Københavns kommunes ansøgning til Socialministeriet vedrørende midler afsat i finansloven til ældreområdet
Københavns kommunes ansøgning til Socialministeriet vedrørende midler afsat i finansloven til ældreområdet
Sundheds- og Omsorgsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde torsdag den 2. februar 2006
Sager til beslutning
4. Københavns kommunes ansøgning til Socialministeriet vedrørende midler afsat i finansloven til ældreområdet
SOU 27/2006 J.nr. 4/2006
INDSTILLING
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller,
at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender Sundheds- og Omsorgsforvaltningens forslag til ansøgningsemner til projektmidler fra Socialministeriets pulje til bedre og mere fleksibel hjemmehjælp.
RESUME
I forbindelse med vedtagelse af finansloven 2006 blev der indgået aftale om at afsætte en pulje på i alt 441,2 mio. kr. til bedre og mere fleksibel hjemmehjælp. Puljen administreres af Socialministeriet. Københavns Kommunes andel andrager i alt 37,2 mio. kr.
Denne indstilling beskriver de projekter, som Sundheds- og Omsorgsforvaltningen ønsker at ansøge om puljemidler til.
Kommunerne kan ansøge om puljemidler indenfor nedenstående 3 temaer:
·   ; Øget aktivitet
· Digitalisering og
· Øget valgfrihed og fleksibilitet.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningens projektforslag fremgår af nedenstående tabel:
Øget aktivitet: |
Beløb i mio. kr. |
Demens |
5,3 |
Øget tid på udvalgte ydelsestyper |
9,2 |
Grundig rengøring |
9,0 |
Øget tid til socialt relaterede opgaver |
2,5 |
Digitalisering: |
|
Mobil teknologi |
7,1 |
Elektroniske hjælpemidler til demente borgere |
3,5 |
Øget valgfrihed og fleksibilitet: |
|
Informationsmateriale til brugere af hjemmepleje |
0,3 |
Video om fleksibel hjemmehjælp |
0,3 |
Ovennævnte ansøgninger beløber sig til i alt 37,2 mio. kr.
Under udarbejdelsen af arbejdet med ansøgninger til Socialministeriets pulje til bedre og mere fleksibel hjemmehjælp, har Sundheds- og Omsorgsforvaltningen yderligere haft følgende forslag:
· Færrest mulige hjælpere i eget hjem
· Vedligeholdelsestræning
· Faldforebyggelse
· Kokkebistand
· Aflastningspladser
· Lysglimt, f.eks. skovtursarrangementer.
Efter telefonisk henvendelse til Socialministeriet vurderes det, at disse forslag ikke vil blive anbefalet, hvorfor de ikke er med i ansøgningsforslagene.
På grund af kommunalreformen fordeles puljen alene for 2006, og Socialministeriet har oplyst, at ubrugte puljemidler ikke kan overføres til 2007. Det betyder, at alle godkendte forslag skal både iværksættes og afsluttes i 2006.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen modtog den 2. januar 2006 meddelelse om Socialministeriets ansøgningspulje. Ansøgningerne skal være Socialministeriet i hænde senest den 14. februar 2006 og der kan først forventes svar på ansøgningerne medio april 2006.
Socialministeriet har udarbejdet ansøgningsskemaer, hvor man i meget detaljeret form skal redegøre for såvel forventet budget som forventede aktiviteter og endvidere stilles meget specificerede krav om regnskabsaflæggelse. Dokumentation for effekt og resultater af anvendelse af midlerne skal indsendes til Socialministeriet senest den 31. marts 2007.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund
Socialministeriet har i forlængelse af aftale om finansloven for 2006 oprettet en ansøgningspulje på 441,2 mio. kr. til bedre og mere fleksibel hjemmehjælp, hvoraf Københavns kommunes beregnede rammebeløb er på 37,2 mio. kr. Rammebeløbet er beregnet af Socialministeriet efter en demografisk fordelingsnøgle for udgiftsbehovet på ældreområdet.
Kommunerne kan ansøge om puljemidlerne under følgende temaer:
· Øget aktivitet. Hjemmehjælpen kan forbedres ved at målrette midler til mere tid hos den enkelte ældre.
· Digitalisering. Øget brug af digitalisering kan frigøre ressourcer og skabe mere tid til pleje og omsorg for den enkelte ældre. Samtidig kan fleksibiliteten og kontinuiteten i hjemmehjælpen øges.
· Øget valgfrihed og fleksibilitet. Fleksibilitet og valgfrihed øger kvaliteten og effektiviteten i hjemmehjælpen.
På grund af kommunalreformen fordeles puljen alene for 2006. Socialministeriet har på forespørgsel oplyst, at pengene ikke kan overføres til 2007. Det betyder, at alle godkendte forslag skal både iværksættes og afsluttes i 2006. For så vidt angår digitaliseringstemaet er det væsentligt, at der i forbindelse med projektansøgningen redegøres for det forventede potentiale for investeringen, som kan forventes at række udover år 2006.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen modtog den 2. januar 2006 meddelelse om Socialministeriets ansøgningspulje. Ansøgningsskemaerne skal være Socialministeriet i hænde senest den 14. februar 2006 og der kan først forventes svar på ansøgningerne medio april 2006.
Socialministeriet har udarbejdet ansøgningsskemaer, hvor man i meget detaljeret form skal redegøre for såvel forventet budget som forventede aktiviteter og endvidere stilles meget specificerede krav om regnskabsaflæggelse. Dokumentation for effekt og resultater af anvendelse af midlerne skal indsendes til Socialministeriet senest den 31. marts 2007.
Det er en grundlæggende forudsætning, at projekter/aktiviteter gennemføres inden for gældende ret, herunder indenfor rammerne af lov om social service, lov om retssikkerhed og administration på det sociale område samt de konkurrence- og udbudsretlige regler.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har følgende forslag til ansøgninger:
Øget aktivitet
· Demens. Projektet henvender sig til borgere med demens eller demenslignende symptomer. Der oprettes et specialiseret hjemmeplejeteam, som kan yde såvel praktisk hjælp som personlig hjælp. For den enkelte borger vil der være tale om et midlertidigt løft i det samlede antal timer, som borgeren er visiteret til. Formålet er at undersøge, om det kan skabe højere livskvalitet for borgere med demens, at det er et specialiseret hjemmeplejeteam, der tilrettelægger og yder hjælp. I alt ansøges om ca. 5,3 mio. kr.
· Øget tid på udvalgte ydelsestyper. Projektet henvender sig til borgere, som modtager ydelserne: opvarmning af tilberedt mad og hjælp til spisning. Formålet er at mere tid til de enkelte ydelser kan medvirke til, at et truet eller begyndende svigt i funktionsniveau hos den enkelte borger stabiliseres/genoprettes. I alt ansøges om ca. 9,2 mio. kr.
· Grundig rengøring. Projektet henvender sig til alle de borgere, som i dag modtager ydelsen grundig rengøring. Det er i forbindelse med vedtagelsen af budget 2006 aftalt, at ydelsen reduceres ved hjælp af en skærpelse af visitationskriterierne. Formålet med ansøgningen er at etablere en overgangsordning i forbindelse med implementering af nye visitationskriterier til ydelsen grundig rengøring, således at de borgere, som ikke er en del af målgruppen i de ændrede visitationskriterier kan vælge èn grundig rengøring i projektperioden. Der ansøges om i alt ca. 9,0 mio. kr.
· Øget tid til socialt relaterede opgaver. Projektet henvender sig til en udvalgt gruppe borgere, der har særligt behov for f.eks. brug for støtte til at opretholde sociale netværk, skrive brev m.m. Formålet er, at målgruppen for projektet får bedre mulighed for at skabe en hverdag, der er mere smidig og fleksibel. I alt ansøges om i alt ca. 2,5 mio. kr.
Digitalisering
· Mobil teknologi. Projektet skal medføre, at mulighederne for at anvende mobil teknologi (PDA'ere) til udekørende medarbejdere udvides. Formålet er at give bedre service til borgere og forenkle og effektivisere det administrative arbejde. Endvidere at få større kvalitet i dokumentationen ved at skabe mulighed for at udekørende medarbejdere kan dokumentere, medens de er på farten frem for først at kunne dokumentere ved arbejdstids ophør, og derved risikere at viden går tabt. I alt ansøges om ca. 7,1 mio. kr.
· Elektroniske hjælpemidler til demente borgere. Projektet henvender sig til hjemmeboende borgere med demens, som f.eks. glemmer at spise eller forlader deres bolig uden at kunne finde hjem igen. Formålet er at indkøbe og afprøve elektroniske hjælpemidler, som hjælper borgeren til at bevare funktionsniveau og livskvalitet og som i hverdagen kan skabe øget tryghed for borgeren. I alt ansøges om ca. 3,5 mio. kr.
Øget valgfrihed og fleksibilitet
· Informationsmateriale til brugere af hjemmepleje. Projektet henvender sig til borgere, som får hjemmehjælp. Formålet er at udvikle en fælles pjece, som overordnet redegør for de typiske spørgsmål, som borgerne har til området. F.eks. hvilke former for hjælp der gives, hvordan man får hjælp, oplysning om muligheder for at vælge mellem kommunal og privat leverandør m.m. I alt ansøges om ca. 0,3 mio. kr.
· Video om fleksibel hjemmehjælp. Projektet henvender sig til borgere visiteret til hjemmehjælp, idet borgerne har retskrav på information og tilbud om fleksibel hjemmehjælp. Formålet er at udsende en video/DVD, som oplyser om hensigten med lovgivningen om fleksibel hjemmehjælp. I alt ansøges om ca. 0,3 mio. kr.
Årsagen til, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har så få ansøgninger under temaet: Øget valgfrihed og fleksibilitet er, at Socialministeriet på forespørgsel har oplyst, at temaet valgfrihed alene går på projekter, som kan fremme frit valg, herunder at borgerne tilbydes hjælp fra private leverandører. I Sundheds- og Omsorgsforvaltningen er dette allerede gældende. Med hensyn til fleksibilitet fortolkes det således, at det er reglerne om fleksibel hjemmehjælp, som skal udbredes.
Under udarbejdelsen af arbejdet med ansøgninger til Socialministeriets pulje til bedre og mere fleksibel hjemmehjælp, har Sundheds- og Omsorgsforvaltningen yderligere haft følgende forslag:
· Færrest mulige hjælpere i eget hjem. Projektet henvender sig til borgere, som modtager hjemmehjælp. Det fremgår af brugerundersøgelser på hjemmeplejeområdet, at det hos borgerne har høj prioritet, at de modtager hjemmehjælp af så få hjælpere som muligt. Formålet er at borgernes generelle oplevelse af at den modtagne hjemmehjælp fra alt for mange hjælpere mindskes. Forslaget vil ifølge telefoniske oplysninger fra Socialministeriet sandsynligvis ikke blive anbefalet, idet Socialministeriet stiller sig tvivlen de overfor, hvad den enkelte borger kan få ud af projektet.
· Vedligeholdelsestræning. Projektet henvender sig til hjemmeboende borgere, som efter afsluttet genoptræningsforløb får hjemmehjælp. Formålet er i samarbejde med hjemmeplejens medarbejdere at yde en tidsafgrænset hjælp til at vedligeholde borgernes genoptrænede færdigheder og funktionsniveau. Socialministeriet oplyser, at projektet ikke kan fremmes, da visitationen hertil foretages iht Servicelovens § 73a.
· Faldforebyggelse. Projektet henvender sig til borgere, som er i risiko for at falde. Formålet er, at forebygge faldsituationer og dermed risiko for funktionstab hos den enkelte borger. Vurderes ikke fremmet, idet visiteringen ikke foretages efter Servicelovens § 71.
· Kokkebistand. Grundideen er et kvalitetsløft for køkkenerne mere end en direkte borgerrettet ydelse. Formålet er udvikle nye forslag til menuer. Efter henvendelse til Socialministeriet, vurderes projektet ikke at ville blive fremmet.
· Aflastningspladser. Projektet henvender sig til borgere, som modtager hjemmehjælp. Formålet er i en tidsafgrænset periode at kunne tilbyde aflastningspladser på plejehjem. Vurderes ikke fremmet, idet visiteringen ikke foretages efter Servicelovens § 71.
· Lysglimt, f.eks. skovtursarrangementer. Projektet henvender sig til borgere, som er visiteret til hjemmehjælp. Formålet er at kunne tilbyde en oplevelse til den enkelte borger. Ydelsen skal individuelt visiteres, hvilket ikke vurderes realistisk indenfor den aftalte periode.
MILJØVURDERING
Sagstypen er ikke
omfattet af Sundheds- og Omsorgsforvaltningens positivliste over sager, der
skal miljøvurderes.
ØKONOMI
Som det fremgår af ovenstående ansøges om
projektmidler for i alt 37,2 mio. kr.
HØRING
Indstillingen har ikke været i høring.
BILAG
·
Socialministeriets
vejledning til pulje til bedre og mere fleksibel hjemmehjælp
·
Socialministeriets
dokumentationskriterier til pulje til bedre og mere fleksibel hjemmehjælp
Lene Sillasen
/Hanne Baastrup