Mødedato: 02.04.2001, kl. 14:30

Forebyggende hjemmebesøg i Københavns Kommune (Evaluering, herunder statistik over afbud) (Indstilling udsendt med dagsordenen for mødet den 26. marts 2001)

Forebyggende hjemmebesøg i Københavns Kommune (Evaluering, herunder statistik over afbud) (Indstilling udsendt med dagsordenen for mødet den 26. marts 2001)

for mødet «MDAT» kl

Sundheds- og Omsorgsudvalget

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ekstraordinært møde mandag den 2. april 2001

 

10. Forebyggende hjemmebesøg i Københavns Kommune (Evaluering, herunder statistik over afbud) (Indstilling udsendt med dagsordenen for mødet den 26. marts 2001)

SOU 105/2001 J.nr. 23/99

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Sundhedsforvaltningen indstiller, at

- Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender, at vedlagte evaluering af de forebyggende hjemmebesøg fremsendes til høring i Ældreråd og ældreorganisationer.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalgets beslutning i mødet den 2. april 2001

Sundheds- og Omsorgsudvalget tiltrådte indstillingen.

 

RESUME

Sundheds- og Omsorgsudvalget tilsluttede sig i 1999 (SOU 23/99) de formål og principper, som er beskrevet i "Rapport om forebyggende hjemmebesøg" fra marts 1999, og dermed målet om, at 70 % af københavnerne over 75 år skal have taget imod tilbuddet om et forebyggende hjemmebesøg med udgangen af 2000. Sundheds- og Omsorgsudvalget bad i den forbindelse om en redegørelse om udviklingen i de forebyggende hjemmebesøg med udgangen af 2000.

Evalueringen af de forebyggende hjemmebesøg viser, at den samlede deltagerprocent i Københavns Kommune i sidste kvartal af 2000 er på 30 %, opgjort som antallet af gennemførte besøg sammenlignet med de besøg der ideelt set kan aflægges.

Deltagerprocenten skal ses i lyset af ordningen stadig har været under opbygning i 2000, herunder at

  • kontorerne har brugt tid på introduktion af nye medarbejdere
  • det er forebyggernes tilbagemelding, at der er mange sene aflysninger af besøg og forgæves besøg
  • mange borgere er besøgt for første gang, hvilket forøger samtalens længde.

Det er Sundhedsforvaltningens vurdering, at man i høj grad når ud til gruppen af de mere skrøbelige ældre med tilbuddet om de forebyggende hjemmebesøg.

Fremover vil det, i lighed med erfaringen fra andre kommuner, være relevant at fokusere på særlige temaer i besøgene. Det vil blandt andet med baggrund i data fra Brønshøj-Husum undersøgelsen være relevant at fokusere på følgende temaer:

  • forebyggelse af faldulykker
  • medicinforbrug
  • fysisk aktivitet m.v.

I forbindelse med budget 2001 er der på sygesikringsbudgettet afsat midler til de praktiserende lægers deltagelse i de forebyggende hjemmebesøg i forhold til de skrøbelige ældre.

Der er nedsat en arbejdsgruppe med repræsentanter for de praktiserende læger, Pensions- og Omsorgskontorerne og Sundhedsforvaltningen, der har til opgave at opstille forslag til samarbejdsmodeller.

 

 

Til top