Mødedato: 03.02.2005, kl. 15:00

Influenzavaccination 2005

Influenzavaccination 2005

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 3. februar 2005

 

 

Sager til beslutning

 

9.      Influenzavaccination 2005

 

SOU 215/2004  J.nr. J.nr. 13/2002

 

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

 

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at Københavns Kommune som hidtil selv organiserer influenzavaccination af + 65-årige i 2005.

 

 

 

RESUME

Sundheds- og Omsorgsudvalget drøftede forslag til organiseringen af influenzavaccination af + 65-årige i Københavns Kommune for 2005 på mødet den 2. december 2004 (SOU 176/2004) og besluttede at sende forslaget til høring i ældrerådene.

Sundheds- og Omsorgsudvalget behandlede på sit møde den 17. juni 2004 (SOU 422/2003) Sundhedsforvaltningens indstilling – "Evaluering af Københavns Kommunes influenzavaccination 2003" –, og udvalget besluttede at afvente Sundhedsforvaltningens endelige indstilling  vedrørende organiseringen af influenzavaccination i 2005. 

Københavns Kommune har siden 1996 tilbudt influenzavaccination til + 65-årige, således at kommunen selv har afviklet vaccinationen ved etablering af  7 – 8 vaccinationsklinikker på plejehjem, samt vaccination af beboere på plejehjem og hjemmeboende.

De praktiserende læger i Københavns Kommune vil kunne forestå influenzavaccinationen for samtlige + 65-årige i kommunen i 2005. 

Københavns Kommune kan ikke indgå en ensidig aftale med de praktiserende læger om at udfører influenzavaccination  af +65-årige, da borgerne frit kan vælge hvor de vil vaccineres indenfor den gældende bekendtgørelses rammer.  

På grundlag af det foranstående er der to mulige modeller for influenzavaccination i 2005.

 

·        Københavns Kommune etablerer sit tilbud som hidtil.

·        De alment praktiserende læger i Københavns Kommune tilbyder deres + 65-årige patienter influenzavaccination i lighed med andre private tilbud.

 

Økonomiske konsekvenser

I  2003 var der i forhold til Københavns Kommunes nuværende ordning et overskud på 1,2 mio. kr. excl. Kommunes udgifter til administration. Gennemsnitsudgiften  pr. vaccination var  kr. 116,00

Forudsættes samme vaccinationsdækning som i 2003 anslås den gennemsnitlige udgift pr. vaccination incl.  Informationskampagne til ca. kr. 148,00 ved vaccination hos de praktiserende læger.

 Sundhedsforvaltningen skal ud fra en økonomisk betragtning foreslå, at Københavns Kommune i 2005 fortsat selv organiserer et tilbud om influenzavaccination.

 

Høringssvar

De 3 modtagne høringssvar giver alle udtryk for at Københavns Kommune som hidtil, i 2005, bør organiserer tilbud om influenzavaccination på egne vaccinationsklinikker.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Sundheds- og Omsorgsudvalget drøftede forslag til organiseringen af influenzavaccination af + 65-årige i Københavns Kommune for 2005 på mødet den 2. december 2004 (SOU 176/2004) og besluttede at sende forslaget til høring i ældrerådene

Sundheds- og Omsorgsudvalget behandlede på sit møde den 17. juni 2004 Sundhedsforvaltningens indstilling – "Evaluering af Københavns Kommunes influenzavaccination 2003" – SOU 422/2003 J.nr. 13/2002

Udvalget besluttede at afvente Sundhedsforvaltningens endelige indstilling om organisering af influenzavaccination i 2005.

Baggrunden for en eventuel ændring af organiseringen af influenzavaccination i 2005 skyldtes, at Sundheds- og  Omsorgsudvalget på sit møde den 27. februar 2003, på foranledning af et ønske fra Marlene Krogh (SF) ønskede iværksat en undersøgelse af, om de praktiserende læger kan udføre vaccinationerne til samme pris som tilbuddet fra Københavns Kommune.

 

Københavns Kommune har siden 1996 tilbudt influenzavaccination til + 65-årige, således at kommunen selv har afviklet vaccinationen ved etablering af  7 – 8 vaccinationsklinikker på plejehjem, samt vaccination af beboere på plejehjem og hjemmeboende, organiseret af Pensions- og Omsorgskontorerne. Københavns Kommune ansætter, til dette formål, et antal sygeplejersker til at forestå selve vaccinationen, herudover deltager ansatte fra det administrative niveau fra Sundhedsforvaltningens centrale og decentrale enheder. Endvidere deltager Embedslægeinstitutionen for Københavns og Frederiksberg Kommune som de lægelige ansvarlige og Statens Serum Institut med leverancer af vacciner. Forinden vaccinationsperioden udsendes en invitation til samtlige + 65-årige  i kommunen med oplysninger om influenzavaccination og kommunes tilbud samt en opfordring til at blive vaccineret i enten kommunes eller andet tilbud.

 

Indledningsvis skal det nævnes, at Københavns Kommune ikke kan indgå en ensidig aftale med de praktiserende læger om at udføre influenzavaccination af + 65-årige,  da de omfattede borgere frit kan vælge at blive vaccineret hos alle der tilbyder denne vaccination, inden for den gældende bekendtgørelses rammer. Kommunen må ikke anbefale et enkelt vaccinationstilbud, hvorfor vi er forpligtiget til at informere om at der er flere valmuligheder.

 

Af indstillingen til mødet den 17. juni 2004 fremgår det, at Sundhedsforvaltningen  på et møde med repræsentanter fra Praksisudvalget (lokal afdeling af PLO) i Københavns Kommune, har drøftet de praktiserende lægers muligheder for at varetage influenzavaccinationen i Københavns Kommune fra 2005, i henhold til de retningslinier der er fastsat i Indenrigs- og Sundhedsministeriets Bekendtgørelse om midlertidig gratis influenzavaccination til alle + 65-årige.

 

En aftale med de praktiserende læger må på den økonomiske side forventeligt betyde, at honorar og statsligt tilskud vil være identisk, idet der på nuværende tidspunkt er indgået en aftale mellem Sygesikringens Forhandlingsudvalg og Praktiserende Lægers Organisation om en honorering. Honoraret er fastsat til 110 kr. for vaccinationer udført i praksis og 275 kr. for vaccinationer udført i hjemmet. Det vil betyde, at såfremt der fortsat ydes statsrefusion vil denne modsvare udgifterne vaccinationen. Hertil vil komme udgifter til udsendelse af invitationer, hvilket anslås til ca. 400.000 kr. Dette skal ses i forhold til, at udgiften i den nuværende ordning i 2003, pr. vaccination i gennemsnit var 116 kr. (incl. personlig invitation) og at der var et nettooverskud på 1,2 mio. Der er i dette overskud ikke modregnet udgifter til projekt- og driftsstyring på det administrative niveau i Sundhedsforvaltningens centrale og decentrale enheder.

 

De praktiserende læger har vist interesse for at varetage influenzavaccinationen fra 2005, og der har derfor - med udgangspunkt i Københavns Kommunes nuværende ordning samt modellen som anvendes i Århus Amt - har været drøftelser mellem Sundhedsforvaltningen og de praktiserende læger herom.

 

De praktiserende læger i Københavns Kommune vil kunne forestå influenzavaccinationen for samtlige + 65-årige i kommunen i 2005. Praksisudvalget vil i givet fald anbefale, at de praktiserende læger går ind i denne opgave, men kan ikke stille garanti for at samtlige praktiserende læger vil tilbyde dette. De vil organisere influenzavaccinationen indbyrdes således, at i de områder hvor der eventuelt er praktiserende læger, der ikke tilbyder influenzavaccination, vil kollegaer forestå influenzavaccinationen for lægens patienter. De praktiserende læger vil ligeledes forestå vaccinationen på  plejehjem og i ældreboliger. Endelig vil de forestå vaccinationen i hjemmet af de borgere, hvor dette er påkrævet. De praktiserende læger vil vaccinere til de mellem Sygesikringens Forhandlingsudvalg og Praktiserende Lægers Organisation aftalte takster.

 

Sundhedsforvaltningen var i juni 2004 inspireret af  den model man anvendte i Århus Amt i 2003, hvor lægerne ved amtets foranstaltning udsendte en personlig invitation til lægens patienter  + 65 år med opfordring til at blive influenzavaccineret. Denne fremgangsmåde resulterede i en stigning i tilslutningsprocenten fra  23%  i 2002 til 67,5% i 2003. Tilslutningsprocenten i Københavns Kommune var 65% i 2003. Tilslutningen i Århus Amt og Københavns Kommune er landets højeste.      

 

Efterfølgende afgjorde Konkurrencestyrelsen imidlertid, at denne fremgangsmåde ikke er lovlig i henhold til kommunalfuldmagtsreglerne.

 

Århus Amt har oplyst, at de i 2004 har ændret proceduren således at amtet selv udsender en invitation til den omfattede gruppe, hvor de opfordrer til vaccination – hos egen læge eller andre læger. Praksisudvalget (lokal afdeling af PLO) i Århus Amt har ikke kunne garanterer at alle læger vil deltage men har opfordret hertil og  vil bakke om herom i form af annoncer og pressemeddelelser.

 

Konsekvenser ved ændring af organisering

På grundlag af foranstående er der to mulige modeller for influenza vaccination i 2005. 

 

·        Københavns Kommune etablerer sit tilbud som hidtil.

·        De alment praktiserende læger i Københavns Kommune tilbyder deres + 65-årige patienter influenzavaccination i lighed med andre private tilbud.

 

Der kan oplyses følgende:

 

Tilslutning

Tilslutningen til Københavns Kommunes tilbud har igennem de sidste år ligget omkring de 60%. I 2003 valgte  61% (36.409) af målgruppen at blive vaccineret i kommunens tilbud og 4% (2.887) hos alment praktiserende læger eller andre tilbud.

 

Erfaringerne fra Århus i Amt i 2004 viser, at her valgte 67% at blive vaccineret, heraf ca. 47.000 hos de praktiserende læger og  ca. 10.000 i andre tilbud.

 

Både i Københavns Kommune og i Århus Amt er anvendt den kampagnemodel som er omtalt i MTV – rapporten (Statens Institut for Medicinsk Teknologivurdering: Influenzavaccination af ældre 2000) – d. v .s. at der udsendes en personlig invitation om gratis vaccination til alle + 65-årige.

Københavns Kommune har i dag et velfungerende tilbud om influenzavaccination, som er kendt af målgruppen. Der er den mulighed at en ændret procedure betyder, at flere fravælger tilbud om gratis vaccination.

 

Tilgængelighed

Københavns Kommunes tilbud er begrænset til en p.t. 6 ugers periode. Der er mulighed for fremmøde uden tidsbestilling, mandag til fredag i tidsrummet 8.30-15.00 på 8 vaccinationsklinikker. Endvidere forestås der vaccination af beboere på plejehjem, beskyttede boliger og ældreboliger og efter behov kan der træffes aftale om vaccination af hjemmeboende.

Ved vaccination af de praktiserende læger kan perioden for vaccination fordeles over en længere periode. Det må imidlertid påregnes, at der i vidt omfang skal træffes aftale forud (tidsbestilling) om vaccination, både ved fremmøde i klinik og på plejehjem m.v.

 

Økonomiske konsekvenser

I 2003 var der i forhold til Københavns Kommunes nuværende ordning et overskud på 1,2 mio. kr., der er i denne merindtægt ikke modregnet udgifter til projekt-  og driftsstyring på det administrative niveau i Sundhedsforvaltningens centrale og decentrale enheder.

Ved en ordning organiseret gennem de praktiserende læger og andre private tilbud vil de forventede indtægter fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet modsvare udgifterne til vaccinationen. Hertil kommer udgifter til en informationskampagne som anslås til ca. 400.000 kr. Der skal hertil findes budgetmæssig dækning i Sundhedsforvaltningen.  

Forudsættes samme vaccinationsdækning som i 2003 anslås den gennemsnitlige udgift pr. vaccination  incl. informationskampagne til ca. kr. 148,00 ved vaccination hos de praktiserende læger.

Tilsvarende var  gennemsnitsudgiften i 2003 i Københavns kommunes tilbud  kr. 116,00.

   

Andre konsekvenser

Endeligt  skal det nævnes, at det for nogle i målgruppen ses som et  "socialt" tilbud, at besøge en af vaccinationsklinikkerne med mulighed for at se og benytte plejehjemmets tilbud.

 

Sundhedsfagligt vil der ikke være forskel på de to tilbud.

 

Høringssvar

Sundheds- og Omsorgsudvalget drøftede forslag til organiseringen af influenzavac cination af + 65-årige i Københavns Kommune for 2005 på mødet den 2. december 2004 og besluttede at sende forslaget til høring i ældrerådene.  Der er modtaget 3 høringssvar:

                      Ældrerådenes fællesudvalg for København

                      Ældremobiliseringen

                      Ældresagen 2005

 

Høringssvarene er vedlagt.

De tre høringssvar giver alle udtryk for, at Københavns Kommune som hidtil,  i 2005, bør organisere tilbud om influenzavaccination på egne vaccinationsklinikker.

Af  høringssvaret fra Ældrerådenes Fællesudvalg for København henledes opmærksomheden på, at vaccinationsstederne skal være centralt beliggende og med let adgang til offentlige transportmidler.  Vaccinationsstedet på Plejecentret Sølund påpeges at være uheldigt placeret, hvorfor man foreslår, at der i 2005 oprettes et vaccinationssted i Borgerservice på Jarmers Plads.

Sundhedsforvaltningen vil i givet fald inddrage dette i forbindelse med planlægningen af vaccinationen for 2005.     

 

Konklusion

Sundhedsforvaltningen indstiller derfor, at Københavns Kommune i 2005 fortsat selv organiserer et tilbud om influenzavaccination.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Sundhedsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

De praktiserende læger vil kunne tilbyde vaccinationen til de honorarer, der er aftalt mellem Sygesikringens Forhandlingsudvalg og Praktiserende Lægers Organisation. Honoraret udgør  kr. 110,00 for vaccination i klinik og kr. 275,00 for vaccination i eget hjem, bortset fra plejehjem, beskyttede boliger, ældreboliger og plejeboliger. 

          

Ovennævnte honorarer svarer til de tilsvarende refusionstakster som Københavns Kommune får refunderet af Sundheds- og Indenrigsministeriet. Såfremt aftalerne som er gældende i 2004 videreføres på samme vilkår, vil selve udgifterne til vaccination af + 65-årige derfor være udgiftsneutral for kommunen.

 

Udgift til information til borgerne  skønnes beløbe sig til ca. 400.000 kr.  Der skal til dette formål findes budgetmæssig dækning.

 

En videreførelse af Københavns Kommunes nuværende tilbud, vil  med udgangspunkt i evalueringen for 2003 kunne forventes at give en merindtægt på ca. 1,0 mio. kr. Herfra skal fradrages udgifter til projekt-  og driftsstyring på det administrative niveau i Sundhedsforvaltningens centrale og decentrale enheder som ikke registreres.

 

Ovenstående beregninger er foretaget under forudsætning af, at Indenrigs- og Sundhedsministeriet fortsat i 2005 yder tilskud til influenzavaccination til  + 65-årige.

 

HØRING

Se sagsfremtilling. 

 

BILAG

Bilag : Høringssvar fra Ældrerådenes fællesudvalg for København, Ældremobiliseringen og  Ældresagen 2005

 

 

Ib Haurum                         

                                                                                       / Jens Egsgaard

 


 


Til top