Mødedato: 03.02.2005, kl. 15:00

Embedslægens tilsyn 2005 - håndhygiejne

Embedslægens tilsyn 2005 - håndhygiejne

Sundheds- og Omsorgsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 3. februar 2005

 

 

Sager til efterretning

 

18.      Embedslægens tilsyn 2005 - håndhygiejne

 

SOU  37/2005  J.nr. 45/1999

 

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen til efterretning.

 

 

RESUME

Em bedslægeinstitutionen har valgt hygiejne og smitteforebyggelse som tema for deres tilsyn med kommunens plejehjem i 2005. Temaet er blandt andet valgt fordi stigningen i forekomsten af MRSA (multiresistente stafylokokker) udviser epidemisk karakter. Antallet af tilfælde steg således på landsplan fra 248 i 2003 til 550 i 2004.

 

Sundhedsstyrelsen er ved at udarbejde en national strategi og retningslinier om MRSA. Retningslinierne forventes publiceret februar 2005 og vil derefter blive implementeret. Hovedstadens Sygehusfællesskab – H:S - har taget initiativ til et regionalt samarbejde om opsporing, behandling og forebyggelse af MRSA. Det er foreløbigt besluttet at oprette et videnscenter om MRSA på Hvidovre Hospital.

 

Embedslægeinstitutionens tilsyn omfatter håndhygiejne som et særligt tema, idet håndhygiejne er den vigtigste enkeltstående faktor, der kan forebygge smitte.

 

Det er aktuelt Embedslægeinstitutionen i samarbejde med Mikrobiologisk Afdeling/Hygiejneenheden på Hvidovre Hospital, der har ansvaret for iværksættelse af initiativer vedr. smitteopsporing og behandling af MRSA tilfælde samt igangsætning af særlige foranstaltninger.

 

Ansvaret for at der i Sundhedsforvaltningen udføres tilstrækkelig håndhygiejne påhviler Sundhedsforvaltningen.

 

En stikprøveundersøgelse blandt kommunens plejehjem viser, at hovedparten har eller er ved at udarbejde instrukser for håndhygiejne. Sundhedsforvaltningen vil i samarbejde med Embedslægeinstitutionen udarbejde et kravgrundlag til, hvad en instruks skal indeholde. Instruksen vil blive udsendt til institutionerne medio februar 2005.

 

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Indledning

I henhold til Lov om embedslægeinstitutionen udfører embedslægeinstitutionerne en gang årligt uanmeldt tilsynsbesøg på plejehjem.

 

I 2005 har Embedslægeinstitutionen valgt at sætte fokus på hygiejne og smitteforebyggelse. Temaet er blandt andet valgt, fordi stigningen i antallet af personer med methicillinresistente staphylococcus aureus (MRSA) (multiresistente stafylokokker) udviser epidemisk karakter. Tal fra Statens Serum Institut viser, at antallet af smittetilfælde med multiresistente stafylokokbakterier er steget på landsplan fra 248 i 2003 til 550 i 2004.

 

Undersøgelser har vist, at håndhygiejne er den vigtigste enkeltstående faktor, der kan forebygge smitte mellem personale og beboere og mellem beboere og personale indbyrdes, idet hænder er et effektivt transportmiddel af sygdomsfremkaldende mikroorganismer.

 

Det er aktuelt Embedslægeinstitutionen i samarbejde med Mikrobiologisk Afdeling/Hygiejneenheden på Hvidovre Hospital, der har ansvaret for iværksættelse af initiativer vedr. smitteopsporing og behandling af MRSA tilfælde samt igangsætning af særlige foranstaltninger.

 

Ansvaret for at der i Sundhedsforvaltningen udføres tilstrækkelig håndhygiejne påhviler Sundhedsforvaltningen. Det er således Sundhedsforvaltningens opgave at sikre, at der forefindes instrukser, og at de efterleves.

 

Dette betyder, at Sundhedsforvaltningen i et allerede påbegyndt samarbejde med H:S, Embedslægeinstitutionen og Mikrobiologisk Afdeling/Hygiejneenheden på Hvidovre Hospital sætter yderligere fokus på hygiejneområdet i 2005.

 

Hvad er MRSA

MRSA står for Methicillin resistent Staphylococcus aureus. Disse stafylokokker er almindelig stafylokokker, som har erhvervet resistensgenet mecA, der gør stafylokokken modstandsdygtig overfor alle penicilliner og beslægtede antibiotika. Anbefalingerne omkring behandling af patienter med MRSA er i øjeblikket infektionsbehandling, isolation af patienter indlagt på sygehuse, særlige hygiejneforholdsregler på plejehjem og eradiktionsbehandling (behandling der udrydder MRSA) med klorhexidinsæbe og mupicocin i næsen.

 

Indsats over MRSA

Sundhedsstyrelsen har igangsat et arbejde med udarbejdelse af en national strategi og retningslinier for opsporing, behandling og forebyggelse af MRSA. Retningslinierne forventes at foreligge primo februar 2005. H:S har samtidig taget initiativ til at igangsætte et regionalt samarbejde om indsatsen over MRSA. Det er besluttet, at der i regi af Mikrobiologisk afdeling/Hygiejneenheden på Hvidovre Hospital oprettes et videnscenter for MRSA. Videnscentret skal betjene hele regionen – også primærsektor.

 

MRSA på Sundhedsforvaltningens institutioner

Fra Mikrobiologisk afdeling på Hvidovre Hospital er det oplyst, at der i Sundhedsforvaltningens regi pr. 22. december 2004 er registreret 11 smittede borgere fordelt på otte plejehjem. Da MRSA imidlertid ikke er en anmeldelsespligtig sygdom, kendes omfanget ikke med sikkerhed.

 

Mikrobiologisk afdeling har gennemført opsporing af MRSA på et af kommunens plejehjem. Der blev ikke fundet yderligere forekomster af MRSA end de i forvejen kendte tilfælde. Det planlægges, at der gennemføres en opsporing på yderligere et plejehjem i løbet af januar 2005.

 

De institutioner, der har patienter med MRSA modtager fra Embedslægeinstitutionen og Hvidovre Hospital skriftlig instruks om, hvordan de skal forholde sig.

 

Det er vurderingen, at den aktuelle indsats i forhold til MRSA på Sundhedsforvaltningens institutioner er velfungerende, og Sundhedsforvaltningen afventer Sundhedsstyrelsens retningslinier med henblik på at eventuelt at iværksætte yderligere tiltag.

 

Embedslægeinstitutionens tilsyn

Embedslægeinstitutionen har som ovenfor anført gjort håndhygiejne til et tema for tilsynene i 2005.

 

Ved Embedslægetilsynets fokus på hygiejne og smitteforebyggelse rettes opmærksomheden på om der er en instruks (mundtligt eller skriftligt) for personalets håndhygiejne, bærer personale smykker/ure på hænder/underarmene, er der mulighed for at vaske og/eller afspritte hænderne inde i boligerne og er der engangshandsker og engangshåndklæder i boligerne?

 

Det er altså de helt grundlæggende hygiejneprincipper, tilstedeværelsen af opdaterede instrukser på området samt de fysiske muligheder for at efterleve dem, der ses på i 2005.

 

En stikprøveundersøgelse blandt kommunens plejehjem viser, at hovedparten har eller er ved at udarbejde instrukser for håndhygiejne. Sundhedsforvaltningen vil i samarbejde med Embedslægeinstitutionen udarbejde et kravgrundlag til, hvad en instruks skal indeholde. Instruksen vil blive udsendt til institutionerne medio februar 2005.   

 

Sundhedsforvaltningens samarbejde med det nyoprettede videnscenter på Hvidovre Hospital bevirker, at det er muligt for institutionerne at få direkte råd og vejledning i eventuelle hygiejnespørgsmål.

 

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Sundhedsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

De eventuelle økonomiske konsekvenser for Sundhedsforvaltningen som følge af en øget indsats over MRSA kendes først, når Sundhedsstyrelsens retningslinier foreligger.

 

HØRING

Ingen.

 

 

BILAG

Ingen.

 

 

Lene Sillasen                                                                                     

/Birgit Gundorph-Malling

 


 


Til top