Orientering om Embedslægens tilsyn med plejehjem - halvårsrapport for første halvår af 2001
Orientering om Embedslægens tilsyn med plejehjem - halvårsrapport for første halvår af 2001
Sundheds- og Omsorgsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde mandag den 3. september 2001
3. Orientering om Embedslægens tilsyn med plejehjem - halvårsrapport for første halvår af 2001
SOU 266/2001 J.nr. 17/99
INDSTILLING
Sundhedsforvaltningen indstiller,
at Sundheds - og Omsorgsudvalget tager orienteringen til efterretning
RESUME
Stadslægen har i det 1. halvår af 2001 aflagt uanmeldte tilsynsbesøg på 22 plejehjem. Af hensyn til en sammenligning med midtvejsstatus i 1. halvår af 2000, der omfattede 25 plejehjem, indgår de samme plejehjem i denne status. Dog er tre af hjemmene i mellemtiden lukkede.
I halvårsrapporten er der noteret en mindre stigning i antallet af bemærkninger.
Sundhedsforvaltningen vil i det kommende år fortsat sætte fokus på de lokale medicininstrukser, som alle plejehjem ifølge kommunens håndbog "Sådan håndterer du medicin" er forpligtede til at udarbejde.
Embedslægeinstitutionens halvårsrapport er et godt bidrag til, at Sundhedsforvaltningen kan fastholde fokus og refleksion og løbende videreudvikler tiltag på de nævnte områder.
SAGSBESKRIVELSE
Sundhedsforvaltningen har fra Embedslægeinstitutionen modtaget midtvejsstatus over tilsynets bemærkninger på plejehjemsområdet i første halvdel af 2001. Status er udarbejdet på baggrund af 22 besøgte plejehjem. Der sammenlignes med de tilsvarende plejehjemsbesøg fra året før, men tre af disse er i mellemtiden lukkede. I forbindelse med hvert tilsynsbesøg er der foretaget stikprøver på områderne: beboerforhold, hygiejne, klageforhold, ordnede optegnelser og medicinforhold.
I den seneste halvårsrapport er der noteret en mindre stigning i antallet af bemærkninger, hvilket selvfølgelig giver anledning til overvejelser over mulige årsager. Da tallene (heldigvis) er relativt små, kan udsvingene have mange forklaringer, lige fra reelle tendenser til tilfældigheder eller variationer i tilsynets fokus. Det vil derfor være risikabelt med egentlige konklusioner på baggrund af ændringer i antallet af bemærkninger.
Det væsentlige er derfor de refleksioner, besøgene altid giver anledning til - både på de enkelte plejehjem og centralt i Sundhedsforvaltningen - hvad enten det drejer sig om løbende tilbagemeldinger fra de enkelte tilsynsbesøg, eller det er de årlige og halvårlige rapporter.
Efter et tilsynsbesøg, hvor der har været bemærkninger, er institutionen forpligtet til inden for få uger at komme med en redegørelse eller en beskrivelse af, hvad man efterfølgende har gjort og vil gøre, for at undgå gentagelser eller afhjælpe situationen.
Den relativt største stigning ses på hygiejneområdet, hvor der er 8 bemærkninger mod 4 i sammenligningsperioden.
På medicinområdet er der et marginalt udsving i antallet af bemærkninger, som er på 19 mod sidste års 17 bemærkninger. Men det er samtidig det område, som hele tiden følges særlig tæt, og som i Sundhedsforvaltningen er genstand for skærpet opmærksomhed.
Københavns Kommune udgav i august 1998 håndbogen "Sådan håndterer du medicin - en håndbog for plejepersonalet". Denne håndbog henviser Embedslægetilsynet løbende til, når de har bemærkninger på området.
Plan
For at fastholde og udvikle kvaliteten i medicinhåndteringen, har Sundhedsforvaltningen planlagt, i det kommende år at sætte fokus på de lokale instrukser, som alle plejehjem ifølge håndbogen er forpligtede til at udarbejde, lige som det overvejes at sætte et tilsvarende fokus på området i hjemmeplejen.
Konklusion
Embedslægeinstitutionens halvårsrapport er et godt bidrag til, at Sundhedsforvaltningen fastholder fokus og refleksion og løbende videreudvikler tiltag på de nævnte områder.
ØKONOMI
Ingen økonomiske konsekvenser
HØRING
Ingen
BILAG
"Midtvejsstatus over tilsynets anmærkningen på plejehjem i første halvdel af 2001", udarbejdet af Embedslægeinstitutionen for Københavns og Frederiksberg Kommuner.
Ib Haurum
/ Lars Bo Bülow