Mødedato: 02.12.2004, kl. 15:00

Dagtilbud

Dagtilbud

Sundheds- ogOmsorgsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 2. december 2004

 

 

Tom

 

4.      Dagtilbud

 

SOU  63/2004  J.nr. 61/2002

 

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller tilSundheds- og Omsorgsudvalget,

 

at godkende, at alle 7 lokalområder skal tilbyde generelle dagtilbud, oghermed gøres selvbærende

 

at godkende Sundhedsforvaltningens forslag til dimensionering af degenerelle visiterede dagtilbud.

 

 

RESUME

Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltrådte 15. april 2004Sundhedsforvaltningens indstilling om formål og indhold for de generelledagtilbud

[1](jf. SOU 34/2004), herunder principperne om at samle dagtilbudene for at opnåen større robusthed omkring fagligheden og større fleksibilitet i tilbudet.

 

Hovedformålet med de generelle og visiterede dagtilbuder, med borgeren i centrum for et målrettet tilbud, at understøtte den enkelteborgers ressourcer, og hermed  atvedligeholde både fysiske, psykiske og sociale færdigheder. Hermed forebyggestab af funktionsevne, og målet er at støtte dem til fortsat at være såselvhjulpne og leve et så uafhængigt og meningsfuldt liv som muligt.

 

I forhold til et sådant formål skal det faglige ogkvalitetsmæssige indhold i dagtilbudene udvikles, og den enkelte institutionskal tilbyde et bredt udvalg af forskellige aktiviteter (produktive somnon-produktive), træning, pleje og omsorg afhængig af den enkelte borgeresbehov.

 

Den 5. august tiltrådte Sundheds- og OmsorgsudvalgetSundhedsforvaltningens forslag til imødegåelse af det forventede merforbrug i2004 (jf. SOU 97/2004), herunder spareforslag på 0,7 mill. kr. pådagtilbudsområdet.

 

Den 16. september 2004 tiltrådte Sundheds- ogOmsorgsudvalget Sundhedsforvaltningens indstilling om sikring af sparemålet for2004, og en konkret plan for sammentænkningen af generelle dagtilbud pålokalområde Østerbro (jf. SOU 121/2004).

 

I budget 2005 indgår et sparemål på dagtilbudsområdet på3 mill. kr.

 

Sundhedsforvaltningens undersøgelse af dagtilbudsområdetviste en generel overkapacitet på området, afspejlet i de enkelte dagtilbudsfremmødestatistikker. Flere institutioner har svært ved at leve op tilSundhedsforvaltningens resultatkrav på 90%, hvilket øges til 95% pr. januar2005 med budgetvedtagelserne i år.

 

Der er relativt store forskelle på antallet af pladser i de7 lokalområder. ligesom der er stor variation i institutionernes størrelse, ogi den indholdsmæssige kvalitet i tilbudene. Antallet af ældre, der benytter degenerelle dagtilbud i hele kommunen, er faldende.

 

Undersøgelsen viste også, at de små institutioner ersårbare både funktionelt, fagligt og økonomisk. De kan vanskeligt leve op tildet besluttede faglige formål, og levere et fagligt kvalitetsmæssigt indhold ioverensstemmelse hermed. For at sikre borgerne et målrettet og individuelttilpasset tilbud når behovet er der, og at dagtilbudene kan leve op til formålog indhold forudsættes en vis størrelse af det enkelte dagtilbud. Derforanbefaler Sundhedsforvaltningen, at daghjem har minimum ca. 30 pladser, ogdagcentre ca. 50-60 pladser.

 

Der er behov for at tilpasse området til den aktuelle ogfremtidige udvikling. Konsekvenserne af nærværende forslag er en samletreduktion på 25 dagcenterpladser og 14 daghjemspladser i de 6 lokalområder,idet der allerede er taget stilling til lokalområde Østerbro. Inklusive denvedtagne reduktion på Østerbro nedlægges totalt 42 dagcenterpladser og 24daghjemspladser i 2005.

 

Konkret medfører forslaget nedlægning og sammenlægning afpladser i nogle lokalområder, mens der i andre skal etableres nye pladserog/eller sammentænkte enheder a la Ældrehus Østerbro (jf. SOU 121/2004).

 

Tilpasningen skal dels sikre Sundhedsforvaltningensparemål, og sker uden at borgere, med behov for et dagtilbud, fratagesmuligheden for dette primært begrundet i den aktuelle overkapacitet. Målet medomorganiseringen og tilpasningen er at sikre borgerne et nutidigt, relevant ogfagligt målrettet dagtilbud i lokalområdet.

 


Lokale udmøntningsplaner

 

Nedenfor følger en oversigt over konsekvenserne afforslagene i de 6 lokalområder:

 

1. Lokalområde Amager Christianshavn

Foreslåedeændringer           Sammenlægning afDagcenter Store Krog og Dagcenter Sundby, hvilket medfører reduktion af 28pladser.

Nedlægning afRøde Kors Daghjem med 10 pladser.

 

2. Lokalområde Bispebjerg

Foreslåedeændringer           Samling af DagcenterNordre Fasan og Træningscenter Bispebjerg. Tilførsel af 15 dagcenterpladser og10 daghjemspladser i en ny enhed, der skal sammentænkes med et plejehjem medcafe.

                                               Tilførselaf 7 daghjemspladser på Bispebjerghjemmet, som i forvejen har 13 daghjemspladser.

 

3. Lokalområde Indre By, Vesterbro, Kgs. Enghave

Foreslåede ændringer       Ingenplanlagte.

 

4. Lokalområde Nørrebro

Foreslåede ændringer       Ingenplanlagte.

 

5. Lokalområde Vanløse, Brønshøj, Husum

Foreslåedeændringer           Nedlægning afDaghjemmet på Tingbjerg Plejehjem. De 12 pladser fordeles i de øvrigedagtilbud. Samlet set reducerer hele området med 6 daghjemspladser.

Der reduceres med i alt 2dagcenterpladser ved omfordeling i de eksisterende dagcentre.

Der etableres integreredetilbud i 2 af de eksisterende dagtilbud.

 

6. Lokalområde Valby

Foreslåedeændringer           Nedlægning af Daghjempå Dr. Ingrids Plejehjem, og hermed en reduktion med 15 daghjemspladser.

Samling af aktiviteter           Valby projekterer 'Eksempelprojektet', som samler klubtilbud,dagcenter, træningscenter, plejeboliger m.m. under et. Forventes tidligst klar til brug ultimo 2006. Projektetforventes at medføre nye overvejelser om dimensionering af dagtilbud ilokalområdet.

 

SAGSBESKRIVELSE

 

Baggrund

 

I denne indstilling beskrives Sundhedsforvaltningensforslag til udmøntning af Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning fra 15.april i år, omhandlende lokale dimensioneringsplaner med konkrete forslag tiludmøntningsplaner for de 6 øvrige lokalområder. Sigtet er, at lokalområdernebliver selvbærende med de generelle dagtilbud, som lever op til det vedtagneformål og indhold, og samtidig sikrer borgerne et mere ensartet serviceniveauhvad de generelle dagtilbud angår.

 

Med generelle dagtilbud forstås her de visiterededagtilbud, som indeholder aktivitet, motion, pleje og omsorg i samvær medligestillede. Dagtilbudet gives på dagcentre og daghjem i dagtimerne.Forskellen mellem dagcenter- og daghjemsbrugere er, at dagcenterbrugerne erselvhjulpne med hensyn til personlig hygiejne, spisning m.m., mens daghjemsbrugerneogså har behov for hjælp til fx personlig hygiejne, toiletbesøg, spisning m.m.

 

Brugerne betaler et månedligt kontingent (ens fordagcentre og daghjem), samt for mad og materialer. Dagcenterbrugere, der ervisiteret til kørsel, betaler for kørsel til og fra dagcentret, mensdaghjemsbrugere ikke gør. Dagtilbudet gives efter § 73 i Lov om Social Service.

 

Forslaget til hvordan Sundhedsforvaltningen udmønterSundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning af 15. april i år består af enkapacitetstilpasning udfra parametrene: demografi, fremmødestatistikker,sundhedsprofiler og anbefalede institutionsstørrelser.

 

Kapaciteten på området er ikke i nævneværdigt omfangtilpasset demografiudviklingen gennem årene, og antallet af ældre, som benytterde generelle dagtilbud, er gennemsnitligt faldende over hele byen. Fra 2003 til2007 falder antallet af +67 årige i København yderligere med knap 3.500,svarende til ca. 6 pct.

 

Behovet for dagtilbud afhænger af hvordan antallet af 80+årige udvikler sig i lokalområderne, da det er de ældste hjemmeboende borgere,der er de største forbrugere af serviceydelser på ældreområdet. Ifølgebefolkningsprognosen er der, som det fremgår af nedenstående søjlediagram, etfaldende eller uændret antal 80+ årige i lokalområderne frem til 2015. Talleneinkluderer alle 80+ årige i lokalområdet uanset boform. Der er som det fremgåraf diagrammet, behov for en kontinuerlig "demografitilpasning" afdagtilbudet. 

 


Kilde:Københavns statistik, befolkningsprognose 2003

 

Som man kan se er der mere markante fald i noglelokalområder end andre, hvilket influerer på behovet for dagtilbud.

 

De enkelte institutioners fremmødestatistikker er megetforskellige, og det er svært for flere institutioner at nåSundhedsforvaltningens resultatkrav på 90%.

Endvidere er der betydelige forskelle i sundhedsprofilenimellem lokalområderne. Den geografisk ulighed gælder især middellevetid,funktionsevne og måden hvorpå de ældre vurderer deres helbred[2].Denne ulighed bør medtænkes i den lokale fremadrettede planlægning afdagtilbudene.

 

For at nå målsætningen om et mere ensartet serviceniveaupå tværs af lokalområderne er det derfor nødvendigt at tilpasse antallet ogdækningsgraden af de forskellige dagtilbud i hvert lokalområde, under hensyntil ovennævnte parametre.

 

Konsekvenserne af forslaget er, som allerede nævnt, ensamlet reduktion på 25 dagcenterpladser og 14 daghjemspladser i de 6lokalområder. Det vil konkret medføre nedlægning og sammenlægning af pladser inogle lokalområder, mens der i andre skal etableres nye pladser og/ellersammentænkte enheder a la Ældrehus Østerbro (jf. SOU 121/2004). Inklusive denallerede besluttede reduktion på Østerbro nedlægges i alt 42 dagcenterpladserog 24 daghjemspladser i 2005.

 

Sundhedsforvaltningen ser gode udviklingsmuligheder i ensamling af aktiviteter og tilbud til ældre. Borgerne får hermed etsammenhængende tilbud og en fagligt målrettet indsats til rette tid.Sundhedsforvaltningen arbejder fortsat videre med en faglig kvalitetsudviklingaf dagtilbudenes indhold og kvalitet. Sundhedsforvaltningen vil løbende følgeog evaluere nærværende kapacitetstilpasning og kvalitetsudvikling af områdetmed henblik på at opnå målet om et ensartet serviceniveau på tværs aflokalområderne.

 

I forbindelse hermed forventer Sundhedsforvaltningenmedio 2005 at fremlægge et nyt forslag til en yderli gere demografitilpasning,den indholdsmæssige kvalitetsudvikling samt visionerne for dagtilbudsområdet.

 

Dimensioneringsplaner for de 7 lokalområder

 

Sundhedsforvaltningen har udfra lokalområdernesdemografi, fremmødestatistikker, sundhedsprofiler og de anbefalede institutionsstørrelser, udarbejdetforslag til konkrete dimensioneringsforslag for hvert lokalområde. Disseforslag præsenteres i det følgende:

 

1. Lokalområde Bispebjerg

 

Institutionstype

Dagcenter pladser nu

Daghjem pladser nu

Reduktion/

nedlægning

Tilførsel

Dagcenter pladser efter

Daghjems pladser efter

DC

DH

DC

DH

Selvstændigt dagcenter

 

 

 

 

 

 

 

 

Dagcenter Nordre Fasan

35

 

 

 

15

10

50

10

Daghjem tilknyttet plejehjem

 

 

 

 

 

 

 

 

Bispebjerghjemmet

 

13

 

 

 

7

 

20

Dagcenterpladser i alt

35

 

 

 

15

 

50

 

Daghjemspladser i alt

 

13

 

 

 

17

 

30

 

Konsekvenser

De er behov for at etablere to forskellige dagtilbud tilbrugere med forskellige behov på grund af den nuværende underkapacitet:

·       Det ene dagtilbud tænkes etableret som en ny enhed.Enheden består af en sammenlægning og udvidelse med 15 pladser af DagcenterNordre Fasan til i alt 50 dagcenterpladser. Samtidig etableres også 10daghjemspladser, og enheden placeres i sammenhæng med TræningscenterBispebjerg.

Der tilføres således 15dagcenterpladser og 10 daghjemspladser begrundet i større efterspørgsel endnuværende kapacitet tillader. Denne nye enhed tænkes placeret sammen med etplejehjem med en cafe for netop at samarbejde på tværs af enhederne.

·       Det andet består i en udvidelse med 7 daghjemspladserpå Bispebjerghjemmet, så de får i alt 20 daghjemspladser. Udvidelsen erbegrundet i en større efterspørgsel end kapaciteten tillader.

 

I alt tilføres 15 dagcenterpladser og 17 daghjemspladser.

 

2. Lokalområde Christianshavn, Amager

 

Institutionstype

Dagcenter pladser nu

Daghjem pladser nu

Reduktion/

nedlægning

Tilførsel

Dagcenter pladser efter

Daghjems pladser efter

DC

DH

DC

DH

Selvstændigt dagcenter

 

 

 

 

 

 

 

 

Store Krog Dagcenter

38

 

38

 

 

 

 

 

Sundby Dagcenter

50

 

 

 

10

 

60

 

Integreret daghjem og dagcenter

(tilknyttet plejehjem)

 

 

 

 

 

 

 

 

Bomiparken

30

20

 

 

 

 

30

20

Hørgården

42

25

 

 

 

 

42

25

Dagcenter tilknyttet plejehjem

 

 

 

 

 

 

 

 

Peder Lykke Centeret

110

 

 

 

 

 

110

 

Daghjem tilknyttet plejehjem

 

 

 

 

 

 

 

 

Højdevang Sogns Plejehjem

 

12

 

 

 

 

 

12

Røde Kors

 

10

 

10

 

 

 

 

Dagcenterpladser i alt

270

 

38

 

10

 

242

 

Daghjemspladser i alt

 

67

 

10

 

 

 

57

 

Konsekvenser

·       Dagcentrene Store Krog og Sundby sammenlægges til etselvstændigt dagcenter med 60 pladser. Der reduceres med i alt 28 pladser. Det'nye' dagcenter får til huse i Sundby Dagcenters lokaler, da de skønnesvelegnede til formålet. Endvidere peges på de øvrige faciliteter i huset fxnærgymnastik.

Sammenlægningen medførerlukning af Dagcenter Store Krog. Begrundelsen er primært en overkapacitet forde selvstændige dagcentre.

·       Dagcentret på Peder Lykkecentret bevares med 110pladser, idet kapaciteten skønnes at være i overensstemmelse med behovet.

·       Bomiparken og Hørgården bevares som integrerededagtilbud med henholdsvis 30 og 45 dagcenterpladser, samt 20 og 25daghjemspladser.

·       Daghjemmet på Røde Kors Hjemmet nedlægges. Derreduceres med 10 pladser. Begrundelsen er, at plejehjemmet skal moderniseres,og at daghjemmet er en lille funktionelt sårbar enhed.

 

I alt reduceres med 28 dagcenterpladser og 10daghjemspladser.

 

Endvidere forventer lokalområdet, at slankningen afklubtilbudet Sløjfen vil medføre flere brugere i dagtilbudene, da Sløjfenhidtil har haft brugere, som burde være i et visiteret dagtilbud.

 

Kapaciteten for hele dagtilbudsområdet justeres løbende iforhold til demografiens og fremmødestatikkernes udvikling.

 

3. Lokalområde Indre By, Vesterbro, Kongens Enghave

 

Institutionstype

Dagcenter pladser nu

Daghjem pladser nu

Reduktion/

nedlægning

Tilførsel

Dagcenter pladser efter

Daghjems pladser efter

DC

DH

DC

DH

Selvstændigt dagcenter

 

 

 

 

 

 

 

 

Dagcenter Indre By

40

 

 

 

 

 

40

 

Integreret (daghjem og dagcenter) på plejehjem

 

 

 

 

 

 

 

 

Plejebo

30

10

 

 

 

 

30

10

Daghjem på plejehjem

 

 

 

 

 

 

 

 

Rundskuedagen

 

10

 

 

 

 

 

10

Rosenborgcentret

 

20

 

 

 

 

 

20

Dagcenterpladser i alt

70

 

 

 

 

 

70

 

Daghjemspladser i alt

 

40

 

 

 

 

 

40

 

Konsekvenser

Status quo i kapacitet indtil videre. Ældrekontoret harafdækket behovet for udvikling af dagtilbudet i lokalområdet yderligere, ogresultaterne viser ikke et aktuelt behov for kapacitetstilpasning.

 

Lokalområdet ønsker at udvikle indhold og kvalitet idagtilbudene, for hermed at tiltrække/fastholde områdets egne borgere. Fx erder p.t. borgere fra Kongens Enghave, som benytter dagtilbud i lokalområdeValby.

 

På sigt tilpasses kapaciteten i overensstemmelse meddemografiens udvikling, fremmødestatistikker og sundhedsprofiler.

 

4. Lokalområde Nørrebro

 

Institutionstype

Dagcenter pladser nu

Daghjem pladser nu

Reduktion/

nedlægning

Tilførsel

Dagcenter pladser efter

Daghjem pladser efter

DC

DH

DC

DH

Selvstændigt dagcenter

 

 

 

 

 

 

 

 

Dagcenter Bodillestuerne

90

 

 

 

 

 

90

 

Daghjem på plejehjem

 

 

 

 

 

 

 

 

Sølund

 

30

 

 

 

 

 

30

Dagcenterpladser i alt

90

 

 

 

 

 

90

 

Daghjemspladser i alt

 

30

 

 

 

 

 

30

 

Konsekvenser

Status quo i kapacitet indtil videre. Ældrekontoret harafdækket behovet for udvikling af dagtilbudet i lokalområdet yderligere, ogresultaterne viser ikke et aktuelt behov for kapacitetstilpasning. Lokalområdetønsker at udvikle indhold og kvalitet i dagtilbudene, og hermedtiltrække/fastholde områdets egne borgere.

 

På sigt overvejes en samling af dagtilbudene i en størresammentænkt enhed.

 

6. Lokalområde Valby

 

Institutionstype

Dagcenter pladser nu

Daghjem pladser nu

Reduktion/

nedlægning

Tilførsel

Dagcenter pladser efter

Daghjems pladser efter

DC

DH

DC

DH

Selvstændige dagcentre

 

 

 

 

 

 

 

 

Tingstedet

60

 

10

 

 

 

50

 

Daghjem tilknyttet plejehjem

 

 

 

 

 

 

 

 

Herman Koch Gaarden

 

35

 

 

 

 

 

35

Benediktehjemmet

 

20

 

 

 

 

 

20

Dronning Ingrid Hjemmet

 

15

 

15

 

 

 

 

Dagcenterpladser i alt

60

 

10

 

 

 

50

    

Daghjemspladser i alt

 

70

 

15

 

 

 

55

 

Konsekvenser

·       Nedlægning af daghjemmet på Dr. Ingrids Plejehjem,hvilket medfører reduktion af 15 daghjemspladser. Begrundelsen erinstitutionens funktionelle sårbarhed på grund af størrelsen, dels at en del afbrugerne er fra Kongens Enghave, og dels en overkapacitet i forhold tilefterspørgsel og demografi. Endvidere skal plejehjemmet midlertidigt lukkes pågrund af ombygning.

·       Dagcenter Tingstedet reduceres med 10 pladser medbegrundelse i overkapacitet i forhold til efterspørgsel og demografi.

 

I alt reduceres med 10 dagcenterpladser og 15daghjemspladser.

 

Lokalområdet projekterer 'Eksempelprojektet', som er ensamling af klubben Valby Omsorgs Center, Dagcenter Tingstedet og Valby SognsPlejehjem m.fl. Eksempelprojektet forventes klar til brug tidligst ultimo 2006,og forventes at medføre nye overvejelser om dimensioneringen af dagtilbudet ilokalområdet.

 

5. Lokalområde Vanløse, Brønshøj, Husum

 

Institutionstype

Dagcenter pladser nu

Daghjem pladser nu

Reduktion/

nedlægning

Tilførsel

Dagcenter pladser efter

Daghjems pladser efter

DC

DH

< span lang=DE style='font-size:10.0pt;mso-ansi-language:DE'>DC

DH

Selvstændigt dagcenter

 

 

 

 

 

 

 

 

Dagcenter Løven

60

 

20

 

 

15

40

15

Integreret daghjem og dagcenter

(tilknyttet  plejehjem)

 

 

 

 

 

 

 

 

Hyltebjerggård

15

14

6

 

 

1

9

15

Daghjem tilknyttet plejehjem

 

 

 

 

 

 

 

 

Bonderupgaard

 

26

 

11

15

 

15**

15

Damsøgaard

 

29*

 

14

9

 

9

15

Bystævneparken

(Poppelbo og Rønnebo)

30***

 

 

 

 

 

15

30***

15

Tingbjerg Daghjem

 

12

 

12

 

 

 

 

Dagcenterpladser i alt

105

 

26

 

24

 

103

 

Daghjemspladser i alt

 

81

 

37

 

31

 

75

*      Damsøgaardhar weekendåbent.

**    Heraf12 halvdags pladser, som alternativt kan placeres andetsteds.

***                      Halvdagspladser.

NB   Dagcenter Løven fortsætter med 4 holdgymnastik med kørsel.

 

Konsekvenser

·       Dagcenterkapaciteten reduceres med i alt 2 pladserbegrundet i demografien.

·       Daghjemskapaciteten reduceres med 6 pladser fra 81 til75, ligeledes begrundet i demografien. Fremover organiseres tilbudene somintegrerede tilbud, for at sikre den enkelte borger den bedste kvalitet,sammenhæng og service i tilbudet. Lokalområdet vil tilstræbe en hensigtsmæssigfordeling mellem dagcenter- og daghjemspladser. Sundhedsforvaltningensundersøgelse af dagtilbudsområdet viste gode erfaringer med 1 daghjemsplads pr.3 dagcenterpladser i et integreret tilbud.

·       Daghjemmet på Tingbjerg Plejehjem nedlægges, ogpladserne fordeles i de øvrige tilbud. Begrundelsen er dels institutionensstørrelse og funktionelle sårbarhed i forhold til formålet, samt overkapaciteti forhold til efterspørgsel.

 

I alt en reduktion på 2 dagcenterpladser og 6daghjemspladser.

 

På sigt ønsker man en større grad af sammentænkningmellem dagtilbud og øvrige tilbud til ældre i lokalområdet.

 

7. Lokalområde Østerbro

 

Institutionstype

Dagcenter pladser nu

Daghjem pladser nu

Reduktion/

nedlægning

Tilførsel

Dagcenter pladser i alt

Daghjems pladser i alt

DC

DH

DC

DH

Selvstændigt dagcenter

 

 

 

 

 

 

 

 

Dagcenter Svanemøllen

40

 

 

 

 

 

60

 

Dagcenter Østerbro

37

 

 

 

 

 

 

 

Dagcenter tilknyttet  plejehjem

 

 

 

 

 

 

 

 

Gammel Kloster

 

10

 

10

 

 

 

 

Daghjem tilknyttet plejehjem

 

 

 

 

 

 

 

 

Norgesminde

 

10

 

 

 

 

 

10

Fælledgaarden

 

25

 

 

 

 

 

25

Dagcenterpladser i alt

77

 

17

 

 

 

60

 

Daghjemspladser i alt

 

45

 

10

 

 

 

35

 

Konsekvenser

·       Dagcenter Svanemøllen og Dagcenter Østerbro samles i enny enhed på Østerbro med ændring i daglig kapacitet fra 77 til 60. En samletreduktion på 17 dagcenterpladser primært begrundet i overkapacitet i forholdtil demografien, og at lokalområdet ønsker at skabe et mere nutidigt ogsammenhængende dagtilbud sammentænkt med områdets øvrige tilbud til ældre fxfællesspisning, nærgymnastik, klubaktivitet, sundhedscenter m.fl.

·       Daghjemmet på Gammel Kloster nedlægges. Det medfører enreduktion på 10 daghjemspladser primært begrundet i institutionens funktionellesårbarhed i forhold til formålet. De berørte brugere tilbydes plads påFælledgaarden i stedet.

·       Driftsoverenskomsten med Frelsens Hær opsiges, ogDagcenter Østerbro lukkes.

 

I alt reduceres med 17 dagcenterpladser og 10daghjemspladser.

 

Som tidligere nævnt er dette besluttet og tiltrådt iSundheds- og Omsorgsudvalget den 16. september 2004 (jf. SOU 121/2004).

 

 

Den videreproces

 

Lokalområderne er ansvarlige for proces og kommunikationomkring tilpasning af dagtilbudsområdet. Sundhedsforvaltningen vil, når der ertruffet beslutning herom, iværksætte ændringsforslagene umiddelbart herefter.

 

Den samlede tilpasning og udvikling af området vilmedføre, at antallet af medarbejdere skal reduceres tilsvarende. Der vil påinstitutionerne være en vis naturlig medarbejderudskiftning fordi nogle går påpension, finder nyt arbejde eller andet. Det forventes, at den løbendepersonaleudskiftning betyder, at en del af de berørte medarbejdere kan finde nytarbejde i Sundhedsforvaltningen. Såfremt dette ikke viser sig gældende foralle, vil der blive igangsat et aftrædelsesforløb for de pågældendemedarbejdere.

 

 

MILJØVURDERING

 

Der er ingenmiljømæssige konsekvenser af forslaget.

 

 

ØKONOMI

 

Omstillingsbidrag 2005

 

I forbindelse med budgetvedtagelse 2005, blev detbesluttet at i alt 3 mio. kr. skulle hentes ved kapacitetsreduktioner pådagtilbudsområdet.

 

I henhold til indstillingen vedrørende dagtilbudsområdetsamt indstilling om en konkrete tiltag på dagtilbudsområdet på Østerbro (jf.SOU 121/2004) foreslås det, at der i alt nedlægges 24 daghjemspladser samt 42dagcenterpladser. Den samlede varige besparelse udgør således godt 4,8 mio.kr., idet en daghjemsplads budgetteres med 116.619 kr. og en dagcenterpladsbudgetteres med 48.648 kr. Det skal bemærkes, at det ikke er muligt attilvejebringe en fuld besparelse i 2005, bl.a. som følge af overenskomst-bestemte opsigelsesvarsler, flytte- og øvrige implementerings omkostninger.

 

I forbindelse med indstillingen om tilpasninger afdagtilbudsområdet på Østerbro, blev det besluttet at etablere et samletaktivitetstilbud på Østerbro (Ældrehus Østerbro). I forbindelse med de samledekapacitetsreduktioner i dagtilbudene udgør Østerbros andel godt 2,4 mio. kr.Heraf er det forudsat en realiseret besparelse på 0,5 mio. kr. i 2005.  Samlet set vil den maksimale besparelse i2005 udgøre godt 2,9 mio. kr. i 2005. Den sene implementering vil som tidligerenævnt endvidere medføre, at den maksimale besparelse ikke vil kunne udmøntes i2005.

 

De manglende midler til omstillingsbidraget vil blivetilvejebragt ved en nærmere gennemgang af budgettet på dagtilbudsområdet samtved tilbageholdenhed andre steder i budgettet. 

 

Kapacitetstilpasningensikrer hermed en realisering af sparemålet i budget 2005 på 3 mio. kr. udenreduktion i serviceniveauet for de implicerede borgere.

 

 

HØRING

 

Høringen handler om Sundhedsforvaltningensdimensioneringsforslag indstillet på baggrund af en udmeldt budgetbesparelse på3 mio. kr. i 2005. Forslaget handler derfor om Sundhedsforvaltningens forslagtil at indfri dette bedst muligt ud fra de gældende forudsætninger.

 

Der er indkommet høringssvar fra Organisationerne afSelvejende Institutioner, Ældremobiliseringen, Ældresagen, Ældrerådene i Bispebjergog Vanløse, samt Ældrerådenes Fællesudvalg for København.

 

Der er kommet en række spørgsmål fra brugere og ansattepå Dagcenter Store Krog og Sundby Dagcenter, samt en underskriftsindsamling fraca. 160-170 borgere, som er imod en lukning af Dagcenter Store Krog ilokalområdet Christianshavn/Amager.

 

Sundhedsforvaltningen har desuden modtaget høringssvarfra lokalområdet Vanløse/Brønshøj/Husum.

 

I det følgende gives et resume af de indkomne høringssvarmed Sundhedsforvaltningens svar herpå. For nærmere uddybning af de enkeltehøringssvar henvises til bilag.

 

Høringssvar

 

De indkomne høringssvar rejser følgendeproblemstillinger:

 

·       Bekymringer for serviceforringelser som følge afforslaget.

·       Længere køretid til og fra de enkelte dagtilbud.

·       Uenighed omkring Sundhedsforvaltningens bevæggrunde forforslaget. Særligt demografiens udvikling, institutionernesfremmødestatistikker og lokalområdernes sundhedsprofiler.

·       Ængstelse og uro for både brugere og medarbejdere idagtilbudene som følge af forandringerne.

·       Indholdet i dagtilbudene bør ændres til at kunne 'lokkeflere ind'.

·       Bekymringer for at lukke selvejende institutioner.

·       Opfordring til Social- og Sundhedsudvalget om atudskyde beslutningen indtil de lokale Ældre- og Pensions- og Omsorgskontorer eri daglige omdrejninger.

·       Problemer med visitationen i enkelte lokalområder.

 

Sundhedsforvaltningen har analyseret dagtilbudsområdet,og fandt følgende:

Der er en generel overkapacitet på området, afspejlet ide enkelte dagtilbuds fremmødestatistikker. Flere institutioner har svært vedat leve op til Sundhedsforvaltningens resultatkrav på 90%, som øges til 95% pr.januar 2005 ifølge dette års budgetvedtagelser.

 

Der er relativt store forskelle på dækningsgraden fordagtilbud i de 7 lokalområder. Der er også stor variation i institutionernesstørrelse og i den indholdsmæssige kvalitet i tilbudene. Samtidig er antalletaf ældre, der benytter de generelle dagtilbud, faldende i hele kommunen. Detbetyder konkret, at borgerne i dag ikke har et ensartet serviceniveau på tværsaf lokalområderne.

 

De små institutioner er funktionelt, fagligt og økonomisksårbare. De kan vanskeligt leve op til det besluttede faglige formål, og levereet fagligt kvalitetsmæssigt indhold i overensstemmelse hermed. For at sikreborgerne et målrettet og individuelt tilpasset tilbud når behovet er der, og atdagtilbudene kan leve op til formål og indhold forudsættes en vis størrelse afdet enkelte dagtilbud. Derfor anbefaler Sundhedsforvaltningen, at daghjem harminimum ca. 30 pladser, og dagcentre ca. 50-60 pladser.

 

Det indstillede dimensioneringsforslag er såledesfremkommet på baggrund af det i dag uensartede serviceniveau på tværs i byen –både i antal pladser og i den faglige indholdsmæssige kvalitet i de enkeltedagtilbud. Der er vigende fremmøde og faldende antal ældre, som benytter/harbehov for et kommunalt og visiteret dagtilbud. Desuden tagerSundhedsforvaltningen også udgangspunkt i lokalområdernes sundhedsprofiler,samt en forventet ændret borgerprofil med ændrede behov og forventninger tilfølge. Dimensioneringsforslaget er således udarbejdet under hensyn til bådeaktuelle og fremtidige behov med det formål at sikre borgerne et mere ensartetserviceniveau og et mere individuelt og målrettet tilbud, der indholds- ogkvalitetsmæssigt lever op til det vedtagne formål og indhold.

 

De konkrete planer i forslaget er udarbejdet aflokalområderne på baggrund af en centralt udmeldt ramme for antal pladser oghensyntagen til at etablere de bedst mulige betingelser for at kunne leve optil det politisk vedtagne formål og indhold med de generelle dagtilbud.

 

Den samlede reduktion medfører ikke serviceforringelserfor borgerne, idet der ikke er brugere, der mister tilbud. Fordelingen afhenholdsvis dagcenter- og daghjemspladser er netop foreslået ud fra enhelhedsvurdering af borgernes behov, og ikke ud fra typer af dagtilbud.Forslaget sikrer en justering i antal pladser i overensstemmelse med detfaldende antal ældre, og en indholdsmæssig udvikling, så dagtilbudet erattraktivt for flere af de ældre med behov herfor.

 

I dag betaler borgerne et enhedsbeløb for kørsel (p.t.kr. 103 pr. kvartal i 2004), uanset køretid og afstand. En mulig samordning aflokalområdets dagtilbud kan måske for enkelte borgere medføre længere vej tilog fra tilbudet, men for flertallet gør det ikke. Sundhedsforvaltningen mener,at en ændret organisering af kørselsordningerne tager højde for denneproblemstilling, og at en samordning netop kan sikre den enkelte borger etdagtilbud i lokalområdet med mindst mulig køretid til og fra.

 

Den ændrede dimensionering giver borgerne mulighed for attakke ja til et kvalificeret og tidssvarende dagtilbud i eget lokalområde.Sundhedsforvaltningen arbejder videre med at udvikle det faglige ogkvalitetsmæssige indhold i dagtilbudet, så de kan leve op til det politiskvedtagne formål og indhold for de generelle dagtilbud. Hermed kan flere borgeretænkes at finde dagtilbudet interessant og attraktivt, og Sundhedsforvaltningenhar et kvalificeret og målrettet tværfagligt dynamisk tilbud til borgere medbehov herfor.

 

Sundhedsforvaltningen arbejder p.t. medvisitationskriterier og kvalitetsstandarder for dagtilbudene.

 

Når der foreligger en politisk beslutning vil det lokalearbejde med at udmønte forslagene i praksis finde sted. Herunder at tage håndom den uro og ængstelse der måtte være hos både brugere og ansatte som følge afforandringerne.

 

De konkrete planer for det enkelte lokalområder, erudarbejdet af lokalområderne selv med udgangspunkt i en centralt udmeldt rammefor antal pladser og  hensyntagentil,  at etablere de bedst muligebetingelser for at kunne leve op til det politisk besluttede formål og indholdmed generelle dagtilbud. 

 

Iforbindelse med udmøntningen forbeholder Sundhedsforvaltningen sig ret til at foretagemindre justeringer i de foreslåede pladsreduktioner i lokalområderne medhenblik på at sikre en realisering af sparemålet for 2005.

 

Da der er tale om en budgetudmelding kan beslutningenikke udskydes.

 

 

For uddybning af de enkelte høringssvar se notat i bilag1.

 

 

BILAG

 

Bilag 1. Notatover høringssvar i sagen om tilpasning af de generelle dagtilbud i de 6lokalområder, samt kopi af samtlige høringssvar

 

 

 

Lene Sillasen

                                                                                                                                                                                                    /Birgit Gundorph-Malling


 


Til top