Mødedato: 03.02.2005, kl. 15:00

Benyttelse af friplejehjem

Benyttelse af friplejehjem

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 3. februar 2005

 

 

Sager til beslutning

 

7.      Benyttelse af friplejehjem

 

SOU  23/2005  J.nr. 1/2005

 

 

INDSTILLING

Sun dhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at Sundhedsforvaltningen, når plejehjemmene har modtaget godkendelse som friplejehjem fra beliggenhedskommunen, anvender følgende plejehjem som friplejehjem:

·        Arendse (Glostrup Kommune)

·        Ellen Marie Hjemmet (Græsted Gilleleje Kommune)

·        Else Marie Hjemmet (Fredensborg Humlebæk Kommune)

·        Helenes Minde (Frederiksberg Kommune)

·        Lotte (Frederiksberg Kommune)

·        Danske Handelsrejsendes Plejehjem (Hvidovre Kommune)

·        Margrethe Gaarden (Roskilde Kommune)

·        Himmelev Gl. Præstegård (Roskilde Kommune)

·        Vester Klippinge Plejehjem (Nr. Alslev Kommune)

 

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender Louise Mariehjemmet i Københavns Kommune som friplejehjem

 

at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at Sundhedsforvaltningen fremover vil ansøge andre kommuner om at godkende et plejehjem som et friplejehjem, såfremt en borger ønsker ophold på et plejehjem, der ikke har driftsoverenskomst med beliggenhedskommunen.

 

 

 

 

RESUME

Socialministeriet har udsendt bekendtgørelse til ændring af bekendtgørelse vedrørende plejehjem og beskyttede boliger. I henhold hertil kan beliggenhedskommuner fremover godkende plejehjem uden driftsaftale som friplejehjem. Beliggenhedskommunen vil herefter have tilsynspligten med plejehjemmet. Bekendtgørelsen indeholder en række regler for administration af reglerne. Der er redegjort herfor i indstillingen.

Københavns Kommune har i dag 58 borgere på plejehjem uden driftsaftale med beliggenhedskommunen, hvorfor Sundhedsforvaltningen indstiller, at Københavns Kommune anmoder beliggenhedskommunerne om at godkende plejehjemmene som friplejehjem, hvorefter Københavns Kommune kan anvende de i indstillingen listede plejehjem som friplejehjem.

Louise Mariehjemmet er beliggende inden for kommunegrænsen. Københavns Kommune har i dag en aftale om køb af pladser med Louise Mariehjemmet. Sundhedsforvaltningen indstiller, at Københavns Kommune godkender Louise Mariehjemmet som friplejehjem.

 

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Orientering om nye regler vedrørende friplejehjem

Københavns Kommune har i dag et mindre antal borgere på de såkaldte friplejehjem, som er plejehjem, hvor Københavns Kommune har opsagt driftsaftalen med plejehjemmet, således at der som udgangspunkt ikke længere bliver ført tilsyn med plejehjemmet  hverken af Københavns Kommune eller beliggenhedskommunen, såfremt denne heller ikke har en driftsaftale med plejehjemmet

Københavns Kommune har opsagt driftsaftalen med en række plejehjem (se skema nedenfor). De beboere, der boede på plejehjemmet ved opsigelsen af driftsaftalen, forblev på det pågældende plejehjem. Københavns Kommune har i dag 58 beboere på plejehjem af den type, jf. skema nedenfor.

Sundhedsforvaltningen rettede den 24. juni 2004 henvendelse til Socialministeriet, idet man ønskede at høre hvordan man skulle forholde sig til sagen. Sundhedsborgmesteren bragte i efteråret 2004 endvidere sagen op på møde med socialminister Eva Kjer Hansen.

Blandt andet på baggrund af de 2 henvendelser har Socialministeriet udsendt en ændring til bekendtgørelse om plejehjem og beskyttede boliger.

I henhold til ændringsbekendtgørelsen § 1 nr. 1 (nyt stk. 2 i §1 i bekendtgørelse), kan plejehjemmet eller de beskyttede boliger indgå aftale med en eller flere kommuner om brug af pladserne, såfremt beliggenhedskommunen har opsagt driftsaftalen med institutionen. Institutionen kan ikke selv opsige driftsaftalen.

I nyt stk. 3 fastslås det, at det er en betingelse for den videre drift, at beliggenhedskommunen har godkendt plejehjemmets videre drift.

Det er beliggenhedskommunen, der har kompetence til at tage stilling til, om institutionen kan blive et friplejehjem. Det er som udgangspunkt beliggenhedskommunen, der skal godkende de enkelte plejehjem. Godkendelsen gælder indtil 1. januar 2010, og kan ikke tilbagekaldes. Såfremt plejehjemmet i løbet af den periode undergår så store forandringer i udførelsen af sin opgave, at der bør skrides ind, skal dette ske efter øvrige gældende regler indenfor tilsyn med plejehjem.

Der er som udgangspunkt ikke lagt op til mulighed for forlængelse. Socialministeriet har telefonisk oplyst, at der inden for denne periode, og formentlig i løbet af 2005 vil blive udarbejdet andre regler, som vil tage højde for det forhold, at der også om 5 år vil være beboere på plejehjemmene.

Københavns Kommune har p.t. beboere på følgende plejehjem:

< td width=168 valign=top style='width:125.7pt;border:solid windowtext .5pt; border-top:none;mso-border-top-alt:solid windowtext .5pt;padding:0cm 3.5pt 0cm 3.5pt'>

Frederiksberg

Beliggenhedskommune

Plejehjem

Antal beboere pr. 11. januar 2005

Glostrup

Arendse

3

Græsted-Gilleleje

Ellen Marie Hjemmet

9

Fredensborg-Humlebæk

Else Marie Hjemmet

8

Frederiksberg

Helenes Minde

11

Lotte

9

Hvidovre

Danske Handelsrejsendes Plejehjem

13

Roskilde

Margrethe Gaarden

1

Roskilde

Himmelev Gl. Præstegård

3

Nr. Alslev Kommune

Vester Klippinge Plejehjem

1

 

Såvidt det er Sundhedsforvaltningen bekendt, har ingen af de oplistede plejehjem modtaget en egentlig godkendelse som friplejehjem, men der er netop modtaget en tilsynsrapport fra Himmelev Gl. Præstegård. Tilsynet er foretaget af Roskilde Kommune. For så vidt angår Vester Klippinge Plejehjem, har plejehjemmet oplyst, at det har en aftale med Nr. Alslev Kommune om at føre tilsyn.

For at kunne have borgere på friplejehjem, skal borgerens bopælskommune have en aftale med plejehjemmet om køb af pladser, jf. bekendtgørelsens § 1, stk. 2. For at kunne indgå en sådan aftale, skal plejehjemmet være godkendt som friplejehjem.

Sundhedsforvaltningen skal derfor anbefale, at man tilskriver de ovenfor nævnte kommuner med anmodning om at godkende plejehjemmene som friplejehjem i henhold til de nye regler. Det skal understreges, at der ikke i de nye regler er pligt for beliggenhedskommunen til at godkende plejehjemmene.

Fremover vil det alene være borgerens fraflytningskommune, der visiterer borgeren til plejebolig ud fra fraflytningskommunens serviceniveau. I modsætning til de tidligere regler, skal borgeren ikke også visiteres til plejebolig af beliggenhedskommunen, idet det er fraflytningskommunen, der har aftale med plejehjemmet. Beliggenhedskommunen visiterer borgeren til relevante serviceydelser ud fra det serviceniveau, der er i beliggenhedskommunen, jf. bekendtgørelsens § 1, stk. 5.

Godkendelse af Louise Mariehjemmet.

Sundhedsforvaltningen indgik den 30. oktober 2002 en aftale med Louise Mariehjemmet om ophold for 39 borgere. Aftalen er i færd med at blive genforhandlet.

Ifølge aftalen føres der tilsyn med Københavns Kommunes egne borgere, og hvis borgere for Københavns Kommune udgør mere end 50% af det samlede antal beboere, så er Københavns Kommune forpligtet til at føre det samlede tilsyn med Louise Mariehjemmet. Københavns Kommune har, siden aftalen blevet indgået, ført tilsyn med hjemmet. Der har ikke været væsentlige bemærkninger ved tilsynet. På den baggrund indstiller Sundhedsforvaltningen, at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender Louise Mariehjemmet som friplejehjem

Fremtidig godkendelse af friplejehjem.

 

Sundhedsforvaltningen skal anbefale, at det allerede nu besluttes, at man fremover, såfremt en borger søger ophold på et plejehjem, der ikke har en driftsoverenskomst med beliggenhedskommunen, søger den pågældende kommune om at godkende plejehjemmet som et friplejehjem. Herved opnår man den højeste grad af frit valg inden for dette område.

 

 

ØKONOMI

Det er ikke muligt på nuværende tidspunkt at redegøre for de økonomiske konsekvenser, da det er beliggenhedskommunen, der fastlægger boligens omkostninger, jf. bekendtgørelsens § 1, stk. 6, men det må som udgangspunkt lægges til grund, at udgiften vil kunne holdes inden for rammen, og at der ikke vil ske ændringer for så vidt angår de borgere, der p.t. bor på friplejehjem.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Sundhedsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

HØRING

Sagen skal ikke sendes i høring.

 

BILAG

Socialministeriets skrivelse med orientering om ændring af bekendtgørelse om plejehjem og beskyttede boliger ad 21. december 2004.

 

 

Lau Svendsen-Tune

/ Lars Bo Bülow

 

 


 


Til top