Status på nøgletal og politiske mål 2018
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget,
- at tage statusrapporten 2018 til efterretning (bilag 1),
- at tage status på sundhedspolitikken 2018 til efterretning (bilag 3).
Problemstilling
Rammerne for Sundheds- og Omsorgsudvalgets virke er sat gennem seks politiske visioner i henholdsvis ældrepolitikken og sundhedspolitikken samt tre politiske mål om sygefravær, sagsbehandlingstider og ventetider.
Disse afrapporteres årligt i en samlet rapport, som giver et overblik over aktiviteter og indsatser under Sundheds- og Omsorgsudvalget og giver en pejling på, hvordan det går med at indfri visioner og mål.
Løsning
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen arbejder med data til at understøtte udviklingen i tilbud og indsatser til borgerne.
Statusrapporten giver et billede af, hvordan udvalgte indikatorer udvikler sig over tid. Det er dog forvaltningens klare udgangspunkt, at data aldrig kan stå alene, men bør ses i kontekst af den politiske ramme, de er en del af.
Forvaltningen bruger desuden data til løbende at belyse de sager, som bliver forelagt for udvalget, hvorfor statusrapporten indeholder data, som udvalget kan have set før og måske vil se igen i andre sammenhænge.
Statusrapporten forelægges udvalget hvert år, både for at vise udviklingen fra sidste år, men også som et opslagsværk, som sammen med det faktaark om SUF’s indsatser, der er vedlagt som bilag 2, kan give en status på det politiske arbejde og evt. danne grundlag for politiske initiativer.
Sundhedspolitikken – ’Nyd Livet, Københavner!’
Sundhedspolitikken har tre overordnede pejlemærker:
- Middellevetiden skal øges
- Københavnerne skal have flere gode leveår
- Den sociale ulighed i sundhed skal mindskes
Hvordan det går med københavnerne på disse, afrapporteres hvert fjerde år, når der er data fra de regionale sundhedsprofiler. I statusrapporten er der derfor gjort status på pejlemærkerne på baggrund af forvaltningens aktivitetstal – altså hvor mange, der har benyttet de forskellige tilbud, men også tal fra Brugerundersøgelsen er inddraget, når de kan bidrage til at belyse, hvordan det går med Københavnernes sundhed.
Foruden tallene i statusrapporten har forvaltningen udarbejdet en baggrundsrapport på Sundhedspolitikkens område, som uddyber aktiviteterne, ligesom der forelægges data fra Ungesundhedsprofilen, som fortæller om unge Københavneres sundhed (bilag 3).
Desuden har Sundhedspolitikken tre handleplaner – Diabetes, Psykisk Sundhed og Misbrug af alkohol og Stoffer – som afrapporteres i selvstændige sager til udvalget.
Ældrepolitikken – ’Lev stærkt – hele livet!’
Status på Ældrepolitikken afrapporteres på Ældrepolitikkens tre visioner:
- Friheden til at leve livet
- Tryghed i hverdagen
- Medborgerskab hele ´livet
Her er der med statusrapporten udvalgt en række indikatorer og data, som understøtter disse visioner. Nogle data stammer fra Brugerundersøgelsen, mens andet er aktivitetsdata på forskellige tilbud og indsatser.
Ældrepolitikken skal fornys i 2019 og forelægges udvalget til godkendelse på indeværende møde efter endt høring.
Orientering om status på udvalgte fokusområder for 2018
På baggrund af resultaterne fra statusrapporten for 2017 bad udvalget om at følge tre områder særligt i statusrapporten for 2018: udredning og rehabilitering (U&R), rygestopkurser og forebyggelige sygehusophold.
Udredning og rehabilitering (s. 14)
Tallene for, hvor mange der modtager et U&R forløb er stabile fra 2017 til 2018. Ser man på effekten af forløbene er der sket en lille fremgang idet 51 % af nyvisiterede og 53 % af de kendte borgere er blevet mere selvhjulpne i 2018 mod henholdsvis 48 % og 52 % i 2017.
Forvaltningen arbejder i øjeblikket på en analyse af udrednings- og rehabiliteringsområdet, som blandt andet afdækker potentialet for, at endnu flere borgere får et udrednings- og rehabiliteringsforløb.
Rygestopkurser (s. 39)
Udviklingen siden 2017 er positiv og har indfundet sig på niveauet for 2016. I 2018 var 2.456 borgere således tilmeldt et kommunalt rygestopkursus, hvilket er 416 flere borgere end i 2017. Derudover stiger forbruget af de digitale rygestoptilbud fortsat.
Forebyggelige sygehusophold (s. 21)
Et forebyggeligt sygehusophold kan være en indlæggelse eller et ambulant ophold med diagnoser, som er kendetegnet ved, at det til en vis grad er muligt at forebygge dem for eksempel væskemangel, blærebetændelse, forstoppelse og tryksår.
I 2018 var der i alt 20.408 forebyggelige sygehusophold for borgere over 65 år bosiddende i Københavns Kommune. Det svarer til 318 per 1.000 borgere over 65 år.
Sundhedsdatastyrelsen har ændret opgørelsesmetoden per 1. januar 2018, så der fremover både indgår ambulante besøg og indlæggelser (deraf termen ’ophold’ frem for ’indlæggelser’). Tallene for 2018 kan derfor ikke sammenlignes med tallene for 2017, hvorfor det ikke er muligt at sige noget om udviklingen i perioden.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
I foråret 2020 vil forvaltningen forelægge årsrapporten 'Status på nøgletal 2019' for udvalget.
Katja Kayser
/Marie Fuglsang
Beslutning
Indstillingen blev taget til efterretning