Mødedato: 03.12.2001, kl. 14:30

Status for arbejdet med etablering af centralt vikarkorps

Status for arbejdet med etablering af centralt vikarkorps

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde mandag den 3. december 2001

 

10. Status for arbejdet med etablering af centralt vikarkorps

SOU 348/2001 J.nr. 8/2001

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen om etableringen af et centralt vikarkorps og brugen af servicejob i vikarkorpset til efterretning.

 

RESUME

Sundheds- og Omsorgsudvalget har ønsket en statusredegørelse vedr. etableringen af et centralt vikarkorps i Sundhedsforvaltningens regi. Derudover er Sundhedsforvaltningen anmodet om en undersøgelse af anvendeligheden af lov om servicejob i forbindelse med et vikarkorps.

Det er Sundhedsforvaltningens forventning, at et centralt vikarkorps vil starte sin virksomhed i første kvartal 2002. I følge lovgivningen på området er der intet til hinder for at personer, der er omfattet af lov om servicejob, kan ansættes i vikarkorpset. Formålet med loven om servicejob er at fremme beskæftigelsesmulighederne for ældre langtidsledige og styrke det offentlige serviceniveau. Det vil dog være en fordel at medarbejdere i det centrale vikarkorps har en uddannelsesmæssig baggrund indenfor social- og sundhedsområdet. Som følge deraf forventes det, at der ikke bliver særlig mange ansat under lov om servicejob.

Sundhedsforvaltningen har undersøgt de fysiske rammer for etableringen af et vikarkorps. Det er muligt at etablere et vikarkorps i De Gamles By. Sundhedsforvaltningen er af den opfattelse, at det vil være en god og central beliggenhed. Derudover er Sundhedsforvaltningen i gang med at teste egnede IT-løsninger til vikarkorpset. Med hensyn til rekruttering af personale vil denne påbegyndes i starten af 2002.

Uanset den centrale placering af vikarkorpsets ledelse vil opbygningen af korpset basere sig på grupperinger, hvor der tages hensyn til ønsket om en afspejling af forvaltningens decentrale struktur.

SAGSBESKRIVELSE

Ved mødet i Borgerrepræsentationen den 29. august 2001 blev det besluttet at etablere et centralt vikarkorps i Sundhedsforvaltningens eget regi. Der blev tilført 5 mill. kr. på årsbasis til etablering af vikarkorpset og drift af administrations delen af vikarkorpset. Derudover er intentionen med et vikarkorps i Sundhedsforvaltningens eget regi, at dette økonomisk skal hvile i sig selv. Dette indebærer at den enkelte udførerenhed på decentralt niveau kommer til at betale for de ydelser, som vikarkorpset udfører. Sundhedsforvaltningen er derfor også i gang med at finde en passende afregningsmodel mellem yder (vikarkorpset) og udførerenhed (det decentrale niveau).

Sundhedsforvaltningen er på nuværende tidspunkt i gang med at etablere et centralt vikarkorps. Efter undersøgelse af de fysiske rammer har Sundhedsforvaltningen fundet passende lokaler beliggende i De Gamles By. Formålet med at etablere et vikarkorps i Sundhedsforvaltningens eget regi er dels at forhindre aflysninger i hjemmeplejen, dels at minimere forbruget af eksterne vikarer i hjemmeplejen og på plejehjemmene. Vikarkorpset skal dække hele kommunen, hele døgnet samt weekender og helligdage.

Medarbejderne i et centralt vikarkorps vil blive ansat i faste stillinger med vikarkorpset som arbejdsgiver. Det skønnes på nuværende tidspunkt, at der, når korpset er udviklet til at dække hele forvaltningens område, bliver brug for 130-140 medarbejdere incl. personale til administration.

For at opnå en optimal service for udførerenhederne, og i sidste ende borgerne, er det Sundhedsforvaltningens opfattelse, at det vil være en fordel at vikarkorpset har en kerne af fastansatte medarbejdere. Dette vil være nødvendigt af hensyn til dækningen af området. Behovet for vikardækning indenfor Sundhedsforvaltningens område er ofte stort - og ofte akut – hvorfor det ikke kan påregnes at opgaven alene kan varetages "ved tilkald" af løst tilknyttede afløsere uden fast ansættelsesforhold. Endvidere vil det have afgørende betydning for kvaliteten af arbejdets udførelse, at de medarbejdere der sendes ud til vikartjeneste føler og har et reelt tilhørsforhold til Sundhedsforvaltningen, og i den forbindelse opnår og vedligeholder indsigt i de politikker, holdninger, og arbejdsmetoder mv., der benyttes i Sundhedsforvaltningens regi. Dette indebærer, at vikarkorps ets interne struktur samtidig bør bygge på nogle grupperinger som afspejler forvaltningens decentrale struktur.

Sundheds- og Omsorgsudvalget har i forbindelse med medarbejdersammensætningen i et vikarkorps tidligere forespurgt vedr. mulighederne for brug af servicejob til et vikarkorps. Formålet med loven om servicejob er dels at fremme beskæftigelsesmulighederne for ældre langtidsledige, og dels at styrke det offentlige serviceniveau.

For at opnå ansættelse under lov om servicejob skal den pågældende person ansættes på samme vilkår som øvrige ansatte, være langtidsledig og være 48 år og derover.

Der er således mulighed for anvende lov om servicejob i forbindelse med ansættelse af medarbejdere til vikarkorpset. For at højne kvaliteten i vikarkorpsets arbejde er det Sundhedsforvaltningens opfattelse, at erfarne medarbejdere med en uddannelsesmæssig baggrund indenfor social- og sundhedssektoren er at foretrække. Ifølge oplysninger fra AF, kan der være vanskeligheder med at finde medarbejdere med den rette profil under lov om servicejob.

Sundhedsforvaltningen er i gang med at teste egnede IT-løsninger i forbindelse med etableringen af vikarkorpset. Mere specifikt undersøges det, om de til Sundhedsforvaltningen tilgængelige edb-systemer vil kunne dække vikarkorpsets behov, uden at nye systemer skal indkøbes eller udvikles.

Med hensyn til ansættelsen af leder af et centralt vikarkorps vil Sundhedsforvaltningen snarest opslå stillingen. Derefter vil en videre personaleansættelse finde sted. Personalets ansættelsesforhold er dækket af eksisterende overenskomster på området.

Afsluttende bemærkes, at da det centrale vikarkorps kommer til at stå for al bestilling af eksterne vikarer til enkelte institutioner, vil der formentlig opstå situationer, hvor vikarkorpset ikke kan levere den ønskede ydelse/medarbejder. Ved etablering af vikarkorpset vil Sundhedsforvaltningen derfor samtidig indgå aftale med udvalgte private vikarbureauer.

Det forventes at det centrale vikarkorps vil starte sin virksomhed i første kvartal 2002.

MILJØVURDERING

Ingen miljømæssige konsekvenser.

 

ØKONOMI

Der er afsat i alt kr. 5 mill. for budgetåret 2001 og 2002.

 

BILAG

Ingen.

 

Jesper Maarbjerg

/Johny Kaufmann

 

Til top