Mødedato: 02.05.2019, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Høringssvar til Københavns Kommuneplan 2019

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsudvalget skal godkende høringssvar vedrørende Københavns Kommuneplan 2019

Indstilling

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget;

  1. at godkende, at vedlagte bilag 7 sendes som udvalgets høringssvar til Københavns Kommuneplan 2019 til Økonomiudvalget.

Problemstilling

Økonomiudvalget har sendt forslag til Københavns Kommuneplan 2019 i intern høring i fag- og lokaludvalg samt Ældrerådet, Handicaprådet, Ungeråd KBH og Udsatterådet. Forslag til Københavns Kommuneplan 2019 er vedlagt som bilag 1 til 6.

Kommuneplanen, der udarbejdes hver 4. år, fastlægger de overordnede rammer for byens fysiske udvikling og arealanvendelse.  

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har udarbejdet forslag til udvalgets høringssvar vedrørende kommuneplan 2019. Forslaget er vedlagt som bilag 7.

Løsning

Kommuneplanen er et vigtigt redskab for Sundheds- og Omsorgsudvalget, da det giver mulighed for at påvirke den fysiske planlægning og udvikling af byen fx i forhold til opførelsen af plejeboliger og øvrige sundheds- og omsorgsfunktioner. Kommuneplanens rammer har endvidere stor betydning for københavnernes sundhed og hverdagsliv i forhold til bevægelse, tilgængelighed, ophold og leg både i skolen, til og fra arbejde og i fritiden. Sundheds- og Omsorgsudvalget kan herved arbejde med at fremme københavnernes sundhed og trivsel gennem kommuneplanen.

Kommuneplanen 2019 (bilag 1-6) indeholder følgende temaer:

  • En social og mangfoldig by

  • En kulturel storby med kant

  • En grøn, sund og bæredygtig by

  • En by i vækst med talenter og arbejdspladser

  • En international byregion

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har udarbejdet udkast til høringssvar der omhandler følgende emner:

Generelt

Forslaget til Kommuneplan 2019 udfolder visionen om, at København skal danne rammen om det gode liv på et bæredygtigt grundlag med høj livskvalitet i en by med hastigt voksende indbyggertal. Det fremgår af høringssvaret at Sundheds- og Omsorgsudvalget støtter denne generelle vision og at udvalget - inden for dets fagområde - vil arbejde for at visionen realiseres.

Øget fokus på lighed i sundhed

I forhold til sundheds- og omsorgsområdet adresserer kommuneplanen sammenhængen mellem høj livskvalitet og den fysiske planlægning. Kommuneplanen har endvidere et øget fokus på københavnernes sundhed, hvilket understøtter udvalgets mulighed for at fremme københavnernes sundhed og fremme lighed i sundhed. Forvaltningen vil dog foreslå, at øget social lighed i sundhed indskrives, som en egentlig målsætning i kommuneplanen. Dette skal være med til at sikre at sundhedsaspektet bliver en mere naturlig del af byudviklingen og byens indretning på linje med eksempelvis udviklingen af grønne områder.

Kommuneplanen lægger endvidere op til, at der skal skabes rammer for nye lægehuse i den videre fysiske planlægning. Dette fremhæves i høringssvaret som yderst positivt og helt i tråd med udvalgets strategi for lægedækning i Københavns Kommune.

Luftforurening
Der blev Budget 2019 afsat midler til øget viden om de sundhedsskadelige virkninger af luftforurening i København. Blandt andet nedsættes et ekspertpanel, der skal komme med forslag til konkrete tiltag i København, der kan reducere luftforureningen. Forvaltningen foreslår at det fremgår af høringssvaret, at ekspertpanelets anbefalinger skal inddrages, når der skal træffes beslutninger om indsatser, der skal bidrage til at indfri målsætningen om ren luft i København og at dette bør indskrives i selve kommuneplanen.

Parkeringsnormer
I den nye kommuneplan ændres parkeringsnormen i forhold til almene plejeboliger fra den eksisterende 1 parkeringsplads pr. 300 etagekvadratmeter til 1 plads pr. 500 etagekvadratmeter. Dette fremhæves i høringssvaret som en positiv tilpasning, men det bemærkes dog at parkeringsnormen med fordel kunne fastsættes til 1 parkeringsplads pr. 680 etagekvadratmeter svarende til en plads for hver 10. plejebolig. Herved vil antallet af parkeringspladser på nye plejehjem modsvare det faktiske behov.

En by for alle

København skal være en by for alle, og at byplanlægningen bør i højere grad tage højde herfor. Det bygger på, at byens indretning har betydning for, hvem, der bruger den, og at dette bør afspejles i byplanlægningen, så byens rum indrettes, så den understøtter og imødeser borgernes forskellige interesser. Det lægges op til i høringssvaret, at alle byrum Ikke skal kunne rumme alle københavnere. Ved at indrette byen på forskellige måder og til forskellige formål, kan flere få glæde af byen. En by for alle, har plads til alle.

Ældre i byen

København skal udvikles og indrettes, så alle - uanset alder, mobilitet og orienteringsevne - kan bruge byen og dens rekreative områder. Der er derfor behov for at fokusere på at indrette byen, så den blandt andet tilgodeser ældre borgeres behov og nedsætter risikoen for fald. Det kan eksempelvis være den rette vejvisning, bænken på det rette sted, god belysning, brolægning, trapper og brede fortove. Her kan Sundheds- og Omsorgsudvalget foreslå, at man trækker på internationale erfaringer, så som brug af 7-11-trapper, som Sundheds- og Omsorgsudvalget så i forbindelse med udvalgets studietur til Canada i 2015.  

Københavns indbyggertal vokser kraftigt og befolkningsudviklingen vil medføre, at der i de kommende år vil ske en stor stigning i andelen af ældre københavnere, der får brug for en plejebolig. Dette bør derfor forsat være et væsentligt opmærksomhedspunkt i forhold til den generelle byudvikling og ved planlægning og udvikling af nye byområder. Det fremhæves derfor i høringssvaret at der fortsat bør udlægges de nødvendige arealer til opførelse af plejeboliger, ligesom det sker eksempelvis på skoleområdet.

Endelig bemærkes det i høringssvaret at der udover det stigende behov for plejeboliger også er en voksende efterspørgsel på alternative boformer til ældre, eksempelvis seniorbofællesskaber. Det konstateres derfor med tilfredshed i høringssvaret, at kommuneplanen vil sikre rammerne for udvikling af bofællesskaber og alternative boligformer.

Økonomi

Indstillingen har ingen selvstændige økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Økonomiforvaltningen vil på baggrund af høringssvarene fra den interne høring udarbejde en hvidbog og et revideret forslag til Kommuneplan 2019 frem mod behandling i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen til august.

Herefter følger en 8 ugers offentlig høring inden endelig behandling i Borgerrepræsentationen i december 2019.

 

Katja Kayser /

                                 Lars Matthiesen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.

Venstre og Liberal alliance tog dog forbehold for den del af høringssvaret, som omhandler den ændrede parkeringsnorm på plejehjem.

Til top