Høring af Københavns Agenda 21 plan og pjece
Høring af Københavns Agenda 21 plan og pjece
Sundheds- og Omsorgsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde torsdag den 4. marts 2004
4. Høring af Københavns Agenda 21 plan og pjece
SOU 19/2004 J.nr. 5/2004
INDSTILLING
Sundhedsforvaltningen indstiller,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at nærværende indstilling fremsendes som høringssvar om "Københavns Agenda 21 plan og pjece" til Miljø- og Forsyningsudvalget.
RESUME
Borgerrepræsentationen har på mødet den 28. november 2002 (BR 588/02) tiltrådt en indstilling om igangsætning af arbejdet med en Agenda 21-plan. Et udkast til Agenda 21-planen har i oktober 2003 været i høring i samtlige forvaltninger. Miljø- og Forsyningsudvalget besluttede på mødet den 2. februar 2004 at sende Agenda 21-planen i høring i de øvrige udvalg.
Formålet med Agenda 21-planen er at opstille mål og handlinger for, at København kan udvikle sig til en bæredygtig storby. Målet om, at København skal være en bæredygtig storby, er slået fast både i kommunens værdigrundlag og miljøpolitik.
Agenda 21-planen opfylder kravene fra både Planloven og Dogme 2000, som forvaltninger og institutioner i forvejen er underlagt.
De bemærkninger Sundhedsforvaltningen tidligere har haft til udkastet til Agenda 21-planen er blevet taget til efterretning i den nærværende Agenda 21-plan.
Sundheds- og Omsorgsudvalget støtter i princippet det foreliggende forslag til Agenda 21-planen.
Udvalget har dog tidligere pointeret, at den praktiske implementering af flere af målsætningerne kræver en omprioritering af ressourcer. Dette gælder specielt i forhold til; kravet om at 75% af kommunens fødevareforbrug skal være økologisk samt målet om at forvaltningerne skal opbygge miljøkompetencer hos medarbejdere, hvilket indgår som en del af miljøcertificeringen.
Miljøkontrollen angiver selv, at implementeringen af Agenda 21-planen i alt medfører ufinansierede omkostninger i størrelsesorden 30 mio. kr. om året, herunder omkostninger til økologi og miljøcertificering. Miljøkontrollen indstiller, at disse omkostninger indgår i Miljø- og Forsyningsforvaltningens forslag til Miljø- og Forsyningsudvalgets ønskeliste til budgettet 2005.
Hvad angår udgifterne til omlægning til økologiske fødevarer angiver Miljøkontrollen, at der af de 30 mio. kr. pr. år skal afsættes ca. 4 mio. kr. pr. år i 2006, 2007 og 2008. Dette beløb inkluderer udgifter til omlægningsprocessen og uddannelse af personale, men ikke udgifter til selve driften. Sundheds- og Omsorgsudvalget har hertil to bemærkninger. For det første mener Sundheds- og Omsorgsudvalget ikke at 4 mio. kr. er tilstrækkeligt til at dække udgifter til omlægning og uddannelse af personale. For det andet har Sundheds- og Omsorgsudvalget haft økologiprojekter på plejehjem, og det er erfaringen herfra, at økologisk drift også medfører merudgifter til indkøb. Realiseringen af omlægningen til økologiske fødevarer kræver derfor en tilførsel af midler, der ligger udover de 4 mio. kr. årligt, som tænkes afsat til omlægning til økologiske fødevarer.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Borgerrepræsentationen har på mødet den 28. november 2002 (BR 588/02) tiltrådt en indstilling om igangsætning af arbejdet med en Agenda 21-plan. Den 6. marts 2003 (BR 95/03) godkendte Borgerrepræsentationen endvidere et debatoplæg om Agenda 21 "Miljø så det batter". I august 2003 fik Miljø- og Forsyningsudvalget, Bygge- og Teknikudvalget samt Økonomiudvalget forelagt resultaterne af en forudgående borgerdialog, ligesom disse udvalg godkendte et koncept for Agenda 21-planen.
Et udkast til Agenda 21-planen har i oktober 2003 været i høring i samtlige forvaltninger. Miljø- og Forsyningsudvalget besluttede på mødet den 2. februar 2004 at sende Agenda 21-planen i høring i de øvrige udvalg, med høringsfrist til 11. marts 2004.
Formål
København skal være en bæredygtig storby. Det er slået fast både i kommunens værdigrundlag og miljøpolitik. Bæredygtighed indebærer, at der skal tages vare på både økonomiske, miljømæssige og sociale udfordringer samtidig. Formålet med Agenda 21-planen er at opstille mål og handlinger for, at udviklingen kan ske på et miljømæssigt bæredygtigt grundlag.
Indhold
Agenda 21-planen er afgrænset til primært at omhandle de miljømæssige målsætninger for København, hvor de sundhedsmæssige, sociale, kulturelle og økonomiske målsætninger fremgår af andre planer som regionplan, kommuneplan og sektorplan.
Agenda 21-planen består af en plan og en pjece, som indeholder følgende fem emner: Bæredygtig byudvikling, Ressourcer, Miljø & Sundhed, Forankring samt Fej for egen dør. Temaerne er blandt andet valgt med udgangspunkt i væsentlige udfordringer på miljøområdet, indsatsområder i Planloven og i Dogme 2000 samt resultater fra den forudgående borgerdialog.
Agenda 21-planen skal således opfylde de krav, som forvaltninger og institutioner i forvejen er underlagt i henhold til det forpligtende Dogme 2000 samarbejde, som København indtrådte i i juni 2001, samt Planloven.
Agenda 21-planen indeholder mål og indsatser, som ikke er finansierede. Det handler om miljøcertificering, omlægning til økologiske fødevarer og tiltag på vandområderne. Samlet set drejer det sig om udgifter i størrelsesordenen 30 mio. kr. årligt. Disse omkostninger er pt. ufinansierede, og vil indgå i Miljø og Forsyningsudvalgets forslag til Miljø- og Forsyningsudvalgets ønskeliste til budgettet 2005.
Hvad angår udgifterne til omlægning til økologiske fødevarer angiver Miljøkontrollen, at de resterende institutioner og køkkener i København, herunder køkkener og institutioner i Sundhedsforvaltningen, kan omlægges til økologi inden udgangen af 2008 under forudsætning af, at der afsættes ca. 4 mio. kr. pr. år i 2006, 2007 og 2008.
Proces
< /B>Arbejdet med Agenda 21-planen har været organiseret med en styregruppe og en projektgruppe med deltagere af repræsentanter fra Økonomiforvaltningen, Bygge- og Teknikforvaltningen samt Miljø- og Forsyningsforvaltningen. Samtlige forvaltninger har været inddraget i forbindelse med udarbejdelsen af planen gennem deltagelse i en intern følgegruppe.
Et udkast til Agenda 21-planen har været i høring i alle forvaltninger i november 2003. Sundhedsforvaltningen havde i denne forbindelse følgende kommentarer:
- At de vigtigste mål fra kommuneplanstrategi 2004 indarbejdes i Agenda 21-planen, idet kommuneplanstrategien har detaljerede forslag til indretning af byens rum med henblik på at skabe livskvalitet og sundhed for byens borgere.
- At det under afsnittet om kost- og motionsvaner nævnes, at Københavns Kommune fra 1. april 2004 etablerer et motions- og kostrådgivningstilbud på recept.
Disser bemærkninger er blevet taget til efterretning og indarbejdet i den nærværende Agenda 21-plan.
Sundheds- og Omsorgsudvalget støtter på denne baggrund i princippet det foreliggende forslag til Agenda 21-planen.
Flere forvaltninger har i deres høringssvar til Agenda 21-planen tilkendegivet, at de tager forbehold for øgede driftsudgifter i forbindelse med miljøcertificering og omlægning til økologiske fødevarer.
Sundheds- og Omsorgsudvalget har i sit tidligere høringssvar til Miljø- og Forsyningsudvalget vedrørende "Miljøpolitik for København" den 7. august 2003 (SOU 194/2001 J. nr. 32/2001) taget forbehold for øgede driftsudgifter i forbindelse med målsætningen om, at 75% af kommunes fødevareforbrug skal være økologisk inden udgangen af 2008 og i forhold til målet om at opbygge miljøkompetence hos medarbejderne.
Som nævnt ovenfor angiver Miljøkontrollen selv, at implementeringen af Agenda 21-planen i alt vil medføre ufinansierede omkoster i størrelsesorden 30. mio. kr. om året
Vedrørende finansieringen af omkostninger til omlægning af økologiske fødevarer angiver Miljøkontrollen, at der af de 30 mio. kr. pr. år. skal afsættes ca. 4 mio. kr. pr. år i 2006, 2007 og 2008. Dette beløb inkluderer udgifter til omlægningsprocessen og uddannelse af personale, men ikke udgifter til selve driften.
Sundheds- og Omsorgsudvalget har hertil to bemærkninger. For det første mener Sundheds- og Omsorgsudvalget ikke at de 4 mio. kr. til omlægning af økologi er tilstrækkeligt til at dække udgifterne til selve omlægningen og uddannelse af personale. For det andet har Sundheds- og Omsorgsudvalget erfaringer fra økologiprojekter på plejehjem, og disse erfaringer er, at økologisk drift også medfører merudgifter til indkøb. Realiseringen af omlægningen til økologiske fødevarer kræver derfor en tilførsel af midler, der ligger udover de 4 mio. kr. årligt, som tænkes afsat til implementeringen af økologi. Sundheds- og Omsorgsudvalget må samlet set konstatere, at en omlægning til økologiske fødevarer ikke kan ske indenfor udvalgets nuværende økonomiske ramme, og må have som forudsætning, at der tilføres udvalget fuld finansiering til en evt. omlægning til økologiske fødevarer.
MILJØVURDERING
Høringssvar til Miljø- og Forsyningsudvalget om "Københavns Agenda 21 plan og pjece" vurderes ikke at have miljømæssige konsekvenser. Dog formodes implementeringen af Agenda 21 på længere sigt have en positiv effekt på miljøet.
ØKONOMI
Høringssvar til Miljø- og Forsyningsudvalget om "Københavns Agenda 2001 2004-2007 plan og pjece" vurderes ikke at have økonomiske konsekvenser. En implementering af flere af målsætningerne i Agenda 21 vil dog kræve økonomiske omprioriteringer.
HØRING
Ingen.
BILAG
Bilag 1. Brev angående høring
Bilag 2. Udvalgsindstilling med sagsfremstilling
Bilag 3. Høringsnotat
Bilag 4. Notat vedr. finansiering af omlægning til økologiske fødevarer
Bilag 5. Notat vedr. finansiering af miljøcertificering i forvaltningerne
Bilag 6. Notat vedr. finansiering af tiltag på vandområderne
Bilag 7. Københavns Agenda 21 2004-2007 (plan)
Bilag 8. Københavns Agenda 21 2004-2007 (pjece)
Ib Haurum
/Jens Egsgaard