev det besluttet at afprøve et projekt om motion på recept. Projektet medfører ikke udgifter for Københavns Kommune eller H:S, idet udgifterne skal afholdes inden for det afsatte budget på sygesikringsområdet.

Sundhedsforvaltningen er herefter gået i gang med at udarbejde et konkret motions- og kosttilbud i tilknytning til almen praksis. Tilbuddet retter sig mod patientgrupper med type 2 diabetes, forhøjet kolesterol, forhøjet blodtryk, og som desuden er fysisk inaktive. "Motion og kost på recept" har til formål at forbedre sundhedstilstanden for de deltagende patienter gennem en ændring af livsstil inden for kost og motion.

De forventede årlige udgifter til drift af "Motion og kost på recept" udgør ca. 5 mio. kr. med 1100 henviste patienter årligt. Udgiften i 2004 andrager ca. 3,8 mio. kr. inklusiv etablering af tilbuddet. I 2004 forventes 500 patienter henvist til tilbuddet der går i gang den 15. april.

Der var oprindeligt opgjort et tilsvarende besparelsespotentiale for den kolesterolsænkende medicin, baseret på analyser af et forsøgsprojekt i Århus Amt. Beregninger fra København viser imidlertid, at det gennemsnitlige medicintilskud til patienter i kolesterolsænkende behandling er faldet betydeligt gennem 2003. Besparelsen på medicinreduktionen som følge af "Motion og kost på recept" er på kort sigt derfor noget mindre end oprindeligt forventet. Analyser viser imidlertid, at der fortsat er et generelt uudnyttet besparelsespotentiale for kolesterolsænkende medicin. Det er derfor Sundhedsforvaltningens vurdering, at der fortsat kan opnås en besparelse på kolesterolsænkende medicin på 3,8 mio. kr. i 2004 stigende til 5 mio. fra 2005.

 

Udgiften til etablering af "Motion og kost på recept" modsvares således af besparelsen på medicinreduktionen, hvorfor det anbefales at overføre 3,8 mio. kr. i 2004 og 5 mio. kr. i 2005 fra det lovbundne sygesikringsområde til det rammebelagte område.

Tilbuddet er organiseret så selve behandlingen af de henviste patienter foregår på 5 fysioterapiklinikker i Københavns kommune, samt fra den 1. september 2004 også på Righospitalet. Sundhedsforvaltningen undersøger mulighederne for i fremtiden at lade andre, eventuelt fitnesscentre med relevant fagpersonale ansat, byde ind på opgaven såfremt de kan leve op til de samme kvalitetskrav, som krævet af fysioterapiklinikkerne.

Der vil blive udarbejdet en status på forsøgs- og udviklingsprojektet "Motion og kost på recept" med udgangen af 2004, mens den egentlige evaluering foretages med udgangen af 2005.

 

Til top