Indførelse af tilsynsordninger og bruger- og pårørenderåd på ældreområdet (Indstilling udsendt med dagsordenen for mødet den 5. november 2001)
Indførelse af tilsynsordninger og bruger- og pårørenderåd på ældreområdet (Indstilling udsendt med dagsordenen for mødet den 5. november 2001)
Sundheds- og Omsorgsudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde mandag den 3. december 2001
3. Indførelse af tilsynsordninger og bruger- og pårørenderåd på ældreområdet (Indstilling udsendt med dagsordenen for mødet den 5. november 2001)
SOU 375/2001 J.nr. 45/99
INDSTILLING OG BESLUTNING
Sundhedsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
at lovbestemmelserne om tilsyn med plejehjem og plejeboliger samt etablering af bruger- og pårørenderåd ved plejehjem og plejeboliger iværksættes med virkning fra 1. januar 2002, og
at der derudover tilrettelægges tilsyn og oprettes bruger- og pårørenderåd på Sundheds- og Omsorgsudvalgets ældreområde efter nedenstående principper således at hele området er omfattet inden udgangen af 2002:
- De kommunale tilsyn, der skal gennemføres på plejehjems- og plejeboligområdet, udvides også til at omfatte hjemmeplejen og de dagtilbud, hvortil deltagelsen beror på en visitation.
- Bruger- og pårørenderåd, som skal oprettes ved alle plejehjem og plejeboliger, oprettes også ved hjemmeplejerne.
- Der oprettes brugerråd på dagcentre.
at vedtægt for bruger- og pårørenderådet fastsættes i overensstemmelse med vedlagte udkast til standardvedtægt, idet ældrerådene dog samtidig anbefales ikke at lade sig repræsentere i bruger- og pårørenderådene.
at forslaget om kvalitetsmærkning af plejehjem i København, som blev henvist til Sundheds- og Omsorgsudvalget på Borgerrepræsentationens møde d. 7. december 2000, opfattes som værende behandlet med godkendelsen af nærværende indstilling.
Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 3. december 2001
Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede at fortsætte behandlingen af sagen i næste møde.
RESUME
Ændringer i Serviceloven og i Embedslægeloven, der træder i kraft d. 1. januar 2002, indfører nye tilsynsbestemmelser på plejehjems- og plejeboligområdet, ligesom der fra dette tidspunkt skal oprettes bruger- og pårørenderåd ved disse boliger.
I lovbestemmelserne om tilsynet er det alene plejehjems- og plejeboligområdet, som reglerne vedrører. Imidlertid er det i Lov om retssikkerhed og administration på det sociale område generelt forudsat, at kommunen som led i sin myndighedsfunktion sikrer sig, at de ydelser, der bevilges, også ydes efter hensigten. Kommunen ønsker at understrege fleksibiliteten i pleje- og omsorgstilbuddene i forhold til brugerne. At gøre brugernes valgmuligheder tydeligere. Det er derfor vigtigt, at alle kommunens pleje- og omsorgstilbud indgår i en samlet vurdering ved tilrettelæggelse af den individuelle planlægning af arbejdet.
Det indstilles derfor, at de nye bestemmelser udover plejehjems- og plejeboligområdet udbredes til andre dele af ældreområdet så alle de udførerenheder, hvis tilbuds anvendelse beror på en visitation ud fra omsorgs- og plejebehov mv., i løbet af 2002 også bliver omfattet af bestemmelserne – det vil bl.a. sige, at der indføres bruger- og pårørenderåd ved hjemmeplejen og gennemføres tilsyn på dette område svarende til tilsyn ved plejehjem og plejeboliger.
Tilsynene skal bestå af to årlige kommunale tilsyn, hvoraf det ene er uanmeldt, og det andet anmeldt. Endvidere skal der være et uanmeldt sundhedsfagligt tilsyn gennemført af embedslægen. Tilsynene præsenteres i tilsynsrapporter, som bruger- og pårørenderådene og ældrerådene skal kommentere. Hvis tilsynsbesøg afdækker stærkt kritisable forhold, vil de umiddelbart blive forelagt Sundheds- og Omsorgsudvalget.
En gang årligt skal der gives en samlet redegørelse for alle årets tilsynsrapporter og de foranstaltninger, der er sat i værk i anledning af rapporterne. Denne redegørelse skal – udover i Sundheds- og Omsorgsudvalget - behandles i Borgerrepræsentationen.
Bruger- og pårørenderådene skal oprettes ved de enkelte udførerenheder og kan
sammensættes, så de passer til den enkelte enheds struktur.
Der skal i forbindelse med de nye bestemmelser søges udarbejdet et fælles registreringssystem, som vil blive forelagt Sundheds- og Omsorgsudvalget, hvor bl.a. de retningslinier der anvendes i Institut for Serviceudviklings certificeringsordning indarbejdes. En stillingtagen til ønskerne om en kvalitetssikring af plejehjemmene mv. foreslås derfor udskudt, indtil der er erfaring med anvendelsen af sådanne registreringer.