Mødedato: 02.04.2001, kl. 14:30

SOSU-skolen - nyopførelse af Social- og Sundhedsskole

SOSU-skolen - nyopførelse af Social- og Sundhedsskole

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget

DAGSORDEN

for ekstraordinært møde mandag den 2. april 2001

 

8. SOSU-skolen - nyopførelse af Social- og Sundhedsskole

SOU 9/2001 J.nr. 76/2000

 

INDSTILLING

Sundhedsforvaltningen indstiller,

at Sundheds- og Omsorgsudvalget drøfter, hvorledes der kan arbejdes videre med planerne om nyopførelse af en Social- og Sundhedsskole.

RESUME

Den eksisterende Social- og Sundhedsskole er ikke stor nok til at rumme skolens aktiviteter. Desuden opfylder de rammer, som skolen virker under, ikke Arbejdstilsynets mindstekrav om plads.

Der er derfor udarbejdet et skitseprojekt til opførelse af en ny Social- og Sundhedsskole, der forudsættes etableret i samvirke med andre interessentgrupper.

SAGSBESKRIVELSE

Social- og Sundhedsskolen, som varetager undervisningen på de grundlæggende social- og sundhedsuddannelser samt afvikler efteruddannelse for plejepersonale, har gennem længere tid haft overvejelser om flytning til mere hensigtsmæssige lokaler.

Skolen er for lille i forhold til elevindtaget, og lokaleforholdene opfylder hverken fagligt eller i henseende til Arbejdstilsynets mindstekrav om plads de betingelser, der stilles til en tidssvarende uddannelsesinstitution.

Det er trods længere tids søgen efter andre lokaliteter ikke lykkedes at finde et egnet sted.

Social- og Sundhedsskolen er beliggende i Fensmarksgade og Stevnsgade på Nørrebro. Desuden lejer skolen 5 undervisningslokaler af Skolen i Charlottegården, som ligger ved siden af Social- og Sundhedsskolen. Skolen råder over ialt ca. 7.800 m2. Desuden lejer skolen lokaler i Grøndalscentret i forbindelse med større arrangementer, såsom skriftlig eksamen og afslutninger.

En flytning af skolen er nødvendig for at kunne samle skolens aktiviteter i én bygning og samtidig tilvejebringe de ønskelige rammer for en undervisningsform efter gængse nutidige pædagogiske principper.

De uhensigtsmæssige forhold kan opsummeres således:

  • Undervisningslokalerne er for små i forhold til klassekvotienten. Arbejdstilsynet har forlangt etablering af ventilation.
  • Der er ikke tilstrækkeligt med grupperum.
  • Der mangler faglokaler til madlavning, EDB, aktivitetsrum og demonstrationsstuer, anvendelig gymnastiksal med omklædning og bademuligheder.
  • Lokaler til administration er for få og for små.
  • Kantinen er for lille i forhold til det daglige antal brugere.
  • 5 undervisningslokaler ligger under gadeniveau.

Arbejdstilsynet påtalte i juli 1996, at der skal etableres ventilation i undervisningslokalerne for at sikre et tilstrækkeligt luftskifte. Der er dog ikke givet påbud herom, da Sundhedsforvaltningen i juni 1997 anmodede om udsættelse af påbudet under henvisning til, at man forventede at flytte skolen. Den nuværende situation er derfor ikke holdbar på sigt.

Etablering af mekanisk ventilation i henhold til arbejdstilsynets anvisning vil ikke løse det grundlæggende problem med lokalernes størrelse, som, efter etablering af ventilation, skønnes at være egnet til 16-18 personer.

En nedsættelse af klassekvotienten, der er på 24, anses af ledelsen hverken for driftsmæssigt rentabelt eller i tråd med principperne om problembaseret læring, som man anvender som pædagogisk tilgang til undervisningen.

Manglen på rimelige og tilstrækkelige undervisningsfaciliteter, bl.a. i form af faglokaler og grupperum, har ikke alene konsekvenser for undervisningens daglige afvikling, men også for det image, der i øvrigt søges skabt omkring social- og sundhedsuddannelserne i København.

Dette understreges endvidere af det forhold, at der de seneste år har været et markant fald i søgningen til skolens uddannelser.

Med udsigten til et betydeligt generationsskifte inden for pleje- og omsorgssektorens personalegrupper og en større konkurrence på arbejdsmarkedet om at tiltrække kommende generationer af unge kan det forudses på sigt at blive et alvorligt problem for rekrutteringen af personale til pleje- og omsorgssektoren, hvis ikke man er i stand til at tilbyde et attraktivt uddannelsesforløb i tidssvarende fysiske rammer.

En ombygning af skolen vil i givet fald skulle omfatte udskiftning af tage, isolering, udskiftning af vinduer og døre samt nyt varmeanlæg, foruden etablering af den af Arbejdstilsynet krævede ventilation. Sammenlægning af undervisningslokaler til større enheder vil bevirke at antallet af lokaler bliver for få i forhold til behovet. En ombygning hvor bygningernes rumindeling ændres vil desuden være vanskelig og bekostelig, da man herved ændrer bygningernes bærende konstruktion.

Det tilføjes, at der foreligger et lovforslag om reform af social- og sundhedsuddannelserne. Såfremt det vedtages, vil det medføre 50 % længere skoleperiode for uddannelsen til social- og sundhedshjælper og 33 % længere skoleperiode for uddannelsen til social- og sundhedsassistent med øget behov for undervisningslokaler til følge. Ligesom det ligger i lovforslaget at der skal ske en integration af EDB i uddannelserne, og at der skal undervises i naturfag, hvilket vil øge behovet for faglokaler yderligere.

På baggrund af ovenstående er udarbejdet et skitseprojekt til nyopførelse af Social- og Sundhedsskole. Yderligere beskrivelse af projektet findes i bilaget.

ØKONOMI

Se bilag

 

BILAG

Skitseprojekt (FORTROLIGT)

 

 

Lau Svendsen-Tune

/Lars Bo Bülow

 

Til top