Mødedato: 03.02.2005, kl. 15:00

Status for udmøntning af "Lov om ændring af lov om tandpleje mv."

Status for udmøntning af "Lov om ændring af lov om tandpleje mv."

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde torsdag den 3. februar 2005

 

 

Sager til efterretning

 

17.      Status for udmøntning af "Lov om ændring af lov om tandpleje mv."

 

SOU 219/2004  J.nr. 60/2001

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

 

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager status vedrørende udmøntning af "Lov om ændring af lov om tandpleje m.v." (Større valgfrihed og fleksibilitet i Børne- og Ungdomstandplejen) til efterretning.

 

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 3. februar 2005

Indstillingen blev taget til efterretning.

 

 

RESUME

Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede, på mødet d. 18. december 2003, at udvalget primo 2005 forelægges en status for udmøntningen af loven om ændring af lov om tandpleje mv.< /span>

 

Den væsentligste ændring i den nye lov om "Lov om ændring af lov om tandpleje m.v." er, at børn og unge under 16 år fra 1. januar 2004 fik mulighed for at få offentligt tilskud på 65% til at vælge tandpleje i privat praksis samt mulighed for at vælge kommunal tandpleje i anden kommune end bopælskommunen. Efter at loven har eksisteret 1 års tid er det ganske få børn og unge, der har benyttet sig af ordningen. Ca. 2 promille har valgt tandpleje i privat praksis, mens ca. 1 promille har valgt en anden kommunal tandpleje end Københavns Kommunes, og ca. 1 promille har valgt Børne- og Ungdomstandplejen i Københavns Kommune frem for bopælskommunens. På landsplan er ordningen ligeledes blevet benyttet i meget begrænset omfang.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede på mødet den 18. december 2003 (SOU 380/2003), ud fra en faglig begrundelse, at børn og unge skal indkaldes til undersøgelser efter behov og ikke oftere end med 12 måneders interval. Børne- og Ungdomstandplejens opgørelser over undersøgelsesintervaller hos de børn, der i 2004 valgte en privat praktiserende tandlæge peger på, at undersøgelsesintervallerne ved privat praktiserende tandlæger generelt er meget kortere end 12 måneder og dermed generelt kortere end i Børne- og Ungdomstandplejen. For at mindske forskellen i undersøgelsesintervallerne har Børne- og Ungdomstandplejen overfor de privat praktiserende tandlæger gjort opmærksom på, at der fra 2005 og fremover ikke vil blive udbetalt honorar for undersøgelser foretaget med interval på mindre end 12 måneder, såfremt der ikke foreligger en faglig begrundelse for til det forkortede undersøgelsesinterval.

 

Der har i ordningens første år været anvendt mange ressourcer til administration af ordningen, især i Børne- og Ungdomstandplejens centrale administration. Det første år må imidlertid betragtes som en indkøringsperiode, og det er derfor endnu ikke muligt at give en præcis vurdering af hvilke økonomiske konsekvenser, der kan være forbundet med ordningen på længere sigt.

 

På baggrund af den fremlagte status indstiller Sundhedsforvaltningen, at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager status vedrørende udmøntning af "Lov om ændring af lov om tandpleje m.v." (Større valgfrihed og fleksibilitet i Børne- og Ungdomstandplejen) til efterretning.

 

 

 


 


Til top