Mødedato: 04.03.2004, kl. 14:30

Godkendelse af udformning af motion og kost på recept

Godkendelse af udformning af motion og kost på recept

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 4. marts 2004

 

2. Godkendelse af udformning af motion og kost på recept

SOU 411/2003 J.nr. 79/98

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender den konkrete udformning af tilbuddet "Motion og kost på recept",

at Sundheds- og Omsorgsudvalget indstiller til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, at der i 2004 overføres 3,8 mio. kr. og i 2005 overføres 5 mio. kr. fra det lovbundne sygesikringsområde til det rammebelagte område,

at Sundhedsforvaltningen udarbejder en status om forløbet af "Motion og kost på recept" i 2004, der forelægges Sundheds- og Omsorgsudvalget i begyndelsen af 2005,

at Sundhedsforvaltningen med udgangen af 2005 udarbejder en evaluering af tilbuddet "Motion og kost på recept", der forelægges Sundheds- og Omsorgsudvalget i begyndelsen af 2006.

 

 

RESUME

Sundheds- og Omsorgsudvalget vedtog den 24. april 2003 handleplanen "Folkesundhedsplan for kost" (SOU 313/2002). Etableringen af et motions- og kosttilbud i Københavns Kommune indgik som en del af denne plan. I forbindelse med vedtagelsen af budgettet for 2004, blev det besluttet at afprøve et projekt om motion på recept. Projektet medfører ikke udgifter for Københavns Kommune eller H:S, idet udgifterne skal afholdes inden for det afsatte budget på sygesikringsområdet.

Sundhedsforvaltningen er herefter gået i gang med at udarbejde et konkret motions- og kosttilbud i tilknytning til almen praksis. Tilbuddet retter sig mod patientgrupper med type 2 diabetes, forhøjet kolesterol, forhøjet blodtryk, og som desuden er fysisk inaktive. "Motion og kost på recept" har til formål at forbedre sundhedstilstanden for de deltagende patienter gennem en ændring af livsstil inden for kost og motion.

De forventede årlige udgifter til drift af "Motion og kost på recept" udgør ca. 5 mio. kr. med 1100 henviste patienter årligt. Udgiften i 2004 andrager ca. 3,8 mio. kr. inklusiv etablering af tilbuddet. I 2004 forventes 500 patienter henvist til tilbuddet der går i gang den 15. april.

Der var oprindeligt opgjort et tilsvarende besparelsespotentiale for den kolesterolsænkende medicin, baseret på analyser af et forsøgsprojekt i Århus Amt. Beregninger fra København viser imidlertid, at det gennemsnitlige medicintilskud til patienter i kolesterolsænkende behandling er faldet betydeligt gennem 2003. Besparelsen på medicinreduktionen som følge af "Motion og kost på recept" er på kort sigt derfor noget mindre end oprindeligt forventet. Analyser viser imidlertid, at der fortsat er et generelt uudnyttet besparelsespotentiale for kolesterolsænkende medicin. Det er derfor Sundhedsforvaltningens vurdering, at der fortsat kan opnås en besparelse på kolesterolsænkende medicin på 3,8 mio. kr. i 2004 stigende til 5 mio. fra 2005.

 

Udgiften til etablering af "Motion og kost på recept" modsvares således af besparelsen på medicinreduktionen, hvorfor det anbefales at overføre 3,8 mio. kr. i 2004 og 5 mio. kr. i 2005 fra det lovbundne sygesikringsområde til det rammebelagte område.

Tilbuddet er organiseret så selve behandlingen af de henviste patienter foregår på 5 fysioterapiklinikker i Københavns kommune, samt fra den 1. september 2004 også på Righospitalet. Sundhedsforvaltningen undersøger mulighederne for i fremtiden at lade andre, eventuelt fitnesscentre med relevant fagpersonale ansat, byde ind på opgaven såfremt de kan leve op til de samme kvalitetskrav, som krævet af fysioterapiklinikkerne.

Der vil blive udarbejdet en status på forsøgs- og udviklingsprojektet "Motion og kost på recept" med udgangen af 2004, mens den egentlige evaluering foretages med udgangen af 2005.

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Antallet af fysisk inaktive danskere er klart stigende. Endvidere er antallet af overvægtige Københavnere siden 1991 steget med 33 procent. Hver tredje københavner er overvægtig. Behovet for at iværksætte en indsats vokser. Særligt i relation til forebyggelse og behandling af de overvægtsrelaterede sygdomme som type 2-diabetes, forhøjet kolesterol (dyslipidæmi) og forhøjet blodtryk (hypertension).

Den positive effekt af fysisk træning for personer med overvægtsrelaterede sygdomme er veldokumenteret. Og der er international konsensus om, at træning sammen med kostomlægning er af afgørende betydning i behandlingen af de nævnte sygdomme. Sundhedsstyrelsen har anbefalet at "ordinere motion på recept" og har beskrevet hvilke typer af motion, der er relevante for de forskellige sygdomme. At ordinere motion på recept har den klare fordel, at patienten får en henvisning på en hensigtsmæssig form for motion i den rette dosis til fagfolk med erfaring i patientbehandling. Motion anvendes i denne sammenhæng som et lægemiddel og skal doseres nøje.

De praktiserende læger i Københavns Kommune har gennem de seneste år efterlyst, at der bliver etableret adgang for almen praksis til at henvise til klinisk diætist. Lægerne har også efter inspiration af motion på recept i Ribe og Vejle Amt samt Fysioteket i Malmø foreslået, at det bliver muligt at henvise patienter til motion på recept.

Den politiske beslutning

Sundheds- og Omsorgsudvalget vedtog den 24. april 2003 handleplanen "Folkesundhedsplan for kost" (SOU 313/2002). Etableringen af et motions- og kosttilbud i Københavns Kommune indgik som en del af denne plan. I forbindelse med vedtagelsen af budgettet for 2004 i Borgerrepræsentationen, blev det besluttet at afprøve et projekt om motion på recept. Projektet medfører ikke udgifter for Københavns Kommune eller H:S, idet udgifterne afholdes indenfor det afsatte projekt for sygesikringsområdet.

Sundhedsforvaltningen er herefter gået i gang med at udarbejde et konkret motions- og kosttilbud i tilknytning til almen praksis, som der nedenfor redegøres for.

Målgruppe

Målgruppen for Motion og kost på recept er patientgrupper med type 2 diabetes, forhøjet kolesterol (dyslipidæmi), forhøjet blodtryk (hypertension), og som desuden er fysisk inaktive i forhold til Sundhedsstyrelsens anbefalinger (< 30 min moderat aktivitet pr. dag). Patienten skal være bosiddende i Københavns Kommune.

Tilbuddet henvender sig ikke til de meget svært overvægtige, da erfaringer fra andre lignende projekter viser, at de problemstillinger de r knytter sig til denne målgruppe ikke kan håndteres i dette tilbud. Sundhedsforvaltningen arbejder sideløbende på at metodeudvikle et tilbud til de meget svært overvægtige.

Antal af årligt henviste patienter i tilbuddet

Det er planlagt, at de praktiserende læger årligt skal henvise 1100 patienter til Motion og kost på recept i form af holdtræning på fysioterapiklinikker i Københavns Kommune samt diætistvejledning. Der indgår en egenbetaling på 750 kr. til fysioterapeuten.

Tilbuddet starter den 15. april og i 2004 forventes ca. 500 patienter henvist.

Organisation

Tilbuddet er organiseret så selve behandlingen af de henviste patienter foregår på 5 fysioterapiklinikker i Københavns kommune, samt fra den 1. september 2004 også på Righospitalet. Alle fysioterapiklinikker i kommunen har fået tilbudt at byde ind på opgaven og 14 ud af 20 mulige klinikker har tilkendegivet deres ineteresse. Klinikkerne er udvalgt på baggrund af en kravsspecifikation, hvor de bl.a. skal have plads til holdtræning samt skal kunne huse en diætist. Desuden er de udvalgt efter deres geografiske placering og efter krav til flexible åbningstider, begge dele for at tilgodese borgerne. Fysioterapiklinikkerne er valgt som behandlingssted, da denne faggruppe har erfaring med patientbehandling og i forvejen modtager tilskud til deres ydelser fra kommunen.

Kostvejledningen skal varetages af kliniske diætister og disse ansættes i første omgang af Sundhedsforvaltningen og placeres på fysioterapiklinikkerne. Dette giver mulighed for at følge tilbuddets udvikling og tilpasse det, og når tilbuddet er færdigudviklet og evalueret kunne det være en mulighed at lade diætisterne blive ansat af fysioterapiklinikkerne.

For at kvalitetssikre tilbuddet gennemgår fysioterapeuterne fra de udvalgte fysioterapiklinikker et kursus i træningslære og den motiverende samtale. Diætisterne uddannes i træningslære, diætetisk vejledning og den motiverende samtale.

Sundhedsforvaltningen undersøger mulighederne for i fremtiden at lade andre, eventuelt fitnesscentre med relevant fagpersonale ansat, byde ind på opgaven såfremt de kan leve op til de samme kvalitetskrav, som krævet af fysioterapiklinikkerne.

Patientforløb

Den praktiserende læge henviser patienten til "Motion og kost på recept". Patienten kontakter fysioterapiklinikken og tilmelder sig "Motion og kost på recept". Patienten træner på hold 2 gange om ugen og får vejledning i at motionere på egen hånd. Patienten får individuel kostvejledning. Efter 2 måneder træner patienten på hold 1 gang om ugen og træner gradvist mere og mere selv. Patienten får individuel kostvejledning. Efter 4 måneder går patienten til egen læge og får taget blodprøve og målt blodtryk før behandlingen slutter. Efter henholdsvis 6 og 12 måneder går patienten til egen læge og får taget blodprøve og målt blodtryk. Patienten er til opfølgende besøg på fysioterapiklinikken.

For en nærmere beskrivelse af indholdet i "Motion og kost på recept" henvises til bilag 1.

Forskning og evaluering

Sundhedsforvaltningen planlægger at gennemføre en evaluering og monitorering af "Motion og kost på recept". Hensigten med dette er, at undersøge i hvilket omfang formålet om at opnå en længerevarende ændring af livsstil inden for kost og motion opnås inden for et år, samt at belyse hvilke faktorer der har betydning for om patienten kommer i gang med motion i fritiden og fortsætter efter endt behandlingsforløb. Vurderingen af effekten af tilbuddet vil være baseret på dataindsamlingen fra de patienter der starter i tilbuddet i 2004 – op til 500 patienter - og denne evalueres i slutningen af 2005. Evalueringen vil blive forlagt Sundheds- og Omsorgsudvalget primo 2006.

Copenhagen Muscle Research Centre på Rigshospitalet, under ledelse af professor Bengt Saltin, etablerer et følge-forskningsprojekt om Motion og kost på recept i Københavns Kommune.

Sundhedsministeriet ansøges endvidere om midler til evaluering af overgangen fra behandlingsforløbet til udelukkende selvstændig træning.

Økonomi

De forventede årlige udgifter vil udgøre ca. 5 mio. kr. i 2005, og 3,8 mio. kr. i 2004 inkl. etableringsudgifter.

Budgettet for 2004 er baseret på, at 500 patienter henvises til behandling. Budgettet omfatter udgifter til informationsmateriale, markedsføring, uddannelse af fysioterapeuter og diætister, etablering af diætisttilbud, projektledelse, udstyr til fysioterapiklinikker, drift af diætisttilbud samt drift af fysioterapi.

Budgettet for 2005 er baseret på, at 1100 patienter henvises til behandling. Budgettet omfatter udgifter til informationsmateriale, projektledelse, drift af diætisttilbud, drift af fysioterapi.

Der var oprindeligt opgjort et tilsvarende besparelsespotentiale for den kolesterolsænkende medicin, baseret på analyser af et forsøgsprojekt i Århus Amt. Beregninger fra København viser imidlertid, at det gennemsnitlige medicintilskud til patienter i kolesterolsænkende behandling er faldet betydeligt gennem 2003.

På grund af fald i priserne på medicin er besparelsen på medicinreduktionen som følge af "Motion og kost på recept" på kort sigt noget mindre end oprindeligt forventet. Analyser viser imidlertid, at der fortsat er et uudnyttet besparelsespotentiale for kolesterolsænkende medicin. Det er derfor Sundhedsforvaltningens vurdering, at der fortsat kan opnås en besparelse på kolesterolsænkende medicin på 3,8 mio. kr.

Udgiften til etablering af "Motion og kost på recept" modsvares således af besparelsen på medicinreduktionen, hvorfor det anbefales at overføre 3,8 mio. kr. i 2004 og 5 mio. kr. i 2005 fra det lovbundne sygesikringsområde til det rammebelagte område.

For en nærmere beskrivelse af økonomien i tilbuddet henvises til bilag 2.

 

MILJØVURDERING

Ingen miljømæssige konsekvenser.

 

ØKONOMI

De forventede årlige udgifter til drift af "Motion og kost på recept" udgør ca. 5 mio. kr. med 1100 henviste patienter årligt. Udgiften i 2004 andrager ca. 3,8 mio. kr. inklusiv etablering af tilbuddet. I 2004 forventes 500 patienter henvist til tilbuddet der går i gang den 15. april.

Udgiften til etablering af "Motion og kost på recept" modsvares af besparelsen på medicinreduktionen, hvorfor det anbefales at overføre 3,8 mio. kr. i 2004 og 5 mio. kr. i 2005 fra det lovbundne sygesikringsområde til det rammebelagte område.

Udgiften afholdes inden for den afsatte budgetramme for Sundheds- og Omsorgsudvalget.

HØRING

Ingen

 

BILAG

Bilag 1: Beskrivelse af Indholdet i Motion og kost på recept.

Bilag 2: Beskrivelse af Økonomien i Motion og kost på recept.

Ib Haurum

/Jens Egsgaard

 

 

 

 

Til top