Hjemmeplejens arbejdsmiljø, status og fremtidig strategi
Hjemmeplejens arbejdsmiljø, status og fremtidig strategi
Sundheds- og Omsorgsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde torsdag den 3. februar 2005
Sager til beslutning
11. Hjemmeplejens arbejdsmiljø, status og fremtidig strategi
SOU 216/2004 J.nr. 2/2003
INDSTILLING
Sundhedsforvaltningen indstiller:
at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orienteringen om aktiviteterne til forbedring af hjemmeplejens arbejdsmiljø i 2004 til efterretning
at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender den fremtidige strategi og indsatser til forbedring af hjemmeplejens arbejdsmiljø.
RESUME
Aktiviteter i 2004
I budgetforliget for 2003 blev der afsat en rammebevilling på 4,4 mio. kroner til forbedring af hjemmeplejens arbejdsmiljø. Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendte på mødet den 10. april 2003 (SOU 43/2003) indstilling om anvendelsen af midlerne i 2003. På Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde d. 15. januar 2004 (SOU 394/2003) blev forslag til anvendelsen af midlerne i 2004 drøftet og godkendt.
I 2004 har aktiviteterne været udvikling af teamsamarbejdet, massage og fysioterapi, pausegymnastik og afprøvning af mere arbejdsmiljøvenlige rengøringsmetoder.
I teamudviklingsprojektet har 125 af hjemmeplejens 131 grupper gennemført udviklingsforløb med konsulentstøtte. Der er samstemmende meget positive tilbagemeldinger om god effekt på det psykiske arbejdsmiljø i grupperne. Det er et udbredt ønske i hjemmeplejen, at udviklingsarbejdet i grupperne fortsætter "med så uændret tilbud som muligt", fordi det rammer et udbredt behov.
Den anden store aktivitet omfatter, massage, fysioterapi og motion. Massagen blev afsluttet i 1. kvartal af 2004, og afløst af et tilbud om fysioterapi til medarbejdere med smerter eller skader. Der har været stor tilfredshed med både massagen og tilbuddet om fysioterapi.
Motion i hold er ikke igangsat. Denne del af projektet blev sat i bero på grund af de eksisterende beskatningsregler, der betyder at såfremt medarbejderne tilbydes motion i hold med instruktør, er der tale om en skattepligtig ydelse.
Projektet, der afprøvede rengøring med fiberklude, blev afsluttet i marts 2004. Evalueringsrapporten viser, at medarbejderne oplever en positiv forbedring af deres fysiske arbejdsmiljø. Rengøring med fiberklude er ikke implementeret, fordi det er omkostningskrævende for hjemmeplejen, og der ikke er finansiering hertil.
Sundhedsforvaltningen indstiller, at orienteringen om aktiviteterne til forbedring af hjemmeplejens arbejdsmiljø i 2004 tages til efterretning.
Fremtidig strategi for hjemmeplejens arbejdsmiljø
Forbedring af hjemmeplejens arbejdsmiljø kræver en kontinuerlig indsats. Den fremtidige arbejdsmiljøindsats i hjemmeplejen består af to hovedindsatsområder, det fysiske og det psykiske arbejdsmiljø.
Erfaringerne indtil nu i dette projekt, og i andre initiativer, viser, at der er behov for en indsats, som både kan forebygge og afhjælpe de fysiske belastninger, og at det er vigtigt at understøtte det psykiske arbejdsmiljø. På baggrund af de hidtidige erfaringer fortsættes tilbuddet om støtte til udvikling af teamsamarbejdet. Tilbuddet om fysioterapi fortsættes også, fordi en hurtigt individuel behandling og forebyggelse er vigtig for at reducere sygefravær og sikre arbejdsfastholdelse.
Den fremtidige indsats skal have fokus på at sikre sammenhæng mellem det forebyggende arbejde på arbejdspladsstederne og de individuelle behandlingstilbud. Der lægges vægt på koordination, samarbejde og specialisering mellem de forskellige aktører, der arbejder med hjemmeplejens arbejdsmiljø.
Ud over indsatserne på det fysiske og psykiske arbejdsmiljø er der i 2005-06 en indsats i forhold til hjemmeplejens lokaler og arbejdsbeklædning. Endelig skal der igangsættes initiativer, der kan udvikle styring, planlægning, arbejdstilrettelæggelse og organisering i hjemmeplejen, fordi det også har stor betydning for medarbejdernes trivsel.
Puljen på 4,4 mio. kr. skal primært anvendes til at understøtte det psykiske arbejdsmiljø, og til at tilbyde individuel fysioterapi.
Sundhedsforvaltningen indstiller, at den fremtidige strategi og indsatser til forbedring af hjemmeplejens arbejdsmiljø godkendes.
SAGSBESKRIVELSE
I budgetforliget for 2003 blev der afsat en rammebevilling på 4,4 mio. kroner til forbedring af hjemmeplejens arbejdsmiljø. Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendte på mødet den 10. april 2003 (SOU 43/2003) indstilling om anvendelsen af midlerne i 2003. På Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde d. 15. januar 2004 (SOU 394/2003) blev forslag til anvendelsen af midlerne i 2004 drøftet og godkendt.
Aktiviteterne
i 2004 har været:
· Forbedring af det psykiske arbejdsmiljø gennem udvikling af teamsamarbejdet.
· Massage, fysioterapi og motion.
· Afprøvning af rengøring med fiberklude.
Forbedring af det psykiske arbejdsmiljø gennem udvikling af teamsamarbejdet
I teamudviklingsprojektet har 125 af hjemmeplejens 131 grupper gennemført udviklingsforløb med konsulentstøtte. Grupperne har selv besluttet hvilke emner, de vil arbejde med. Eksempler på disse emner er: Ny struktur, frit valg, MUS, kompetenceudvikling, rekruttering, samarbejde i ny gruppe ved sammenlægninger, KOS, seniorpolitik, samarbejde med ledelsen, modtagelse af ny medarbejdere, det lokale værdigrundlag m.m.
Der er gennemført teamudviklingsforløb både i medarbejder- og ledergrupperne. Der viste sig et langt større behov for at understøtte ledergrupperne end forventet, idet ledergrupperne har haft stort behov for at styrke det interne samarbejde for at kunne gennemføre de mange forandringer og tilpasninger.
Der er gennemført evaluering i form statusmøder mellem projektledelsen og alle hjemmeplejeenheder. Der er samstemmende meget positive tilbagemeldinger om god effekt på arbejdsmiljøet i grupperne. Det er et udbredt ønske i hjemmeplejen, at støtten til udvikling af det psykiske arbejdsmiljø fortsætter.
Massage, fysioterapi og motion
Tilbuddet om massage var tænkt som appetitvækker for at give medarbejderne lyst og mod på at arbejde med egen krop og fysik. Det var fra starten planlagt, at tilbuddet om massage skulle erstattes af et tilbud om individuel målrettet fysioterapi. Massagen, som har kørt i efteråret 2003 til og med 1. kvartal 2004 er blevet godt modtaget af medarbejderne. Der er gennemført ca. 3.600 behandlinger, hvilket svarer til at alle medarbejdere i gennemsnit har brugt tilbudet 1,12 gang.
Massage løser imidlertid ikke de grundlæggende behov for målrettet individuel behandling af de medarbejdere, der har smerter eller skader, og blev derfor erstattet med målrettet fysioterapi på grundlag af individuelle udredningssamtaler. Medarbejdere, som har smerter eller skader bliver tilbudt fysioterapeutisk behandling, i gennemsnit 3-6 behandlinger. Der er især fokus på behandling af rygproblemer. Der tages udgangspunkt i individuelle udredningssamtaler, og der måles på effekten af behandlingen af den enkelte medarbejder.
Der er indtil nu behandlet 130 medarbejdere, og der er gennemført evaluering på 60 færdigbehandlede medarbejdere. Denne evaluering viser, at 67 % af alle behandlingerne vedrører gener og smerter i ryggen. Over 90% af medarbejderne svarer, at behandlingerne har hjulpet meget eller lidt. Alle de færdigbehandlede svarer, at de har fået en forklaring på deres smerter, og at de har lært hvad de selv kan gøre for at modvirke smerterne, hvis de kommer igen.
Tilbuddet om fysioterapi
er organiseret således, at den enkelte hjemmeplejeenhed skal tilmelde sig tilbuddet.
10 ud af de 17 hjemmeplejeenheder har tilmeldt sig tilbudet om fysioterapi.
Fire enheder har grundet omstruktureringer ikke har haft overskud til at benytte tilbuddet, to enheder har valgt at benytte SYFO. En
enhed er tilmeldt, men er ikke kommet i gang endnu. SYFO er en enhed, der
rådgiver alle arbejdspladser om sygefravær, forebyggelse og
arbejdsfastholdelse.
Der var også planlagt motionsaktiviteter. Disse er ikke gennemført, fordi tilbud fra arbejdspladsen om motion i hold med instruktør er en skattepligtig ydelse. Det er den enkelte ansattes pligt at oplyse skattemyndigheden om et sådant tilbud, hvorefter det er skattemyndigheden i bopælskommunen, som fastsætter den skattepligtige værdi af et givet tilbud.
Der blev tilbudt støtte til pausegymnastik i grupperne, men kun 2 ud af 18 enheder har taget imod tilbuddet. Erfaringerne, indtil nu i projektet, viser, at dette tilbud ikke rammer hverken lyst eller behov hos medarbejderne.
Afprøvning af rengøring med
fiberklude
Der er afprøvet rengøring med fiberklude, hvor der bruges mindre vand og rengøringsmidler i fh.t. traditionel rengøring. Der har deltaget to hjemmeplejegrupper, i alt 190 hjem har medvirket. Projektet er afsluttet i marts 2004. Evalueringsrapporten konkluderer, at rengøring med fiberklude har arbejdsmiljømæssige fordele, fordi der er færre vrid i håndled, færre tunge løft og mindre påvirkning af huden. Endvidere er der hygiejniske fordele ved metoden.
Rengøringsmetoderne er ikke implementeret, fordi det er omkostningskrævende, og der ikke er finansiering hertil. Omkostningerne afhænger af, hvor stor udskiftningen er, d.v.s. hvor mange nye hjem, der kommer til om året, mulighederne for at vaske fiberkludene og endelig af spild af klude og mopper. Erfaringer fra andre store kommuner (Århus og Odense) viser, at omkostningerne ved at indføre rengøring med fiberklude er ca. 500 kr. i gennemsnit per nyt hjem, og dernæst ca. 200 kr. per hjem i drift om året.
Sundhedsforvaltningen indstiller, at orienteringen om aktiviteterne til forbedring af hjemmeplejens arbejdsmiljø i 2004 tages til efterretning.
Fremtidig strategi for hjemmeplejens arbejdsmiljø
Der er flere aktiviteter og tilbud til hjemmeplejen, end de overfor beskrevne indsatser, ligesom der er flere aktører, der arbejder med hjemmeplejens arbejdsmiljø: SYFO, Rygskolen, BST, HR-staben, Folkesundhed København, Rygcenteret specifikt med fysioterapitilbuddet samt lokale initiativer.
SYFO (SYgefravær og
FOrebyggelse) er en enhed under HR-staben, der yder rådgivning til alle Sundhedsforvaltningens
arbejdspladser om sygefravær og arbejdsfastholdelse. SYFO tilbyder
psykologhjælp til medarbejdere med mistrivsel og/eller sygefravær i form af et
kursustilbud og individuel rådgivning, derudover tilbydes fysioterapeutisk
behandling både individuelt og i kursustilbuddet.
Rygskolen er et
tilbud, nu i regi af Bedriftssundhedstjenesten Københavns Kommune (BST), som
uddanner forflytningsinstruktører til hjemmeplejen, og yder konsulentrådgivning
om forflytning og arbejdsredskaber i konkrete hjem.
BST yder også
rådgivning til hjemmeplejen om øvrige arbejdsmiljøproblemer f.eks. kemi, indeklima
og psykisk arbejdsmiljø.
Folkesundhed
København har tilbud om "Sundhedsfremme på arbejdspladsen", og i 2004-05 er der
særlig fokus på arbejdspladserne i hjemmeplejen bl.a. med tilbud om personlige
sundhedsprofiler.
I et samarbejde med
Folkesundhed København og HR-staben forestår Rygcenteret frem til marts 05
fysioterapien ude på arbejdspladserne, men vil herefter alene tage sig af de
mere komplicerede og behandlingskrævende sager, hvor deres kliniske
specialviden er nødvendig.
Den fremtidige strategi for hjemmeplejens arbejdsmiljø tager afsæt i de særlige udfordringer, der er for hjemmeplejen og i de mål, som skal realiseres for et godt arbejdsmiljø i hjemmeplejen. Det er vigtigt, at strategien sikrer koordination og samarbejde mellem alle aktører, og at deres respektive specialer bruges optimalt. Der er behov for en kontinuerlig indsats, hjemmeplejens arbejdsmiljø kan ikke sikres ved midlertidige projekter. Et andet vigtigt aspekt er, at det langsigtede forebyggende arbejde på arbejdsstedet går hånd i hånd med akut hjælp/støtte.
Den langsigtede strategi for forbedring af hjemmeplejens arbejdsmiljø har et bredt afsæt, hvor der ikke alene fokuseres snævert på arbejdsmiljø, men den må også inddrage økonomi, demografi, ledelse, planlægning og arbejdstilrettelæggelse, fordi det i høj grad påvirker arbejdsmiljøet.
Hjemmeplejens grundvilkår nu og de kommende år er karakteriseret af, at der løbende skal ske ressourcetilpasninger, et pres for at holde den gennemsnitlige timepris, et fysisk og psykisk udfordrende arbejde, store planlægnings- og logistikopgaver, samt visse steder dårlige fysiske rammer.
De overordnede målsætninger for arbejdsmiljøstrategien for hjemmeplejen er:
§ Reducere sygefravær og sikre arbejdsfastholdelse
§ Reducere arbejdsskader,
§ Opnå større trivsel hos de ansatte i hjemmeplejen,
§ Rekruttere kvalificerede medarbejdere og ledere i fremtiden,
og at dette kan ske indenfor budgettet og timeprisen.
1. Et fysisk godt og sikkert
arbejdsmiljø
Arbejdet i
hjemmeplejen er fysisk krævende, og det foregår i borgerens eget hjem, hvor det
kan være svært at have de rigtige arbejdsstillinger og arbejdsredskaber.
Målsætninger:
§ Arbejdsbetingede skader og smerter skal undgås via forebyggelse på arbejdsstederne. Det er muligt at komme meget langt med det forebyggende arbejde og med de rette arbejdsredskaber.
§ & nbsp; Hvis medarbejdere alligevel får smerter, skader eller slid, skal der være en hurtigt indsats i fh.t. den enkelte, fordi det er afgørende i fh.t. at reducere sygefravær og fastholde medarbejderen.
§ Alle enheder i hjemmeplejen skal have rimelige fysiske rammer, som gør det muligt at mødes, spise frokost, skifte tøj. Lokalerne skal kunne rumme både at være base for det udgående personale og kontor for ledelse og administrative medarbejdere.
Konkrete indsatser:
1. Belastninger og arbejdsskader forebygges mest muligt via forflytningsuddannelse og konsulenthjælp i regi af Rygskolen og BST, samt udarbejdelse af arbejdspladsvurdering (apv) i borgerens eget hjem.
2. Der tilbydes hurtig/akut individuel behandling og forebyggelse til de medarbejdere, som alligevel får skader, smerter og belastninger. Den individuelle behandling tilbydes i regi af SYFO. Der ansættes yderligere 2 fysioterapeuter i SYFO, som er udgående og opsøgende i forhold til hjemmeplejen. Rygcenteret ophører med det brede tilbud om fysioterapi, men fortsætter sit samarbejde med SYFO om de medarbejdere, som har brug for kliniske undersøgelser og behandling. Dette tilbud gælder også medarbejdere i hjemmeplejen, som ikke er bosiddende i Københavns Kommune.
3. Samarbejdet mellem det forebyggende arbejde i Rygskolen/BST og den individuelle behandling i SYFO intensiveres, således at der sker et videndeling mellem det langsigtede forebyggende og den individuelle indsats.
4. Folkesundhed Københavns tilbud om "sundhedsfremme på arbejdspladsen" inddrages i det forebyggende arbejde ved et intensiveret samarbejde mellem aktørerne.
5. Økonomiforvaltningen indfører ny administrativ praksis for indberetning af arbejdsskader. Denne praksis vil give gode muligheder for statistik på arbejdsskader, som ikke hidtil har været tilgængelig. Udviklingen i arbejdsskader vil, når det nye system kører, blive brugt i det forebyggende arbejde.
6. Hjemmeplejens lokaler gennemgås og kategoriseres. Der udarbejdes en prioriteret plan for hvilke lokaler, der skal opsiges, ombygges, forbedres eller bestå uændret. Der udarbejdes en sagsindstilling til Sundheds- og omsorgsudvalget om hjemmeplejens lokaler i forbindelse med udmøntningen af budget 2005.
7.
Der foretages yderligere analyser af omkostninger og
effekt ved indførelse af rengøring med fiberklude.
8. Der indføres arbejdsbeklædning, formodentligt i form af overtøj
Opfølgning/evaluering:
Der føres statistik og effektvurderes på individuelle fysioterapeutbehandlinger.
Sygefraværet følges nøje, og der forelægges Sundheds- og omsorgsudvalget en årlig redegørelse for sygefraværets udvikling, første gang i 1. kvartal 2005.
Arbejdsskadestatistikken vil blive brugt til at evaluere indsatserne og i det forebyggende arbejde.
2. Det psykiske arbejdsmiljø
skal udvikles og understøttes løbende.
Analyser viser for alle omsorgsfag, at det er et psykisk krævende arbejde. Der er krav om at vise omsorg, samtidigt med at medarbejderne skal skjule egne følelser og være professionelle. Det er vigtigt for alle i omsorgsfagene, at der er en "ventil" til at komme af med og tale om de svære oplevelser og selv blive ladet op. Det er vigtigt, at der er klare krav til arbejdet, således at medarbejderne ikke bliver usikre om serviceniveauet. Det betyder konkret, at kvalitetsstandarderne skal være kendt og forstået af alle medarbejdere, og at de er operationelle i dagligdagen.
Målsætninger:
§ Reduceret sygefravær.
§ God trivsel og arbejdsglæde i hjemmeplejen, undgå at et psykisk krævende arbejde sætter sig som mistrivsel, stress eller udbrændthed.
§ Hjemmeplejen kan rekruttere kvalificeret arbejdskraft nu og fremover
Konkrete indsatser:
1.
Der tilbydes fortsat konsulentstøtte til alle grupper i
hjemmeplejen til at udvikle og vedligeholde teamsamarbejdet. Konsulentstøtten
til teamudvikling fortsætter i 2005. På sigt skal denne støtte i højere grad
kunne ydes af interne konsulenter.
2. Der gives fortsat mulighed for individuel psykologisk rådgivning i SYFO til medarbejdere. SYFO's kursustilbud til medarbejdere mistrivsel og/eller sygefravær fortsættes.
3. Der gennemføres trivselsundersøgelser på alle arbejdspladser i Sundhedsforvaltningen. Hjemmeplejen tilbydes støtte til at følge op på trivselsundersøgelserne.
4. Understøtte ledelsesudvikling i hjemmeplejen, således at lederne er i stand til støtte medarbejderne i at håndtere de psykisk krav i arbejdet. Der vil især blive sat fokus på gruppelederne i hjemmeplejen. Det sker ved, at HR-staben kan understøtte lokale aktiviteter i hjemmeplejeenhederne, og det kan ske i teamudviklingsprojektet,
5. Arbejde videre med at sprede de gode erfaringer fra projekt "Arbejdsfastholdelse og Rummelighed". Projektet har peget på en række brugbare redskaber i fh.t. øget rummelighed, nedbringelse af sygefraværet og øget trivsel på arbejdspladserne.
6. Understøtte arbejdet med at nedbringe sygefraværet i form at metoder, værktøjer, videndeling og konsulentstøtte.
Opfølgning/evaluering:
Sygefraværet måles.
Der gennemføres trivselsundersøgelser i 2005 og i 2007.
Øvrige indsatsområder
Planlægning, styring, økonomistyring, ledelse og arbejdstilrettelæggelse har også stor betydning for arbejdsmiljøet i hjemmeplejen. Arbejdstilrettelæggelsen, herunder arbejdstiden, har stor betydning for medarbejdernes trivsel og mulighed for restitution.
Der er behov for at udvikle og måske endda eksperimentere med logistik, planlægning og arbejdstilrettelæggelse for at få finde andre og bedre måder at gøre det på. Der sker allerede forsøg med ændret/fleksibel arbejdstidstilrettelæggelse, og det har god effekt.
Forvaltningen vil sætte fokus på planlægningsredskaber målrettet hjemmeplejen, samt vurdere og eventuelt afprøve andre organiseringsmodeller i hjemmeplejen. Deloitte-rapporten om Amager vil blive inddraget.
Den strategiske indsats for arbejdsmiljøet, ikke bare i hjemmeplejen, vil blive udviklet i et samarbejde mellem aktørerne på området, arbejdsmiljøorganisationen og ledelsen. En målsætning er at sikre dokumentation og analyser af problemer og behov, samt udvikle bedre effektvurderinger af indsatserne. Dette arbejde vil blive understøttet af, at der fremover vil være en bedre arbejdsskadestatistik, BST's før-screeninger af arbejdspladserne, Arbejdstilsynets screeninger, trivselsundersøgelser, en bedre sygefraværsstatistik samt af et tættere samarbejde mellem aktørerne på området.
Sundhedsforvaltningen indstiller, at den fremtidige strategi og indsatser til forbedring af hjemmeplejens arbejdsmiljø godkendes.
MILJØVURDERING
Sagstypen er ikke omfattet af Sundhedsforvaltningens positivliste over sager der skal miljøvurderes.
ØKONOMI
Puljen på 4,4 mio. kr. vil primært blive brugt til at udvikle det psykiske arbejdsmiljø via teamudviklingsprojektet og til at tilbyde individuel fysioterapi i regi af SYFO. Endvidere vil der blive reserveret ca. 0,5 mio. kr. til at udvikle arbejdstilrettelæggelsen.
HØRING
Sagen er drøftet
i referencegruppen for hjemmeplejens arbejdsmiljø.
BILAG
Ingen
Lene Sillasen /Helene Runliden