Mødedato: 02.12.2004, kl. 15:00

Influenzavaccination for 2005

Influenzavaccination for 2005

Sundheds- ogOmsorgsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 2. december 2004

 

 

Tom

 

6.      Influenzavaccinationfor 2005

 

SOU 176/2004  J.nr.J.nr. 13/2002

 

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningenindstiller,

 

at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfterorganiseringen af influenzavaccination af + 65 årige i Københavns Kommune for2005. 

 

 

RESUME

Sundheds- ogOmsorgsudvalget behandlede på sit møde den 17. juni 2004 Sundhedsforvaltningensindstilling – "Evaluering af Københavns Kommunes influenzavaccination 2003" –SOU 422/2003, og udvalget besluttede at afvente Sundhedsforvaltningens endeligeindstilling  vedrørende organiseringenaf influenzavaccination i 2005. 

 

Københavns Kommunehar siden 1996 tilbudt influenzavaccination til + 65-årige, således at kommunenselv har afviklet vaccinationen ved etablering af  7 – 8 vaccinationsklinikker på plejehjem, samt vaccination afbeboere på plejehjem og hjemmeboende.

 

Københavns Kommunekan ikke indgå en ensidig aftale med de praktiserende læger om at udføre influenzavaccinationaf + 65-årige,  da borgerne frit kanvælge, hvor de vil vaccineres inden for den gældende bekendtgørelses rammer.

 

De praktiserendelæger i Københavns Kommune vil kunne forestå influenzavaccinationen forsamtlige + 65-årige i kommunen i 2005. Praksisudvalget  (lokal afdeling af PLO i Københavns Kommune)vil anbefale, at de praktiserende læger går ind i denne opgave, men kan ikkestille garanti for at samtlige praktiserende læger vil tilbyde dette. Dette villægerne håndtere ved indbyrdes aftaler. De praktiserende læger vil vaccineretil de mellem Sygesikringens Forhandlingsudvalg og Praktiserende LægersOrganisation aftalte takster.

 

En MTV- rapport (Statens institut for Medicinsk Teknologivurdering: Influenzavaccination afældre 2000)  om evaluering afinfluenzavaccinationer viser, at det er en forudsætning for højtilslutningsprocent, at der bliver givet individuel information til den enkelteborger. Sundhedsforvaltningen vil derfor under alle omstændigheder fremsende etbrev  til samtlige borgere  i målgruppen, hvor de opfordres til at blivevaccineret. Sundhedsforvaltningen må ikke anbefale et særligt tilbud frem foret andet.

 

På grundlag af detforanstående er der to mulige modeller for influenzavaccination i 2005.

 

·       KøbenhavnsKommune etablerer sit tilbud som hidtil.

·       De almentpraktiserende læger i Københavns Kommune tilbyder deres + 65-årige patienterinfluenzavaccination i lighed med andre private tilbud.

 

Økonomiskekonsekvenser:

I 2003 var der iforhold til Københavns Kommunes nuværende ordning et overskud på 1,2 mio.kr.,  der er i denne merindtægt ikkemodregnet udgifter til projekt-  ogdriftsstyring på det administrative niveau i Sundhedsforvaltningens centrale ogdecentrale enheder.

 

Ved en ordningorganiseret gennem de praktiserende læger og andre private tilbud vil deforventede indtægter fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet modsvare udgifternetil vaccinationen. Hertil kommer udgifter til en informationskampagne somanslås til ca. 400.000 kr. Denne merudgift skal Sundhedsforvaltningen havetilført økonomiske midler til.   

 

Forudsættes sammevaccinationsdækning som i 2003 anslås den gennemsnitlige udgift pr.vaccination  incl. informationskampagnetil ca. kr. 148,00 ved vaccination hos de praktiserende læger.

 

Tilsvarende var  gennemsnitsudgiften udgiften i 2003 iKøbenhavns Kommunes tilbud  kr.116,00. 

 

Sundhedsforvaltningenskal ud fra en økonomisk betragtning foreslå, at Københavns Kommune i 2005fortsat selv organiserer et tilbud om influenzavaccination.

 

Sundhedsforvaltningenvil efter udvalgets drøftelse sende sagen til høring i ældrerådene.

 

Sagen vil i januar 2005 blive forelagt Sundheds- ogOmsorgsudvalget til endelig beslutning.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Sundheds- ogOmsorgsudvalget behandlede på sit møde den 17. juni 2004 Sundhedsforvaltningensindstilling – "Evaluering af Københavns Kommunes influenzavaccination 2003" –SOU 422/2003 J.nr. 13/2002

 

Udvalget besluttedeat afvente Sundhedsforvaltningens endelige indstilling om organisering afinfluenzavaccination i 2005.

 

Baggrunden for eneventuel ændring af organiseringen af influenzavaccination i 2005 skyldtes, atSundheds- og  Omsorgsudvalget på sitmøde den 27.februar 2003, på foranledning af et ønske fra Marlene Krogh (SF)ønskede iværksat en undersøgelse af, om de praktiserende læger kan udførevaccinationerne til samme pris som tilbuddet fra Københavns Kommune.

 

Københavns Kommunehar siden 1996 tilbudt influenzavaccination til + 65-årige, således at kommunenselv har afviklet vaccinationen ved etablering af  7 – 8 vaccinationsklinikker på plejehjem, samt vaccination afbeboere på plejehjem og hjemmeboende, organiseret af Pensions- ogOmsorgskontorerne. Københavns Kommune ansætter, til dette formål, et antalsygeplejersker til at forestå selve vaccinationen, herudover deltager ansattefra det administrative niveau fra Sundhedsforvaltningens centrale og decentraleenheder. Endvidere deltager Embedslægeinstitutionen for Københavns ogFrederiksberg Kommune som de lægelige ansvarlige og Statens Serum Institut medleverancer af vacciner. Forinden vaccinationsperioden udsendes en invitationtil samtlige + 65-årige  i kommunen medoplysninger om influenzavaccination og kommunes tilbud samt en opfordring tilat blive vaccineret i enten kommunes eller andet tilbud.

 

Indledningsvis skaldet nævnes, at Københavns Kommune ikke kan indgå en ensidig aftale med depraktiserende læger om at udføre influenzavaccination af + 65-årige,  da de omfattede borgere frit kan vælge atblive vaccineret hos alle der tilbyder denne vaccination, inden for dengældende bekendtgørelses rammer. Kommunen må ikke anbefale et enkeltvaccinationstilbud, hvorfor vi er forpligtiget til at informere om at der erflere valmuligheder.

 

Af indstillingen tilmødet den 17. juni 2004 fremgår det, at Sundhedsforvaltningen  på et møde med repræsentanter fraPraksisudvalget (lokal afdeling af PLO) i Københavns Kommune, har drøftet depraktiserende lægers muligheder for at varetage influenzavaccinationen iKøbenhavns Kommune fra 2005, i henhold til de retningslinier der er fastsat iIndenrigs- og Sundhedsministeriets Bekendtgørelse om midlertidig gratisinfluenzavaccination til alle + 65-årige.

 

En aftale med depraktiserende læger må på den økonomiske side forventeligt betyde, at honorarog statsligt tilskud vil være identisk, idet der på nuværende tidspunkt erindgået en aftale mellem Sygesikringens Forhandlingsudvalg og PraktiserendeLægers Organisation om en honorering. Honoraret er fastsat til 110 kr. forvaccinationer udført i praksis og 275 kr. for vaccinationer udført i hjemmet.Det vil betyde, at såfremt der fortsat ydes statsrefusion vil denne modsvareudgifterne vaccinationen. Hertil vil komme udgifter til udsendelse afinvitationer, hvilket anslås til ca. 400.000 kr. Dette skal ses i forhold til,at udgiften i den nuværende ordning i 2003, pr. vaccination i gennemsnit var116 kr. (incl. personlig invitation) og at der var et nettooverskud på 1,2 mio.Der er i dette overskud ikke modregnet udgifter til projekt- og driftsstyringpå det administrative niveau i Sundhedsforvaltningens centrale og decentraleenheder.

 

De praktiserendelæger har vist interesse for at varetage influenzavaccinationen fra 2005, ogder har derfor - med udgangspunkt i Københavns Kommunes nuværende ordning samtmodellen som anvendes i Århus Amt - har været drøftelser mellemSundhedsforvaltningen og de praktiserende læger herom.

 

De praktiserendelæger i Københavns Kommune vil kunne forestå influenzavaccinationen forsamtlige + 65-årige i kommunen i 2005. Praksisudvalget vil anbefale, at depraktiserende læger går ind i denne opgave, men kan ikke stille garanti for atsamtlige praktiserende læger vil tilbyde dette. De vil organisereinfluenzavaccinationen indbyrdes således, at i de områder hvor der eventuelt erpraktiserende læger, der ikke tilbyder influenzavaccination, vil kollegaerforestå influenzavaccinationen for lægens patienter. De praktiserende læger villigeledes forestå vaccinationen på  plejehjemog i ældreboliger. Endelig vil de forestå vaccinationen i hjemmet af de borgere,hvor dette er påkrævet. De praktiserende læger vil vaccinere til de mellem SygesikringensForhandlingsudvalg og Praktiserende Lægers Organisation aftalte takster.

 

Sundhedsforvaltningenvar i juni 2004 inspireret af  den modelman anvendte i Århus Amt i 2003, hvor lægerne ved amtets foranstaltningudsendte en personlig invitation til lægens patienter  + 65 år med opfordring til at blive influenzavaccineret. Dennefremgangsmåde resulterede i en stigning i tilslutningsprocenten fra  23% i 2002 til 67,5% i 2003. Tilslutningsprocenten i Københavns Kommune var65% i 2003. Tilslutningen i Århus Amt og Københavns Kommune er landetshøjeste.      

 

Efterfølgendeafgjorde Konkurrencestyrelsen imidlertid, at denne fremgangsmåde ikke er lovligi henhold til kommunalfuldmagtsreglerne.

 

Århus Amt haroplyst, at de i 2004 har ændret proceduren således at amtet selv udsender eninvitation til den omfattede gruppe, hvor de opfordrer til vaccination – hosegen læge eller andre læger. Praksisudvalget (lokal afdeling af PLO) i ÅrhusAmt har ikke kunne garanterer at alle læger vil deltage men har opfordrethertil og  vil bakke om herom i form afannoncer og pressemeddelelser.

 

Konsekvenser vedændring af organisering

På grundlag afforanstående er der to mulige modeller for influenza vaccination i 2005. 

 

·       KøbenhavnsKommune etablerer sit tilbud som hidtil.

·       De almentpraktiserende læger i Københavns Kommune tilbyder deres + 65-årige patienterinfluenzavaccination i lighed med andre private tilbud.

 

Nedenfor sammenlignesde to modeller.

 

Tilslutning

Tilslutningen tilKøbenhavns Kommunes tilbud har igennem de sidste år ligget omkring de 60%. I2003 valgte  61% (36.409) af målgruppenat blive vaccineret i kommunens tilbud og 4% (2.887) hos almen praktiserendelæger eller andre tilbud.

 

Erfaringerne fraÅrhus i Amt i 2004 viser, at her valgte 67% at blive vaccineret, heraf ca.47.000 hos de praktiserende læger og ca. 10.000 i andre tilbud.

 

Både i KøbenhavnsKommune og i Århus Amt er anvendt den kampagnemodel som er omtalt i MTV –rapporten (Statens institut for Medicinsk Teknologivurdering: Influenzavaccinationaf ældre 2000) – d. v .s. at der udsendes en personlig invitation om gratisvaccination til alle + 65-årige.

 

Københavns Kommunehar i dag et velfungerende tilbud om influenzavaccination, som er kendt afmålgruppen. Der er den mulighed at en ændret procedure betyder, at flerefravælger tilbud om gratis vaccination.

 

Tilgængelighed

Københavns Kommunestilbud er begrænset til en p.t. 6 ugers periode. Der er mulighed for fremmødeuden tidsbestilling, mandag til fredag i tidsrummet 8.30-15.00 på 8vaccinationsklinikker. Endvidere forestås der vaccination af beboere på plejehjem,beskyttede boliger og ældreboliger og efter behov kan der træffes aftale omvaccination af hjemmeboende.

 

Ved vaccination afde praktiserende læger kan perioden for vaccination fordeles over en længereperiode. Det må imidlertid påregnes, at der i vidt omfang skal træffes aftaleforud (tidsbestilling) om vaccination, både ved fremmøde i klinik og påplejehjem m.v.

 

Økonomiskekonsekvenser

I 2003 var der iforhold til Københavns Kommunes nuværende ordning et overskud på 1,2 mio. kr.,der er i denne merindtægt ikke modregnet udgifter til projekt-  og driftsstyring på det administrativeniveau i Sundhedsforvaltningens centrale og decentrale enheder.

 

Ved en ordningorganiseret gennem de praktiserende læger og andre private tilbud vil deforventede indtægter fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet modsvare udgifternetil vaccinationen. Hertil kommer udgifter til en informationskampagne som anslåstil ca. 400.000 kr. Denne merudgift skal Sundhedsforvaltningen have tilførtøkonomiske midler til. 

 

Forudsættes sammevaccinationsdækning som i 2003 anslås den gennemsnitlige udgift pr.vaccination  incl. informationskampagnetil ca. kr. 148,00 ved vaccination hos de praktiserende læger.

 

Tilsvarende var  gennemsnitsudgiften i 2003 i Københavnskommunes tilbud  kr. 116,00.

   

Andrekonsekvenser

Endeligt  skal det nævnes, at det for nogle imålgruppen ses som et  "socialt" tilbud,at besøge en af vaccinationsklinikkerne med mulighed for at se og benytte plejehjemmetstilbud.

 

Sundhedsfagligt vilder ikke være forskel på de to tilbud.

 

Konklusion

Sundhedsforvaltningenskal ud fra en økonomisk betragtning foreslå, at Københavns Kommune i 2005fortsat selv organiserer et tilbud om influenzavaccination.

 

Sundhedsforvaltningenskal anmode Sundheds- og Omsorgsudvalget om at drøfte organiseringen afinfluenzavaccinationstilbuddet i 2005. Sundhedsforvaltningen vil herefter sendesagen  til høring i ældrerådene. Sagenvil i januar 2005 blive forelagt Sundheds- og Omsorgsudvalget til endeligbeslutning.

 

MILJØVURDERING

Ingen miljømæssigekonsekvenser.

 

ØKONOMI

 

De praktiserendelæger vil kunne tilbyde vaccinationen de honorarer, der er aftalt mellemSygesikringens Forhandlingsudvalg og Praktiserende Lægers Organisation.Honoraret udgør  kr. 110,00 forvaccination i klinik og kr. 275,00 for vaccination i eget hjem, bortset fraplejehjem, beskyttede boliger, ældreboliger og plejeboliger. 

          

Ovennævnte honorarersvarer til de tilsvarende refusionstakster som Københavns Kommune fårrefunderet af Sundheds- og Indenrigsministeriet. Såfremt aftalerne som ergældende i 2004 videreføres på samme vilkår, vil selve udgifterne til vaccinationaf + 65-årige derfor være udgiftsneutral for kommunen.

 

Udgift tilinformation til borgerne  skønnes beløbesig til ca. 400.000 kr.  Der skal tildette formål findes budgetmæssig dækning.

 

En ordning dervaretages af private udbydere incl. de praktiserende læger vil medfører enmerudgift for Københavns Kommune på ca. 400.000 kr. Denne merudgift skalSundhedsforvaltningen have tilført økonomiske midler til.

 

En videreførelse afKøbenhavns Kommunes nuværende tilbud, vil med udgangspunkt i evalueringen for 2003 kunne forventes at give enmerindtægt på ca. 1,0 mio. kr. Herfra skal fradrages udgifter til projekt-  og driftsstyring på det administrativeniveau i Sundhedsforvaltningens centrale og decentrale enheder som ikke registreres.

 

Ovenståendeberegninger er foretaget under forudsætning af, at Indenrigs- og Sundhedsministerietfortsat i 2005 yder tilskud til influenzavaccination til  + 65-årige.

 

HØRING

Ingen forudgåendehøring.

< p class=MsoNormal> 

BILAG

Ingen.

 

 

Ib Haurum                         

                                                                                       /Jens Egsgaard

 


 


Til top