Mødedato: 03.02.2005, kl. 15:00

Hjemmeplejens arbejdsmiljø, status og fremtidig strategi

Hjemmeplejens arbejdsmiljø, status og fremtidig strategi

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde torsdag den 3. februar 2005

 

 

Sager til beslutning

 

11.      Hjemmeplejens arbejdsmiljø, status og fremtidig strategi

 

SOU 216/2004  J.nr. 2/2003

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Sundhedsforvaltningen indstiller:

 

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen om aktiviteterne til  forbedring af hjemmeplejens arbejdsmiljø i 2004 til efterretning

 

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender den fremtidige strategi og indsatser til forbedring af hjemmeplejens arbejdsmiljø.

 

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 3. februar 2005

Indstillingen blev godkendt.

 

 

RESUME

Aktiviteter i 2004

I budgetforliget for 2003 blev der afsat en rammebevilling på 4,4 mio. kroner til forbedring af hjemmeplejens arbejdsmiljø. Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendte på mødet den 10. april 2003 (SOU 43/2003) indstilling om anvendelsen af midlerne i 2003. På Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde d. 15. januar 2004 (SOU 394/2003) blev forslag til anvendelsen af midlerne i 2004 drøftet og  godkendt.

 

I 2004 har aktiviteterne  været udvikling af teamsamarbejdet, massage og fysioterapi, pausegymnastik og afprøvning af mere arbejdsmiljøvenlige rengøringsmetoder.

 

I teamudviklingsprojektet har 125 af hjemmeplejens 131 grupper gennemført udviklingsforløb med konsulentstøtte. Der er samstemmende meget positive tilbagemeldinger om god effekt på det psykiske arbejdsmiljø i grupperne. Det er et udbredt ønske i hjemmeplejen, at udviklingsarbejdet i grupperne fortsætter "med så uændret tilbud som muligt", fordi det rammer et udbredt behov.

 

Den anden store aktivitet omfatter, massage, fysioterapi og motion. Massagen blev afsluttet i 1. kvartal af 2004, og afløst af et tilbud om fysioterapi til medarbejdere med smerter eller skader. Der har været stor tilfredshed med både massagen og tilbuddet om fysioterapi.

 

Motion i hold er ikke igangsat. Denne del af projektet blev sat i bero på grund af de eksisterende beskatningsregler, der betyder at såfremt medarbejderne tilbydes motion i hold med instruktør, er der tale om en skattepligtig ydelse.

 

Projektet, der afprøvede rengøring med fiberklude, blev afsluttet i marts 2004. Evalueringsrapporten viser, at  medarbejderne oplever en positiv forbedring af deres fysiske arbejdsmiljø. Rengøring med fiberklude er ikke implementeret, fordi det er omkostningskrævende for hjemmeplejen, og der ikke er finansiering hertil.

 

Sundhedsforvaltningen indstiller, at orienteringen om aktiviteterne til forbedring af hjemmeplejens arbejdsmiljø i 2004 tages til efterretning.

 

Fremtidig strategi for hjemmeplejens arbejdsmiljø

Forbedring af hjemmeplejens arbejdsmiljø kræver en kontinuerlig indsats. Den fremtidige arbejdsmiljøindsats i hjemmeplejen består af to hovedindsatsområder, det fysiske og det psykiske arbejdsmiljø.

 

Erfaringerne indtil nu i dette projekt, og i andre initiativer, viser, at der er behov for en indsats, som både kan forebygge og afhjælpe de fysiske belastninger, og at det er vigtigt at understøtte det psykiske arbejdsmiljø. På baggrund af de hidtidige erfaringer fortsættes tilbuddet om støtte til udvikling af teamsamarbejdet. Tilbuddet om fysioterapi fortsættes også, fordi en hurtigt individuel behandling og forebyggelse er vigtig for at reducere sygefravær og sikre arbejdsfastholdelse.

 

Den fremtidige indsats skal have fokus på at sikre sammenhæng mellem det forebyggende arbejde på arbejdspladsstederne og de individuelle  behandlingstilbud. Der lægges vægt på koordination, samarbejde og specialisering mellem de forskellige aktører, der arbejder med hjemmeplejens arbejdsmiljø.

 

Ud over indsatserne på det fysiske og psykiske arbejdsmiljø er der i 2005-06 en indsats i forhold til hjemmeplejens lokaler og arbejdsbeklædning. Endelig skal der igangsættes initiativer, der kan udvikle styring, planlægning, arbejdstilrettelæggelse og organisering i hjemmeplejen, fordi det også har stor betydning for medarbejdernes trivsel.

 

Puljen på 4,4 mio. kr. skal primært anvendes til at understøtte det psykiske arbejdsmiljø, og til at tilbyde individuel fysioterapi.

 

Sundhedsforvaltningen indstiller, at den fremtidige strategi og indsatser til forbedring af hjemmeplejens arbejdsmiljø godkendes.

 


 


Til top