Mødedato: 04.03.2002, kl. 13:00

Influenzavaccination

Influenzavaccination

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 4. marts 2002

 

3. Influenzavaccination

SOU 54/2002 J.nr. 36/2000

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager evalueringen af Københavns Kommunes influenzavaccinationskampagne 2001 til efterretning

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at tilbuddet om influenzavaccination til 65+ årige i 2002 organiseres som hidtil

at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter, hvorvidt influenzavaccinationen i 2003 skal sendes i udbud.

 

 

RESUME

Københavns Kommune har siden 1996 tilbudt gratis influenzavaccination til kommunens ældre borgere. Siden 2000 har tilbuddet omfattet alle over 65 år. Tilbuddet omfatter mobile ældre, ældre på plejehjem og immobile ældre, der er tilbudt vaccination i eget hjem.

I 2001 har 64.450 københavnske borgere over 65 år modtaget tilbud om gratis influenzavaccination. Heraf har 39.905 borgere over 65 år benyttet tilbuddet, svarende til 62% af målgruppen. Udgiften til vaccinationskampagnen for 2001 er foreløbig opgjort til 3.590.236,47 kr., svarende til en udgift pr. vaccination på ca. 90,00 kr.

Man ved, at der ved influenzaepidemier er en overdødelighed på ca.1.000 til ca. 2.800, ca. 90 % af disse dødsfald rammer personer over 65 år. Når en stor andel af ældregruppen vaccineres nedsættes risikoen for at få alvorlige influenzaepidemier i denne aldersgruppe.

Da flere private vaccinationsfirmaer igennem de senere år har etableret sig, kunne det overvejes at undersøge, hvorvidt det ville være rentabelt at indhente tilbud på influenzavaccinationen til ældre.

SAGSBESKRIVELSE

Københavns Kommune har siden 1996 tilbudt gratis influenzavaccination til kommunens ældre borgere. Siden 2000 har tilbuddet omfattet alle over 65 år. Tilbuddet omfatter mobile ældre, ældre på plejehjem og immobile ældre, der er tilbudt vaccination i eget hjem.

Den praktiske organisering har i alle årene været varetaget af Sundhedsforvaltningen, mens Stadslægen har varetaget den faglige ekspertise. I tilslutning til Stadslægens overførsel til Staten, bemyndigede Sundheds- og Omsorgsudvalget Sundhedsforvaltningen til at indgå kontrakt med Embedslægeinstitutionen for Københavns og Frederiksberg kommuner om fortsat medvirken til gennemførelse af influenza-vaccinationskampagnen fra 2001 (SOU 269/2000, J.nr. 36/2000).

Influenzavaccinationskampagnen har derfor i 2001 været tilrettelagt i samarbejde mellem Sundhedsforvaltningen og Embedslægeinstitutionen, hvor denne har varetaget den lægefaglige ekspertise og Sundhedsforvaltningen, som hidtil har varetaget den praktiske organisering.

I 2001 har 64.450 københavnske borgere over 65 år modtaget tilbud om gratis influenzavaccination. Heraf har 39.905 borgere over 65 år benyttet tilbuddet, svarende til 62% af målgruppen. Vaccinationsperioden har varet 7 uger fra uge 40 til og med uge 46.

Som det fremgår af vedlagte rapport vedr. evalueringen af Københavns Kommunes influenzavaccinationskampagne 2001, er ordningen organiseret således, at Sundhedsforvaltningen som hidtil har varetaget det personalemæssige og økonomiske ansvar samt stået for den praktiske tilrettelæggelse vedr. oprettelse, bemanding og drift af klinikkerne m.v. De enkelte Pensions- og Omsorgskontorer har ansvaret for organiseringen af vaccination i hjemmet. Embedslægeinstitutionen for Københavns og Frederiksberg kommuner har påtaget sig det sundhedsfaglige og overordnede ansvar for instruktion og faglig supervision af de ansatte vaccinationssygeplejersker.

Udgiften til vaccinationskampagnen for 2001 er foreløbig opgjort til 3.590.236,47 kr., svarende til en udgift pr. vaccination på ca. 90,00 kr.

Københavns Kommunes relativ høje vaccinationsprocent skal sandsynligvis ses i lyset af, at tilbuddet er gratis for de ældre. Sundhedsstyrelsen har i en tidligere undersøgelse fremhævet, at tilslutningsfrekvensen til vaccinationstilbud falder, hvis der forekommer en egenbetaling.

Sammenlignes Københavns Kommunes tilbud til de ældre med Frederiksberg Kommunes tilbud til samme aldersgruppe ses det, at der i Frederiksberg Kommune kun vaccineres 45,1% af målgruppen. Den kommunale udgift udgør 65 kr. og borgerens udgift udgør 50 kr., jf. nedenstående tabel.

 

Målgruppe

Antal vaccinerede over 65 år

Vaccinationsprocent af

målgruppen

Gennemsnitspris

Københavns Kommune

64.450

39.905

62,0%

90.00 kr.

Frederiksberg Kommune

16.133

7.276

45,1%

115,00 kr. *

* I Frederiksberg Kommune udgør borgerens egenbetaling 50 kr. af gennemsnitsprisen.

Sundhedsstyrelsen har som nævnt i en tidligere undersøgelse påvist, at vaccinationsprocenten er faldende, når der forekommer en egenbetaling. Hvis færre ældre vaccineres, kan det forventes, at udgifter til lægebesøg, medicin og evt. hospitalsindlæggelse vil stige som følge af et dårligere immunforsvar hos de ældre. Det fremgår endvidere af tal fra Statens Serum Institut, at i fald man får en alvorlig influenzaepidemi med mange syge skønnes det, at der er en overdødelighed på ca. 2.800 personer. Ved en middelsvær epidemi skønnes overdødeligheden til ca. 1.000 personer. Man ved fra tidligere registreringer, at ca. 90 % af disse dødsfald rammer personer over 65 år.

Såfremt Københavns Kommune – i lighed med Frederiksberg Kommune – indfører en tilsvarende medbetaling for influenzavaccination, må det derfor i henhold til Sundhedsstyrelsens undersøgelse forventes, at vaccinationsprocenten i Københavns Kommune vil falde.

Der er store fordele ved, at Københavns Kommune i 2002 fastholder den hidtidige organisering af influenzavaccinationstilbuddet, idet ordningen sikrer at et højt antal af ældre bliver vaccineret, samtidigt med at vaccinationstilbuddet er den samfundsøkonomiske billigste model.

Andre muligheder for at organisere tilbuddet om influenzavaccination:

Lægernes Vaccinations Center har i maj 2001 rettet henvendelse til Københavns Kommune med et tilbud om at vaccinere ældre over 65 år.

Lægernes Vaccinations Center henviser til, at de på landsplan i 2001 forventer at vaccinere ca. 40.000 ældre borgere. Det drejer sig både om vaccination af mobile ældre, ældre på plejehjem samt immobile ældre, der vaccineres i eget hjem.

På tidspunktet for henvendelsen havde Københavns Kommune besluttet, at influenzakampagnen 2001 skulle gennemføres som tidligere år.

Der er efterhånden kommet flere forskellige firmaer, som tilbyder influenzavaccination. Det kunne derfor overvejes, om det er hensigtsmæssigt at foretage udbud af influenzavaccinationen til ældre. Såfremt man vælger at indhente tilbud bør Københavns Kommune også have mulighed for at byde på opgaven.

Vaccination af risikogrupper:

Udover ældregruppen anbefaler Sundhedsstyrelsen, at personer, herunder børn over 6 måneder, tilhørende nedenstående risikogrupper burde influenzavaccineres:

  • Personer, der går til behandling eller kontrol for kroniske lunge- eller hjertekarsygdomme eller diabetes mellitus.
  • Personer med medfødte eller erhvervede immundefekter. Vedrørende HIV-smittede personer vil vejledning om evt. vaccination kunne gives på den infektionsmedicinske afdeling, der følger patienten.
  • Personer med andre sygdomme, hvor tilstanden ifølge lægens vurdering medfører, at influenza udgør en alvorlig sundhedsmæssig risiko.
  • Personer under 65 år, der bor på plejehjem eller lignende, idet lægen ud fra lokale forhold må vurdere, om der er behov for at vaccinere alle beboere på institutionen eller særligt udsatte beboere.

Sundhedsstyrelsen anslår, at der i Danmark er 350.000 under 65 år i risikogruppen. Hvis det anslås, at Københavns Kommunes befolkning udgør 10% af hele landets befolkning, vil målgruppen for risikopatienter i Københavns Kommune være ca. 35.000 borgere.

Såfremt Københavns Kommune skulle tilbyde disse risikogrupper influenzavaccination, kan det foreslås, at der oprettes en § 2-aftale i henhold til sygesikringsoverenskomsten vedr. almen lægegerning med det formål, at risikopatienter, undtagen de over 65-årige, kan vaccineres hos egen læge, såfremt denne vurderer, at patienten tilhører risikogruppen. Det forudsættes, at der på forhånd aftales en ydelsesandel til lægen og en evt. egenbetaling for patienten.

Hvor stor en del af risikogruppen, der vil tage imod et tilbud om influenzavaccination vil være svært at anslå, da det vil afhænge af, hvilken ordning der kan aftales, samt om der skal være en egenbetaling for patienten. I Frederiksberg Kommune, hvor der er en egenbetaling på kr. 50,00 og en kommunal betaling på kr. 65,00, er vaccinationsprocenten i 2001 på 6,6% af en anslået målgruppe på 6.000 borgere.

Såfremt de tilsvarende tal lægges til grund for vaccination af risikopatienter i Københavns Kommune, vil det svare til, at der bliver vaccineret ca. 2.300 borgere til en udgift af 150.000 kr. Regner man med, at 50% af målgruppen vil modtage tilbuddet, vil udgiften derimod kunne beregnes til ca. 1.2 mill. kr.

Opmærksomheden henledes på, at der ikke er afsat budgetmidler til realisering af et vaccinationstilbud til risikogrupperne, og der vil ikke ved en iværksættelse af et vaccinationstilbud til de af Sundhedsstyrelsen anbefalede risikogrupper kunne anvises kompencerende besparelser.

Konklusion

Der er store fordele ved, at Københavns Kommune i 2002 fastholder den hidtidige organisering af influenzavaccinationstilbuddet, idet ordningen sikrer at et højt antal af ældre bliver vaccineret, samtidigt med at vaccinationstilbuddet er den samfundsøkonomiske billigste model.

Der er efterhånden kommet flere forskellige firmaer, som tilbyder influenzavaccination. Det kunne derfor overvejes, om det er hensigtsmæssigt at foretage udbud af influenzavaccinationen til ældre. Såfremt man vælger at indhente tilbud bør Københavns Kommune også have mulighed for at byde på opgaven.

Udover ældregruppen anbefaler Sundhedsstyrelsen, at personer, herunder børn over 6 måneder, tilhørende risikogrupper, influenzavaccineres.

 

MILJØVURDERING

Influenzavaccinationstilbuddet til ældre er medvirkende til at nedsætte risikoen for alvorlige influenzaepidemier i denne aldersgruppe og dermed medvirkende til dels at nedsætte antallet af komplikationer opstået i relation til influenzasygdommen, dels antallet af influenzabetingede dødsfald i aldersgruppen.

ØKONOMI

Udgifterne til den nuværende ordning beløber sig til 3.6 mill. kr. Beløbet indgår i Sundhedsforvaltningens budget.

Udgifterne til en alternativ ordning, hvor influenzavaccinationen udbydes, kan ikke beregnes.

Udgifter til vaccination af risikogrupper kan beløbe sig fra 150.000 til 1.2 mill. kr., som skal tilføres Sundhedsforvaltningens budget. Der kan ikke anvises kompenserende besparelser.

 

HØRING

Ingen.

 

BILAG

Evaluering af Københavns Kommunes influenzavaccinationskampagne 2001.

 

 

Ib Haurum

/ Karis Hagild

 

Til top