Udarbejdelse af ældrepolitik - præsentation af sundhedsprofilen blandt ældre i København (Indstilling udsendt med dagsordenen for mødet den 26. marts 2001)
Udarbejdelse af ældrepolitik - præsentation af sundhedsprofilen blandt ældre i København (Indstilling udsendt med dagsordenen for mødet den 26. marts 2001)
Sundheds- og Omsorgsudvalget
DAGSORDEN
for ekstraordinært møde mandag den 2. april 2001
9. Udarbejdelse af ældrepolitik - præsentation af sundhedsprofilen blandt ældre i København (Indstilling udsendt med dagsordenen for mødet den 26. marts 2001)
SOU 104/2001 J.nr. 57/2000
INDSTILLING
Sundhedsforvaltningen indstiller
at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager orientering om pressemøde vedrørende høring af ældrepolitikken til efterretning.
RESUME
Høringsmaterialet til ældrepolitikken bliver offentliggjort sammen med Sundhedsprofilen blandt ældre "Københavnernes Sundhed – Ældre" ved pressemøde på Københavns Rådhus onsdag den 4. april 2001 klokken 11.00. Sundheds- og Omsorgsudvalget inviterer til pressemødet. På pressemødet deltager desuden 2 repræsentanter fra ældrerådene, som en af de vigtigste aktører på ældreområdet.
Pressemødet er starten på høringen af ældrepolitikken. Høringsperioden løber fra den 4. april til den 2. maj 2001 og tager afsæt i materiale, som 4 arbejdsgrupper har udarbejdet.
På pressemødet offentliggøres også de invitationer, der sendes ud til de 4 borgermøder, der skal afholdes i slutningen af april. Der er udarbejdet 2 udgaver af invitationen til borgermøderne. Den ene invitation er rettet mod borgerne, mens den anden retter sig mod medarbejderne.
Høringen foregår på borgermøder og ved at høringsparterne samt andre interesserede kan skrive deres bemærkninger til Sundhedsforvaltningen.
SAGSBESKRIVELSE
Starten på høringen af ældrepolitikken markeres ved pressemødet den 4. april kl. 11.00 på Københavns Rådhus. Her offentliggøres oplægget til selve høringen af ældrepolitikken sammen med invitationer til de 4 borgermøder i april. Herudover offentliggøres sundhedsprofilen blandt ældre, baseret på udfyldte spørgeskemaer af ældre i København. Undersøgelsen kan fungere som inspiration til den videre drøftelse af ældrepolitikken.
Formålet med pressemødet er:
- At informere om høringsprocessen af ældrepolitikken.
- At supplere med informationer om de ældre borgere i København; nemlig ældreprofilen (se bilag om baggrunden for sundhedsprofilen blandt ældre).
Ældrepolitik i høring
På pressemødet informeres om høringen af ældrepolitikken og høringsoplægget offentliggøres. Ældrepolitikken sendes i formel høring i perioden 4. april til 2. maj 2001, hvor både ældreråd, ældreorganisationer, forsøgsbydelene, Sundhedsforvaltningens institutioner m.fl. vil modtage høringsoplægget. Derudover vil interesserede borgere i denne periode kunne skrive deres bemærkninger til Sundhedsforvaltningen.
Høringsoplægget er resultatet af de 4 arbejdsgruppers tanker, som blev nedsat i forlængelse af konferencen "Et godt ældreliv" i november 2000. I oplægget findes arbejdsgruppernes forslag til vision, mål og konkrete aktiviteter indenfor emnerne: Boformer, visitation, pleje og omsorg samt ensomhed. Det er visionerne og målene, der er i fokus i høringen.
Formålet med høringsmaterialet er bl.a. at give interesserede mulighed for at læse arbejdsgruppernes forslag i deres fulde form. Desuden er der i høringsmaterialet sat fokus på fælles temaer, som går igen i flere af arbejdsgruppernes forslag, nemlig valgmuligheder, fleksibilitet, ansvar, kommunikation og samarbejde. Under hvert tema er opstillet en række spørgsmål, som fremhæver nogle udfordringer samt dilemmaer.
Det er tanken at oplægget skal danne grundlag for en række diskussioner om, hvad den nye ældrepolitik skal indeholde. Materialet kan rekvireres på de lokale Pensions- og Omsorgskontorer, i Sundhedsforvaltningen eller hentes på www.CopenhagenCity.dk, hvor der i øvrigt findes praktisk information om de planlagte borgermøder.
Invitationer til borgermøder
På pressemødet offentliggøres også de invitationer, der sendes ud til de 4 borgermøder, der skal afholdes i slutningen af april.
Der udarbejdes 2 udgaver af invitationen til borgermøderne. Den ene invitation er rettet mod borgerne, mens den anden retter sig mod medarbejderne.
Invitationen fremhæver nogle af de mest centrale forslag fra arbejdsgrupperne. I invitationen findes desuden en test til læseren, som består af en række spørgsmål, som læseren skal forholde sig til og inspirere til at tage del i debatten.
Invitationerne til borgerne kan fås på de lokale Pensions- og Omsorgskontorer, lokalcentre, biblioteker, apoteker, medborgerhuse, Sund By, plejehjem, træningscentre, ældreråd samt ældreorganisationer. Desuden vil medarbejdere der udfører forebyggende hjemmebesøg i april måned udlevere invitationer til hjemmeboende borgere over 75 år, som de besøger.
Invitationerne til medarbejderne vil blive sendt ud til alle kommunens institutioner - og formidles gennem ledere og tillidsrepræsentanter.
Synspunkter og ideer fra borgermøderne skrives sammen med høringssvarene til et papir, der sammen med arbejdsgruppernes oplæg danner grundlaget for de videre diskussioner på konferencen den 21. maj, hvor deltagere fra konferencen i november inviteres.
ØKONOMI
Ingen
Ingen
BILAG
Baggrunden for Sundhedsprofilen blandt ældre (vedlagt)
Kopi af høringsmaterialet: Fremtidens ældreliv (omdeles på mødet)
Kopi af invitationer til borgermøderne i april (omdeles på mødet)
Sundhedsprofilen blandt ældre "Københavnernes sundhed - Ældre" 2001 (omdeles på mødet)
Ib Haurum
/ Jens Egsgaard